Economie globală? 23 de lucruri care dovedesc că globalismul scade nivelul de...

Economie globală? 23 de lucruri care dovedesc că globalismul scade nivelul de trai

by -
2 779

De acum, ori de câte ori veţi auzi termenul de „economie globală”, ar trebui să-l asociați imediat cu distrugerea clasei de mijloc americane. De-a lungul ultimelor decenii, economia americană a fost încet, dar sigur, integrată în sistemul economic mondial în curs de dezvoltare. Din nefericire pentru clasa de mijloc, o mare parte din restul lumii nu are aceleaşi legi privind salariul minim şi protecţia lucrătorilor precum în SUA. Prin urmare, corporațiile globale masive care domină acum economia noastră sunt în măsură să plătească lucrătorilor din alte ţări salarii de sclavi şi apoi să importe produsele pe care le fac aceștia în Statele Unite, pentru a concura cu produsele „scumpe” realizate de muncitorii americani. Acest lucru a dus la un exod în masă a producţie şi a locurilor de muncă din Statele Unite.

Dar, fără locuri de muncă bine plătite, clasa de mijloc a SUA nu poate continua să mai existe. Singurul lucru pe care majoritate americanilor îl are de oferit pe piaţa economică este munca lor. Din păcate, această muncă a fost acum dramatic devalorizată. Muncitorii americani sunt acum nevoiți să concureze, în mod direct, pentru ocuparea forţei de muncă, cu milioane şi milioane de muncitori de pe cealaltă parte a lumii care trudesc din greu chiar și 15 ore pe zi pentru un salariu de sclav. Acest lucru a determinat ca locurile de muncă să înceapă să dispară în Statele Unite, la o rată de aproape de necrezut, în timp ce este exercitată o presiune descendentă enormă  asupra salariilor a milioane de locuri de muncă ce sunt încă active în Statele Unite.

Deci, atunci când întâlnim termeni precum „globalizare” şi „economie globală”, este important să se ţină cont de faptul că acestea sunt cuvinte de cod pentru sistemul economic mondial în curs de dezvoltare, care radiază, în manieră sistematică, clasa de mijloc din SUA.

O lume piață globală a forței de muncă înseamnă că nivelul de trai pentru clasa de mijloc din SUA va continua să scadă spre nivelul de trai din lumea a treia.

Tot auzim despre modul în care economia Statelor Unite este transformată dintr-o „economie bazată pe producție” într-o „economie bazată pe servicii”. Dar „locurile de muncă din servicii” sunt, în general, mult mai slab plătite decât sunt „locurile de muncă din producție”. Numărul de „locuri de muncă din clasa de mijloc” bine plătite, în Statele Unite, este în rapidă descreștere. Deci, cum ar putea supravieţui clasa de mijloc americană într-un astfel de mediu?

Ceea ce face ca lucrurile să stea chiar mai rău pentru producătorii din Statele Unite este că faptul că alte naţiuni impun adesea o „taxă pe valoare adăugată” de 20 la sută sau mai mult pe mărfurile ce provin din SUA care intră pe teritoriul lor şi totuşi, de cele mai multe ori, nu se percep taxe similare în cazul reciproc.

Dar ori de câte ori cineva menţionează modul incredibil de nedrept şi dezechilibrat în care au loc acordurile noastre comerciale cu alte naţiuni, el este imediat etichetat drept un „protecţionist”.

Se pare că cineva ar trebui să aibă grijă cu adevărat de interesele SUA atunci când vine vorba de comerț, deoarece situația curentă a economiei globale distruge clasa de mijloc a SUA.

În acest moment, Statele Unite consumă mult mai mult decât produce. Această naţiune cumpără mult mai mult din restul lumii decât restul lumii cumpără de la aceasta. Asta se numeşte „deficit comercial” şi este unul dintre cele mai importante statistici economice. SUA are un deficit comercial masiv an după an, fapt ce duce la eliminarea avuției naţionale, la distrugerea industriei ce încă mai supravieţuiește, iar clasa de mijloc a Americii este fărâmițată.

Nu putem permite ca zeci de mii de fabrici să continue să părăsească Statele Unite ale Americii. Nu putem permite ca milioane de locuri de muncă să continue să fie „externalizate” şi „exportate”. Nu putem permite ca zeci de miliarde de dolari din averea noastră naţională să fie transferate în continuare, în mâini străine, în fiecare lună.

Adevărul este că economia globală este dăunătoare pentru America.

În continuare sunt expuse 23 de lucruri care dovedesc că globalismul este cauza împingerii nivelul de trai al clasei de mijloc în jos, la nivelul lumii a treia:

1.            Din decembrie 2000 și până în decembrie 2010, SUA a înregistrat un deficit comercial de 6100 de miliarde de dolari.

2.            Deficitul comercial al SUA a fost cu aproximativ 33 la sută mai mare în 2010 decât a fost în 2009.

3.            Deficitul comercial al SUA cu China  a fost de 27 de ori mai mare în 2010 decât a fost în 1990.

4.            Economia SUA este în proces de înlocuire rapidă a posturilor bine plătite cu locuri de muncă prost plătite. Potrivit unui nou raport realizat de Proiectul National de Lege privind Ocuparea Forței de Muncă, posturile cu salarii mai mari au reprezentat 40 la sută din pierderile de locuri de muncă în ultimele 12 luni, și numai 14 la sută din creşterea locurilor de muncă. Industriile cu salarii mai mici, au reprezentat doar 23 la sută din pierderile de locuri de muncă în ultimele 12 luni şi un enorm 49 la sută din creşterea locurilor de muncă.

5.            Între decembrie 2000 şi decembrie 2010, 38 la sută din locurile de muncă din industria de producție în Ohio au fost pierdute, 42 la sută în Carolina de Nord şi 48 la sută în Michigan.

6.            În Germania, exporturile reprezintă aproximativ 40 la sută din PIB. În China, exporturile reprezintă aproximativ 30 la sută din PIB. În Statele Unite, exporturile reprezintă aproximativ 13 la sută din PIB.

7.            Vă mai amintiţi când Statele Unite a fost producătorul dominant de automobile și camioane de pe glob? Ei bine, în 2010, SUA a avut un deficit comercial de automobile, camioane și piese de 110 miliarde dolari.

8.            În 2010, Coreea de Sud a exportat de 12 ori mai multe automobile, camioane și piese către SUA decât SUA către Coreea de Sud.

9.            Economia SUA are acum cu 10 la sută mai puţine „locuri de muncă în clasa de mijloc” decât avea cu doar zece ani în urmă.

10.          Statele Unite au în prezent cu 7.7 milioane de locuri de muncă mai puţin decât aveau în 2007.

11.          În anul 1970, 25 la sută din totalul locurilor de muncă din Statele Unite au fost locuri de muncă din industria de producție. Astăzi, doar 9 la sută din locurile de muncă din Statele Unite sunt locuri de muncă de fabricaţie.

12.          În 2002, Statele Unite au avut un deficit comercial în categoria „produse de tehnologie avansată” de 16 miliarde dolari, cu restul lumii. În 2010, acest număr a crescut foarte mult, ajungând la 82 miliarde dolari.

13.          Statele Unite cheltuiesc acum mai mult de 4 dolari pe bunuri şi servicii din China, pentru fiecare 1 dolar pe care China îl cheltuieşte pentru bunuri şi servicii din Statele Unite.

14.          În China, condiţiile de muncă sunt aşa de rele, încât un număr mare de „angajaţi” încearcă, în mod regulat, să se sinucidă. Un angajator important, Foxconn, a mers atât de departe, încât a ajuns să instaleze „plase anti-sinucidere”, în încercarea de a-și opri angajaţii de la a se mai arunca de pe clădirile sale.

15.          Salariile pentru lucrătorii din China sunt incredibil de mici. De exemplu, o unitate din orașul Longhua, care face iPod-uri, are aproximativ 200.000 de muncitori. Aceşti lucrători lucrează 15 ore pe zi, dar câștigă doar aproximativ 50$ pe lună.

16.          În Bangladesh, muncitorii din fabrici trudesc în condiţii absolut îngrozitoare şi câștigă în medie aproximativ 38 dolari pe lună.

17.          În Vietnam, muncitorii adolescenți muncesc şapte zile pe săptămână pentru mai puțin de 6 cenţi pe oră, ca să facă jucării promoționale Disney, pentru McDonald’s.

18.          Din 2001, peste 42,000 de unități de producție din Statele Unite au fost închise.

19.          Jumătate din muncitorii americani câștigă acum 505 dolari pe săptămână sau mai puţin.

20.          În SUA în ziua de azi, 6.2 milioane de americani au rămas fără un loc de muncă timp de 6 luni sau chiar mai mult.

21.          8.4 milioane de americani sunt angajați în prezent în locuri de muncă part-time „din motive economice”. Aceste locuri de muncă sunt în mare parte foarte prost plătite.

22.          Dacă ar fi să ajustăm salariile cu inflaţia, lucrătorii clasei de mijloc din Statele Unite fac mai puţini bani astăzi decât au făcut în 1971.

23.          Potrivit lui Willem Buiter, economistul-șef de la Citigroup, China va fi cea mai mare economie din lume până în anul 2020, iar India va depăși China până în anul 2050.

Cei care promovează „comerţul liber” nu pot explica modul în care clasa de mijloc din SUA ar putea continua să aibă o mulțime de locuri de muncă în noua economie globală.

Prin fuzionarea pieței forţei de muncă a SUA cu restul lumii, au fuzionat, de asemenea, standardul de viață cu restul lumii. Şomajul este transformat rapid în „noua normalitate”, iar salariile din America vor continua să scadă în tot mai multe industrii.

Deja există destule oraşe din SUA, odinioară orașe mare, cum ar fi Detroit, care au început să semene cu gurile de iad ale lumii a treia. Dacă nu se va face ceva cu privire la dezechilibrul comercial masiv al SUA, tot mai multe oraşe vor ajunge să urmeze Detroit-ul, în uitare.

Din păcate, majoritatea politicienilor americani continuă să insiste că globalismul este bun pentru societatea noastră. Ei continuă să insiste că nu ar trebui să ne îngrijorăm de faptul că locurile de muncă anterior aparținând lucrătorilor din clasa de mijloc a Americii, sunt acum deținute de sclavii de pe cealaltă parte a globului. Ei continuă să insiste că plata a 43 milioane de americani cu bonuri de masă este un lucru temporar şi că în curând economia noastră va fi mai bine ca niciodată.

Ei bine, este timpul să încetăm a mai asculta de politicienii ce susțin promovarea „economiei globale”. Ei sunt cei care ne mint.

Globalismul este bun pentru naţiuni cum ar fi China şi este util în sensul că ajută corporațiile multinaționale să obțină profituri uriaşe, dar pentru clasa de mijloc din SUA este vorba de o pedeapsă cu moartea, la nivel economic.

Dacă doriţi o America, unde există mai puține locuri de muncă, în cazul în care americanii sunt ținuți pe bonuri de masă și alte programe anti-sărăcie şi în cazul în care oraşele noastre continuă să fie transformate în ruine ale dezindustrializării, atunci ar trebui să sprijiniți economia globala în curs de dezvoltare.

Dar dacă vă pasă de nivelul de trai al clasei de mijloc din SUA şi doriţi să existe un viitor economic viabil pentru copiii şi nepoţii dvs., atunci ar trebuie să începeți să va informați mai bine cu privire la aceste probleme şi să vă interesați ce poate fi de făcut.

Te rog, America, trezește-te!

Sursa: http://infocon.ro dupa http://theeconomiccollapseblog.com

(Visited 141 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Interesant articol,cu siguranta statisticile sint adevarate si alarmante,lucru greu de stabilit,ce ne asteapta pe noi rominii. Un lucru este cert Globalizarea econmiei va duce la somaj masim si la saracirea unor clase sociale,cu preponderenta clasa sociala de mijloc in special in societatea noastra romineasca,pina la disparitie complecta,raminind doar doua clase sociale:bogati si saraci.Urit si monstruos scenariu. Doamne ajutane!,sa nu fie chiar asa de sumbru.Sanatate tuturor si sa auzim numai de bine!.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.