Cel mai important partid românesc din Serbia şi-a schimbat denumirea în Partidul...

Cel mai important partid românesc din Serbia şi-a schimbat denumirea în Partidul Neamului Românesc

by -
1 589

Cea mai importantă organizaţie românească din Valea Timocului (Serbia), Partia Democrată a Rumânilor din Serbia şi-a schimbat denumirea în Partidul Neamului Românesc. Anunţul a fost făcut la sfârşitul acestei săptămâni cu ocazia organizării celui de-al treilea congres al partidului, care s-a desfăşurat în localitatea Bor.

Din 2004, de la înfiinţare singurul partid românesc din Valea Timocului a funcţionat sub denumirea de Partia Democrată a Rumânilor din Serbia (PDRS). Medicul Predrag Balasevic, care a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului cu prilejul acestui congres, spune că decizia schimbării numele a survenit în contextul în care nu îşi mai avea rost cuvântul “democrat” în denumirea partidului. “Când am înfiinţat partidul în 2004, după căderea regimului Miloşevici şi când am aşteptat foarte mult de la conducerea Serbiei de atunci, noi am introdus în denumirea partidului şi prefixul acesta de democrat. Acum considerăm că nu mai este nevoie de acest prefix pentru că prin statut şi prin program suntem un partid democrat şi facem parte din familia partidelor populare”, ne-a declarat dr. Predrag Balasevic.

La congresul Partiei Neamului Rumânesc au fost prezenţi delegaţi din toate zonele Timocului, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice din Serbia, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Serbia, iar din România a fost prezent Eugen Golea din partea Partidului Mişcării Populare. “Mişcarea Populară este partidul din România cel mai ataşat drepturilor şi libertăţilor românilor din afara graniţelor. Vă adresez salutul meu şi al preşedintelui PMP, Eugen Tomac şi vă asigur că întotdeauna vom fi alături de dumneavoastră şi vă dorim mult succes în proiectele d-voastră”, a declarat Eugen Golea, preşedintele organizaţiei PMP din Mehedinţi. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi Alexandru Petruţ, ataşat cultural la Ambasada României de la Belgrad.

Preşedintele Partiei Neamului Rumânesc a declarat că “cei care vor să şteargă sinonimia vlah-român, aceia nu gândesc binele comunităţii noastre”.  “E ca şi cum ar pleca cineva de la Bucureşti la Paris cu avionul şi noi plecăm de aici din Bor la Paris pe jos. Asta este diferenţa între fraţii noştri din România şi din Banat, ei au ajuns departe, noi suntem mult în urmă, nu putem să-i ajungem peste noapte, ne trebuie mult timp şi sprijin pentru activitatea noastră. Indiferent dacă vom fi sau nu spijiniţi, noi vom continua lupta noastră, nu ne va opri nimeni pe drumul pe care am început”, a spus Balasevici. În context, Predrag Balasevici a readus în discuţie conflictul deschis dintre partidul pe care îl conduce şi  consulul României la Zajecar. Acesta intenţionează să ceară ministrului român de Externe retragerea consulului Iulian Niţu de la post, pentru încălcarea flagrantă a statutului diplomatic: “Noi avem mari probleme cu Consulul României de la Zajecar pentru că de când a venit face tot posibilul, în primul rând, să distrugă Partia Neamului Rumânesc, încearcă prin toate puterile pe care le are să divizeze această unitate în vlahi şi români, el este împotriva sinonimiei vlah-român. Domnul consul de la Zaicer merge prin comunitate, ţine şedinţe, creează noi lideri, scoate unii oameni din partid ca să facă altul, trimite note de la Zajecar la Ministerul de Externe, unde nu spune adevărul despre problema noastră, vrea să creeze o atmosferă unde suntem noi vinovaţi de problemele care sunt aici.  Având în vedere comportamentul acestui domn noi nu ne vom opri la asta, vom cere la Ministerul de Externe să retragă pe consulul de la Zajecar, să aducă altă persoană care într-adevăr va reprezenta interesele statului român şi interesele românilor din Serbia”.

Sursa: Adevarul

(Visited 94 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Dupa defilarea panglicarilor din partide minoritatea romana din Timoc nu are nici macar un liceu propriu in limba romana si in schimb tarla de neolegionari se duceau in Kosovo sau urla pe toate forumurile: Kosovo e Serbia!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.