Clubul „Avram Iancu” a fost inaugurat, la Arad

Clubul „Avram Iancu” a fost inaugurat, la Arad

by -
0 543

La Arad, a fost inaugurat, sâmbătă, Clubul „Avram Iancu”, în prezența a aproximativ 25 de persoane.

Clubul a fost înființat la inițiativa prof. Constantin Frățilă, care este și coordonator al acestui club. Colaboratori în coordonarea Clubului „Avram Iancu” mai sunt și alți profesori, unii dintre aceștia fiind absenți la inaugurare din diferite motive. Totuși dintre aceștia au fost prezenți dl. prof. Itt, profesor de istorie,  sau dna. prof. Badea, profesor de Limba și literatura română.

Conform spuselor prof. Constantin Frățilă, activitățile clubului vor consta în acțiuni culturale și recreative.

„Partea recreativă este în curs de amenajare, în sensul că dorim să organizămconcursuri de șah, remi, cărți sau serate muzicale, cu seara românească, seararock sau alte genuri de muzică. Partea culturală va avea două teme principale, acestea fiind istoria națională și religia. În fiecare săptămână vom avea întâlniri în care vom discuta despre aceste teme. Despre istorie, spre exemplu, voi discuta și eu, dar și colegul meu Itt Nicolae. De asemenea am invitat și alți colegi de-ai mei,profesori de istorie, care ar fi vrut să vină și astăzi, din păcate ei fiind ocupați și nu s-au putut prezenta. Totuși aceștia au salutat inițiativa noastră, fiind foarte încântați de o astfel de activitate”, a declarat prof. Constantin Frățilă.

Prof. Frățilă a mai declarat că inițiatorii invită persoane persoane din mai multe domenii, care să vină să discute despre problemele cu care se confruntă, astăzi, românii.

„Vrem să vină specialiști în drept, în economie, istorie, antichitate sau arheologie. Am contactat zilele trecute un specialist în arheologie, iar acesta s-a arătat foarte încântat de ideea de a veni să discute și de a prezenta diverse teme. De asemenea, pe lângă activitatea de istorie vrem să promovăm și alte aspecte ce țin de domeniul cultural, printre care Limba și literatura română. Să vorbim despre marii scriitori, despre marii poeți pe care i-a avut țara noastră. Să vorbim despre Mihai Eminescu, ca scriitor, ca ziarist și ca poet. De asemenea să discutăm și despre consecințele care au dus la moartea lui Eminescu. Vom prezenta și filmeartistice și documentare pe aceste teme”, a mai declarat Constantin Frățilă.

Prof. Cristina Badea a creeat o tematică pentru fiecare lună a următorului an, în funcție de data nașterii unui scriitor sau a unui eveniment important din acea perioadă. Fiecare lună ar avea ca subiect de discuție un scriitor, artist saueveniment.

Tematica pe următoarele luni arată în felul următor: luna decembrie ar fi dedicată comunismului, implicând și un documentar depsre „Memorialul durerii”; luna ianuarie îi va fi dedicată lui Mihai Eminescu și lui Ioan Slavici, dar și despre Unirea inițiată de A.I. Cuza; în februarie, ședințele îi vor fi dedicate lui I.L. Caragiale; lunamartie discuțiile se pliază pe Mircea Eliade și Școlii Ardelene; în aprilie programul îi este dedicat lui Octavian Goga; luna mai îi este dedicată lui Lucian Blaga, care a fost propus de către Mircea Eliade la câștigarea premiului Nobel; în iunie, se dorește o discuție despre Parlamentul European, dar și o discuție despre „1984” a lui George Orwell; Nicolae Steinhardt este protagonistul lunii iulie; luna august este luna în care se va discuta despre Marin Preda și Herta Muller; septembrie îi va fi dedicată lui George Coșbuc, vocea sufletului țărănesc; în octombrie se vrea o discuție despre Constantin Noica, Nae Ionescu sau Emil Cioran; în lunanoiembrie discuția se va baza pe arădeanul Vasile Goldiș, născut în 12 noiembrie, dar pe Eugen Ionescu sau Liviu Rebreanu; în ultima lună a anului viitor, principal subiect de discuție va fi Nechifor Crainic, adept al tendințelor tradiționale religioase.

Inițiatorii acestui proiect au ținut să menționeze că, „cu toate că unii dintre cei care coordonează acest proiect sunt membrii ai formațiunii Noua Dreaptă, oamenii nu trebuie să se simtă lezați în vreun fel sau să se teamă că vor fi catalogați ca membrii ai acestei formațiuni, deoarece scopul proiectului nu este cooptarea de membrii în Noua Dreaptă, ci educare și recreere”.

Fotografii de la deschidere AICI

autor: Andrei Fulias

sursa: arq.ro

(Visited 76 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.