Doctrina şocului. Naşterea capitalismului dezastrelor

Doctrina şocului. Naşterea capitalismului dezastrelor

by -
0 1033

Autor: Naomi Klein
Traducători: Bogdan Lepădatu, Ciprian Şiulea
Editura: Vellant
Anul apariţiei: 2009
526 pagini.

Motto: “Doar o criză – actuală sau în perspectivă – produce schimbarea reală. Atunci când se produc crizele, acţiunile care sunt întreprinse depind de ideile aflate în circulaţie. Aceasta, cred, este funcţia noastră de bază: să dezvoltăm alternative pentru politicile existente, să le menţinem în viaţă şi disponibile până când ceea ce este politic imposibil devine politic inevitabil.” (Milton Friedman, economist)

Doctrina şocului: Naşterea capitalismului dezastrelor dezvăluie mecanismul de exploatare a crizelor care stă în spatele schimbărilor impuse de ideologia neoliberală şi de corporaţiile crescute la adăpostul acesteia. Războiul din Irak, uraganul Katrina, Chile sub Pinochet sau Rusia lui Elţîn sunt doar câteva dintre exemplele pe care Klein le aduce în susţinerea teoriei sale.

Potrivit jurnalistei canadiene, câştigătoare a premiului Warwik, istoria pieţei libere contemporane – mai corect înţeleasă ca ascensiunea corporatismului – a fost scrisă în şocuri. Asociind surprinzător strategiile terapiei de şoc determinate de reforma neoliberalismului şi tehnicile de tortură folosite de armata americană în “războiul împotriva terorii”, autoarea bestsellerului No Logo propune o teză îndrăzneaţă: turbulenţele politice sau dezastrele naturale permit guvernelor şi multinaţionalelor să profite de şocul în care se află populaţia şi să implementeze politici avantajoase pentru marile corporaţii. Criza devine astfel locul de intersecţie al super-profiturilor cu mega-dezastrele.

O carte despre necesitatea de a trage la răspundere ideologiile şi de a păstra memoria colectivă trează în faţa încercărilor de a o rescrie prin şocuri.

Recenzia detaliată AICI

(Visited 427 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.