CULMEA OBRĂZNICIEI: Declaraţia de la Sf. Gheorghe a Partidului Maghiar din Transilvania...

CULMEA OBRĂZNICIEI: Declaraţia de la Sf. Gheorghe a Partidului Maghiar din Transilvania privind AUTONOMIA TRANSILVANIEI şi a ŢINUTULUI SECUIESC

by -
5 1582

DECLARAŢIA DE LA SFÂNTU GHEORGHE

Autonomia este soluţia!

Comunicat de presă al Partidului Popular Maghiar din Transilvania

Noi, cetăţeni liberi ai României şi ai Europei în curs de unificare – exercitându-ne dreptul la asociere, precum şi cel la opinie şi libertatea de exprimare – conştienţi de responsabilitatea pe care o purtăm pentru generaţiile viitoare, confirmându-ne voinţa comună azi, 24 noiembrie 2012, la Sfântu Gheorghe ne declarăm din nou şi cu devotament credinţa în autonomia comunităţii noastre maghiare din Transilvania şi a Ţinutului Secuiesc.

Nu mai dispunem de alţi douăzeci şi doi de ani pentru a aştepta soluţiile problemelor noastre comune de la Bucureşti. Trebuie să spunem că experienţa nefastă a deceniilor trecute este generarea problemelor, nu soluţionarea acestora prin intermediul centralizării puterii!

Am aşteptat minunea cu mâinile încrucişate – ne-a fost de ajuns!

Ne-am săturat de compromisurile de culise adoptate fără implicarea noastră!

Ne-am săturat de situaţia în care politiceni corupţi risipesc şi fură viitorul copiilor noştri!

Ne-am săturat să plătim preţul deciziilor eronate luate de guvernele care se perindă la cârma ţării!

Ne-am săturat de negarea însăşi a existenţei Ţinutului Secuiesc!

Ţinutului Secuiesc a existat, există şi vrea să existe. În acest scop ne-am întrunit astăzi.

Dorim să ne simţim acasă pe plaiurile natale moştenite de la înaintaşii noştri. Este moştenirea noastră – ţinem la ea.

Dorim să ne folosim în mod liber limba maternă şi simbolurile naţionale. Limba maghiară să fie a doua limbă oficială în Ţinutul Secuiesc. Avem acest drept.

Dorim un sistem de învăţământ de sine stătător de la creşă până la universitate. Vrem să avem acest drept!

Vrem să cheltuim banii proveniţi din impozitele noastre în scopul prosperităţii locuitorilor acestui ţinut! Vrem să avem acest drept!

Vrem să ne gospodărim singuri bogăţiile naturale. Vrem să avem acest drept!

Nu vrem ca un prefect, care nu ne cunoaşte problemele, să împiedice munca noastră de păstrare şi creare a valorilor.

Vrem să decidem noi înşine în treburile noastre.

Vrem autonomie! Autonomia este soluţia. Scopul autonomiei este să ne asigure demnitatea sărbătorilor şi eficacitatea activităţilor zilnice – arătând totodată că putem avea un viitor sigur.

De la acestea nu facem rabat. Ne vom continua lupta prin mijloace paşnice şi democratice până la atingerea obiectivului nostru final: autonomia.

Nici unul dintre noi nu are şanse de izbândă de unul singur. E nevoie de noi toţi.

Facem apel la biserici! Puterea credinţei şi sistemul de valori al creştinătăţii funcţionează în cazul nostru ca şi busolă milenară.

Facem apel la organizaţiile noastre non-guvernamentale, care au rolul de a asigura confortul vieţii cotidiene! Trebuie să ne reclădim comunităţile.

Facem apel la intelectualii noştri din sfera ştiinţei şi a culturii! Putem fi, pe bună dreptate, mândri de unicitatea culturii transilvănene.

Facem apel la politicienii noştri! Ţinând seama de voinţa clară a maghiarilor din Transilvania, să elaboreze un plan comun de acţiune pentru dobândirea autonomiei. Mai mult, să nu se abată de la acest plan indiferent de partidul maghiar pe care îl vor reprezenta în parlament.

Facem apel la vârstnici! Ne putem baza pe înţelepciunea şi experienţa lor.

Facem apel la tineri! Avântul lor creator asigură progresul.

Evocăm spiritualitatea Transilvaniei! Lupta noastră pentru autonomia pe care vrem să o dobândim este parte a concepţiei despre Transilvania pe care o dorim – şi anume, o Transilvanie ferită de imixtiunea Bucureştiului. Din acest motiv căutăm parteneriatul şi colaborarea cu acei români, care doresc recuperarea demnităţii Ardealului!

Dacă trebuie să colectăm un milion de semnături pentru a atrage atenţia Europei asupra problemelor noastre, le vom aduna.

Dacă este nevoie de o sută de mii de semnături pentru ca persoanele care au obţinut mandat în Parlamentul României să simtă greutatea cuvintelor şi doleanţelor noastre îndreptăţite, le vom aduna.

Dacă este nevoie de demonstraţii cu ocazia cărora să strigăm în mod repetat apelul nostru la autonomie, atunci vom ieşi în stradă ori de câte ori va fi nevoie. Şi nu facem acest lucru împotriva cuiva, ci pentru noi înşine.

Îl cităm pe apostolul autonomiei noastre naţionale, Kós Károly: „Va trebui să muncim, dacă vrem să trăim; şi vrem să trăim, deci vom munci.”

Cu credinţă şi asumarea răspunderii vom munci cu devotament pentru dobândirea autonomiei, în scopul păstrării şi apărării moştenirii noastre, a îmbunătăţirii prezentului pe care îl trăim şi al asigurării viitorului.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Persoană de contact:

Szabó-Györke Zsombor

referent de presă al PPMT

(Visited 536 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

 1. Asa au facut rusii cu Moldova,asa si ungurii cu Transilvania,dar cu sustinere UE-vatican.
  Intotdeauna capusele au avut nevoie de tari de acoperire,ptrlucrate din timp pt o eventuala invazie.Asa cum s-a intamplat in Moldova,ca acum cu Transilvania,cu o asa zisa „autonomie” pt inlocuirea efectiva a Romaniei.
  Ce coincidenta…nimerita…”dragostea” moldovenilor la est si autonomia ungurilor la vest.
  Ce „frumos” ,de luni de zile ne tooot contrazicem la subiectul „ultimul rspuns la manipularea adevarului despre daci”,iar ungurii se simt mai europeni decat noi…mai inradacinati decat noi.
  Aici greseste romanul,se contrazice si se cearta in fata dusmanilor.
  Culmea ,ungurii isi fac istoria pe pamant romanesc,fluturand steagul secuiesc in fata tuturor.
  Nu peste mult timp ungurii vor scrie in manualele de istorie,ca datorita lor istoria a fost facuta in Transilvania,iar romanii print-un fler european si cu parlamentari cam pe masura,vor da o lege in care profesorii (si ei cu viziuni europene) vor distribui manualele de istorie ,care vor fi predate chiar in limba romana,pardon „moldoveneasca”.Asta pt a baga in capul copiilor copiilor nostri o istorie contrafacuta,o mutilare culturala ,perfecta pt viitorul culturii in Romania.
  Am citic undeva ca un roman a fluturat drapelul Romaniei in Romania in zona Transilvaniei si a fost amendat.RUSIIINEEEE!!!in 2014 intr-o tara
  europeana si cu o istorie si cultura cea mai bogata.
  Praful sa se aleaga de dusmanii Romaniei!!!

 2. Ati vrut in UE,acum nu mai aveti dreptul sa va pastrati indentitatea.
  Ati vrut ecumenism,nu mai aveti dreptul la ortodoxie.
  Ati acceptat politica in biserica si biserica in politica,acum oricine si oriunde va vor vana.
  Lucrurile nu se vor opri aici.Ordinariile astea sunt premergatoare la ceea ce va urma.
  Urmeaza sa fiti conditionati sa va vindeti SUFLETUL,pt ca tara neamul istoria,pamanturile sa apartina altor neamuri.Mai avem nevoie de exemple?
  Cate motive ar avea un roman sa creada ca vremurile vor fi in favoarea Romaniei si cate motive AVEM deja ca tara nu este deja vanduta.
  Cumva ungurii stiu mai multe despre noi?
  Nici acum nu credeti ca sunt sustinuti de catre UE si vatican?Ugurii la vest,rusii prin ucrainieni la nord,iar la sud tot rusii ,dar prin moldoveni.Moldovenii care nu mai au nimic romanesc in ei .Se vrea o Romanie SUROGAT,o populatie produsa din timp pt a o inlocui pe cea de DREPT ROMANEASCA,asa cum s-a intamplat cu rusii in Moldova.Totul se stie,numai noi de teama de scarba de frica de neincredere ,ne facem ca nu stim.Timp in care ne uitam unii la altii cum dusmanii ne ANESTEZIAZA din toate partile.
  Daca parlamentarii au facut ce-au vrut cu tara ,dar noi ca romani ne-au trebuit 25 de ani sa ne dam seama ca am fost vanduti???
  Mai avem nevoie de exemple???
  Sa facem o statistica pt fiecare dintre noi,punandu-ne intrebarea daca a mai ramas ceva romanesc in noi sau pe langa noi,din trecut sau prezent,nu mai vorbim de viitor.
  As vrea sa cred ca macar ortodoxia ,dar nu asta de suprafata amestecata de dragul dracului european,ci aia strabuna ADEVARATA,o mai avem in suflet?in gandire?,in cuget?
  Daca DA,atunci mai avem sanse.Asta-i singura si trainica mostenire din trecut ,pt viitorul copiilor nostri,intoarcerea poporului roman de PRETUTINDENI catre HRISTOS!
  Restul e minciuna si agonie.Pana si dracu stie cum stau lucrurile,dar se folosesc de limbile vandutilor.Apropos!
  Credeti ca papa dupa 2000 de ani va spune in sfarsit adevaraul?!
  Praful si pulberea sa se aleaga de tradatori si de dusmani.

 3. Mai ratacitilor! Puteti strange chiar un milion de semnaturi, dar mai mult nu, pentru ca atatia sunteti in total in toata Romania. In plus, intr-o democratie, minortatea se supune majoritatii, adica in Transilvania, majoritari fiind romanii, nu aveti cum sa-i ignorati. Ei se infurie greu dar si cand se vor infuria… Hai gata ca v-ati jucat destul din 90 incoace. Teritoriul mostenit, asa cum ziceti, a fost furat de stramosii vostri altor natiuni, in speta romanilor, chiar daca in vechime se numeau daci, geto-daci, traci, vlahi sau cum vreti voi. E vorba ca nici Dumnezeu nu ajuta acolo unde istoria s-a bazat pe furt. Hai gata ca-l suparati pana si pe Dumnezeu, si nu cred ca va va fi bine.

 4. Incredibil si intolerabil, as apela la un bun simt politic al persoanelor care au avut aceste idei demne de alte vremuri pe care le credeam apuse in acest inceput de veac 21. Stimati concetateni de etnie secuiasca, diferentele ne pot aduce si la prosperitate comuna nu doar la ruina comuna. Nostalgiile trecutului pot fi extrem de periculoase.

 5. Mei Bozgorasilor,
  Veniti cu mine la adeverata nostre tara, se muncim si treim pa veci acolo, la Hun-Gara nostre scumpe!

  Al vostru,
  Barko Mella

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.