Ce (ne) facem cu ţiganii?

Ce (ne) facem cu ţiganii?

by -
97 5537

Una din temele cele mai dureroase ale României ultimilor 20 de ani a fost cea referitoare la problema ţigănească. Evident ţigănească, pentru că acel cuvânt inventat de George Soros n-are nicio susţinere în realitate. E de-ajuns să mergem prin pieţele bucureştene pentru a vedea cum se strigă aceşti oameni între ei şi ne convingem.

Cum spuneam, una din marile probleme ale României este chiar aceasta. De fapt, nu ştiu dacă ar trebui s-o numim a României decât dacă cei ce fac parte din etnia ţigănească vor să facă parte din această ţară.Deşi asupra adevărului acestei ultime afirmaţii există mari suspiciuni…

De 20 de ani, statul român caută soluţii, implementează programe, cere bani europeni. Totul pentru a reuşi integrarea ţiganilor în această ţară. Nu de puţine ori, statul român a fost certat de la Bruxelles şi alte cancelarii europene pentru că “nu are grijă cum trebuie” de ţigani. Despre “bunele intenţii” ale celor care ne certau ne-am convins însă când am văzut cum au reacţionat ei când s-au trezit cu puradeii pe cap…De altfel, însuşi Parlamentul European a găzduit numeroase dezbateri, iar  Elena Băsescu a îmbrăcat un tricou care pe mine mă face să cred că a venit acolo să reprezinte ţiganii ca cetăţeni ai României, nu românii[1].

Totul pleacă însă din altă parte. Fiecare soluţie, fiecare propunere pleacă de la premisa ca ALTCINEVA – fie statul român, fie comunităţile locale, fie UE – să le asigure ţiganilor condiţii optime. Ultima pe listă care a susţinut această placă tocită este o anume autoare de la “Revista Cultura”, al cărui nume este irelevant.

Irelevant pentru că ea este ultima purtătoare a unei idei ce se repetă obsedant de 20 de ani, dar cu rezultate NULE.  Doamna respectivă plânge cu lacrimi de crocodil pe urmele ţiganilor din oraşul Cluj Napoca, citând o persoană care discutase cu ei şi care se plângea că respectivii sunt mutaţi de colo-colo prin oraş. Întrebându-i pe ţigani de ce nu se plâng, aceştia au ridicat din umeri replicând senin: “Pentru ca nu avem reprezentant, nu ne putem organiza singuri, nu avem sustinere din exterior. Daca mergem noi de capul nostru în centrul Clujului, cine ne baga în seama?”.

Evident, concluzia autoarei este că CINEVA din exteriorul comunităţii ar trebui să-i ajute, să se implice, să facă, să dreagă. Din păcate, această mentalitate bolnavă este una care le face situaţia şi mai grea ţiganilor.  Seamănă leit cu mentalitatea românească de la finalul războiului sau de la începutul anilor ’90, când toată lumea aştepta să vină Occidentul să ne salveze. În ambele cazuri, această aruncare iresponsabilă în braţele unei forţe din exterior s-a dovedit catastrofală: prima oară n-au intervenit, iar a doua oară au venit, au acaparat şi acum o ducem mai rău decât înainte.

Aşa şi cu ţiganii. Ei trebuie lăsaţi să se descurce singuri. Cine-i împiedică să se organizeze singuri? Cine-i împiedică să nu fure fondurile comunitare pe care le primesc organizaţiile care “apără” interesele lor?

Până la urmă este vorba de dorinţa lor de a se integra, civilizat aici. Şi deşi este clamată peste tot, această dorinţă nu se bazează pe nicio realitate: atât imediată, cât şi istorică. Se ştie despre ţigani că au fost nomazi. E unanim acceptat acest adevăr. Dar ce trăsături de caracter denotă unul care nu poate să stea niciodată, nicăieri?

De-a lungul istoriei, ţiganii au stat puţin în câte-un loc, au mâncat şi-au plecat. De ce? Doamna autoare ar putea să ne spună că le-a fost greu. Dar românilor nu le-a fost greu? Daco-romanii care au rămas aici, în bătaia barbarilor, după retragerea Aureliană, nu le-o fi fost greu? Nu le era mai uşor să meargă în Sudul Dunării, protejate de puternicele legiuni romane? Nu puteau primii proto-români să fugă din calea năvălirilor barbare?

Bineînţeles că puteau. Dar AU ALES să stea. AU ALES să lupte.  Nu cumva ţiganii au ales să se comporte asemeni unei pălămide umane? Adică să stea într-un loc DOAR atât cât îşi satisfăceau uşor nevoia de mâncare şi de resurse, ca la greu să plece spre un alt loc unde le era mai simplu?

Marele teolog şi publicist român Gheorghe Racoveanu chiar explica acest fenomen ca unul al denaturalizării omeneşti. “Făpturile care ţin de această categorie se simt bine oriunde cerinţele lor trupeşti le sunt satisfăcute. Pentru aceasta sunt gata, oricând, să lepede: credinţă, onoare, omenie. Pe aceste vieţuitoare poporul român le-a numit ‘pălămidă ţigănească’ “[2].

Nu e normal ca această populaţie, care mereu a fugit la greu, să aibă mari dificultăţi în a se integra într-un neam care se caracterizează prin trăinicie, eternitate, Dumnezeire? Cum ar putea înţelege ţiganii sensurile sacrificiului personal al credinţei, când singurul lor scop a fost umplerea burţilor cât mai uşor?

Cu toate acestea,  în ultimul timp am observat că politicienii români îi năşesc, muzica lor este difuzată pe toate posturile de televiziune şi că sunt prezentaţi mereu pozitiv de presă. Deci cine-i discriminează? Cine nu face eforturi pentru integrarea lor?…

Acesta nu este un comentariu rasist. Aceasta este o realitate. O realitate pe care mulţi dintre aşa-zişii apărători ai ţiganilor se fac că n-o văd. Aşa cum nu văd felul în care privesc ţiganii ţara care-i găzduieşte: între ei ne numesc “rumâni spurcaţi”, iar când sunt prinşi în Italia pe străzi urlă din toate puterile: “sunt cetăţean român! Am drepturi!”.

Atâta vreme cât apărătorii lor nu vor face altceva decât să le amplifice starea de neputinţă, încurajându-i să ceară mereu ajutor DIN AFARĂ, ţiganii nu au nicio şansă. E un adevăr social că oamenii învăţaţi ca alţii să le rezolve problemele nu vor reuşi niciodată să se descurce pe picioarele lor. Şi-atunci? De ce nu se aplică această axiomă ţiganilor? De ce domnilor demnitari români şi străini? Pe ei nu-i consideraţi oameni?


[1]http://www.antena3.ro/politica/elena-basescu-a-vorbit-despre-romi-si-scutul-antiracheta-in-parlamentul-european-video-94202.html

[2]Gheorghe Racoveanu – Omenia şi Frumuseţea cea dintâi sau despre Omenia Românească

material de Mihai M. Popescu

(Visited 2.269 times, 1 visits today)

97 COMMENTS

 1. Aşa şi cu ţiganii. Ei trebuie lăsaţi să se descurce singuri. Cine-i împiedică insa să se organizeze singuri? Cine-i împiedică să nu fure fondurile comunitare pe care le primesc organizaţiile care “apără” interesele lor?

  LIPSA DE EDUCATIE. Ai auzit de asa ceva, domnule jurnalist? Poate ca parintii tai ti-au dat aceasta educatie de baza, care te ajuta sa te exprimi asa pomopos si afectat, dar nu toti au fost atat de binecuvantati sa stie ce inseamna, macar, „organizare”. Cate ai facut dumneata pentru tigani, de ai ajuns la concluziile astea? Cand stau sunt lepre, cand se descurca sunt hoti, dar noi nu ii angajam, nu ne ocupam de educatia lor. Mentalitatea ta e o problema mult mai grava decat ,,tiganii”. Sincer, cred ca erai un fraierica in fata blocului. :))

 2. Romania pana nu se trezeste din capcana asta intinsa chiar de UE,sub pretextul „tiganilor”,se va trezi cu spatele pe malul marii ,iar in fata cu ungurii cat cuprinde tara.
  Sa mai vorbim de nord,nord-est,de moldoveni,ucrainieni,rusi?
  Cand cineva se face frate cu dracu,trebuie sa accepte si motivele pt care Romaniei i se impun tot felul de neadevaruri,iar romanii crzand ca se vor „scoate”,trebuie sa le cante in struna celor din UE.
  La ei sa va rugati sa salveze Romania si mai ales ORTODOXIA.
  Vad o mare nedreptate si minciuna construita numai si numai contra ROMANILOR,din partea moldovenilor,ucrainienilor,iar in tara romanii sunt antrenati si provocati prin mass-media ,condusi de nas sub motivul ca tiganii vor deveni majoritari.
  Acum va intreb,daca ar fi asa,de ce s-a ajuns la o asemenea „statistica”?.
  Sa fi ajuns oare romanii sa-si puna banda neagra la ochi,de dragul adevaratilor dusmani???
  Romanii chiar cred ca vor scapa de invinuirile occidentului???,chiar daca ar extermina si ultimul tigan de pe teritoriul Romaniei???
  Tot romanii vor fi acuzati de genocid,iar ei inca o data ii vor conditiona pe fraierii de romani.
  Chiar asa de somnorosi au devenit romanii?
  Chiar pana in halul asta?
  Dupa atatia ani de la lovitura de stat 89 romanii inca mai au prblema asta?”ce ne facem cu tiganii?”
  Bine,ce faceti voi cu parlamentarii,cu injustitia din justitie,cu saracii care fura o gaina si este condamnat pe viata,iar iliescu inca mai are zambetul ala tipic in fata prostilor si dupa el altii,iar speculantii din afara tarii fura paduri,distrug fabrici,au pus piciorul si au calcat si distrus tot ceea ce au vrut ei ,in vazul TUTUROR,iar acum „ce ne facem cu tiganii?”
  CATA PROSTIE!!!
  Cand pe un prost PROSTIT il doare capul ,spune ca altul la lovit in cap.Atat de rau il doare capul ,incat nici nu mai stie daca a fost lovit,prsupunand ca din fata ,sau din spate,mai precis din VEST SAU EST????????????????
  Cam asa a fost lovita Romania ,in ciuda sfintilor ORTODOCSI.

 3. Alt motiv din partea UE de a mai spala ceva bani in Romania.
  Alt motiv de a mai conditiona ceva in Romania.
  Alt motiv de a mai cumpara mintile guvernantilor in Romania,pt a mai impune ceva in Romania,prin aceste „ajutoare” de integrare a tiganilor.
  Intrebarea mea este:
  Crimele catolicilor de pe timpul inchizitiilor ,razboaiele create intentionat pt a mai cumpara vreo zona sau chiar tara de pe glob,impunerea catolica mascata prin foamete si razboi pt a mai ocupa ceva zone din Europa si chiar de pe glob,impunerea comunismului si fragmentarea anumitor state dupa caderea comunismului,saracia in care inoata Romania din ce in ce mai adanc,avand in vedere ca Ceausescu ne-a lasat ZESTRE padurile ,apele,fabricile,…toate INTACTE,fiind tara poate cea mai invidiata ,fara datorii externe.
  UE a tot incercat in istoria lor sa mascheze prin inchizitii , razboaie si regimuri impuse doar pt ALTE POPOARE,mai precis pt cele ORTODOXE.
  Acum la fel,incearca sa-si spele trecutul ,aruncand vina pe ROMANI SI PE TIGANI.
  Dar de orase ca Napoli,Palermo,Torino,Milano,de la nord la sud musteste MAFIA PESTE TOT.
  Spania???,care pana mai ieri delecta poporul cu faimoasele spectacole macabre (CORIDA)intr-o Euorpa care se vrea „civilizata”.
  Anglia??? cu trecutul si pamantul IMBIBAT de SPURCACIUNE,in toate sensurile,ITALIA care a transformat Coloseul cu trecutul pe care il stim si rostul pt care a fost construit,ca acum sa fie monument pt atractie turistica.
  Vaticanul care a distrus credinta atator popoare sarind din erezie in erezie,creind razboaie pt a mai umfla visteria ,cumparand mintea altor popoare,cimentand mentalitatea espansionista a poporului „civilizat” inca de pe timpul romanilor,
  Germania ? ,…mai discutam???
  Franta?,Italia,Spania,mai toate tarile UE,au colonizat la greu popoare care pana la venirea lor in numele credintei catolice,erau popoare prospere,asa cum le-a lasat Dumnezeu.
  Imi este lehamite sa insir ce-au produs si provocat tarile catolice UE pt tarile ortodoxe din est.
  Toate astea au fost provocate de TIGANI???

 4. Toti cei care luati apararea sau spuneit ca generalizati ii clar ca voi habar nu aveti mai umblati prin ramurile societati in cautare de tigani prin ele vedeti cum se comporta vb de zone, strazi, blocuri,scoli,sate oriunde nu se generalizeaza dar asa sunt toti cauta pe facebook orice tigan uitate la el pe profil poze commenturi vezi nu e la fel? o domnisioara sustine puternic ca generalizam parca te vad cand treci pe langa tigani pe strada si incep sa se ia de tine …? tot cu aceasi parere? toti sunt la fel … de asculti manele din pacate deja esti si tu o cauza pierduta

 5. @Gipsy,
  cine mai esti si tu țigane milog, lingusitor și analfabet?
  În toate comentariile nu faci decât să lingușești redactia pozând în țigan cult și muncitor….nu există țigan muncitor de buna voie si nici cult…..există doar țigani= hoți….restul sunt doar vorbe.

 6. Țiganii, aceasta plaga a omenirii trebuie pusă forțat la muncă, sau ca orice plagă distrusă…..grâul trebuie curățat de neghină.

 7. Imi amintesc ca prin 1972 in orasul meu din Banat, pe corso, auzeai frecvent vorbindu-se limba germana cat si maghiara. Acum auzi ca limba straina doar tiganeste, uneori ucrainiana si tot mai rar ungureste. Cum bine zice o manea de-a lor: “Doamne, au plecat germani, Si au venit in loc tiganii”!

 8. Buna ziua.
  M-a atras acest articol si tema pe care o aduce in discutie, pentru ca doresc sa inteleg modul in care ii putem vedea cat mai corect si la adevarata valoare pe cei din jur, pe cei cu care traim, fie ei tigani (si aici nu intentionez un apelativ ironic sau peiorativ, ci prin acest cuvant chiar ii simt aproape), fie ei evrei, musulmani sau de oricare etnie sau religie ar apartine – si mai ales cred ca ar trebui sa cautam modalitati de a promova, propune activitati, intalniri comune, prin care sa reusim, in timp sa ne „educam” unii pe ceilelti, unii prin ceilalti mai ales, pentru ca avem nevoie sa invatam ce inseamna: toleranta, relatii interculturale, respect reciproc indiferent de provenienta/nume/culoare/credinta chiar, deoarece stim cu totii ca Dumnezeu e numai unul, al tuturor! Prin modul in care reusim: sa ne respectam unii pe ceilalti, sa respectam punctele de vedere chiar diferite dar corecte, sa invatam si sa stim pentru totdeauna si sa aratam copiilor nostri ca avem cu totii drepturi egale, indiferent de cele „puse pe hartie”, caci le avem in suflet, date de la facerea lumii, nu doar de cei care ne pun azi piedici… doar prin felul in care vom reusi sa facem toate acestea, zic, vom putea sa ne demonstram noua, si sa-i aratam lui Dumnezeu putin din recunostinta pentru viata aceasta si pentru toate darurile si frumusetile acesti lumi, sa-i aratam ca dragostea nu e doar o vorba pe care am ajuns sa nu o mai intelegem, ci sa aratam ca o putem arata si impartasi cu ceilalti, punand valoare tocmai pe diferentele dintre noi, care ne fac mai bogati sufleteste, mai capabili, mai legati unii de ceilalti, mai buni, mai… mai…

  Pentru dl Gipsy, care nu stiu daca va mai citi acest comentariu:
  Apreciez comentariile dvs, m-ati emotionat inca de la primele, si am ajuns sa le citesc pe toate pana la capat, fara sa fi avut aceasta intentie initial.
  Cea mai buna prietena a mea, inca din clasa I pana in a VIII-a, era tiganca – si am ramas prietene pana acum- si chiar daca au trecut tare multi ani de atunci, stiu ca nu i-a fost usor sa treaca peste multele prejudecati ale colegilor nostri din acea vreme, si ale altora, pe care le-a intampinat pe parcurs, pana in prezent. Pentru a scapa, a se elibera de sentimentul de inferioritate impus, cumva, de societatea romaneasca – sentiment pe care l-a pastrat in suflet multa vreme, a avut nevoie de oameni sinceri, care sa-i fie alaturi neconditionat, pana cand a inceput sa se „vindece” treptat si sa se poata vedea, pe ea insasi, la adevarata valoare si cu atatea calitati pe care le are, dar pe care nu le vedea inainte.
  Acest proces de vindecare, de eliberare din „chingile” prejudecatilor atat de nedrepte poate rapi o mare parte din viata unui om astfel subjugat de societate sau chiar de comunitatea in care traieste, si nu este corect. Nu este corect deloc!

  Prejudecatile ne fac intotdeauna sa generalizam, astfel incat ajungem sa spunem despre o anumita persoana ce se incadreaza intr-un anume grup, diferit de cel din care facem noi parte, ca ar fi asa, sau asa…. Ajungem sa gresim intotdeauna, exagerand, uitand ca, la randul nostru, putem fi categorisiti gresit de altii. Astfel, uitam sa incercam macar sa ne punem in locul celui de langa noi, in locul celui pe care tocmai l-am judecat atat de aspru – macar pentru a vedea cum ne-am simti primind atatea injurii si acuzatii, aprecieri gresite.

  Ar fi ideal sa putem intelege cu totii, si sa-i putem ajuta si pe cei ce nu inteleg sa vada mai clar, faptul ca avem nevoie sa fim toleranti,intelegatori cu oricine, de oriunde ar veni, indiferent de trecutul sau, pentru ca nu stim niciodata ce se afla in sufletul celui de langa noi, nu stim ce motive il pot indemna la anumite fapte, singur Dumnezeu stie cu adevarat; si-atunci ma intreb… care dintre noi va da primul cu piatra? … si pentru care motiv?
  Chiar va merita, oare, in viata asta scurta, sa ne impiedicam in asa masura, incat sa nu le mai dam voie ochilor sa vada, mintii sa priceapa, si inimii sa simta – sa poata simti liber?
  Inchei acest prea-lung cuvant, caci nu l-am dorit de o asa larga extindere… Desi sunt multe de spus in aceasta directie, sunt sigura ca, daca ne-am uni nu doar gandurile, ci si dorinta de a le transforma in fapte, am putea face multe impreuna, noi: toti cei care ne dorim o viata mai buna pentru generatiile viitoare, netinand cont de diferente, apartenenta la un grup, sau etnie anume…
  Inca speram!

 9. @REDACTIE
  Multumesc pt interventie,iar daca considerati ca trebuiesc sterse anumite comente de-ale mele,atunci va rog sa corectati cum credeti de cuviinta.
  Sa ma iertati daca am mai scapat cateva cuvinte care au deranjat cu siguranta pe compatriotii mei cu care sustinem cot la cot FN,aproape doi ani de zile.
  Consider ca nu am provocat ,dar nici nu am putut sa tac.,pt ca nu sunt las.
  M-am referit la ANUMITI ROMANI ,ASA CUM M-AM REFERIT LA ANUMITI TIGANI.
  DELINCVENTA TREBUIE STRIVITA, INDIFERENT de catre cine,unde si cand se manifesta.
  DELINCVENTA ,consider ca nu are culoare ,in schimb ,comoditatile si frustrarile unora o cam coloreaza.
  Nu toti vor sa vada adevarul,asa cum nu toti Il suporta pe Dumnezeu.
  ASTA ESTE ADEVARATA NUANTA A ADEVARULUI.
  EU PT ROMANIA ASTA IN ADEVAR DE LA DUMNEZEU MA ZBAT SI LUPT ,niciodata indeajuns incercand sa-i indemn si pe altii care au pozitii mai bune in societatea in care se-nvart.
  Am avut ffff multe motive sa plec din tara ,poate mai mult decat multi romani si chiar tigani,dar totusi legatura cu locul in care m-am nascut si botezat ,amintirile,le tin strans legate in suflet.
  Incerc sa vad intotdeauna numai partea frumoasa a Romaniei,mai ales cand stau de vorba cu strainii.
  Nu le permit NIMIC,incercand sa deviez de la subiect golurile provocate de „alesii” neamului.
  Politica e una,iar traditia este alta.
  Consider ca nu sunt special ,ci doar o ffffff mica si neinsemnata rotita pt binele de maine al Romaniei.

  Sa nu se simta nimeni jicnit pt faptul ca aceste cuvnte vi le-a spus un tigan.
  Nu are nici-o legatura.

  Dar cu siguranta nu imi voi lasa oasele sa putrezeasca pe pamanturi eretice ,ma voi intoarce chiar si pe jos de-ar fi nevoie.
  NU-mi fac reclama,ci doar conditionez pe acei romani indolenti sa-si revina din somnul cel de moarte.
  Tocmai ca sunt tigan,ii provoc la PATRIOTISM.
  Mi-e dor de duhovnicii mei ,iar asta imi cam ocupa sufletul apasat de timpul petrecut printre minciuni si nedreptate ,asupra celor care vor sa ramana in ADEVAR,LANGA HRISTOS.
  Ar fi mai cu folos daca ne-am scoate barnele din ochii ,decat paiele di ochii altora.
  Un singur adevar,deci un singur DUMNEZEU!!!
  Doamne Ajuta!
  Ps.Inca odata sa-mi fie cu iertare interventia.

 10. @DAN
  Am gresit crezand ca ai bunavointa sa te rereezi mintal,macar,daca nu verbal.Vezi,ma obligi sa-ti raspund.
  Esti frustrat ,perfect societatii bolnave in care musteste Romania,iar faptul ca tiganii nu se lasa calcati in picioare iti macina nervii ,mai ales cand semeni de-ai tai le dau apa la moara.
  Tiganii din Germania???,din Franta,din Italia,tarile care au demonstrat ce istorie „frumoasa” au avut ei?
  Ai vrea ca tu sa te simti mai europenizat pt a te considera un integrat in societatea putrefacta occidentala ,dar vei ramane tot un paduche ,dar parfumat.
  Daca stiati ca tiganii sunt delincventi de ce l-i s-au mai dat pasapoarte,de ce nu te legi de aia ca tine care au dat apa la moara la alesii vostri,care v-au vandut mintea si fetele prin casatorii mixte,din occident,ca dee trebuie sa ne integram in societatea mafiei occidentale.
  Esti prost informat,iar ceea ce vezi la TV,pt tine este o alta sursa de cultura,pt ca TIGANII SI-AU FORMAT SI CONSTRUIT CASE ,VILE BLOCURI CARTIERE DE INVIDIAT OSTENTATIV PT PROSTI SI LIMITATI CA NAPOLETANII din Italia,la fel cu tiganii din FRANTA,iar in Germania pt a se „conforma”, au trebuit si ei sa trimita ceva personal in Romania.
  Asa au facut si cu evreii ,doar ca evreii au fost mai smecheri ca tiganii platind la greu staul respectiv ,trimitand pe tigani in locul lor.
  O rasa cand se simte depasita ,mai ales de tigani ,devine rasist .
  Daca erati baieti destepti,nu ati fi acceptat comunismul,nu ati fi acceptat intrarea Romaniei in putrefacta UE,nu l-ati fi aplaudat pe ilicescu,cand bateau tinerii in vazul INTREGII LUMI.
  Nu mai stau acum sa-ti insir cat de orbit si prostit de societate esti.
  Pacat ca sunt multi ca tine,iar asta este in favoarea celor care a pus in genunchi un popor intreg.
  Ti-am mai spus ,da-mi exemplu cu ceva sanatos,nu cu faptele „marete” ale unor presedinti ca Franta ,Italia,care au dat apa la moara celor ca tine, RASIST si mutilat de societate.
  Tu mai prtinzi ca ai demnitate in Romania???
  Demnitatea ta e in functie de tigani???
  Multi romani NU AU AJUNS SA AIBE POSIBILITATEA SA discute cu personalitati internationale,asa cum multi tigani au reusit faca cunoscuta Romania,in schimb am cunoscut ROMANI fff multi care nici nu vor sa mai auda despre Romania,fete tinere care alearga dupa casatorii cu straini,isi boteaza copiii la catolici,le pun nume pagane.
  Tiganii aia de prin piete va vor da de furca in PERMANANTA la cei frustrati ca tine.
  Au plecat o gramada de oameni de mare valoare din tara ,din cauza voastra ,a invidiei voastre,a dusmaniei voastre ,a prostiei voastre, a lasitatii voastre,a indolentei voastre,lasand pe altii sa va conduca.
  Din cauza alora ca tine Romania incepe sa-si piarda din identitate si chiar teritoriu.
  Dute si pupa-l in c-r pe iliescu si pe cei care ti-au mutilat mintea .
  Pleaca tu din tara ,pt ca eu mi-am facut datoria si NICIODATA indeajuns fata de tara,iar tu cu mentalitatea ta ,lumea e plina de idioti,cu siguranta iti vei gasi locul in lime,dar NICIODATA IN LUMEA BUNA.
  Esti prea mic ,iar asta te face sa te simti ultimul avort al societatii romanesti in care invidia,dusmania,foametea,datoriile etc,au pus stapanire pe cei SLABI.
  Eu traiesc in strainatate cu mare demnitate si cu sufletul impacat fata de tara ,pt ca nu ma las ASIMILAT ,asa cum multi romani o fac.
  Care se poate considera un bun roman ,tu ,sau eu???
  Daca te consideri un bun roman,de ce dai dovada de marlanie?,de ce esti rasist?
  Si dracul este cult si chiar fff sincer si fin prin actiunile lui,chiar cel mai iscusit,dar la ce folos ,daca le foloseste in sensul rau,prin actiunile proaste si idioate ale unora ca tine.
  Mai vorbim de societatea romaneasca de maine???
  Cu romani ca tine Romania ar mai avea sanse???
  Unde nu-ntelegi ,intreaba-l pe iliescu,pe mariner,pe bombonel si pe toti alesii cu care te poti mandri ca un”bun roman” ce esti.
  De ei sa aveti parte,pt ca le-ati permis,iar acum aruncati vina pe niste tigani de piata ,iar strainii va mai fura tara pe bucati.
  DIN CAUZA ALORA CA TINE ,OAMENII DE CALITATE AU FUGIT DIN TARA,fie romani sau tigani.
  Statistica asta sa-ti tina de foame.

 11. @DAN si restul ca tine,
  Crede-ma ca nu ma deranjeaza cele spuse de tine sau cei ca tine .
  In primul rand daca ai trai in UE ,ti-ai da seama ca tiganii NU MAI EXISTA.

  Iar lucru asta chiar pe cei care conduc UE ii deranjeaza acest lucru.Paradoxal???
  Pai unde am umblat si unde umblu si cu cine am avut ocazia sa stau de vorba despre problemele romanilor ,a trebuit sa clarific pe VAZUTE cu acte in regula si cu statistici ADEVARATE ca sa le denonstrez ca tiganii sunt paravanul punerii Romaniei in cruce.Ceea ce multi tigani si romani reusesc sa rezolve AICI,mult mai multi tigani si romani in tara DISTRUG.De care tigani vrei sa discutam ca sa stiu cu ce fel de roman sa discut.
  La care tigani te referi ca sa stiu de care romani sa vorbesc.
  Putina luciditate si respect pt adevar nu strica nici macar raului,altfel cum te-ar mai pacali el(diavolul) pe tine si din pacate pe senatori,pe presedinti pe sefi de banci etc?!
  Vorbesti de patriotism,de ortodoxie,TUUU???
  Ma cunosti de undeva ,iti dai cu parerea aiurea?
  Daca as fi avut mentalitatea ta si ura catre acei criminali care au urmarit distrugerea Romaniei pe toate planurile,NU AS FI REUSIT SA LE ARAT ADEVARATA VALOARE ALE ACESTEI TARI,prin meseria si rabdarea de a spala imaginea Romaniei.
  MUZICA SI ARTA IN GENERAL ,CHIAR SI SPORTUL sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei.
  Daca toti romanii ar fi avut mentalitatea si cultura ta,atunci un ION VOICU ,UN STEFAN RUHA,MIHAELA MARTIN,P.ARGATU,TONI IORDACHE,SILE DINICU,JONNY RADUCANU,TIRIAC,STEFAN BANICA ,ANDA CALUGAREANU,AURA URZICEANU,ADRIAN ADRIAN NASTASE,etc,etc,etc,nu ar mai fi avut ocazia sa faca Romania cunoscuta.
  Muzica si sportul se vede ,iar asta ii deranjeaza pe dusmanii Romaniei.Tu de care esti?
  Eu am trimis bani grei in tara si ca mine fff multi,iar din pacate am cunoscut „patrioti” care au renuuntat sa mai cotizeze,aruncand vina pe viata grea din Romania si ca nu se „merita”.

  Ma faci sa vorbesc,dar sa sti ca sunt ffff multi romani care dau de furca celor care lupta pt imaginea Romaniei,mai ales ca pt interesele lor meschine,trec LEJER la catolici,nici macar nu vor sa se expuna cu romanii.
  AM FILMATE cu romani care stau la rand in in spatele unor biserici pt ajutoare de la UE,iar pt asta trebuie sa faca pe crestinii ASIMILATI.Tiganii nici macar nu ar avea acces acolo,dar mai ales sa se bage la rand.
  Cat de JOSNIC!!!As spune eu mai multe ,dar explicatia data tie ,ar satisface pe multi dusmani care se mai perinda pe acest site.
  Aici ziarele asa zise romanesti au redactori ANTI ROMANI,pe unii dintre ei i-am citit ce le cam poate pielea,culmea si nu sunt DELOC tigani si mai ales jidani,iar scopul lor este sa spurce imaginea Romaniei chiar in tara ,prin ProTV international,reviste,spectacole ,etc.
  Culmea NICIODATA ceva folositor Romaniei.
  Tocamai de aceea unii ca tine au ura pe tigani ,pt ca profesionalismul cultura multor tigani,bunul simt si respect fara interes pt ROMANIA si pt semeni ORTODOCSI ,te fac sa te simti inutil si nefolositor societatii deja imbolnavite de pacatele introduse de altii , prin orbirea si indolenta celor ca TINE care au dus tara de rapa pe toate planurile.
  Te deranjeaza imaginea tiganeasca?? si pe mine ale acelor gainari,ffff bine,dar si ale acelor care continua sa sustina ca sunt romani dar de fapt sunt la fel de delincventi ca si tiganii proxeneti,ca moldoveni cu „marfa” adusa in tara,cu ziaristi vanduti dusmanilor tarii s.a.m.d.
  Pe mine ma mai deranjeaza si imaginea unui MC Donalds in loc de un mag PUR ROMANESC,
  ma deranjeaza o DELTA VANDUTA,VAPOARE VANDUTE,BANCI PT INROBIREA SI INDATORAREA POPULATIEI,SPITALE INCHISE,ARMATA SU SOLDATI ROMANI PT CARNE DE TUN IN TARI COMPLET STRAINE problemelor nationale ,scoli de renume romanesti care acum au profesori idioti,MAGHIARII ,UCRAINIENII,MOLDOVENII RUSIFICATI (care se dau romani buni),organizatiile ANTI ROMANESTI DEJA DECLARATE IN ROMANIA….si lista continua cam de 20 de ani incoace.
  Si dumneata te cramponezi la problema tiganeasca???,pai in cazul asta iti meriti soarta ,esti slab,daca te simti in genunchi si conditionat de cei care fura de prin piete.
  Afla ca aia sunt mai constienti la ceea ce a fost supusa populatia,la foamete nationala prin indatorare ,pt A NU SE MAI PROCREA IN ROMANIA.
  Problema tiganeasca?! ma faci sa rad,dar in acelasi timp sunt si ingrijorat pt ca nr prostilor in tara creste vertiginos.
  Manelele si castelele tiganesti te deranjeaza?,culmea si pe mine!!! si inca mai rau pe mine, pt faptul ca din cauza limitatilor si frustratilor ca tine,toti tiganii sunt bagati in aceeasi oala.
  Ce-ar insemna sa-i pun pe Youtube pe acei romani ,care denigreaza si se pun bine cu strainii pt a avea mai multe facilitati pe la banci pe la primarii,pe la ocuparea locurilor de munca ,acceptand ORICE situatie injositoare oricarei tari?
  Dar nu o fac pt ca tot aia ca mine (mici si neinsemnati ca mine )ar avea de tras.
  Ai vazut ca logica nu face rau???,din contra ,mai apleaca si urechea la cei ca mine ,chiar daca sunt TIGAN,pt ca nu-ti vreau raul ,ci sa te-ntorci la Dumnezeu si sa fi VIU.
  Altfel lasi in urma numai rau ,adica tampenii de rontait pt altii .

  Afla ca trebuie sa te dezamagesc,dar sa sti ca tiganii au disparut din decorul UE,au venit altii care sunt ffff bine organizati chiar din Romania,avand MENIREA stabilita din tara ,sa denigreze si sa organizeze, chiar prin agentii de munca,bagati prin primarii ,avand ca scop denigrarea si distrugerea imaginii Romaniei.
  Doar un prost poate sa creada ca un artist ca ION VOICU cand concerta pe marile scene ale lumii doar interpreta.
  Din contra ,lupta si pt imaginea Romaniei si ced eu ca a facut cinste Romaniei,dar ce sa-i faci daca in tara au existat si fff multi romani calcati in picioare de societate CA TINE.
  Eu si cei ca mine fie romani sau tigani avem de tras AICI si chiar in tara,pt ca le dati mana libera criminalilor ADEVARATI sa va calce pe suflete(daca le mai aveti)lasandu-va sa-i limgeti si sa-i aplaudati atunci cand va mai instraineaza cate ceva din tara ,poate asa intelegeti voi astia cum este „SA TRAITI BINE”.
  Aici unde locuiesc ura a devenit ffff mare asupra romanilor,iar in tara adevaratii tradatori va imbata cu problrma tiganeasca,de ca si cum tiganii l-au ales pe iliescu,pe isarescu,iar cand senatorii si presedintii primeau si PRIMESC ordin de la cei care vor o lume inrobita ,tiganii furau cot la cot cu delincventi romani,moldoveni,ucraimieni etc.
  Tiganii au disparut,iar restul continua sa obtina cetatenie romana furand pe seama ROMANILOR la nivel de strada si terminand la nivel ffff inalt.
  (muzica si sportul au acces direct la diferite serate).
  Esti prea mic sa intelegi ce inseamna sa si,ti ca poti sa schimbi discutii si impresii pe lama de cutit,tocmai de aceea EU ca TIGAN imi este scarba atunci cand un parlamentar sau presedinte minte cu mare calm un popor intreg,fie el plin si de rasisti ca tine.
  Te deranjeaza ca sunt patriot si ca imi iubesc tara in care m-am nascut si pt ca eu prin meseria mea am reusit sa arat dusmanilor partea INTOTDEAUNA NUMAI CEA FRUMOASA Romaniei,iar tu un produs de comunism si conditionat de propria-i mentalitate mutilata de 20 de ani, te simti inutil societatii, fiind neputincios a nu a avea acces la ADEVAR.
  Nu-ti spun „sa traiesti bine”, ci doar sa-ti spele Dumnezeu sufletul pt a avea mintea curata si mai ales pt a lasa ceva bun generatiei de maine.
  DESTEAPTA-TE ROMANE!!!

 12. s3cr3t10,
  Conform rasismului tau ar trebui sa ii trimitem inapoi in Asia si pe maghiarii care s-au românizat ori pe tatarii aflati in aceeasi situatie. La fel sa ii trimitem de unde au venit si pe romanii care se trag din ruteni, ucrainieni, sarbi, turci, greci, italieni, nigerieni, etc.
  Ori tu ti-ai verificat arborele genealogic sa vezi daca ai sange doar de dac si roman? Sau trebuie sa pleci si tu de unde au venit strabunii tai?
  Ca sa fiu si didactic, apartenenta la un neam nu se identifica dupa sange, ci dupa asumare. Daca un tigan isi asuma rolul de roman, adica cultura si mai ales credinta romaneasca, atunci poate fi un roman mai bun 100 de ori decat cei care se cred de drept romani.
  Iar ca sa stii pt viitor, comentariile rasiste nu se vor mai accepta.

 13. Pt.ANUMITI romani !
  Tiganii fiind marginalizati dupa secole de sclavie , au stiut INTOTDEAUNA SA SE DESCURCE.
  Iar daca Romania a ajuns unde a ajuns ,este pt faptul ca toti presedintii si parlamentarii v-au dat de lucru cu problema tiganeasca pt a vinde tara jidanilor .
  Tiganii care au adus si aduc in continuare valuta in tara prin diferite agentii ,mai ales din Bucuresti ,sunt FFFFFF bine vazuti,respectati si apreciati de oameni de cultura ADEVARATI,mai ales din strainatate,nu de pleve de telenovela cu diplome facute pe la Spiru Haret.
  Vorbesc de acei tigani cu diplome obtinute prin concurs in STRAINATATE la facultati si conservatoare de renume.
  Dar cum sa-i deschizi ochii prostului ,cand el este orbit MINTAL,si pacalit de societatea indobitocita la greu, pe care parinteii lor au acceptat-o in vazul EUROPEI,dand posibilitatea tuturor sacalilor sa fure cu acte in regula ,iar acum NISTE UNII SE SIMT SI MAI PROSTITI DE PROPIA-I PROSTIE,aruncand vina pe ce are mai la indemana,ca sa bu fie chiar pe ultimul loc.
  Ramai prostit de societate si cu ochii atintiti la statistica si ai sa vezi ca marea majoritate a tiganilor RAMAN in Romania ,iar ffff multi romani si mai ales moldoveni raman si fac copii pe teritoriu strain,in speranta de a obtine cetatenia tarii respective.
  Daca problema tiganeasca a devenit cu adevarat periculoasa pt romani,atunci inseamna ca este un lucru ffff grav pt romani ,ci nu pt tigani.
  Cum se face ca o etnie haituita din toate partile a reusit sa supravietuiasca si tot aceeasi etnie sa puna in genunchi o tara intreaga?
  Pai acei romani isi MERITA SOARTA ,sa devina sclavi in propia tara ,iar din cauza celor frustrati, mai sufera si alti romani ,dar de buna calitate.
  Criminalii Romaniei ,au nevoie de capre raioase si cu coada sus ,pt a devia ochii si mintea nescolita de la adevaratele probleme in care a fost tarata tara.
  Dar astea sunt discutii la care cei prostiti n-au sansa sa-nteleaga pt ca trebuie sa ai ceva suport cultural si mai ales o educatie de bun simt.
  Parinteii si profesorii lor (daca i-au avut)au aflat ca copiii lor au devenit un produs tipic pt aceasta societate BOLNAVA???
  Sa fie oare Romania o tara atat de slaba incat orice minoritate sa o puna in ganunchi?
  Au reusit tradatorii de la guvern sa spele atat de bine creierii atator cetateni incat au ajuns frustrati?
  Cumva si-au atins scopul in favoarea ungurilor,rusilor (prin iliescu) si mai ales a jidanilor ???pt interesele lor personale meschine?
  Multi tigani de renume MONDIAL nu au avut nevoie de scoala romaneasca,pt ca TIGANII au fost facuti pt MUZICA invidiati de romani si mai ales de jidani,dar recunoscuti in lume.
  Ar insemna sa insir o coloana intreaga cu nume ale anumitor tigani care au facut Romania cunoscuta cu mult inaintea romanilor,prin muzica si arta in general.
  Multi artisti romani AU RECUNOSCUT ASTA si la ora actuala.
  Asa ca cineva cand mananca r-h-t ,gandeste si vorbeste ,raportat la ce mananca.
  Aici nu trebuie sa ai cine stie ce cultura ,ci un minimul de bun simt.
  Tiganii NICIODATA nu s-au impiedicat de prosti,din contra au profitat vazand pe prosti ca se tradeaza intre ei.
  Aici ma refer direct la scolile inchise,la spitale,la capsunarii sclavi in UE,toate astea sub ochii conducatorilor si a acelor romani lasi si prostiti,fara prea mare efort in doar 20 de ani de mutilare nationala.
  Pana si muzica nationala romaneasca a fost facuta cunoscuta cel mai bine de catre tigani.
  A ajuns Romania de bataie de joc in fata UE,cu atatia tradatori ,iar romanii care se simt depasiti de situatie ,arunca vina pe tiganii cersetori ,dand inca odata dovada de imaturitate si prostitutie mintala in vazul tuturor.Practic o mare spalare de creier la nivel national.
  A fi nationalist ,nu inseamna a fi si rasist , mai ales crestin si mai ales ORTODOX.
  Restul … critici la adresa unor etnii care ar prezenta pericol pt Romania ,este si va fi intotdeauna expusa de catre anumiti romani frustrati ,ca niste capre ,dar cu coada sus.
  Pe ce …nu stiu!

 14. va zic e ce ne facem
  facem un ONG care sa ajute tziganii sa plece, sa gaseasca de munca si sa se stabileasca in strainatate (de preferat cat mai departe de Romania, poate in USA) si cand USA vrea sa ii trimita in tzara, ONG-ul sa sara in sus cu drepturile omului, discriminare, ca sa nu ii trimita inapoi
  si asa mai putem sa scapam de ei

  app la cum se inmultesc tziganii ca iepurii, ca femeile lor fac cate 10 copii si ale noastre fac 1 sau 2, si la cate facilitati au, transport gratuit, ajutor social, etc, nr lor nu poate decat sa creasca.
  la ultimul recensamant parca au zis ca suntem 19 milioane dintre care unguri, tzigani, turci, lipoveni, poloneji, bulgari, armeni, sarbi, etc cateva sute de mii de alte nationalitati? Cu bunavointa, asta ne face pe noi, romanii, cam de 17 milioane

  la urmatorul recensamant, la cum pleaca romanii din tzara si la cum se unmultesc tiganii, o sa fie vreo 13 milioane romani, restul alogeni. Asa ca…romani, faceti copii multi!!!

  si nu mai sustineti ideea de „ajutatii pe tzigani sa intre in scoli, sa se educe”
  astia deja au inceput sa aibe functii importante in stat si sa faca dezastru(vezi vanghelie) eu prefer sa ramana fara scoli si analfabeti, sa fie cersetori

  a, si stiti care e nr tziganilor in total? cam 12 milioane (pe glob sau in Europa, nu stiu exact)
  nu m-ar mira, ca in viitorul apropiat sa se incerce realizarea unei tari pentru aceasta etnie, asa cum s-a intamplat cu evreii, cand s-a creat Israelul in 1948, ca sa aibe si ei tara lor, ca nu aveau, si ia ghiciti unde o sa sustina toata lumea ca ar trebui sa fie tara tiganilor???
  Toate similitudinile de nume duc catre noi! rromi – romani – Romania! si atunci ce ne mai facem?

  asa ca nu ii mai ajutati, nu le mai dati bani la cersetori, nu mai sustineti intrarea lor in scoli, sa ramana prosti si cersetori, si sa plece de pe pamantul nostru!

  eu as préféra sa ne numim, ca tara Dacoromania si, ca popor, Dacoromani.
  1)Asa s-ar face clar distinctia dintre tigani si romani;
  2)ne-am relua numele de la stramosii nostri daci
  3)ungurii n-ar mai comenta ca Ungaria s-a format in anul 895 si Romania in 1918, deci cu o mie si ceva de ani inainte, ca de-aia zic ei ca Transilvania e a lor(pe langa alte argumente de kkt)

  si ca sa vedeti cat de mult s-a folosit cuvantul „Dac” pentru a defini romanii, va invit sa urmariti urmatorul film: Identitatea pierduta – full documentar – noi nu suntem urmasii Romei‬
  http://www.youtube.com/watch?v=rh6sx7BrTEM

  si…Daco-Romanians: http://en.wikipedia.org/wiki/Daco-Romanian
  Romanii= popor Dac, Crestin, care vorbeste o limba romantica adica…Dacoromani!

  Va place postul meu, nu? :)))

 15. Cine critica pe altii referitor la munca ,tocmai acela nu poate suferi munca .
  De ca si cum in Romania oamenii ar mai munci pt ei.
  Intrebati-i pe jidani, ca poate stiu ei mai bine pt cine munciti voi …care va place munca de mama focului.
  Sunt tigani care si la ora actuala trimit bani in ROMANIA cat pt 20 de familii LUNAR.
  Cunosc fff multi romani care fura la greu la diferite firme din Romania si totusi arunca vina pe tigani.
  De care tigani spuneti?,de aceia care s-au prins pe ce fel de lichele , presedinti si senatori ati votat?
  Din pacate sunt fff multi romani care fura si denigreaza imaginea Romaniei in UE.
  Tiganii au fost trimisi in Romania din tara in care locuiesc.

 16. Cine critica pe altii referitor la munca ,tocmai acela nu poate suferi munca .
  De ca si cum in Romania oamenii ar mai munci pt ei.
  Intrebati-i pe jidani, ca poate stiu ei mai bine pt cine munciti voi …care va place munca de mama focului.
  Sunt tigani care si la ora actuala trimit bani in ROMANIA cat pt 20 de familii LUNAR.
  Cunosc fff multi romani care fura la greu la diferite firme din Romania si totusi arunca vina pe tigani.
  De care tigani spuneti?,de aceia care s-au prins pe ce fel de lichele , presedinti si senatori ati votat?

 17. CE NE FACEM CU TIGANII?
  Raspuns:-Ii punem la munca, ca nu prea le place sa munceasca, le place doar ciordeala.

 18. @@@ Pentru prietenii mei interlocutori ! Stimati compatrioti ,frati romani ,dragi interlocutori ,pentru o perioada de cateva saptamani nu o sa mai pot dialoga cu dvs avand cateva deplasari cu serviciul prin Europa .Domnilor Pictor Sarion ,Constantin _ox si nu in ultimul rand Nemilosu, tot ceea ce ve-ti scrie in aceasta perioada referitor la aceste subiecte ce tin de SUVERANITATEA SI IMAGINEA ROMANIEI, sa stiti ca sustin cu desavarsire .Dumnezeu sa va intelepteasca sa va lumineze si sa aveti putere sa aparati ROMANIA pe unde va duceti .Eu am in casa drapelul ROMANIEI iar langa el se afla o icoana .Sa ne auzim cu bine ,Doamne ajuta!!! p. s. Sunt un tigan patriot iubesc Romania nu ma intereseaza ce cred altii,si tocmai de aceea NU MA LAS !

 19. @Gipsy… şi tuturor,

  ADEVĂRAT, A ÎNVIAT! 🙂

  P.S. – Gipsy, uite care-i treaba, dacă tot ne-ai încuiat acolo, apăi mă rog să-ţi dea Domnul să te mântuieşti, cu toţi ai tăi!…
  „Îngerul a strigat, către cea plină de daruri…, Bucură-te! Şi ia…, Buc… „. M-mmm-mmm, mmm-mmm… 🙂

 20. HRISTOS A INVIAT! ,Scumpii mei romani ma alatur sufleteste de voi toti va strng mainile cu mare drag si va urez voua si familiilor dvs,multa sanatate sufleteasca si trupeasca ,intelepciune ,intarire ,sa aveti frica si mare dragoste de Dumnezeu pt ca are mereu usa deschisa pt noi toti .Sa ma iertati daca prin comentariile mele s-au mai strecurat si cateva „idei” pe care nu au fost bine primite ,dar eu sunt convins de ceea ce am scris ,as mai fi avut muuulte de spus dar cand am ocazia sa cunosc oameni ca voi ,atunci din doua ,trei cuvinte se inteleg multe.Va multumesc frati romani ca ma imbogatiti sufleteste mai ales. Sa ne intelepteasca Bunul Nostru Dumnezeu pe noi toti sa putem comenta in dragoste si adevar ,sa putem lua decizii bune cu Lumina Sfanta de la Hristos pt poporul asta mic si rupt de lume .Dumnezeu sa se milostiveasca asupra Romaniei Ortodoxe .Sa ne ajute sa stim ce sa cerem cu adevarat folositor noua si famiilor noastre si pt tara si mai ales pt viitorul copiilor nostri ca sa nu Il piarda pe Dumnezeul Adevarat si neschimbat . Pictor Sarion ,Nemilosu,si nu in ultimul rand Constantin_ox,nu aveti incotro dar sa stiti ca eu tigan va am la suflet si v-am „inchis” acolo si nu aveti” scapare”.Dumnezeu sa va protejeze pe voi si pe cei care va vor binele cu adevarat!HRISTOS A INVIAT DIN MORTI CU MOARTEA PE MOARETE CALCAND SI CELOR DIN MORMINTE VIATA DARUINDU-LE !

 21. @…

  Dragii mei (permiteţi-mi să vă numesc aşa măcar de antrenament, ceva de genul „pofta vine mâncând”…),
  m-am trezit subit cu zâmbetul pe buze şi cu sufletul alinat privind la voi… .
  „Nemilosului” îmi permit să-i „trag” o limpezire :). Am sentimentul că-l va bucura aceasta. Practic, sunt sigur că din lăuntrul său urarea de „Să petreceţi Sfintele Paşti împreună şi să fiţi sănătoşi!” este, în fapt: „Să petrece…m Sfintele Paşti împreună şi să fi…m sănătoşi!”…
  Subscriu :); Amin!
  P.S. – Uauu, e deja ora 21 de-acu’! Vine, vine…

 22. Dragii mei,
  draga redactie,

  Sa luati toti Lumina in noaptea Invierii, iar zorii zilei sa va gaseasca impartasiti. Sa petreceti Sfintele Pasti impreuna si sa fiti sanatosi !

  Nemilosu

 23. Multumesc pentru aprecieri Pictor Sarion si Gipsy.

  Dragii mei, situl cu pricina nu este cu pensiunea mea, a ramas doar unul de „informare”. Despre spiritualitatea satului romanesc. Am tradus din Blaga, Pr. Bria si Pr. Necula. Nu sunt insa filolog, am dat traducerile la supervizat. Am pus pozele (slabe) apoi…m-am lasat. Situl trebuia renovat, grafica si functionalitatile sunt slabe.
  Situl cu pensiunea mea e altul, mai fain, mai acid. Pe asta il renovez in prezent. Pensiunea deci e pe sit proaspat dar nu o promovez aici ca nu ar fi fair play.

  Eu am trait intre sasi f multi, ceva unguri si am avut de-a face cu evrei de limba idis. Le stiu plusurile si minusurile. Pe sasi ii regret f mult.
  Dar cel mai mult regret Romania Mare. Cu bune si rele. Dar fara Carol II si Lupeasca

  Domnule Sarion, va scriu un mail personal asta seara. Ramanem insa in legatura pe Foaie Nationala in privinta Tarii si in legatura cu articolele de aici

 24. @lui Gipsi si@Nemilosu,am copilarit intr-un cartier locuit de 3 natii, Romani, Evrei si tigani,colegi de joaca si de scoala i-am avut pe toti.Din nastere m-am nascut un pic mai inchis la culoare,din parinti romani,mama fiind exagerat de blonda si cu ochi albastrii ca cicoarea,iar tata mai smead,iar eu semanam cu tata,deseori eram confundat,luat de tigan,dar scapam de bataie cind venea fratele meu care semana cu mama iar cind fratele meu lipsea,luam bataie de la toti,cind luam contact cu romanii ma bateau tiganii sau jidanii si invers,cu alte cuvinte am fost un copil nedorit Toate acestea la un loc au lasat urme adinci in formarea caracterului meu.Si eu am o poveste veche si trista, care uneori o povestesc amicilor mei si imi face multa placere.Probabil am memorie buna,din moment ce am memorat multe cuvinte tiganesti si evreiesti,pina la virstra asta care o am. Cind eram copil sau mai tirziu in adolescenta vorbeam si intelegeam bine amindoua limbi,iar pe masura ce a trecut timpul,neexersind am uitat mult.Cam asta ar fi un mic episod din viata mea zbuciumat. Sa auzim numai de bine! P.S.Nu sint persoana care sa ma ascund dupa deget,nu trag foloase din asemenea practica!.

 25. Scumpii mei Pictor Sarion si Nemilosul,daca nu va suparati ,am sa va povestesc mai multe dupa sarbatori . Pictor Sarion spre rusinea mea dar la capitolul limba tiganeasca sincer am pierdut „orele” de cultura .Din copilarie nu am mai conversat si imi pare rau …dar asta e .Nemilosu,am vazut peisajele ,locurile pe care le-ai indicat ….Doamne Dumnezeule ….te imbie la rugaciune …Ce bine ca exista acel loc .Am sa le arat negresit amicilor straini de pe aici . Iti multumesc pt aceste imagini.Nicaieri in lume nu vezi asa ceva ,pt ca nici ochii altora nu au ochi sa inteleaga ce este cu adevarat FRUMOS .Va imbratisez cu lacrimi in ochi ,pe voi toti de buna credinta ….DOAMNE AJUTA FRATI ROMANI !!!!!!!!!

 26. @Nemilosu multumesc pentru invitatia,de a ne intilni,pe parcurs vom stabili pina atunci va dau adresa mea voi da adresa mea,de emel:johann_sarion@ovi.com Intre timp am vizitat situl propus si am fost foarte incintat de ce am vazut,inclusiv pe fundalul acestei muzici de zei.Si eu prin anii 9 0 am incercat sa pornesc o pensiune cu agrement si agro-turism,dar nu am reusit din cauza legislatiei locale de si alte impedimente si m-am lasat pagubas dupa ce am investit o suma frumusica.Sanatate si sa auzim numai de bine!.

 27. Dragilor Pictor Sarion si Gipsy, un site de-al meu din 2003… Nu am mai updatat de ani de zile acolo, sunt panze de paianjen. Am vrut sa explic germanilor ce e cu inima romana. Folositi-l cand aveti dispute „ecumenice”. Urma ca acel sit sa fie o „Bucataria lui Radu” dar si o platforma de informare si mai mult de-atat.
  Intre timp, am pornit alte treburi si situl a ramas de izbeliste. Pe vremea aia nu prea aveam accente critice, nu eram nemilos 😀
  Atentie, contactele de acolo nu mai sunt valabile!
  http://www.agroland.go.ro

 28. @ Lui,Gipsy,ultimele cuvinte din comentariul tau m-au intristat profund,apropo de povestea ta tragica si veche,mi-as dori sa o aflu si eu,nu inainte de a-ti propune sa ne cunoastem avind in vedere ca si eu traiesc in Occident,Dal tut o Del baht Prala!.Sa auzim numai de bine!.

 29. Eu vad Romania cu ochii din afara granitelor prin ochii strinilor crescuti in puf.Nu exista zi de la Dumnezeu sa nu vad ceva aruncat pe GRATIS pe seama Romaniei,pe strada ,la magazine .in piete ,la servici,la tv nu mai spun . Traiesc intr-o tara ultra nationalista facand ura de rasa cam la tot ce misca.DRAGI FRATI ROMANI,tara Romaneasca e furata mai ales atunci cand se vorbeste urat de ea. Sunt site-uri cu bucatarie romaneasca ,iar la tv (la ei ) vad cum tarisoara mea mica si dulce e furata la greu .Am dat telefoane multe , la diferite redactii ( la ei ) spunand ca emisiunea respectiva e falsa .Nu vreau acum sa va insir ,pt faptul ca sigur v-as amari.Nu ma pot abtine si totusi ceva am sa va spun:sarmalele pe care noi romanii le avem pe masa ei spun ca le-am copiat de la ei .Ultimul ateu sau dujman al tarii fiind roman sau tigan NU POATE SA ACCEPTE ASA CEVA !!!!!!!In unele cazuri am ajuns si la procese .Am dus in strinatate lazi intregi cu vinuri alese ,numai si numai pt obligatii facand cunosct vinul romanesc.La masa invit o gramada de straini si le pun pe masa fffff multe mancaruri romanesti de se ling 3 zile.Parca sunt caini ,avand grija sa gasesc momentul cel mai potrivit si sa le spun ca romanii stiu sa traiasca cu adevarat bine in ciuda faptului ca traditia nu are legatura cu politica noastra de import .Nici macar acolo nu arunc vina pe vanzatorii de tara.CU candela aprisa inainte de masa ne rugam dandu-le de gandit dumnezeilor europeni ca romanii se roaga inainte de masa ca nu ne-am pirdut credinta .In felul asta le dau de inteles ca romanii sunt doar furati si ca au un caracter Dumnezeiesc Tare.Ai fac sa plece cu alta impresie totul desfasurandu-se pe fond binenteles… muzical ,era si logic…zic. Traiasca Dreapta Credinta Ortodoxa cea strabuna !Amin. p.s. daca vreti sa ma credeti ,nu mai am pe nimeni in tara…e o poveste ffff tragica mai veche,cu toate astea ma simt DATOR fata de tara .

 30. Pentru cei plecati departe de tara F.N.este si o legatura directa si rapida pentru a ne informa de ce se mai intimpla in tara,sau pentru a ne mari bagajul de cunostiinte,lecturind articole cu caracter religios,istoric,politic,stiintific si social.Toata stima si consideratia mea Redactiei F.N., publicistilor si interlocutorilor acestui website!. Sa auzim numai de bine!.

 31. Foarte adevarat,pentru cei plecati din tara,F.N.,esteSincere salutari,tuturor interlocutorilor de la Nürnberg!.

 32. @Gipsy
  Asa este, frate Gipsy, prea multi vor doar o aventura cu ea…Bine scris.
  Si da, pot sa-mi imaginez ca pentru cei plecati departe, Foaie Nationala este o gura de aer. Da, e complicat daca sunteti asa departe. Dar tara o mai vizitati? Din cate am inteles si Pictor Sarion locuieste departe de tara. In ce tari locuiti?
  Si pentru noi astia din tara, Foaia Nationala este o gura de aer. Media toata e aservita si infiltrata, cu mici exceptii. Nu ai ce sa citesti si nici la ce sa te uiti.

  @Constantin
  Nici eu nu sunt adeptul actiunii cu orice pret. Rezistenta in ziua de azi nu poate lua decat forme asociative. Nu mai e vremea fugii in munti, a rezistentei armate, nu de alta, dar tehnica de azi ar face orice demers lipsit de rezultate pe de o parte. Apoi, aluatul romanilor in general nu mai este cel de acum 70 de ani.
  Rezistenta prin credinta…
  Daca ma intrebati pe mine, un proaspat intrat aici la comentarii, sunteti binevenit. Pozitia dumneavoastra este mai patrunsa duhovniceste, eu sunt mai trairist si mai spurcat uneori, dar subscriu la aceleasi valori. Pentru ca am intrat in Saptamana Mare, voi „trage” si eu mai mult spre latura asta.
  Referitor la Romania din Ceruri sunt de acord, DAR cred ca noi nu putem fi suficienti doar pt ca ea exista. Ea exista nu datorita noua. Noi existam datorita ei. Si nu stim sigur daca o vom merita.
  Faptul ca suntem contemporani cu fanariotii astia nu ne plaseaza deja intr-o cardasie daca nu facem chiar nimic? Vorba unui calugar la o conferinta (aproximativ din memorie): „Iisus Hristos nu a biruit moartea fiind tuns, frezat si aranjat, ci cu cicatricele suferintei pe el, plin de sange si sudoare, asa a plecat el de aici”
  Ma intreb cum om ajunge noi acolo, in Romania din Cer. Nu fac apologia martirajului, macar a sacrificiului (de timp, de bani, de cariera si de mandrie).
  Totusi, Romania din Cer este o mangaiere. Cred insa ca si ea ne vrea un pic mai altfel…
  Aduc in sprijin urmatorul link, respectiv titlul de mai jos din link ( a fost citat deja in FN de catre Mircea Puscasu)
  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/03/24/ipostasuri-ale-imparatiei-crestine/
  Curajul ortodox uitat şi laşitatea călâie ca blândeţe închipuită. Duhul Sfinţilor Părinţi şi lupta fermă de apărare

  Doamne ajuta la toti

 33. @ Constantin_ox Din partea mea si sunt sigur ca din partea tuturor cu bratele deschise si cu imbratisari ,mai ales ca maine noi romanii stim sa-l intaimpinam pe Domnul Nostru Iisus Hristos . Dumnezeu sa aiba mila de noi de familiile noastre si mai ales de cei care depun efort sa ne vrea bine .Doamne ajuta frati romani !!!

 34. @…

  Poate că al meu cuvânt nu are putere, slab fiind. Poate că tocmai de aceea rămân impasibili guvernanţii. Ce ştiu eu ce e puterea, care e puterea…?
  Cineva, mai sus, pomenea de sabie. Rog pe părintele Mihai-Andrei Aldea să expună o exegeză la acele pasaje evanghelice, dacă se poate.
  Cât despre lupte, mucenicie etc, din „întâmplare” am găsit în treacăt un cuvânt de folos pe http://www.youtube.com/watch?v=Bg5APhT5o_I&feature=related , mi s-a lipit de mână şi îl expun aici (eu, personal, am fost mişcat în special de cele cuprinse între minutele 0 şi 2, mai apoi începând de la 13’10” până la final…).

  Doresc foarte mult să nu fiu înţeles greşit. Nu mă opun necesităţii de a face ceva, ci doar mă rog să fim bine pregătiţi şi bine dotaţi cu armele corecte, cu cele ortodoxe, fără de care nu există izbândă. În acest sens iarăşi chem să ne lumineze, cu harul Domnului ce se dă oricărui preot ortodox, pe părintele Aldea (când o rândui bunul Dumnezeu, că sigur are enorm de lucru; vorba aia – e Postul Mare).
  Încă ceva, mi se pare jignitor să plâng neamul românesc şi pe cei ce au fost muceniciţi, pe când aceştia sunt împreună cu Sfinţii lui Dumnezeu, cu Maica Domnului şi cu Mântuitorul de-a dreapta Tatălui. Păi noi trebuie să săltăm de bucurie că avem o Românie deja mântuită, sus, în Ceruri. Iar dacă înţelegem, avem acea Românie cu noi dimpreună aievea, oridecâte ori suntem în Biserică.

  În concluzie, fac şi eu ca Gipsy:
  – Fraţilor, e foarte bună ideea de a ne regăsi (…), iar a discuta cu voi îmi dă aer. Şi dacă mai şi supunem discuţia noastră Dezlegătorului a toate – Cuvântului celui singur Biruitor – cu siguranţă că Acesta va da uşurel de-o parte ce este vătămător, curăţindu-o, prin aceasta sfinţindu-se acest aer. Că nu suntem făcuţi doar pentru aer, ci pentru aer sfânt, nu-i aşa?
  …Mă primiţi şi pe mine aici?
  Doamne , ajută!

 35. @NEMILOSUL Imi cer scuze pt intreruperea brusca de mai sus(atinsesem tastatura din greseala )CUM ITI SPUNEAM…Vad atata pierdere de timp din partea unora dar tac ce pot sa fac tac si asta e…Citisem articolul de mai sus ,anumite pasaje si realizez frate Nemilosul ca se vrea altceva pt altcineva ,pt niste interese materiale probabil ca altfel nu inteleg. Am vazut multe lucruri cosmetizate in occident si am realizat ca romanii sunt dusi cu presul ,dar credema ca nu sunt tiganii aia care se vor vazuti .Asa cum catolicii profita de interesele murdare ale ungurilor (ungurii profitand de asta)contra romanilor asa si romanii (nu inteleg)de ce motiveaza pe seama tiganilor …Sincer nu pot sa cred ca nu-si dau seama de „biliardul”care se joaca pe langa ei ,noi.”Aducatorii” de pace bombardeaza zone de interes de ei stiute omorand civili aiurea (la tv e altceva)iar cu tiganii de ce n-ar fi facut-o pana acum?!In Italia tiganii isi dadu-se copiii la scoala locuiau toti inntr-un cartier fffcurat facut tot de ei ,in 4-5 ani devenise o zona infloritoare normala …Cum s-a schimbat guvernul cu alegerile lor cei de la LEGA i-au ras de pe fata pamantului.,iar copiii au strans flori si le ofereau la carabinierii care pazeau aerul de muste .Unde vad sinceritate fara interes acolo sunt si fratii mei indiferent de rasa .Eu daca vad unu pe jos plin de sange il ajut cum pot mai bine dar cu siguranta nu il intreb ce sange are cel mult de gr. sanguina pt ambulanta daca e cazul …Frate Nemilosu e foarte buna ideea de a ne regasi ca sa zic asa ,dar eu sunt cam ….fffff departe ,iar pt mine discutia cu tine ,cu voi imi da aer si va imbrtisez…imi este dor de Pastele in Romania , ..ma arunc printre amintiri …printre acele faimoase lumini . DOAMNE AJUTA sa ne auzim cu bine !

 36. @D-lui Machidon! In primul rind,imi cer iertare ca v-am „botezat”fara intentie si fara un scop anume,doar gresind pur si simplu. In al doilea rind aveti dreptate cind spuneti ca guvernantii n-au dureri la loviturile noastre cu Cuvintul si ramin impasibili si nerusinati in continuare.Din cite se stie Presa scrisa si in general mijloacele Mass-Media intr-o democratie autentica fiinteaza ca a patra Putere in stat pe linga celelalte trei:Legislativa,Judecatoreasca si Executiva,care are obligatia sa informeze corect cetatenii si sa ia act prin „Cuvint”,scris de abuzurile Executivului,pentru a se sesiza Puterea Judecatoreasca pentru a interveni cu mijloacele care le stau la indemina,Legislativul.Cu siguranta nu va sint straine aceste Puteri ale unui Stat de Drept,acesta fiind „Cuvintul” la care m-am referit fiind figurativ ca o sabie care bine folosita de profesionistii in domeniu poate face rani adinci uneori mortale. Este cunoscut faptul ca publicatii care se respecta au demascat multe afaceri si aranjamente neortodoxe ale clasei politice actuale in Romania si in lume in primul rind.Asa ar trebui sa functioneze a patra Putere in stat daca Presa nu se afla in slujba clasei politice.In acest caz Presa va duce o politica de dezinformare si manipulare a cetatenilor,in acest caz neplacut aveti dreptate cind spuneti ca la loviturile Presei scrise guvernantii ramin impasibili si ne vor sfida in continuare.Indiferent,ca va revoltati numai,ramineti ca si mine,ca si alti romani un Revoltat,un nemultumit,caci starea psihica si sufleteasca in care se afla romanii au creato guvernantii si fara sa vreti ajungem impreuna la un numitor comun:Nemultumirea Sufleteasca,datorita fapului ca Gestiunea Tarii noastre a cazut in mina unor straini,asa cum si D-vs specificati ca Romania este ocupata de straini.P.S.Sfintul Apostol Petru avea o sabie care o folosea cind era nevoie si D-vs ca ziarist si publicist aveti o sabie si daca va faceti meseria cu daruire si abnegatie in slujba adevarului si al cetateanului,puteti ajunge un Apostol cu sabie.Dumnezeu sa va calauzeasca pasii spre implinire si succese in ce-ia ce v-ati propus sa infaptuiti.Doamne ajuta-ne !,Sa auzim numai de bine!.

 37. @ Nemilosul Pot sa ma adresez cu frate Nemilosul ? te respect de fapt va respect pe toti si iti spun AI MARE DREPTATE si tocmai asta ma doare ca am vazut si am cutreierat tara asta si e frumoasa prin simplitatea ei ,exact ca o fata frumoasa care toti vor cu ea o aventura ,dar nimeni nu o vrea .M

 38. @ Cezar Machidon: corect. Ce e insa de facut???
  Imi declin „competenta”. Aici in F.N. s-au articulat cateva opinii dar mai cu seama au fost pubicate articole care pun degetul pe rana, daca ma refer doar la analiza Dreptei romanesti.
  Am nevoie de actiune, nu pentru ca m-ar da timpul afara din casa, dar cred ca e nevoie si de lucruri concrete si mature.
  Si tastatura are rolul ei dar nu ajunge. Pe cand o intalnire a amicilor Foii Nationale?

  @Gipsy: nu sunt tiganii de vina unde sunt romanii de vina…
  Avem si multe metehne (invidie, carcoteala, tanjeala) dar avem si un eroism aparte si o spiritualitate aproape tangibila. Unde romanii au fost cat de cat lasati in pace sau unde si-au castigat pe vremuri o relativa autonomie, au demonstrat multe. Sa luam ca exemplu Scheii Brasovului sau Rasinarii si Salistea Sibiului, zone 100% romanesti si pe vremea habsburgilor. Ce oameni mandri si frumosi, ce obiceiuri, ce cladiri, ce asociatiuni si mai ales ce biserici. Pe scurt, ce bogatie si prosperitate…si care nu au alterat spiritualitatea…

  Revin insa cu intrebarea: ce facem noi acum cu „habsburgii” astia? Ce asociatiuni vii le opunem?

  S-a ales ceva de acel Centru de monitorizare din luna martie?

 39. In tara Romaneasca , tara in care foarte multi romani au stiut sa aprecieze tot ce este curat si ortodox ,acei romani care au avut din timpuri vechi ochi sa vada ce ar putea fi bun sau daunator pt viitorul tarii.Cu toate astea stim bine ca Romania a fost si va fi condusa dinafara pt a putea fi distrusa din interior( dupa comoditatile adevaratilor calai)Romania a avut o istorie zbuciumata cunoscand durerea mai bine decat alte popoare ,iar din punctul asta de vedere as putea spune ca pe undeva a fost „privilegiata” ,avand posibilitatea de a converti alte popoare fie ele si migratoare.Cu toate astea o buna parte din romanii de azi se simt demoralizati prin guvernele lor,oare de ce ?! ,au fost cu adevarat tiganii la putere?,au fost sau sunt tiganii privilegiati ca ungurii,cerand pana si pamantul pe care domnitorii nostri au cladit biserici pt ca poporul roman ortodox sa nu uite de acel privilegiu pe care Dumnezeul adevarat a vrut sa-si arate dragostea prin romani ?!.De ce mai toate ziarele sunt conduse de adevaratii intrusi ,adevaratii aducatori de viata fara dumnezeu bancile sunt fabricate intentionat pt a fi distruse .?de ce romanii stateau in frig pe vremea lui ceausescu chiar si dupa, de ce romanii se debransau de la caldura, de ce romanii au ochii directionati ca intotdeauna dupa comoditatile adevartilor distrugatori de neam si tara chiar si de ìstorie ,de ce romanii nu-si arunca adevaratii ceriminali care au tot subminat avutiile tarii ,de ce se tot dau prin intermediul mass-mediei programe aducatoare de distrugere de tot ce este dumnezeiesc, de ce crimele facute de strainii fara dumnezeu isi fac de cap pe seama economiei tarii, de ce Romania e vanduta chiar de cei care inca isi mai fac de cap prin tara,de ce ungurii isi tot permit sa ocupepamant ROMANESC dandu-l afara pe roman din propia-i tara ,facandul pe roman sa se simta in plus in tara care s-a nascut , de ce acei tigani care vor sa se integreze prezinta deja in mintile conditionate de advaratii criminali sa se integreze??? Cine sunt cei care i-au denigrat cu adevarat pe romani ?.De ce ziarele romanesti cu toata mass-media nu informeaza ce se intampla cu romanii romani ( nu cu tiganii)cu copii din scolile din occident , de ce romanii nu urla in strainatate asa cum am FACUT-O EU TIGAN FIIND(ajungand pana la proces) ca vin o gramada de pedofili o gramada de secte intr-o tara care se vrea ortodoxa, de ce romanii vor sa -si indrepte ochii la ce le este mai comod pt imaginea lor de putina durata cosmetizand in felul asta indolent adevaratele probleme ale tarii??? de ce isi lasa tinerii sa plece afara,de ce Transilvania e lasata la unguri ??????? de ce Romania nu mai este a doua tara din lume pe care Ceausescu a lasat-o aproape fara datorii unde sunt fabricile care faceau concurenta pe vremea comunismului ,unde este valuta pe care EU AM ADUS-PO IN TARA CU SUDOAREA FRUNTII CU FRICA PE CARE SECURISTII AU REUSIT SA -MI OMOARE BUNICII ( si ca mine muuulti romani si tigani).DE ce ati lasat pe oportunistii ordinari straini sa -si faca o gramada de bani pe sclavia romanului in propia tara. In strainatate anumite popoare care sunt din traditie rasiale ai critica pe romani ca fiind un popor inapoiati. Fiind ORTODOCSI de 2ooo de ani ce vor si cine va platesc pe voi si cu ce bani si cu cati bani se vorbeste mereu ,mereu de tiganii pe care eu ai vad o data la 5-6 luni prin fata la vreo biserica si totusui se bataea apa-piua tot timpuul ,pt a masca adevaratii mafioti cu traditie in istorie. Tiganii au inventat mafia???Tigamii au scris miorita??? Tiganii au provocat comunismul ???tot ei au bagat preotii in inchisorile comuniste??? ei dadeau de mancare uleiul carnea paine toate rationalizate ce vreti tiganii provin di suturi in fund din sclavii xenofobilor,scaparea frustratilor, mascarea vanzatorilor de neam . Tiganii adevarati au mentinut O FOARTE MARE PARTE DIN FOLCLORUL ROMANESC .CEI DE BUNA CREDINTA (FARA OMIZI IN CAP) O POT SPUNE ,EU PERSONAL AM FACUT-O CUNOSCUTA CU MUUUULT MAI BINE TARA ROMANEASCA DECAT MUUUUULTI ROMANI CARE LE ERAU rusine sa cante piese clasice romanesti. De ce programa in liceele de arta nu vor sa se mai interpreteze piese PUR ROMANESTI ?(se stie de ce) pt faptul ca sunt deja agentii de impresariat artistic (A.R.I.A.)special produse stiind ca se pleaca din tara cu contract.EI isi vor UMPLE BURTILE FFFFOARTE USOR Si atunci va intreb care e tigan si care e roman ???Aveti pretentii la acei gainari care au profitat de acei romani care n-au iesit in strada la momentul potrivit?Acum ca tara noastra a voastra cum vreti ( ca nici voi nu mai stiti) e facuta varza de la un hotar la altul voit ,de cei care face poporul PLIN CU ROMANI GOLITI IN PROPIA-I CASA. Scolile sunt pline de profesori care n-au avut incotro sa accepte manualele alternative ?.Tiganii au scris in cartile de istorie despre Andreea Esca dand-o exemplu ca facand parte din istoria sanatoasa adevarata a romanilor? Asta sa fie cu adevarat modele pt copii?, pt un viitor sanatos ???Ordinaria care a intoxicat massmedia cu informatii anti romanesti ?,.De ce nu va interesati de romanii care sufera din cauza rasismului ?. De ce toti profitorii afaceristi vin in Romania ,fac bani distrug si pleaca. De ce nu spuneti ca ungurii saboteaza comertul romanesc cu faimoasele trufe unice in lume .De ce cind eu am vrut sa duc in strainatae o mare cantitate de soiuri de vinuri romanesti, pt a le face concurenta celor din vest . De ce mi-au fost confiscate de catre ROMANI la granuita dece cand trimiteam multa valuta in tara cu siguranta mai multi decat muuuulti romani.De ce bunicii mei erau interogati???De ce mi se confiscau banii dupa 24 ore obligandu-ma sa -i risipesc pe ce vroiau ei ?DE CE ROMANII SECURISTI MI-A DISTRUS FAMILIA PT CA ADUCEAM BANI FRUMOSI IN TARA? SI CA ERAM TIGANI?-EU n-am scuipat pe tara roma neasca asa cum au facut-o si o fac multi inca si in tara si mai mult afara. Nu ca le e frica sa spuna ca sunt romani ,pur si simplu le este scarba sa spuna asa ceva .Nici nu apucam sa le spun ce se mai intampla in tara ca eram deja facut prost spunandu-mi:”faci pe patriotul??!”atunci dute la saracia de acasa si ramai acolo .ACESTIA AU FOST SI VOR RAMANE ROMANII DE ACEA CATEGORIE DE PROASTA SPETA .Cei care vorbesc cel mai urat in strainatate sunt (sa -mi fie cu iertare) moldovenii care sunt aproape majoritari in anumite orase din vest, si din tara si mai ales din R.Moldova. Nici nu vor sa auda de romani vorbind si denigrand la greu tot ce inseamna Romania. Sa se termine cu informatii si subiecte instigatoare GENERALIZAND INTENTIONAT poporul deja spalat mintal . Cand un popor a fost haituit din toate partile ( fiind mereu paravanul tuturor frustarilor ale unora care se dadeau patrioti) si de fapt si la ora asta vinde tara SUB OCHII NOSTRII,ATUNCI ACEL POPOR TIGANESC trebuia sa supravietuiasca pt ca ei tiganii sa nu fie scoliti in aceeasi scoala cu romanii pt ca ei tiganii erau negri si murdari Depinde cu ce ochi de ortodox convins se vrea vazut un tigan.Adevarata mizerie e in suflet ci nu cea la vedere. Toate lucrurile grave cu adevarat le fac cei care au fost si sunt si vor fi la conducere .Aratati-mi care tigan si-a vandut tara asa cum o fac antiromanii astia ???????Cand cineva rau intentionat spune „uite tiganul” inseamna ca nu-i place munca facandu-si timp sa-i vada. AM SPUS SI S-A TOT SPUS :Talharia, delincventa,tot ce e legat de tot ce nu-i apartine de DUMNEZEU trebuie condamnat fara ezitare ,o spun eu TIGAN ,sa se termine cu frustrarea asta devenita nationala -anti romaneasca pro ungureasca Sunt ffffff multi tigani care au fost inchisi cot la cot cu romanii pt faptul ca unul era roman preot ,iar altul tigan si se ruga . MA DOARE CA ROMANUL DE RAND SE LASA ORBIT DE TAMPENIILE TIGANESTI (se vede ca cineva este fff atent cum comunica ACEI tigani )….In occident sunt fff multi romani care mor pe santiere omorati pe strada fara sa aibe dreptul sa vorbeasca .Moldovenii au dubla cetetenie si cand fac magarii si violuri ,spun ca sunt romani ,iar cand sunt facilitati de agentii de munca in tara si mai ales afara vor neaparat pasaport romanesc si cum fac rost de el ,nu va spun cum vorbesc despre romani in loc sa vorbeasca de comunistii lor care le-au nenorocit si spurcat mintile ,mai rau ca tiganii…Dar dee tiganii sunt de vina .Anumite orase (si nu putine ) din Europa se vorbeste romaneste ruseste cu acent MULDOVIENIESC.Pe marii patrioti ai Romaniei inca din timpuri vechi cine i-au omorat???Romanul a fost obisnuiit sa accepte cu buna stiinta pe Ilicescu si pe toti care au venit dupa el (auzi stateau babele o noapte intreaga sa-i spuna la multi ani …Doaaame)Romanul a fost saracit intentionat si se stie asta . De ce, pt ca sa aprecieze a doua zi felia de paine mucegaita care o aruncau adevaratii vanzatori de tara. Tiganu s-au descurcat mereu .Arunca ceva in oala ,iar cand trecea stapanul dadea cu piciorul in oala ..si tot asa ca sa-l faca pe tigan sa se obisnuiasca cu taratele care i se dadeau .Atunci tiganii nu s-au lasat omorati ca in Moirita si au facut ce-au vrut stiind pe priopia piele cu cine au de-a face. Din cauza asta acei romani sufera de tiganism pt ca au facut ce au facut,iar ungurii fac cu mult mai rau , dar nu sunt „privilegiati” ca tiganii.Doamne ajuta la cine crede ca amai merita …Amin

 40. Domnule Sarion,
  1. Vad ca peste tot ati scris asa si de asta va atrag atentia, si nu in nume de rau, ca nu ma numesc Machedon.
  2. Se pare ca m-ati inteles gresit, deoarece revolta mea nu e impotriva guvernantilor, revolta mea e impotriva starii psihice si sufletesti in care se afla majoritatea romanilor.
  3. Parerea mea este ca „loviturile” noastre cu, cuvantul nu ii prea dor. De fapt, chiar nu le pasa. De fapt, asta cred ca si vor, sa vorbim. Si atat.
  4. Sa se rusineze? Pentru ce? Pentru ca si-au indeplinit misiunea? Pentru ca si-au atins scopurile la care au muncit din greu? Eu cred ca sunt chiar mandri de ce fac. Sincer. Cred ca una din greselile multora e felul in care ii privesc pe ce din conducere. Nu ii putem judeca dupa principiile noastre, pentru ca ei traiesc dupa alte principii, dupa alte valori. Ei sunt niste oameni foarte bine pregatiti si destepti si care muncesc foarte mult pentru ceea ce isi propun. Si nu sunt deloc sarcastic.
  E ca si cum am judeca Leul care sfasie puiul de gazela ca fiind macabru. E firesc ca nu putem judeca un animal dupa principiile umane. Leul sfasie gazele pentru a supravietui el si puii lui. La fel nu ii putem judeca pe guvernanti dupa valorile noastre, pentru ca ei au altele.

 41. Stimate,D-le Machedon,va intelegem revolta si indignarea,fata de situatia la care sa ajuns in tara din cauza guvernantilor. Sa-i lovim cu Cuvintul ca alta arma nu avem la indemina,cu speranta ca isi vor reveni si so-r rusina pentru ce au facut cu Romania si cu cetatenii ei.D-zeu sa ne lumineze calea! Sa auzim numai de bine!

 42. Fratilor,
  Suntem o tara sub ocupatie straina.
  Au fost fanariotii, apoi guvernele masonice, apoi bolsevicii, apoi neocomunistii. Cam 300 de ani de cand suntem exterminati ca neam in continuu.
  As vrea sa zic mai multe, ce ar trebui sa facem, in ce fel, cum ar trebui sa ne pregatim pentru eliberarea tarii, dar cred ca stiti si voi multe din aceste lucruri si cred ca e mai bine ca acestea sa ramana in taina.
  Avem mintea spalata de videocratie si ne este greu sa mai discernem.
  Ce facea Stefan cel Mare cand tara era amenintata de pagani?
  Sfantul Apostol Petru avea sabie si a pedepsit cu ea. Hristos a spus ca cine nu are sabie sa-si cumpere. Sfintii nostri voievozi au aparat tara si credinta cu sabia.
  Concluziile sa le trageti voi, dar sa nu credeti ca instig la razmerita sau razboi civil. E vorba de a ne castiga libertatea din noi. Daca ne vom simti liberi, atunci cu mai multa usurinta vom construi pentru neam si pentru Hristos. Barbatii nu mai stiu sa fie barbati, iar femeile nu mai stiu sa fie femei. Idealurile pagane le-au inlocuit pe cele crestine.
  Barbatii nu mai stiu sa manuiasca arme, nu mai stiu sa fie intelepti. Femeile nu mai stiu sa-si creasca copii si sa aiba grija de casa.
  Tara e ca o casa, Neamul e o familie. Daca nu stim sa ingrijim casa, daca nu stim sa o aparam, atunci ne va fi luata, se va darama.
  Dumnezeu sa ne ajute sa avem intelepciune!
  Sa ne rugam pentru buni conducatori ai Bisericii, ai Neamului si ai Tarii!

  P.S.
  Nu uitati, cu adevarat vom face ceva pentru Hristos si pentru acest neam atunci cand vor incepe sa ne prigoneasca. Deocamdata stam confortabil pe scaune ergonomice si scriem texte pe internet. Lor nu le pasa de asta. Le va pasa cand vom incepe sa construim. Sa va duceti aminte cand a inceput prigoana impotriva tineretului national-crestin de dupa primul razboi mondial. Atunci cand au inceput sa-si construiasca caminul din Iasi.

 43. Domnule Gipsy, sunteti un bun roman !

  @Constantin: subscriu la prima parte
  La a doua am anumite rezerve. Pai eu nu critic Tara, eu critic tradatorii astia care ne fac viata un iad.

  Una e cand ma impartasesc, cand ajut pe cineva, cand ma bucur de partasia intru valori perene si de netagaduit.

  Daca insa ai mei copii nu au unde sa bata mingea, e plin de maidanezi afara si de noroi, sunt dator sa ma bat cu cei in drept sa remedieze lucrurile pt ca eu traiesc in lumea asta de la noi.
  Sau daca ungurii se apropie incet incet de obiectivele lor, sunt dator sa ma iau de pazitorii Ardealului, intai de ai mei. Pentru ca unii din romanii mei ma (ne) tradeaza.

  Chiar si monahi celebri se refera critic la lucruri din politica. Ei insa se roaga cu ardoare pentru Tara si nu numai.
  Eu ca mirean si limitat si de pacatosenia mea, incerc sa ma rog pentru mine, cei dragi, dusmani personali etc

  Nu fac parte din habotnicii care cer binecuvantare si atunci cand se duc sa bata covorul.

  Cred cu tarie ca Romania sta foarte bine la spiritualitate. Mult mai bine ca alte tari sau popoare. De aceea avem insa si atatea ispite de-a dreapta
  Daca ignorati fariseismul, mizeria si egoismul ce ne ineaca azi viata reala, mie imi pare rau…Eu am cerut sfat duhovnicesc in aceasta privinta. Una-i sa-ti judeci semenul si alta sa judeci pacatul. Acum sa nu-mi spuneti ca cine sunt eu sa judec…Vorbesc exclusiv de chestiuni cetatenesti.
  Cred cu tarie ca un bun roman ortodox mirean, dupa ce le implineste pe cele duhovnicesti, e dator sa se spele pe dinti, sa fie curat si sa-si tina familia bine. Sau sa incerce din rasputeri. De aceea II JUDEC pe hotii de azi din TARA MEA. Pentru ca eu nu comit infractiuni de nici un fel.
  Pacate? Da. Comit. Ca noi toti. Si nici nu le pot rezolva singur. Am nevoie de duhovnic

 44. Constantin_ox Nume pur de ortodox ,ce poate fi mai frumos,cum sa nu eu am s-o rog,chiar si eu am sa ma rog. Doamne Ajuta! P.S.-O anumita strofa a unei poezii scrisa nu de mult…de fostul unchi al sotiei mele suna asa: Si cerul este trist de-aceasta biata tara Ce a cazut pe capul poporului, roman Renaste-apoi speranta atat de necesara Chiar daca multe griji in spate ne raman.

 45. Timp de 20 de ani,mai exact de la Lovitura de stat din decembrie 1989,cind tot romanul,care na avut de ales,fiind slobod,a emigrat sa cistige mai bine ca in Romania,incepind de atunci si in prezent singurul cistig din export ce intra in tara este valuta adusa sau trimisa de acei emigranti care imbunatateste traiul de zi cu zi a celor ramasi acasa sa aiba grija de gospodarie si de ceilalti membri ai familie,minori sau prea batrini sa porneasca la drum prin Europa dupa un cistig mai bun. Marea majoritate a emigrantilor,au plecat din tara pe durate scurte,dupa ce au cheltuit banii investind in case confortabile si moderne,au plecat ori de cite ori a fost nevoie inapoi in Ocident,dupa cistig.Au fost cazuri mai izolate care familii au emigrat complect si nu sau mai intors in Romania,in schimb au fost prezenti la sarbatori la rudele ramase in tara si cu ajutorul acestora si-au injghebat diferite activitati economice.Important de retinut ca emigrantii au contribuit din plin la P.I.B.Romaniei aducind valuta in tara,fiind singurul cistig semnificativ al Statului Roman,Banca Nationala da cifre exacte prin Mugur Isarescu in fiecare an.Acestea sint in mare contributiile emigrantilor romani la propria lor bunastare.Sa auzim numai de bine!.

 46. @Gipsi
  Te rog să-i spui bunicii tale să se roage Domnului şi pentru mine, de acolo, din ceruri.

 47. Doamne ajută!

  Problema mea este că am fost învăţat să aştept totdeauna să facă altul ceva, de parcă aş avea eu vreo plată (ori pedeapsă, după caz…) din fapta altuia. Am un trup şi-un suflet raţional, nu sunt nici stăpân şi nici judecător peste alţii, ci doar – dacă mă silesc după Adevăr – alor mele.
  Vreau economie românească? Să chivernisesc bine şi să investesc ce am – un pai micuţ – în apropierea mea, în oraşul meu, în ţara mea.
  Vreţi exemple?
  Mulţi merg la marketuri ale străinului să se alimenteze, că e mai ieftin, mai calitativ, mai ordonat, mai… . Nimic mai fals! Pe termen scurt, mai scurt decât credem, este rentabil. În realitate efectele sunt dezastruoase. Mai bine cumpăr de la chioşcul din colţul străzii mele, de la piaţa ţăranului meu , la un aparent preţ mai mare decât de la cei ce-ţi omoară economia.
  Vreţi alt exemplu?… de nedreptate, de păcat?
  Auzim des blesteme la adresa României, românilor etc de la mulţi nemulţumiţi. Şi ce fac dlor? Pleacă în străinătate. Bun, nimic de zis, de nevoie au plecat săracii. Dar dacă tot ţi-ai dat seama că e cruntă situaţia cu ţara ta, cu economia, cu locurile de muncă cu… (cine la mai enumeră?…) cum se face că atunci când faci un bănuţ nu te simţi şi tu dator să vii să investeşti în ceva aici, în România? Un chioşc micuţ, o brutărie, covrigărie… o tarabă cu cărţi sănătoase. O bucată de tarla. Adică doar să judeci eşti bun? Cu ce eşti mai bun decât cei ce conduc acum ţara? Şi, dacă tot ai plecat şi tragi greul şi dorul de casă şi vezi că se loveşte la temelia economiei româneşti, de ce-ţi îngropi banii în Merţane? Una – gândeşte-te că aproapele tău n-are de muncă şi banii de pe un Merţan poate crea cel puţin un loc-două de muncă; a doua că investeşti bani tot la străin; a treia că te vei mai căpăta cu încă o nemulţumire-n plus, că n-ai şosele; a patra că va trebui să investeşti şi pe Versace etc, să fii la „înălţimea” tinichelei; şamd… .
  Sau, dacă eşti mai bun – fă şi taci! că bunătatea nu se făleşte şi nici nu judecă fără să facă nimic. Adică am pretenţii de la România, de la stat, de la guvern de la biserică, de la mama, de la tata; de la toţi afar’ de mine. Ia să pun eu mâna să mut un pai. N-am bani, n-am nu’ş’ce – nu-i nimic. Măcar o vorbă bună, plină de nădejde, de împăciuire să am de dat. N-am? Dar cum de n-am? Vorbe rele cum de am, iar una bună nu găsesc? N-am adunat?! Dar ce am adunat?… Păi, cam ce dau.
  De aia, fraţilor, cel dintâi [care am păcătuit] sunt eu!
  Aşa că Doamne luminează-mă, dă-mi cuvânt drept, dă-mi îndreptare şi înţelegerea şi puterea de a o urma, dă-mi să-i iert pe alţii (până la cele de credinţă, că acolo-i treaba Ta…), ca să mă poţi şi Tu ierta! Şi urneşte-mă, Doamne, odată, că m-am împotmolit! M-a obişnuit dracu’ să judec şi nu mai ies din chestia asta odată, îmi risipesc toată suflarea, pe care Tu mi-o dai să fac EU ceva, pe pretenţii asupra altora. Şi măcar de n-ai fi spus…, măcar de nu mi-ai spune mereu, prin gura Sf. Ap. Pavel: „Nu judeca, că aceleaşi faci cel ce judeci!” şi „Cine eşti tu ca să judeci sluga altuia, stăpânului său stă sau cade. Dar va sta, că are Dumnezeu putere să-l facă să stea”. Că de n-ai fi spus, păcat nu aş avea… .
  Mă iertaţi, fraţilor.
  Doamne ajută!
  P.S. – Ce ne facem cu ţiganii? Ne rugăm şi pentru ei, avem ectenii. Care-i ortodox e mădular dimpreună cu noi, iar care nu-i să-i ajute Dumnezeu şi să-l aducă pe Cale. Căci în Hristos nu mai e nici iudeu (rasist, cu înţelegere trupească), nici elin (panteist, ritor făr’ de glas), nici roman (fabricant de chip cioplit al minţii sale, la care se închină şi la care tiranizează şi pe alţii să se-nchine), nici arap (vrăjitor). Despre român, ce să spun…? Atâta doar (sau poate mă-nşel, Dumnezeu ştie), că privind la soarta lui de veacuri, de când s-a născut şi până-n prezent, văd exact soarta creştinului. Nici nu am pretenţii să-l poată înţelege vreun neortodox, că nu are cum. Ce să-i cer celui ce n-are? Să-i dea Domnul.

 48. Asta asa e, strict duhovnicesc, personal dar si in partasie cu altii, ar trebui sa ne pregatim.

  Cetatenesc insa, e vorba de hotii care ne conduc.

  Cred ca e vorba de-a incerca sa fii bun crestin si bun cetatean totodata.

 49. Deocamdata sa rezolvam cu csardasul maghiar ,care bate la usile tarii , cu pestele care se impute de la cap,restul se poate rezolva in piata.Criminalii adevarati nu vor tine cont nici macar de putrefactele manele ,,deci ,nici macar …ruinele NOASTRE nu vor mai rasuna a ceva ….Nu vom avea urechi nici macar sa auzim urletele martirilor nostri .Peste 10 -20 de ani?!…hmm ,nici macar occidentul nu stie ce-l asteapta .O sa ne dorim sa mai auzim bataile lui HRISTOS la usa si n-o sa fim in stare sa ne mai deschidem usile sufletului si o sa devenim surzi, muti si orbi, prin ochii copiilor nostri teleghidati.Asta trebuie sa rezolvam ,ACUM SI AICI .Sunt semne ,care se vad pt cine are ochi …Sper cu lacrimi in ochi, cu ochi negri de tigan ca Bunul Dumnezeu sa mai stea cu noi la masa ,indiferent de ..rasa DOAMNE AJUTA !!!

 50. Intrebarea era cum rezolvam problema tiganeasca. Si raspunsul era asta: daca vrem sa o rezolvam vreodata si sa nu ajungem in stadiul in care poporul roman va disparea complet – trebuie sa impunem legea. Pentru toti infractorii, indiferent de etnie: ca sunt romani, tigani, unguri, turci, etc.
  Restul e doar vorba goala. Faptul ca la conducerea tarii avem toata scursura societatii, care este complice cu infractorii, asta e alta problema. Daca in ceasul al 13-lea, poporul roman s-ar trezi din somnul cel de moarte, ar constata ca daca nu se actioneaza acum nu va mai exista un popor roman in 10-20 de ani – ci doar o ruina pe care vor rasuna manele.

 51. Cine sa-i faca sa respecte legea? „Romanii” din guvern, din parlament? Sau Basescu ii face sa respecte legea?
  Ma rog, cine respecta legea in Romania? Ai de jos de tot.
  Pe romani cine ii face sa respecte legea? Nemtii??

 52. Catre cei nindoiti de drepti Doamne ajuta, asa sa fie, incepand in egala masura cu cei de sus si cu cei de jos ,fara puscarii de lux ,fara tv fara cell.toate in acelasi timp.Legea?!…sa fie oare la fel?!,cand un sarac saracit de bogatia altuia ,fura un ou de gaina si nu-si vede copiii crescand?!,iar altul care e gainar de profesie aruncand cu oua in lege (criminalii economici) nici macar o zi nu vede puscaria .Rodul si efectul sanatos al unei legi bine intentionate,este atunci cand balanta e bine CALIBRATA (de oameni echilibrati in Dumnezeu)si nu „balangane” de la o culoare la alta ,iar faimoasa statue care simbolizeaza legea isi da bandajul jos de la ochi cu mana care tine balanta ,inseamna ca faimoasa lege a cazut pe jos PENTRU CEI DE JOS . Doamne ajuta-i pe saracii saraciti de altii Amin

 53. Nu ne trebuie legi separate pentru tigani ei fiind ca si celelalte natii in primul rind cetateni romani.Cind vorbim de inasprirea legilor ne referim la toti cetatenii caci si romanii sint delicventi.E gresita ideia sa facem separat legi pentru fiecare natie care locuieste pe teritoriul Romaniei,ca altfel devenim fascisti si antisemiti.Un segment al populatiei romanesti nu este mai de lauda,ca tiganii,avind in vedere ce au facut in toata Europa,Tiganii au umblat cu cersitul si cu gainarii marunte,iar Romanii au dat lovituri puternice,drept dovada ca puscariile din tarile C.E.sint pline de delicventi.In puscariile C.E.nu sint tigani si atunci ce concluzie sa tragem,chiar acum recent a fost arestata o banda care furau aparate de navigare auto in Germania.Prin urmare capitolul cu minoritatea tiganeasca e cam incheiata,firesc ar fi sa creati opinie impotriva acelei minoritati nationale care prin activitatea lor atenteaza la suveranitatea si integritatea nationala a Statului Roman,nu sa va ocupati de niste tigani necajiti.Nu cumva cu buna stiinta se manevreaza problema tiganeasca pentru a fi mascata cea ungureasca,asemenea manipulari sau mai facut si probabil asta se incearca si primul rind prin pasivitatea si indiferenta unor Romani,care nu-i intereseaza problemele actuale Romaniei! Sa auzim numai de bine!

 54. Trebuie sa-i facem sa respecte legea. Daca nu vor, sa impunem prin forta sa respecte legea. Daca iar nu vor, atunci sa umplem puscariile de tigani. Atit timp cat respecta legea si se comporta decent ca orice alt cetatean au toate drepturile si tot respectul cuvenit. Daca nu o respecta, atunci la zdup si in tabere de munca. Sunt multe de construit in tara asta, care arata ca o ruina astazi. Drumuri, scoli, spitale – infractorii sa puna mana la lucru.

 55. Domnule Pictor Sarion ,placerea este reciproca ,va multumesc pt cele spuse ,dar sa stiti ca sunt prea mic pt astfel de cuvinte, avand in vedere ca vreau sa devin din ce in ce mai simplu .Dar vazand ca va facut placere ,eu va multumesc inca o data .E bine cand comunici ,face bine !,cu siguranta acest lucru nu duce la”criza…fie ea si mondiala”!…Am impresie ca si Nemilosu „cotrobaie” informatia din acest „unghi”(bine ca nu m-a „auzit”),il simt ,e prin”preajma”,se cearta cu vreun „pierde Romanie”! Sa stiti ca eu mai glumesc ,cu speranta sa nu deranjez, pe dvs sau chiar redactia.De altfel in Romania cam nimic nu mai e serios…Subiectele deja sunt cam dureroase ,sa le mai adancim si noi.. eu cel putin asa vad.Of-ul trebuie cantat si impartasit, pt ca altfel in loc sa transmitem ceva bucurie-pozitiv riscam sa ramanem tristi si demoralizati,iar „alesii” de abia asteapta sa joace pe un psihic demoralizat in masa, mai ales ca ei gasesc loc (ca intotdeauna)spcializandu-se in rau si de mai rau.Doamne ajuta ,sa ne auzim cu bine!

 56. APEL LA MAINILE DE PE BIBLIE ! Legile care s-au facut la noi,au fost concepute pt a avea motive a perpetua in contradictoriu.Ce fac avocatii cand se spune ca n-au voie sa discute cu celalalt( mai ales inculpat) ,te face sa juri ca ei nici macar nu se saluta (si cu zece minute inainte poate fumau impreuna o tigare in wc-ul tribunalului,impartind provocarile)….ca sa nu cumva sa crezi ca ei cad la pace .De asta marea majoritate a omorurilor in aula de judecata se „ivesc brusc” ,dar nimeni nu stie de ce .Tocmai, pt ca de cand lumea ,odata intrat pe taramul banului ,chiar dumnezeul ala care credeai mai ieri mai alaltaieri,ca esti de neclintit ,te-a facut sa bravezi ….,te-a facut sa crezi ca esti bun ,ba chiar ca esti in adevar ,puteai sa si juri (cum se obisnuieste ordinareste ,spre bucuria raului).Tocmai cu siguranta aia pe care unii oameni „bine intentionati”te-au imbiat spre rau.” Siguranta „aia cel rau prin acei oameni ti-a pus-o la picioare ,realizand ca te duci la vale si intotdeauna te gaseste „tarziu”…Asta se intampla la orice nivel.Omul de rand nici nu mai realizeaza acceptand ca cel mai ieftin medicament sa-si faca efectul..uitarea. Dar cand sti ca tu macaragiule sau cap de stat ai sub tine oameni care nu mananca si prefera sa nu manance ca sa doarma pt ca il asteapta schimbul 2….tu ca macaragiu n-ai voie sa gresesti ,pt ca ai omori pe semenii tai de jos( pe care tu la inaltimea aia ai vezi mai mici comparativ cu altii respectiv mai jos) si n-o sa ai sa dai bani sa le cresti sa-i scolesti copii si sa-i mai vezi si aranjati la casa lor daca inca te mai doare,pai pai tu caca caca cap de stat cumva n-ai tinut cont ca tu erai singurul din tara care puteai sa-l vezi si pe betivu cazut pe jos?,dar mai ales,macar pe macaragiul ala nedormit ,care nu greseste pt ca e mai constient si mai milos si mai infometat si mai iubitor de oameni pt ca e tata ,frate e iubit si mai ales stie sa iubeasca …Daca intr-un bloc sunt 3 nivele si toti se cearta ca n-au bani sa-si puna lift ala din mijloc fara sa vrea e conditionat si face pe intermediarul,incercand sa echilibreze” nivelele”, tragand pe ala de jos in sus ,iar pe ala de sus in jos.Ala de jos intotdeauna va avea privirea-n sus riscand sa orbeasca ramanand cu ochii-n soare, cel din mijloc risca sa-si taseze coloana tragand in sus si jos, cine-a mai ramas ,?cel de sus care se uita -n jos ,nevazand ce e pe jos.Asa sunt legile la noi sub ,si in modul ala cand se jura ca nu fura si s-au prins ca tot se fura…

 57. Gipsy, eu tocmai „iesisem” de la o postare la baiatul care nu mai gasea motive sa iubeasca Romania si eram cam plin de naduf. Tema „ce ne facem cu tiganii” mi se paru brusc simpatica. Si nu m-am putut abtine 🙂
  Daca Romania ar fi tara legii si nu a faradelegii, ar disparea antipatia asta fata de ei. Aia de-s dusi cu pluta (romanii asijderea) ar intra la mititica sau ar plati amenzi, restul si-ar vedea de treaba.
  Din cate stiu eu, tiganii n-au venit de bunavoie aici. Problema oricum este complexa.

 58. Pentru Gipsi,multumesc ca ai acceptat sa dialogezi cu mine,pe tema sus mentionata,gasesc ca modul tau ortodox de-a trata problema maghiara este salutara din partea mea,te felicit pentru stilul tau unic,inconfundabil si jovial,pus permanent pe glume bune,facind comparatii la obiect si subiect,ce-ia ce ma face sa cred ca singele tau colorat de care amintesti mereu si iti este blazon in relatiile cu cei din jur,ma face sa cred ca esti un tigan romanizat,sau poate gresesc ca afirm asa ceva,in ideia ca iti doresti poate sa ramii original fara alt amestec sanguin.Eu personal asta cred si o spun,iar daca am gresit,anticipat imi cer iertare,in rest dialogind cu tine mi-a facut placere,sper sa continuam in functie de tema care ni se pune la dispozitie de proprietarii acestui websit!.Pina atunci,sa auzim numai de bine!.

 59. Gluma facuta de Nemilosu,e geniala,capodopera,sincere felicitari!.Ma distrat,efectiv,mi-a descretit fruntea!. Sa auzim numai de bine! Sper ca nu esti ungur sau ungrofon?.

 60. Pentru NEMILOSU ,pt ce sa va scuzati ? ,v-am mai spus ni sau pus o gramada de culori pe seama noastra dar noi cand plangem ,cand mancam ,cand cantam ,cand furam ,cand ne distram inauntrul nostru ramanem cu aceeasi culoare pe care ne-a dat-o Dumnezeu,restul care ni se pun in carca, sunt de la cameleonii mari ordinari comuni pe care ai tot avem .Despre care vreti sa vorbim? ca sunt prea multi ,care mai de care ascunzandu-si interesele cu altii .E mai usor sa indrepti 10 degete spre 1 ,decat 1 spre 10.Nu vedeti ca „artficierii” lumii( si de la noi implicit )inainte sa dea o lege ordinara ,arunca in fata blegului cosumator de e-uri si tv ,ca sa ne traga de sub fund adevaratele interese nationale ca sa ne traga in ordinaria mondiala,prcurandu-ti informatia placuta tie consumatorule de senzatii tari ( vezi tv ,telenovele cu tot felul de modele de viata fara Dumnezeu ,manele la greu ),pt a accepta usor usor modul de viata al lor paganesc pt a te lasa asimilat facandu-te nu de-al lor, ci sclavul lor . As vrea sa gresesc dar ma tin de” boacane” si le cam vad, pt ca toate informatiile la noi vin ca un magnet .Pai daca in istorie sunt haituit peste tot ,logic ca le invat,le vad n-ati vazut dvs ca ni se dau tot felul de culori ? Cine e mai sincer bau bau tigan care nu se lasa schimbat in oaie decolorata de altii (colorata dupa comoditatile fiecarui popor?) intr-o lume de lupi?sau cameleonul (nevazut)care te pune sa te uiti la cat de colorat e tiganul?! si te trezesti vorbind cu un tigan bau bau pe net,in timp ce cameleonii de la granite ne fura pana si locul de cearta .Pai de ce sa ne certam miorita si bau bau ca sa profite dujmanii comuni? .FI MILOS SI CU FOLOS NU VEZI LUMEA CA-I PE DOS?,EI NE-ARUNCA CATE-UN OS DE-L SIMTIM PE TOT IN …,CU CUTITUL PAN-LA OS am vrut sa spun … Ami cer scuze pt deviatia literara ,dar de cand v-am vazut mesajul ,simteam ca o sa „colorez ” putin dicutia ,in speranta ca nu am deranjat pe nimeni .Credeti-ma domnule Nemilos ca a ajuns cutitu-n os ,ni s-a aruncat un os de-l mancam cu toti pe jos,cainele din vest spumos,ne-arunca pe toti in jos,mai avem putin de ros ,si-o sa vezi ca-i nemilos !ne baga pe toti in boala ca sa fim cu toti in oala ,Asta-i nu e aforism asta -i pur ecumenism !Daca am reusit sa va smulg un crampei de zambet inseamna ca pe ungur il aruncam in acea oala.Ei nu au zambete pt noi pt ca noi am fost milosi .Si altii prin ei joaca pe treaba asta . Domnule Nemilos ramai milos ! Doamne ajuta!…

 61. Salutari la toti! ,Sa mai diagnosticam inca problema ungureasca ?!…ar insemna sa trecem direct la fapte ,dar ni s-ar spune ca instigam la lupta ,la varsare de sange si ca nu ne-am integrat in „civilizata „europeana” creand inca un motiv pt ei europenii(facandu-ne tigani in continuare)etc.Ungurii sunt pt europenii „cizelati”,ca un caine venit hoinar,tinut sau eliberat ( la comanda) din lesa catolicilor ,iar catolicii( ca intotdeauna dirijati de ….”vechii zidari”cred ca ati inteles) ,joaca pe cel doare pe ungur.( prin politica ,asta a fost menirea lor in istorie) Problema ungureasca e veche si murdara exact ca felul si modul in care au intrat in batrana Europa. Se stie bine cum au intrat ei in Europa .Ei au profitat intotdeauna de cei „mari”(Imperiul Austro-ungar).Ca intotdeauna ce este mai grav,este exact ceea ce marii calai nu vor ca sa vedem .La ce se intampla acum cu transilvasilvae,este doar efectul produs afara pt romanul „intrus” in propia tara si asta i se „permite” sa vada.Adica se vrea o forma premergatoare prin umilinta ca romanul sa fie provocat simtidu-se strain in tara lui.(vezi legile alesilor alesi) Pai ma fratilor ,e normal sa vorbim despre trecut ca sa avem orizont pt viitor .Dar asta s-a mai discutat intre marii istorici cu adevarat .Romanii nefiind ascultati de nimeni din afara (este lezne de inteles),pt ca interesele erau ffff vechi cam de pe vremea cand crestinismul incepuse sa infloreasca pe la noi.Fiind un popor crestin, fiind intr-o singura biserica ,cam nu prezentam pericol pt vestici in perioada aceea ,dar starea noastra acolo a fost vazuta cu ochi strategici din occident.O sa ma intrebati de ce „strategici”,pai a pus cineva umaru la lupta in cursul istoriei pt noi? sau macar cu noi? Nu !Am fost lasati singurei pt a fi tampon pt eventualele popoare cu turcii ,tatarii … care intrau prin zona de S-Est a Europei. Romanii(italienii de azi) deja strategi indoctrinati fiind pt razboi, smecheri, dupa ce au cam „decojit”cam tot ce le-a stat in cale ,s-au vazut ca fiecare popor cotropitor cu o bogatie pe masura .Fiind constienti de puterea lor economica de atunci ,ce-au zis ,”cheltuiesc in armata?, pt a pazi crestinatatea, in zona aia de invazie a Europei ?, („CE SA FAC DOAMNE CA SA INTRU IN IMPARATIA CERURILOR?,LASA TOTUL SI DA LA SARACI !”)pai daca fura cum sa dea inapoi?nu asta au facut ei tot timpul? .”Lasa-i pe prostii din zona ca stiu sa tina piept intrusului pagan ( turcii ,tatarii),i-am simtit pe pielea noastra” .(in razboi ,nu camaradul stie cat de tare esti, ci dujmanul cu care lupti) .In felul asta „crestinesc”trebuia sa se uite ori la buzunarul visteriei ,ori la fratele crestin din est,fiind lasat in lupta ,(in „aparare”).Si binenteles ca dupa cum se vede pana in ziua de azi( cu alta marie cu alta mai mare palarie)au ales dumnezeul ban gandindu-se ca ar putea sa conduca si lumea prin sforile pe care le-au tras in istorie cu mainile altora ca neica nimeni hungurii.Aaaasta a fost cu adevarat unul din principalele motive ruperii bisericii in doua . Totul e o mare gargare din partea „inteleptilor”lor cand inca mai spun ca ne-am rupt pe tema religioasa ca Duhul sfant vine si de la Fiu si tot asa .Practic neimportante pana la un moment dat, impotant sa vina Sfantul Duh mai ales in momentele astea pt Romania ortodoxa .Cum poti sa crezi o mie o suta ani tot ce scrie in crezul stabilit de sfintii inaintasi si dintr-o data numai crezi in ce-ai stabilit si crezut impreuna pana atunci intr-una sfanta soborniceascasa apostoleasca Biserica si dintr-o data o dai la intors ca rondul de la vatican.Interesul poarta fesul ,pt ei ,indiferent ,poate sa fie si Dumnezeu Adevarat.Lupul vechi isi schimba blana ,dar noul lup nu-si schimba naravul european,sau interesul poarta fesul ,dar naravul ba…merge si asa si uite asa am facut ca ei(doua proverbe in unu) doi in unu .Acum uitativa pe harta si spunet-mi ce vedeti…cumva tot doi in unu?.(doua natii intr-o transilvanie)ati vazut ca transilvania a fost facuta sa fie cumparata ca la magazin? (vezi noul lup)cumperi doua si platesti una .Vedeti ca tot noi platim ca intotdeauna cand se baga fratii apusurilor (cu toate avorturile lor sectare religioase)pt a ne face sa cheltuim in tara noastra, pt vreo incaierare la sange cu hunii in TRANSILVANIA NOASTRA.Intotdeauna ,unde a fost razboi cineva cu credinta dumnezeului ban se imbogateste.Nu vedeti ca provoaca razboaie artificiale pt a produce un echilibru economic cine stie pe unde pe glob practic considerand-o zona de interes?.In felul asta s-au folosit de religie atunci si prin religie prin absorptie ecumenica acum ,pt a da mana impreuna politic cu uniunea europeana.Politic noi romanii am fost stersi de mult de pe harta calailor nici macar oportunisti,lasandu-ne doar geografic la vedere pt talai ieftini de interes ca hungurii.. E cazul sa mai discutam despre unguri?,ne-am stirbi virtual harta romaniei mai ales a TRANSILVA SILVAENIA NOASTRA IN VECI. Cu scuzele de rigoare daca fara sa vreau am sa divaghez putin de la subiect . Si acum eu ca ortodox cu istoria dureroasa, sa ma bag in cardasia religiilor paganismelor avortate? din interesele epocii respective ,pt ca poporul Ortodox Roman sa AMESTECE sangele avorturilor lor cu sangele MARTIRILOR NOSTRI? DEVENITI SFINTI ??????????? SA NU NE SPURCAM NOI POPOR ORTODOX N-AAAVEEEM VOOOIEEE pt CA SUNTEM IN DREAPTA CREDINTA ASA CUM A LASAT-O DUMNEZEU ,RESTUL VINE DE LA ala rau prin cretinii astia pe care n-i flutura prin fata ,poate poate ne fura sufletele PUSE CU MANA LUI DUMNEZEU .Pai cand spui crezul inseamna ca te prezinti in lume cu pecetea Dumnezeiasca ai aparti lui ,iar pe pamant cu buletin ( fara cip ) Daca o dau la intors schimband sau modificand ceva , am mai crezut eu in ceva pana atunci? ne-am pacali pe noi insasi neputand crede nici in viitor ramanand cu ochii in sus asteptand faimosii deja „estraterestrii”.Eu persOnel simt ca cineva pe care ai stim ,vor ca noi romanii pt inceput de era (2012)sa ne vedem si sa ne comportam intre noi si chiar in familie caca caca estraterestriisclavi pt ca sa punem mana sa completam obedienti la zidurile care trebuiesc continuate pt venirea lu ala . …….. Transilvania luata de unguri? nu, nu nu-i nevoie ,harta din „culise” nu mai are demult rost pe masa de biliard a lor.Ce nu stiu hungurii ca-i face sa creada ca o sa ramana a lor pt a mentine focul in zona ,iar pe noi sa ne faca sa credem ca ne-o ia daca nu raspundem cum trebuie la „imprtasania”clonarii uniunii europee pt prosti si pt pacaliti sau vanduti uniuniiecumenice ,FACAND CU PASI MICI SI REPEZI Romania cu granitele ca acum dar cu scardas inauntru, acum.Asta inseamna absorptie cand ai de-aface cu tari ortodoxe .dintr-o data nu se poate ca se vede ,cu micro cipul dintr-o data iar nu se poate ca se vede …usor usor ca actele bio-electro si alte forme premergatoare microciparii in masa . Asa si cu inaintarea raului geo strategic incununand toate diabolimele lor .Harta fizica o vede deja raul de la ei ,iar harta „virtuala „e a noastra ca vine de la Dumnezeu Amin ! p.s.daca ma musca un caine ,eu nu ma leg de caine ca-i animal ,eu ma leg de stapanul care nu-l tine in lesa ….ochii trebuie indreptati la stapanul european nu la animal hungopopotam.

 62. M-am enervat de la postarea precedenta, la o alta tema.
  Acum trebuie sa glumesc:

  Ce sa facem cu tiganii? Pai in Romania sa le spunem romi, in Franta franci, in Italia itali, in Germania germi iar in Albania…albi.
  🙂

  scuze Gipsy, sunteti remarcabil. Daca iubiti romanii poate ne invatati si pe noi sa ne pretuim mai bine.

 63. Multumesc lui Gipsy,pentru salutari si urarile de bine,cu toate ca mi-as fi dorit sa comentam in problema pericolului unguresc care ne impresoara si ne ia aerul,problema tiganeasca fiind pentru mine o problema rezolvata si incheiata,avind in vedere ca toate tarile Europei isi au tiganii lor cu alte cuvinte tiganul este Multicetatean European,indiferent ca se numesc cum am mai mentionat in primul comentariu:Gipsy,Zigoiner,Cinty,Gitany sau simplu Tigani?.Sa auzim numai de bine!.

 64. Cu respect , domnule Pictor Sarion, am mai spus, TOCMAI ca sunt tigan comportamentul meu trebuie sa fie mai precaut ,mai model intr-o tara care are nevoie de Mana Dumnezeiasca poate mai mult ca oricand, dar vad ca „niste unii” se inpiedica de lucruri minore cu „minoritari”,devenind chiar (cum spuneati)problema nr 1 in Romania .Cand compatriotii mei vor incepe sa curateasca padurea de uscaturi,( care vor sa mutileze statul roman cu harta cu tot) , din vest si chiar din est ,va spun ca ma voi face auzit impreuna cu cei ca mine sa inceapa ai curatii pe primii tigani care au apucaturi neortodoxe . Va asigur ca tiganii ( ca mine ) se pot face intelesi si cand e vorba de lucruri care tin de locul si tara si mai ales biserica in care ortodoxia mi-a deschis sufletul si ochii catre Dumnezeu,acei gainari tigani vor plati . Ma simt norocos ,daca pot sa spun asa,pt ca sunt botezat ortodox si n-am voie sa uit, n-am voie sa calc in picioare invataturile duhovnicilor mei ai nostri fie romani fie tigani( pt ca sunt ,dar nu spun).Logic ,,cu debandada produsa special in Romania( pt a slabi din interior ortodoxia care este radacina romanilor),se vrea distrugerea ei totala pe toate planurile ,iar romanii care sunt slabi de ingeri(acei romani) vor fi eliminati uitandu-se la ce i se da sa vada ,cazand prada in propia-i ograda .Foarte bine , sa se faca curatenie de tot ce inseamna talharie gainarie ,dar nu de etnie, pt ca vom deveni mai raspunzatori decat ei in fata JUDECATORULUI si nu-i de bine .Delincventa nu are stapan ,talharia nu cunoaste granite ,ordinaria nu are limite ,gainariile nu vor disparea ,pt ca nu au culoare ,pardon are de toate culorile,din punctul asta de vedere e mai” integrata” in Europa decat noi .Talharia pt.guvrnantii nostri da foooaarte bine pt ca nu ne da timp de gandire sa-i judecam pe ei pe unguri pe ilicescu ,pe bombonel, pe omul( fara puloverul vechi ) fara gat ,care face gat ,culminand cu toti in barca lui mariner , care se basssescu pe noi pt altii… Nu vedeti ca toata tara au transformat-o in”Golden Slitz”? Se cearta prin Mass-media sa arate ca unu-i mai „patriot” decat altul ,iar la ora inchiderii ,cand toti romanii dorm „de dorul lui Ilici Ion”,beau de rup ,iar a doua zi dau legi cu mintea „limpede”,pt :”au sunat sirenele ,se revarsa zorile, de prin fabrici si uzine ,iese muncitorile”…cam asta-i decorul in care tara musteste de grija unei minoritati,.Acum mai rau,pt ca apun zorile,spre apus ,si si se lasa cu grevele cu foamea din rasarit. Cand guvernantii smecheriti de altii dinafara( criminali bancari de profesie),umbla la statstici ,inseamna ca vor sa ne pierdem printre randuri ,facandu-l pe roman ,tigan ,armean ce-o mai fi pe la noi ,sa-si puna intrebari ca pe vremea lui nea Nicu de genul „eee daca nu aveam comunismul,,eee pe vremea lui Mihai ,sau ,sau ,sau …” fa curatenie de” primavara” incepand cu orice anotimp,ca sa nu cazi in dezordine mintala mai romanilor de buna credinta…Cand doua avioane (sau regimuri )cad,iti mai pui intrebarea „care avion a fost mai bun „???,e ca si cum ai vorbi din morti ,calcand pe acei morti martirizati de „ciocoii vechi si noi ” ,inca printre noi.Ce Doamne iarta-ma ?!Vor fi muuuulti martiri la noi in tara ,Doamne cand ma gandesc ….Cand ma rog ,parca tot nu-mi gasesc cuvintele ,in cuvintele mele ,atat stiu si normal toti trebuie sa stim : Sa Il lasam pe Hristos Adevarat din Dumnezeu Adevarat Sa ne curateasca sufletele ,mintea ochii ,sa stim ce sa cerem cu adevarat de la el ,pt ca dujmanul cam stie ce vrea de la noi ,numai asa vom avea ochii deschisi catre calea Mantuirii,in vremurile care vor deveni mai tulburi …Va salut domnule Pictor Sarion si pe voi toti ,sa tinem aproape !. („Inocentii”europeni” cu crestinismul lor inchizitor din trecut au nevoie de tapi ispasitori fie ei si tigani ,moldoveni,romani, etc,ca sa-i puna „paravan „la adevaratele magari cand se mai trage cate o tara de sub picioare…Il „imbata” dupa modul lor istoric si apoi il „converteste” la greu)..DOAMNE AJUTA ,SA NE SCRIEM SI DE BINE !!!

 65. Realitatea este urmatoarea:Tiganii nu sint considerati un pericol la adresa suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei,nu vor limba oficiala tiganeasca in stat sau indicatoare de localitati bilingv,sau multe alte mofturi minoritare care pe drept atenteaza la demnitatea nationala aRomaniei,comparativ cu maghiarii care sint declarati dusmanii de secole ai poporului roman,prin ce-ia ce au facut de-a lungul istoriei si ce-ia ce fac si acum,in zonele romanesti unde romanii au ajuns minoritari in propria tara si multe alte greutati si probleme care ni le fac ungurii prin U.d.m.r.la Brussel,falsificindune istoria si pretinzind in continuare drepturi care nu le merita.Asta este problema Nr.1,care ar trebui sa-i preocupe pe asa zisii romani patrioti,sau nu vedeti de unde vine pericolul,stimati cititori si comentatori ai F.N.nu problema tiganeasca ar trebui sa ne ocupe,eventual mai tirziu pentru ai civiliza creindule un loc in societatea Romaneasca,dar odata sa rezolvam problema ungureasca,este rusinos pentru o natie care se pretinde sa fie guvernati de-o mina de minoritari unguri.Sa mergem la vot tot romanul si tiganul cu un partid Romanesc sa avem un procent mare sa-i scoatem pe unguri de la guverndre,ca ori cum multi tigani voteaza cu romanii impreuna,numai ungurii separat.Astea sint probleme care trebuiesc rezolvate impreuna!Asa sa ne ajute D-zeu! Si sa auzim numai de bine!.

 66. Stimata redactie ,Stimate Cezar Machidon si nu in ultimul rand, stimati interlocutori romani de buna credinta, sa-mi fie cu iertare daca dvs considerati ca am fost „tiganos”cu …. Dexter baiat ,( baiat,macar de cartier) .Dar mi-a fortat mana „virtuala” incercand sa dicut ca de la om la persoana.Credeti-ma ca am incercat sa nu-mi irosesc pretiosul timp cu astfel de dialoguri contradictorii, pt nu a sari din subiectele ce tin cu adevarat de soarta neamului romanesc. Spun de soarta deja, ci nu de trai ca asta ar insemna ca iarasi sa ne „impungem” intre noi din cauza unora de care Romania cu adevarat n-ar avea nevoie. Intr-o tara civilizata si necorupta nu e nevoie de multe legi ,dar cum lucrurile pe la noi nu stau asa ,atunci macar lasa orbului baston sa „vada” pe unde merge si mai ales incotro merge. Logic ca apar tot felul de „scoliti” ,de „neica nimeni „,nefacand suport unei dicutii serioase ,ba chiar denaturand ieftin ,transant ,adevaruri la care unii ca ei ( macar de cartier)n-ar merita sa aibe acces .Dar societatea de care va spuneam are nevoie si de asa ceva .Si atunci va intreb,cum sa-l faci pe orb sa vada,cand el sta in cap sa cada ?! Doamne ajuta ,sa auzim cu adevarat de bine !

 67. PT .Dexter ,romanii ca tine au avut ochi pt statistica pe care mediocrii si frustratii s-au simtit cultural in genunchi(te regasesti cumva’) in fata la ce valori cunoscute si apreciate peste hotare au dus tiganii adevarati. Dar ca intotdeauna „cultura”si bunul simt pe care macar profesorii tai pretinzi ca i-ai avut ,atunci inseamna ca n-ai avut ochi nici macar pt bietii binefacatori care au stat pe langa tine,ori au fost conditionati de propia-i mediocritate, nestiind ce inseamna „bunul simt ” si mai ales „cultura”de care dai dovada ,ori pur si simplu anturajul tau face parte din acei romani , acei 9 din 10 romani care inca mai stau in genunchi in fata celor de sus alesi ai neamului, de cei care isi permit sa faca ceea ce fac, cu cei ca tine .De abia acum fa o statistica si vezi ce-ti iese.Acea categorie de „romani ” ca tine ,generalizeaza cand aude ca un tigan a facut vreo magarie in nu stiu ce piata.Inca o dovada ca esti limitat.”Cultura” ta nu e lasata in pace din cauza la nu stiu ce gainar tigan profita de prosti? .Te inpiedici asa usor? atat de subreda e pregatirea ta ? Crezi ca ai dat un diagnostic bun ?,doar pt faptul ca ai tupeul tipic frustratului ?!Apropo,sti de ce moare cainele cu gandul la lesa? de grija stapanului ( stapan majoritar sau minoritar?). Daca ai avut profesori buni ,atunci inseamna ca ai fost piatra de moara pt ei si acum pt societate . Logic cu legile pe masura .Cineva smecher sus stie si profita. Acei romani de care tu ar trebui sa sti cu adevarat nu au timp sa vada,(care e talhar si care e prostit).Asta pt ca sunt prea sus pregatiti . Ochii la cei ca tine vor fi mereu orientati in jos precum calul cand mananca, orice i s-ar da ,fie si „cultura”de televizor.Tiganii RECUNOSCUTI IN ARTA ,chiar si in madicina mai ales peste hotare ,i-au facut pe tinerii romani sa fuga din tara ??,sau talharii romani fara cultura si bun simt (slugile occidentului)din parlament ? Au jucat pe cei ca tine….Sa vorbim despre cum vezi tu lumea prin ochii unui ortodox?, ar insemna sa-i dau la o parte pe sfintii parinti pe care cu adevarat te-au trimite cu mult mai departe de India sau Pakistan ,dar me ca nici aia nu au nevoie de asa ceva cu rasismul tau. Nu consider ca te-am jignit, doar am constatat,ca tu „civilizatule” si „integratule” intr-o lume si o societate ca asta mutilata de( pt cei ca tine) adevaratii talhari ai lumii ti-o trece prin fata ochilor ca fiind model de viata si mai ales una spirituala . Da,intradevar ,tiganii au privirea si gandirea lunga sa vada cum stau lucrurile ,ca din Romania in Pakistan,chiar si mai departe ,iar cei ca tine ,o au ca de la scoala la tine . Sper si iti doresc sa-ti faci timp de gandire ,cizeleaza-ti sufletul ,pt ca niciodata nu-i tarziu ,numai atunci vei avea acei ochi de care acei profesori pretinsi „de buna credinta”te-ar fi invatat.Incearca sa ai bunavointa sa citesti ce am scris referitor la Romania ortodoxa adevarata .Un roman scolit civilizat elevat instruit prin universitati ,nu ar avea ochi pt acei tigani de care tu iti faci timp si cultura sa-i vezi .Asa si un tigan model Ion Voicu ,Ruha,Pr.Argatu,Mihaela Martin si lista ar continua… in teatru in universitati in medicina ,in Conservatoare de prestigiu ale lumii,artisti cu care romanii( cu respect pt ce catifeleaza omul)s-ar mandri daca n-ar exista „talai” (nu mai dau exemplu) , care sa puna „botu” la ce halal de cultura se manevreaza Voit prin scoli, mass-media,etc.Romanul saracul (in general)lovit si mutilat psihic ,pe cine sa arunce si el vina ? pe tiganii borfasi pe smecherii tragatori de sfori din parlament ,de ca si cum asta i-ar tine in loc .Ce sa-ti fac tata ,cine se face miel ,lupul o mananca .Hraneste-te cu decorul asta ieftin ,ca sa devi ce mananci. Eu nu vreau sa-mi otravesc sufletul si timpul sa-ti mai destainui cate ceva despre scoala vietii,preferand sa-ti urez UN SINCER PASTE FERICIT, NU TE LASA OTRAVIT de ceea ce ti se da sa vezi,DESCHIDE OCHII CATRE CELE SFINTE CU ADEVARAT CA SI DUMNEZEUL ADEVARAT SA AIBA OCHI PT TINE (fraiere care esti,trebuia neaparat sa ti-o spuna un tigan?)Nu te mai certa cu tine si sari din decor ca DOAMNE AJUTA!!!

 68. Pt. GIPSY Intr-adevar,nu am eu cine stie ce cultura,dar asta nu-ti da dreptul sa presupui ce profesori am avut sau ce studii am.Va laudati ca voi,tiganii,aveti mari artisti.Poate,dar acestia sunt minusculi in comparatie cu raul pe care l-ati facut in Romania si in Europa.Adu-ti aminte cazul cu cel care a impuscat 6-7 tigani,vecinii sai.Nu spun ca sunt de acord cu ce a facut,dar ramane intrebarea cat de disperat a putut fi acel om si exasperat de comportamentul tiganilor pentru a face ceea ce a facut.El a vrut sa traga un semnal de alarma.Si asa e peste tot unde locuiesc tigani.Asa ca mai bine v-ati face bagajele si ati pleca in India si Pakistan,de unde ati venit.9 din 10 romani ii detesta pe tigani,chiar daca nu vor sa recunoasca public,si nu e vina romanilor.Asa ca vezi-ti lungul nasului……

 69. ROMANIA nu a avut niciodata privilegiu sa-si aleaga singuri conducatorii,pt ca suntem un popor care producem aiurea pe gratis privilegiati,iar cand romanul de rand realizeaza ce-a facut ,incepe si spune :”uite cutare unde a ajuns sa ne conduca tara” . Important nu cine ,ci cum conduce tara.Si Vaticanu a avut un papa polonez(Papa WOITILLA)si polonezii s-au bucurat .Stiau ei de ce.Au fost aproape cei mai privilegiati din fostul bloc comunist si tot ei au fost primii care l-au plans .Ma refer la ateii care l-au plans.In privinta tiganilor privilegiati…cam nu au avut nevoie ca cineva sa-i privilegieze (fiind defavorizati etnic fata de multe alte etnii cu mult mai periculoase real pt tara),dobandindu-si singuri privilegiile ,intro tara ca Romania, cu orientari dezorientate artificial de catre adevaratii privilegiati evrei ,maghiari germani si alte nationalitati.Ce e drept,modul unora dintre tigan e mai direct si mai pe fata si asta se vede, dar adevaratii manipulatori ai Romaniei si mai precis ai lumii ,intr.o tara ca Romania mioritica ….nu se mai vede si atunci va intreb :cine este lup si cine se face oaie ca lupul s-o manance .Noroc ca tiganii (cei gainari), se limiteaza la gainariile lor ieftine ,(ca de cele scumpe care dor cu adevarat se ocupa altii).Si acum ca sa va fac sa zambiti domnule Pictor Sarion ,v-as expune imaginar un tablou si sper sa nu va doara… Un tigan presedinte ar face sa danseze pe ritm de” manea”, Romania pe doua picioare ,in schimb ,un roman ,un ungur si mai ales un evreu ar face Romania sa sara intr-un picior(din pacate fiinnd un tablou real…).Gainariile tiganilor de genul acela nici noi tiganii educati scoliti cu iubire de tara nu ai acceptam si luam bobarnace din cauza lor ,dar ,dar ,dar o minoritate care devine paravanul adevaratelor probleme cangrene ale tarii ,sa-mi fie cu iertare nu tiganii au fost. Motivul asta a fost manevrat de afara(de catre adevaratii calai ai lumii),stiind cam ce l-ar provoca pe roman ,au reusit sa joace pe „sensibilitatea” romanului,dirijandu-i ochii acolo unde nu vedea cu ochiul „liber”,unde si cand i se va fura pamantul mioritic de sub picioare…Din pacate am trait s-o vedem si pe-asta….Mi-a facut placere ,DOAMNE AJUTA !!! p.s.Cand ne vom prezenta in fata JUDECATORULUI DUMNEZEU VOM DA POATE RASPUNSURI SEPARATE ,DAR CU SIGURANTA VOM AVEA ACEEASI FRICA ACEEASI CULOARE SI MAI ALES DORINTA DE A NE SALVA CU TOTII ! Amin

 70. Sint convins ca un segment a minoritatii tiganesti din Romania sint discriminati,mai putin minoritatatea maghiara careia i se ofera,totul,comparativ cu alte minoritati,vina tiganilor ca na-au ajuns la guvernare ca atunci ar fi avut un statut de privilegiati,ca maghiarii!!!?.

 71. Domnule Nicolae , stiti ca adevaratii muzicieni care sunt apreciati si platiti pe masura ,in marile orchestre ale lumii sunt TIGANI??? . Vreti cateva nume cunoscute macar aici in tara? ,care a facut cunoscuta Romania prin cultura si muzica lor? ,iar pe timpul comunismului trimiteau valuta la luna „patriotilor romani” ? eu personal trimiteam in tara (lunar )in valoare de 1560 dolari (atunci),iar cand am intarziat cu plata (ca pe timpul ciocoilor) ,bunicii si mama mea au fost interogati ,iar in timpul interogatoriului bunicul meu a murit, dupa un timp si bunica mea( ramanand cu sechele)s-a stins.Eu niciodata n-am vrut sa gasesc motive pt a dusmani tara in care m-am nascut ,prin muzica si succesul( printre straini din pacate),si mai ales prin suportul religios al familiei mele, am reusit sa arat si prin comportament ortodox ,sa fac cunoscuta Romania in care ma-am nascut am suferit am plans am crescut „invatand ” din tara ce este rasismul.Romania nu era asa in trecutul indepartat,pt ca probabil cum spuneati ,eram slugi la casele boieresti si totul parea” normal” intr-o tara care se vroia ortodoxa. Acum va intreb ,unde v-au disparut boierii ,cumva ati devenit slugi propiilor vostrii tradatori? din Parlament,din ambasadele care ai dor undeva de soarta romanilor sechestrati cine stie pe unde etc etc…Dar ca intotdeauna „tiganii sunt de vina „.Tiganii din Ungaria ,Rusia ,Spania ,etc…sunt respectati si apreciati, mai ales in arta .In Romania cumva tiganii au simtit ca Miorita a fost omorata de semenii ei? Tocmai de aceea nu s-a vrut stiut autorul pt a nu defaima si mai rau neamul romanesc.S-a spus ca e din popor. Poporul ortodox cu invataturi ortodoxe.Dar acum exact ca in politica ,vedeti maneaua ca fiind una cu tiganii.Alta vedenie mioritica ,tiganii(de acel nivel) au profitat si vor profita facand bani, chiar si la petrecerile parlamentarilor ,la nuntile functionarilor de banci ,de institutii ,practic la orice nivel ,prostind oameni scoliti .La ce folos cand fiicele lor de abia asteapta sa plece de la cununiile religioase din bisericile(ecumeniste ..din pacate ),sa ajunga acasa si sa se dezlantuie prin maneaua devenita natoinala.Tiganii cu o „cultura „de genul asta spurca adevarata arta si cultura a adevaratilor tigani care au facut cunoscuta muzica de pe plaiurile mioritice ,dar ca intotdeauna romanul vede exact ca in politica ,”mananca ” si se lasa hranit si manipulat cu ceea ce i se da .Logic ca apar oportunistii manelisti,iar occidentul a si gasit motivul sa zgandareasca pe roman cu tiganii ,tiganii pt a face el romanul ortodox de ce nu si curatenie etnica ,pt a avea motiv occidentalii a va educa ei(crestineste) dupa aceea cu „umanismul” !lor ce inseamna dragostea de aproape .Tiganii popor cu trecut migrator va fi intotdeauna „momeala ” pt un popor ca Romania ortodoxa .Vor spune ca si Romania „Miorita” a devenit rasista ,impunandu-ne invataturi „europene”.De ce nu va indreptati ochii catre alesii nemului cine si cum si de ce si pt ce au fost alesi .In tara se simte miros de prigoana iar „baba se piaptana”.,si aveti pretentii ca adevaratii calai ai lumii sa va respecte ? Ilici-escu Bombonel,Omul fara gat.Tapul ,Marineru etc etc etc lista continua si in ziua de azi…..erau tigani? cumva va doare sufletul ca nu sunt tigani? As avea mari pretentii chiar la unii scoliti de pe acest sit ,dar impresia(unora ce e drept)cultura lor e legata de etnia rroma chiar pana la nivel de manea…Depinde cu ce ochi ,cu ce suport religios si cu cizelare spirituala culturala judecati in cateva crochiuri un popor indiferent de natie apartenenta politica si nu in ulrimul rand religios.Numai asa ve-ti intra si cunoaste o alta lume pe care cineva mai smecher nu a vrut sa v-o arate .Noroc (daca pot sa spun asa )ca avem un DUMNEZEU care nu este rasist si e gata oricand si prompt sa va scoata din betia xenofobiei importata si manevrata pt prostii din tara .Am spus ,sunt primul care as desfiinta manele si toate efectele ei,dar daca as fi presedinte si atunci mi-ati spune ca sunt tigan .pt ca as elimina si o maaaree parte de romani manelisti si as pica un tigan rasist.Apropo tiganii sunt rasisti? Domnule Niculae una peste alta, nu ma intereseaza de impresia unora,pe mine ma intereseaza sa raman ORTODOX credincios tarii in care m-am nascut asa cum parintii mei m-au invatat,sa sufar pt ea ,sa o apar cand se vorbeste urat de ea ,dar ma fac foc cand vad si aud ca romani din parinti romani rad cot la cot cu ereticii razand rusinandu-se a face pe patriotii.Tac si cand se vorbeste pe nedrept de romania .Eu tocmai ca sunt tigan trebuie sa ma comport mai civilizat pt ca ochii sunt indreptati tot timpul la mine ,dar cum au spus si m-au invatat ai mei parinti „Tata ,doar prin meserie ,prin profesionalismul tau prin comportamentul tau prin credita ta ortodoxa vei birui pe dusmanii vazuti si pe cei din umbra”,Domnule Niculae rugativa pt parlamentari ca ei sa devina primii ca exemplu ,convertind per primii prin comportamentul lor pe romani si apoi pe tigani.Dar cu kgb-isti.cu mateloti .cu tapi cu tradatori cu anti ortodocsi ce pretentii ati mai avea sa convertiti niste gainari manelisti? Acum faceti o mica statistica si vedeti care din doua persoane va trebui sa cedeze pt a-l face pe celalat sa inteleaga..Va spun eu ca atunci ve-ti vedea ca la cine nu te astepti se converteste si cine nu te astepti se praradeste ,credeti ca acum dupa cele spuse cineva o sainceapa sa numere cati tigani s-au mai nascut ? Va dau un sfat (daca imi permiteti)daca il iubiti pe DUMNEZEUL ADEVARAT SI NESCHIMBAT ,rugativa cu mai multa ravna pt ca tara arde ,eliminati babele din parlament care se piaptana si la ora asta la ordin ordinaresc de afara (v-as spune eu mai multe sau poate stiti cine si de ce),altfel Dumnezeu ne va lasa ca pe occidentali si vom deveni cu totii”tigani talhari” omorandu-ne la drumul mare .Culmea va disparea doar in modul ala rasismul…Eu tigan va doresc multa rabdare cu „educatia tiganilor” si multa graba in curatenia tradatorilor de neam si tara .Sincer va doresc sanatate Dumnezeu sa va ajute tuturor celor bine intentoinati . M a consider roman pt ca ma rog si sufar pt ea ,mai mult ca multi romani .AMIN ,DOAMNE AJUTA !

 72. Doamne ajuta! Fratilor! ,Daca un roman m-ar face „tigan „in tara mea,as spune ca e limitat pe toate planurile,si nu m-as simti jignit ,darrr,daca undeva in lume ,respectiv in Europa m-ar face „roman „(in sensul rau),credeti-ma ca simt ca m-i se urca sangele in cap…Multi, de mai sus, ar spune ca din cauza noastra a tiganilor dand subit „verdictul”. N-au ochi sa vada adevaratele probleme pe care Romania le are ,iar adevaratii talhari dau legi dirijati (dinafara),dresati special pt poporul roman ,ca sa-l slabeasca de tot, ca sa nu mai aiba vlaga nici sa se planga . dar vad cu durere, ca unii dintre noi gaseste forta pt a se lega de „probleme etnice”.Timpul e mai scurt si mai pretios in ziua de azi,mai mult ca oricand,pt Romania.Adevaratele probleme ne stau la granite imaginare,din partea unora si dinauntru si dinafara.DAR…si mai mare pericol nu este prin constrangere,(nu le convine, pt ca am da exemplu de martiraj altor popoare ortodoxe si iarasi nu e bine pt ei)ci prin BISERICA .Da,… ati auzit bine.Ura asta mi se pare inutila si pierdere de timp ,nu pt ca sunt tigan dar pur si simplu unii romani isi bandajeaza rana ,acolo unde nu e. Occidentul joaca pe treaba asta stiind ca romanul s-a trezit sa fie si el xenofob .Am mai spus-o…ca sa distrugi o tara ,mai ales ortodoxa,o sugrumi prin politica (vezi saracia),prin legile distrugatoare fatis ale marionetelor noastre ,acestea se vad si se lasa vazute pt narodul de rand pt a slabi incredera in alesii „neamului”.In paralel se umbla la baza si radacina neamului adica ORTODOXIA .Aici narozii isi pierd vederea pt ca ei mananca ce l-i se da pana orbeste ( vezi TV etc).Cine au mai ramas…noi astia micii asa zis „ciorile”de prin munti, care se roaga cu lacrimi mai mult ca oricand ,pt poporul ortodox..APROPO !VA ROG ,NU DATI NUME SI NU INDICATI LOCURILE SIHASTRILOR NOSTRI PT CA NU TOTI AI CONSIDERA( FIE EI SI ROMANI )SUSTINATORII ORTODOXIEI . Codrul si padurile ne-au fost frati ,pt ca cei slabi la minte s-au lasat intunecati. Adevarata problema nu este cea pe care o vede pana si narodul de rand ,aia este expusa special (prin legi si saracie prin constrangere fizica si mentala)ca sa mai pierdem din „randuri „.Romania a mai trecut prin asta intarindu-si fii prin rugaciunea parintilor cu fii plecati la razboi ,avnd ca intotdeauna ca arma, rugaciunea ortodoxa .Acum Romania ortodoxa cu putinii care se mai arata ,se incearca distrugera sufleteasca ortodoxa din interior, pt ca cineva de alt neam (NU TIGANI)au inteles cu „bataie lunga” care este radacina ,tulpina ,pomul si fructele acestei tari si anume CREDINTA ORTODOXA . Rugaciunea ca un rug aprins a facut ca Duhul Sfant sa poposeasca in mijlocul razboaielor in tara noastra dulce.,iar ereticii orbiti de propiile pacate, sunt intunecati si dirijati de vechii manipulatori ai lumii,punand in practica ceea ce raul il vrea:”voi intre voi sa va distrugeti”.Asta consider eu pericol domnilor …….Daca cunoasteti si stiti ca mai avem sihastri ,cautati-i cereti sfaturi rugativa cu ei cand codrul se intuneca ,si daca ma considerati de al vostru …spalati-le picioarele cu lacrimi si din patea mea si a familiei mele .Stimati romani ,care aveti porniri rasiale ( cei care au)nu e niciodata tarziu pt a va salva sufletele . Mai bine strangeti randurile ,rugativa la SFANTUL DUH sa ne intareasca sa ne lumineze si o sa vedeti ceea ce inainte cu ochii deschisi larg nu vedeati.Am mare nevoie de rugaciunile voastre cred ca noi toti.Simt ca acest dialog m-a hranit sufleteste ,SA VA AJUTE BUNUL DUMNEZEU IN TOT CEEA CE FACETI VOI, PT ORTODOXIE ,PT NEAM ,PT ROMANIA NOASTRA !!!Iar tu CEZAR MACHIDON sa sti ca acest comentariu comun ,pt mine a fost si este ca un medicament bine venit .Dumnezeu sa te tina intarit si indarjit in actiunile tale .Sa sti ca cineva departe de tara se roaga pt tine ….cand codrul in tara se intuneca…As dori sa-i transmiti Paintelui ALDEA si pe cei care-i consideri aproape de DUMNEZEU ,sa le spui despre mine neinsemnatul si ticalosul ca sa se roage macar putin,trimitandu-mi mie si familiei mele …o Binecuvantare DOAMNE AJUTA !

 73. Gipsy,
  Am o rugaminte, daca nu te superi, si anume sa nu mai scrii cu majuscule, pentru ca e foarte dificil de citit.
  Multumesc!

 74. PT. DEXTER….. DEXTER BAIATULE ,NOROC CA NU TOTI ROMANII SUNT INTUNECATI SI CONDITIONATI DE PROPRIA” CULTURA” SI „EDUCATIE” CA TINE . AI SCRIS PE ACEST SIT EXACT CAT ITI ESTE CULTURA ….PACAT CA LA NOI AU FOST SCOLI BUNE …CITESTE MAI SUS CA N-O SA MAI AI OCAZIE SA-TI PARTZEZI MINTEA PRINTRE INTERLOCUTORI SCOLITI CA CEI DE MAI SUS ….VACANTA LOR A FOST CU MULT MAI LUNGA DECAT EDUCATIA SI SCOALA TA ….IMI ESTE MILA DE TINE SI CHIAR DE PROFESORII TAI ,DACA POT SA-I NUMESC ASA…

 75. ,PARINTE ALDEA,MA ADRESEZ D-STRA PT.CA SUNTETI PREOT,SI AVETI UN SUPORT RELIGIOS SANATOS,ORTODOX.DE CE ROMANII SE LASA PRADA XENOFOBIEI,OARE ASA AU FOST EI INDELUNGUL ISTORIEI?!EU CA TIGAN M-AS SIMTI JIGNIT DACA VREUN EUROPEAN „CIVILIZAT” MI-AR SPUNE CA ROMANII SUNT RASISTI.VA SPUN SIGUR,CA M-AS SIMTI PROVOCAT PROFUND.DE CE ROMANII MEI (AM DREPTUL SA SPUN ASA)NU-SI RIDICA MINTEA ASA CUM AU DAT DOVADA PRIN CARTURARII NOSTRI,PRIN INTELEPTII NOSTRI PRIN CULTURA NOASTRA PRIN TOT CEEA CE INSEAMNA INVATATURA MAI ALES OTODOXA.MA DOARE PENTRU FAPTUL CA ROMANUL NOSTRU SE LASA „DIRIJAT”IN VREMURILE ASTEA MAI ALES ACUM CA NICIODATA,SA VADA CEEA CE I SE DA SA VADA DIN APUS.E DUREROS CA O MINORITATE CARE DEVINE PRIN NR DE NASTERI SA DEVINA UN PERICOL INTR-O TARA CU O ISTORIE ATAT DE MULT INCERCATA.ALTE POPOARE IN LOCUL ROMANIEI ,AR DEVENI NISTE BESTII ASA CUM UNELE TARI DIN OCCIDENT AU UITAT CE ISTORIE COSMETIZATA AU DUPA COMODITATILE DUMNEZEU BAN.DE CE ROMANUL SE LASA CONTAMINAT ?! DACA AS FI RAU INTENTIONAT ASA CUM UNII ROMANI O AU FATA DE TIGANI (PER TOTAL),AS SPUNE CA UN POPOR CARE SE FACE OAIE LUPUL O MANINCA BA CHIAR CA AR FI UN POPOR SLAB DIN MOMENT CE O MINORITATE PUNE PE JAR UN POPOR …ORTODOX.DACA AVEAM ACUM UN INTERLOCUTOR STRIN DE ALT NEAM ,CREDETI-MA N-AS FI SPUS-O,DAR CONSIDER CA IN TARA MEA RUFELE SE SPALA IN FAMILIE.ROMANUL NU ARE VOIE SA IA CA MODEL RASISMUL DE LA OCCIDENTALI ,ROMANUL NU A FOST NICIODATA RASIST.EU TIGAN SPUN ASTA DE CE SE IMBATA CU „REGIA”IMPUSA CU MANUSI DE CATIFEA DIN OCCIDENT.IN TRECUT ROMANII SI TIGANII AU TRAIT SI SUFERIT, VAZAND DUJMANUL COMUN IMPREUNA… MA DOARE PARINTE SA CRED CA ROMANUL SE LASA PROSTIT DE ADEVARATII „JONGLERI” PLANIFICATORI AI LUMII. PT.EI ROMANIA CA POPOR ORTODOX NU TREBUIE SA EXISTE DAR PT TIGANI CU COPII MULTI, DEVINE O AMENINTARE.CINE AI OPRESTE PE ROMANI SA PROCREEZE?ROMANULE MIORITICULE CONTINUA SI RAMAI ORTODOX . NU CONTEAZA CINE SI CE MINORITATE SAU MAJORITATE SAU NU STIU MAI CINE..IMPORTANT CA PRIN COMPORTAMENTUL SAU FIE EL SI TIGAN SA CONVERTEASCA PRIN DRAGOSTE PRIN IERTARE .CINE A SPUS (CA ACUM MAI ALES) A FI ORTODOX E USOR?! IMORTANT E SA RAMAI IN RUGACIUNE NECLINTIT CONTINUA ROMANULE ORTODOXULE ASA CUM PARINTII NOSTRI AU FACUT-O,PT TINE CA ROMAN PT MINE CHIAR CA TIGAN …ASTA E IMPORTANT ?IN VREMURILE ASTEA ,CHIAR ASTA TE APASA CU ADEVARAT? SI MIE MI SE FACE SCARBA DE PALATELE TIGANESTI DE MASINILE LOR DE GRANDOMANIA LOR ,DAR NU AI INVIDIEZ,PT CA E PACATUL LOR .IN VREMURILE ASTEA PE ROMAN SI TIGAN IL ASTEAPTA PARCA (CINE ARE OCHI SA VADA)MIROS DE PRIGOANA . TIGANII (CEI NEEDUCATI )SUNT” MOMEALA” PT.ROMANI PT A AVEA MOTIVE „BINE INTEMEIATE” A IMPUNE NISTE LEGI COBAI DIN OCCIDENT,PT NEAMUL MIORITIC. NU TIGANII AU REGIZAT CRIZA MONDIALA NU TIGANII AU INVENTAT ESTRATERESTRII NU TIGANII AU ADUS IN TARA CRIMINALI ECONOMICI EXPERTI. CEEA CE AU FACUT (EXPERIMENTE)IN ANII 70 ACUM PUN PE NOI ROMANII….PRIN” UMANISMUL” LOR..CE SA SPUN ..LUPUL PAZITOR LA OI …NOI NU SUNTEM OI .DAR ASA NE VOR OCCIDENTALII” ADUCATORII DE PACE” . REVOLUTIILE LOR AU FOST PT. LIBERTINAJ NU PT ADEVARATA LIBERTATE PE CARE DUMNEZEU NE-A LASAT-O .ALTFEL IISUS HRISTOS PT CE S-AR MAI FI PUS PE CRUCE?! DA, PT CA TU ROMANULE SA-TI MENTI CRUCEA PT CA TU ROMANULE AI AVUT OCHI PT EL PT TU ROMANULE AI SUFERIT IN ISTORIE …SA AJUGA UN TIGAN MINORITAR MAJORITAR CUM VREU,SA-TI SPUNA LUCRURILE ASTEA????? CONSIDER IN BUNA CREDINTA CA NU CONTEAZA PT FAPTUL CA VREI NU VREI …RUFELE TOT IN FAMILIE SE SPALA… CINE SE COMPORTA URAT NEORTODOX SI RASIST CONSIDER CA NU FACE DIN FAMILIE…ADICA SUFERINTA SI RUGACIUNILE MAMELOR NOASTRE ,SA SE OPREASCA LA O SIMPLA STATISTICA PROVOCATOARE?!…ROMANULE VOI ROMANILOR PARINTE EU NU SPUN CA VA IUBESC CA SA NU FIU CONSIDERAT DE RASISTI CAS IUDA ,DAR CEEA CE ESTE IMPORTANT ESTE SA SIMTI CA-TI DAU LACRIMILE PE NEASTEPTATE CAND STI CA POMUL LANGA CARE AI CRESCUT ,ROMANUL CU CARE AI COPILARIT SI CERTAT MORMINTELE STRABUNILOR SAU USCAT CIOCARLIA PARCA A INCETAT….PARCA TOATE NE-AU TRADAT….NU POT SI NU VREAU SA CRED … POPOR ROMAN ,RAMAI BINECREDINCIOS POPOR .EU PRINTRE STRAINI PRINTRE JIGNIRI,IUBESC TARA IN CARE M-AM NASCUT RUGANDU-MA LA DUMNEZEUL CEL ADEVARAT SI NESCHIMBAT SA AIBE MILA DE ROMANI SI PARCA MAI MULT SA AI ELIBEREZE PE ACEI ROMANI ORBITI DE RASISM PT CA SI EI SA SIMTA DRAGOSTE A LUI DUMNEZEU .ROMANULE NU-TI STA BINE SA FI RASIST ..ASA TE VREA „DUMNEZEUL EUROPEAN” .DE ASTA IN SCOLI COPIII NU MAI AU CE INVATA SI CUM UNVATA PT CA AU CA MODEL „DUMNEZEUL EUROPEAN”.N-AI VOIE SA DEVI BESTIE CA EI AI FI MAIN RASPUNZATOR PT CA LA NOI DUMNEZEU S-A FACUT INTELES IN FATA DUJMANULUI . O TARA ASA DE MICA SA TINA PIEPT LA ATATIA DUJMANI.ROMANULE ROAGAT-TE ASA CUM STRAMOSII NOSTRII PRIN CREDINTA STRAMOSEASCA AU FACUT-O.RAMAI NECLINTIT . AI DREPTUL DE CEL RAU SA MA DUJMANESTI PT FAPTUL CA SUNT TIGAN DAR NA-I DREPTUL SA TE LASI CALCAT SI ORBIT DE BESTIA PE CARE GUVERNANTII NOSTRI ROMANI TIGANI ARMENI TURCI ETC I-AU „IMPORTAT „IN TARA.TOATE ASTEA SA SE TERMINE CU O CONCLUZIE PRINTR-O STATISTICA JOSNICA UNUI ADEVARAT ORTODOX….DOAMNE IISUSE HRISTOASE MILUESTE-NE PE NOI PACATOSII.EU AS FI LIBER SA-I DUJMANESC PE ACEI ROMANI SAU MOLDOVENI CU DUBLA CETATENIE SA-I DUJMANESC DAR STIU CA MI-AS OTRAVI SUFLETUL DE TIGAN .DIN CONTRA MA ROG PT EL PT CA SI EL SA NU CADA PLASA „DUMNEZEULUI EUROPEAN”.SUNT MULTI MOLDOVENI CARE FAC MAGARII IN NUMELE TUTUROR ROMANILOR IAR ACESTIA SUNT MAI PRESUS DECAT ACEI TIGANI CU PAPUCI DE AUR SI PALATE INTERMINABILE?! CE PREFERA ROMANII UN ILICIESCU UN „TAP” UN”MARINER” ,NISTE ZIARISTI SLUGARNICI VANDUTI OCCIDENTULUI???,S.A.M.D….DISTRUGATORI DE TRADITIE DE CULTURA DE ORTODOXIE CHIAR??? SAU UN ION VOICU UN STEFAN RUHA O MIHAELA MARTIN ATATI PREOTI CARE NU AU CONSIDERAT CA E IMPORTANT SA SE AFLE CA SUNT TIGANI,MULTI CARE AU MURIT PRIN LAGARELE COMUNISTE LAOLALTA CU FRATII PREOTI ROMANI…BUNICII MEI CAND S-AU INTORS DE LA SF LITURGHIE AU FOST INTEROGATI DIN SENIN PT FAPTUL CA ERAU TIGANI ,IAR BUNICUL MEU DUPA INTEROGATORIU A …MURIT TOT DIN CAUZA ASTA S-ASTIN SI BUNICA-MEA PT CA RAMASE-SE CU SECHELE .SI PANA SA MOARA TOT I-MI REPETA :”DACA VREI SA RAMANA CEVA BUN IN TINE NU TE LASA OTRAVIT DE RAZBUNARE PT CA ALTFEL VEI CONTINUA PACATUL CELUI FARA DUMNEZEU.NU-TI INGREUNA SUFLETUL”.DE ACEEA MA ROG PARINTE PT TARA ROMANEASCA SA RAMANA ASA CUM NE-A LASAT-O VOIEVOZII NOSTRII ,MAMELE NOASTRE INDIFERENT DE NATIE ,SA AIBA CA MODEL PE MAMA LUI STEFAN CEL MARE CARE SE RUGA PT TARA FACAND „SELECTARE ETNICA”?.”PARE”CA DUMNEZEU NE-A „PARASIT”.NU-I ADEVARAT , NU,NU, AICI E CAPCANA , DIN CONTRA, ACUM AI „FORTAM” MANA LUI DUMNEZEU ,SA BINECUVANTEZE ,(CINE ARE OCHI SA VADA )TOCMAI CA IN VREMURILE ASTEA DUMNEZEU VEDE CAT DE INCERCATA E ROMANIA ORTODOXA !!! PENTRU CEI DE BUNA CREDINTA N-AR TREBUI SA FIE CA O JIGNIRE TOT CE-AM SCRIS ,CI UN SPRIJIN RECIPROC IN ACESTE VREMURI CA NICIODATA TULBURI.PE ROMANII PATRIOTI AI RECUNOSC ,PE TIGANII GAINARI NU-I RECUNOSC PE ROMANI DEFAIMATORI DE TARA NU-I RECUNOSC DAR PE TIGANII CARE ADUC CINSTE ROMANIEI AI RECUNOSC MAI ALES PE MARILE SCENE ALE LUMII .PACAT CA AM AVUT DISCUTII APRINSE CU ROMANI DE-AI MEI CARE AU RAS DE TARA NOASTRA SI VA ASIGUR CA AU RAMAS IN STRAINATATE NEPASANDU-LE DE CEEA CE SE ANTAMPLA IN TARA RAZAND IN CONTINUARE COT LA COT CU ERETICII . MAI SUNT SI ROMANI CARE LE STAU BINE CA, CE POATE FI MAI COMOD DECAT O BISERICA ECUMENICA COMODA.DAR VA ASIGUR CA NU VEZI PICIOR DE TIGAN ACOLO ,DAR MA DOARE ORICUM PT NCA STRINII CRED PRIN EI CA NE-AU ACAPARAT IN „DUMNEZEUL EUROPEAN”.DACA VRETI AM INTRAT PRIN „ABSORPTIE”…MA ROG PT CEI CARE SE LASA „ABSORBITI”.SA MA IERTATI DACA AM SCRIS ASA DE MULT ,DAR AM SIMTIT NEVOIA SA-MI MAI SPUN OFUL…PARINTE MA RUGAM PT D-STRA ,CU MULT INAINTE SA VA GASESC PE ACEST SIT , MAI ALES CA STIU PRIN CE A-STI TRECUT . MA VOI RUGA IN CONTINUARE PT FRATII ORTODOCSI DE BUNA CREDINTA NECLINTITI DE LA CREDINTA STRAMOSEASCA .DUMNEZEU CEL ADEVARAT SI NESCHIMBAT SA INTAREASCA ROMANIA SI PE ROMANI, SA PUTEM CU TOTII A CERE DE LA IISUS HRISTOS:DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-NE PRE NOI PACATOSII!!!AMIN ( PARINTE ,SUNT TIGAN,NU „ILUMINAT” ,DAR PE IISUS NU L-AM SCHIMBAT)

 76. TAGANI MANELE…MISELII!Minoritarii…ne discrimineaza,iar noi,ii ….suportam !sa ii ,,denominam,, pe cei ce i/au ,,botezat= PETRE ROMAN..[MARAMOI]Andrei Plesu,taganul nostru …de serviciu…siii cu voia dvs ion ilici…de la bolsevici…10 ani presul ….rrrroooommmmmmaniei!!
  Quam [???]…Demonstrandum!!!….ooooofffff! cui sa mai demonstrez ca nu avem nimic comun cu taganii!

 77. DOmnule Nicolae-Marius Antonescu,
  va multumim ca ati publicat respectivul articol la noi pe site, analiza este clar „incorecta politic” si asta ne place! Daca ar fi mai mult oameni cu pana ca dumnevoastra ce ar zice lucrurilor pe nume fara sa se ascunda sau sa aiba frica: este vb de chestiune tiganeasca si nu chetiunea rom!; si nu numai folosirea termenului este problema.
  Doream doar sa precizez ca maneau nu este inventia tiganilor si ca de obicei, acestia au „preluat-o” de la arabi\musulmani.
  Va multumesc din nou pt postare si va asteptam sa contribuiti intelectual la viitoarele discutii ce se vor mai ivi pe acest site.
  Cu stima si respect,

  Nicolae Popescu

 78. @Roman Paranoic

  Si romanii din Transilvania au fost robi si nu-i vedeti plecand cu cortul prin Europa si urland ca altii sunt de vina pentru situatia lor…

 79. Postez aici un articol pe care l-am publicat in 2008, intr-un ziar local, din Pitesti, in legatura cu un eveniment petrecut atunci, si care a provocat mult desgust si multa oroare publica! Din cele scrise, veti vedea ceea ce cred eu si multi confrati despre „chestiunea tiganeasca”!

  Spectacol de prost gust în centrul Piteştiului

  Reuniune manelistǎ la nivel înalt

  Nu putini au fost cetǎtenii care s-au simtit agresati atât fonic cât şi spiritual, plimbându-se în ziua de marti, 30 iulie, ora 16,00, prin preajma hotelului Muntenia, din urbea noastrǎ. În liniştea aşezatǎ a Piteştiului, în acea dupǎ-amiazǎ însoritǎ, muzica rǎsuna teribil de la terasa restaurantului respectivului hotel. Zgomotul rǎzbǎtea pânǎ departe, încât multi au crezut cǎ este vorba, probabil, de încǎ vreo manifestare artisticǎ, de care oraşul abundǎ în ultimii ani.
  Apropiindu-te, descopereai treptat cǎ este vorba de un spectacol de manele, dupǎ banalitatea ritmului şi a textului, şi mai ales dupǎ registrul vocii solistului, unul tipic cântǎretilor de gen.
  Primul gǎnd a fost cǎ Primǎria, în „deschiderea ei” şi-a dat acordul pentru un concert de manele. Dar, ajungând la fata locului, am aflat cǎ este vorba de fapt de o reuniune manelistǎ cu personaje consacrate şi un invitat de „exceptie” – Adi minune, cel care a interpretat mai multe piese, spre dezgustul şi disperarea trecǎtorilor, vizibil afectati de întrega manifestare.
  Motivul actiunii? Nimic special, nici o aniversare, doar o întâlnire între prieteni manelişti din întreaga tarǎ.
  Mǎ rog, treaba lor, dar de ce trebuie s-o ştie tot Piteştiul?
  Este evident cǎ discretia şi bunul simt nu sunt calitǎti ale iubitorilor de manele. Au demonstrat-o de atâtea ori. În aceste conditii, totul s-a transformat dintr-o banalǎ întâlnire amicalǎ, într-un adevǎrat spectacol zgomotos şi ostentativ. Nemaivorbind de calitatea lui culturalǎ. Am asistat încǎ o datǎ la un moment de „încordare a muşchilor”, de exibitionism grotesc, cu care tigano – maneliştii ne-au obişnuit deja, de mult. Cadrul este arhicunoscut: dedicatii speciale, bani „grei” aruncati cu nonşalantǎ în stânga şi-n dreapta, voci dizgratioase, vulgaritǎti, comportament grobian. Tuciuriul – culoarea dominantǎ a „faunei” prezente la spectacol. Am aflat cǎ initiatorul întregului tǎmbǎlǎu este un anume Bercea Mondial, miliardar din Slatina şi cunoscut manelist. Alǎturi de el, alti manelişti de calibru, iar în frunte „printul” manelelor – Adi minune. În topul celor mai scumpe dedicatii – una de 500 €!
  Oricât ar încerca unii sǎ conteste, este clar cǎ ceea ce numim „manea” este o expresie a spiritului tigǎnesc.
  Tiganii au inventat-o şi tot ei o promoveazǎ cu osârdie. Maneaua se confundǎ cu tigǎnismul. Sigur, existǎ şi români ascultǎtori de manele, dar aceia sunt români degenerati (din ce în ce mai multi în ultima vreme, din nefericire!). Maneaua sunǎ şi va suna mereu disonant în spatiul românesc, iar românul adevǎrat ar trebui sǎ o simtǎ permanent ca pe o agresiune a spiritului sǎu, şi sǎ o respingǎ instinctual.
  Privesc cu milǎ cum de ceva timp se tot încearcǎ fǎrǎ succes educarea şi integrarea tiganilor în societate. S-au creat programe, s-au initiat actiuni, rezultatele sunt însǎ aproape nule, în ciuda eforturilor depuse. Se doreşte aproape nevrotic ca tiganul sǎ devinǎ cetǎtean european. Este deja consacratǎ expresia de „rrom european” (pe care, personal n-o recunosc- nici mǎcar cuvântul rrom!- şi, ca atare n-o voi folosi).
  În încercarea lor de a-i integra pe tigani, europeniştii se luptǎ cu natura, adicǎ mai concret spus, încearcǎ sǎ integreze NEINTEGRABILUL!
  Tiganul s-a nǎscut nomad, asta este conditia lui naturalǎ. El nu va putea trǎi niciodatǎ statornic, într-o comunitate civilizatǎ, respectându-i normele şi valorile. Istoria ne-a dovedit-o din plin pânǎ acum (mai ales nouǎ, românilor!).
  De aceea, în ceea ce-i priveşte pe tigani trebuie gǎsite solutii care sǎ aibǎ în vedere acest aspect esential al problemei. În aceeaşi situatie se aflǎ, dacǎ vreti, evreii – alt popor migrator. Aceştia sunt la rândul lor neintegrabili, neasimilabili.Dar la evrei nu se vede aceasta, pentru cǎ fiind mai subtili, s-au camuflat bine în cetǎteni „onorabili”, pretutindeni, pǎrând deplin integrati, fǎrǎ a se fi integrat cu adevǎrat niciodatǎ. Ca atare, în orice comunitate aşezatǎ, civilizatǎ, tiganii şi cei asemenea lor, vor crea permanent contraste şi, implicit, conflicte. Prin urmare, trebuie gǎsite solutii fireşti la problema tigǎneascǎ, mergând în profunzimea lucrurilor.
  Tot în perspectiva integrǎrii, s-a încercat încadrarea tiganilor din punct de vedere cultural. S-a luat în discutie, bineînteles, şi maneaua. S-au fǎcut dezbateri, emisiuni, etc.
  Pǎrerea generalǎ a cam fost de fiecare datǎ aceeaşi: Maneaua este subculturǎ, sau cum a calificat-o regretatul George Pruteanu – o culturǎ „a jegului!”. Unii au încercat sǎ demonstreze, înpotriva evidentelor cǎ maneaua nu are fundament etnic, prin urmare nu este patent tigǎnesc. Au eşuat însǎ. Altii au evitat abil asocierea tiganului cu maneaua ca sǎ nu fie decretati „rasişti” de cǎtre forurile „democratice”.
  Probabil cǎ şi eu, dupǎ aparitia acestui articol, voi fi trecut în rândul „rasiştilor” de cǎtre „bǎietii democrati”ai noii societǎti civile. Când, de fapt, nu sunt decât un om realist. Dar cum bine ştim, realitatea, adevǎrul, dor de cele mai multe ori, când sunt exprimate pe fatǎ.
  Recent, într-o vizitǎ fǎcutǎ la Roma, Traian Bǎsescu a cercetat comunitǎtile de tigani de acolo, provenite din România, spunându-le printre altele, cǎ „îi aşteaptǎ acasǎ”! Preşedintele se dovedeşte încǎ o datǎ necunoscǎtor al realitǎtilor etnice şi istorice. Care „acasǎ”, domnule preşedinte?
  Tiganii sunt migratori, nu au şi nu pot avea o casǎ stabilǎ, fiindcǎ nu au nici mǎcar conceptul de „acasa”!. La ei , „acasǎ” este întrega planetǎ. De aceea, tiganul nu poate fi nici cetǎtean român, nici cetǎtean european, ci doar „cetǎtean” planetar, şi eventual galactic, dacǎ vom coloniza Cosmosul. Mǎ gândesc cǎ Bercea Mondial a fost chiar inspirat când şi-a ales numele! …

  Nicolae-Marius Antonescu

 80. @Pictor Sarion,
  Cuvintele din fam.”romån” se scriu cu ”i” din ”a”.
  V-as fi acordat mai mult credit vis-a-vis de ceea ce spuneti daca ati fi scris corect romåneste.
  S-auzim de bine!

 81. La sezizarea@ Pr.Mihai Andrei Aldea,unde recunosc ca am strecurat o greseala si ,care doresc sa o rectific,multumind Pr.,pentru atentionare.Prin urmare,datorita faptului ca imi era cunoscuta secularizarea averilor Manastiresti care cuprindea 1/3 din suprafata Tarii Rominesti,cunoscind faptul ca Manastirea Tismana din Gorj avea la acea data cel mai multi robi tigani,asta fiind in 1863,iar in 1864,Reforma Agrara a lui Cuza si a guvernului Kogalniceanu,cind de fapt au fost improprietariti si tiganii clacasi,am facut greseala dea inversa anii si Domnitorul.Asa cum precizeaza si Parintele Aldea,aceste sloboziri au avut loc in timpul Domnitorului Sturza,slobozire care incepe la1830-1856 se termina,moment intirziat de ocupatia ruso-turca.,iar constitutia de la1866,le acorda drepturi civice.De mentionat ca datorita acestor masuri aspre luate de Domnitorul Cuza,cu secularizarea averilor manastiresti si a reformei agrare,Mitropolitul Moldovei,de atunci,Sofronie Miclescu a facu mai multe proteste publice,ceia ce a dus mai tirziu la inlaturarea lui din Scaunul Domniei.De remarcat un fapt foarte important:Tiganii sint cunoscuti in tarile Romine,venind odata cu hoardele tatare care erau robii acestora,iar pe masura trecerii timpului,obiceiul dea avea robi a fost preluat,la schimb de domnitori,boieri si Manastiri,cu dreptul stapinului de-a hotari soarta robului,de al vinde in contul unor datorii sau chiar la schimb cu animale sau alimente,sau avind un pret stabilit la acea vreme.Sa auzim numai de bine!.

 82. Tu stii ca tiganii au fost robi? Apoi au fost dezrobiti? Apoi reinrobiti? Apoi s-a comis genocid impotriva lor? Eu cred ca „problema” e romaneasca 100%.

 83. Sunt tzigan fara hotare
  Lumea o am la picioare
  Umblu liber pe mapamond
  – Vesnic vagabond- !

  Invatz tot de la local ..
  Apoi repede dispar
  Nimic nu mai tzine’n loc
  Infrunt viatza prin noroc ..!

  JD-USA

 84. Fara a fi intolerant, cred ca o solutie ideala ar fi deportarea pe o insula tropicala, acolo e cald si nu vor taia copacii, corturi au, pentru mancare nu trebuie sa munceasca, au fructe si le vine ușor deoarece sunt culegatori in mod natural, e bine sa primeasca fiecare si cate o sabie (cei care nu au), astfel dupa vreo 3 ani insula va fi curata si gata pentru o noua repopulare.
  Ieftin si eficient, UE nu se va supara, garantez.

 85. O mică observație: „eliberarea” țiganilor, sau mai bine zis alungarea țiganilor muncitori de pe moșii și declasarea lor totală (spre a fi asimilați de/cu cei nomazi) s-a făcut în etape, dar ultima eliberare a fost cea din 1856, cu mai bine de trei ani înainte de aducerea lui Cuza la putere. Nu știu de unde a izvorât legenda cu eliberarea țiganilor de către Cuza.

 86. Avea mare dreptate cine a spus ca e mai usor educi un caine decat un tigan.Am vecini tigani si nu am cum sa ma inteleg cu ei,oricat de tolerant as fi.Ei fac non-stop galagie,tipa,urla,fac mizerie pe strada,arunca cu pietre etc. si daca incerci doar sa le atragi atentia ai incurcat-o,te poti trezi oricand injurat,agresat batut.
  Deci eu daca-mi doresc sa scap de ei chiar prin trimiterea lor in desert cum bine a spus altcineva inseamna ca sunt rasist?Prefer atunci sa fiu rasist decat sa mai am de-a face cu oameni care nu se ridica nici macar pana la conditia de animale.Ei nu merita nici sa-i numesti nici animale.Cel mult gunoaie.

 87. Mai,doresc sa mentionez urmatoarele,apropo de din cite se cunoaste tiganii Europei au emigrat din India,un dialect indian fiind perfect inteles de tiganii europeni,filmele indiene fiind o preferinta a tiganilor din Rominia.Triburile de tigani sint mentionati prima data prin 1600,avind statut de robi la marile manastiri rominesti sau la curtile marilor boieri ca lautari si circari.O ramura cunoscuta a acestor triburi nomade pina prin anii 58 -60,erau Ursarii,denumirea venind de la faptul ca umblau cu Ursul din localitate in localitate,oferind contracost circ ambulatoriu,punea sa joace ursul,iar el nomadu cinta batind un ritm la o toba.Au fost situatii cind Corturarii la acel timp furau copii in general blonzi sau ai cumparau de la rominii scapatati material,pentru ai creste si ai casatori cu deai lor,fiind cunoscut faptul ca tribul de argintari detineau foarte mult aur,aur confiscat de orinduirea comunista si in al doilea razboi mondial de nemti,aur care a fost despagubit de statul german,in anul 1992 si pe parcurs.Astia sint tiganii,foste triburi nomade,provenite din unele surse din India,limba indiana semanind bine cu Tiganeasca din Europa.Sa auzim numai de bine!.

 88. Interesant articol si de mare actualitate.Singurul lucru care nu-i mentionat de autor,fapul ca nu se face distinctie clara care categorie de tigani,ca si ei se impart in triburi si nu se inteleg nici macar ca limba vorbind in dialecte,nu mai vorbesc de fapul ca se dusmanesc ei intre ei,nu numai cu rominii.Cei mai cunoscuti si mai integrati in societatea Romineasca sint Lautarii,cei care delecteaza rominii cu manele,cistigindusi din plin existenta proprie.Alta mare categorie sint Lingurarii,care marea majoritate nu mai vorbesc tiganeste,dar,rominii datorita tenului smead ai numesc in continuare tigani,o parte dintre ei locuiesc la Poalele Carpatilor si confectioneaza din lemn obiecte de uz casnic inclusiv linguri, de aici numele de Lingurari.O alta categorie numeroasa,care este seminomada,Caldararii, confectioneaza si repara la populatie,oale tigai si fel de fel de lucrari din tabla, inclusiv acoperisuri si burlane,calatoresc din sat in sat,in mai toata Rominia cistigindusi din greu existenta.O alta mare categorie sint Corturarii care sint nomazi in proportie de 80%,acestia fiind sedentari,femeile ocupinduse cu ghicitul,acestia sint imprastiati in tot occidentul.Mai sint si alte categorii care nu sint grupuri compacte,fiind amestecati,de ex:Satrarii,Ursarii,Modoranii,Argintarii,acestia ai vedem in centrele marilor orase,confectionind sau reparind diferite podoabe, din aur si argint,Evident ca si Occidentul au tiganii lor care se numesc mai pompos Zinti sau Gianki in Germania, Gitani in Spania iar cei care vin din Rominia,Bulgaria, Fosta Iugoslavie sint numiti la modul general Zigoiner.Statul Romin,prin Cuza cind a abolit Robia Tiganilor trebuia sa le acorde si un alt nume ca cu cel care-l poarta acum de Tigan nici ei nu sint multumiti,un nume care sa nu afecteze demnitatea rominilor ,numindu-i romi Sa auzim numai de bine.!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.