„Jos mîinile de pe cultura maghiară!“

„Jos mîinile de pe cultura maghiară!“

by -
0 719

Luni, 20 decembrie 2010, Parlamentul de la Budapesta, dominat, cu două treimi dintre membri, de partidul conservator Fidesz, a trecut o controversată lege privind controlul presei, în timp ce afară, în urma unui apel trimis pe Facebook, manifestau 1.500 de oameni care susţineau că noile prevederi legislative restrîng libertatea media. Între timp, un director de teatru aşteaptă să fie dat afară şi un partid – să-şi regîndească politica.

Noul organism de gestionare a informaţiei se numeşte Autoritatea Naţională pentru Mass-Media şi Comunicaţii (NMHH), al cărei consiliu este abilitat să aplice amenzi consistente – pînă la 92.000 de euro (ceea ce echivalează cu forţarea închiderii întreprinderilor de presă cu buget mic) pentru orice conţinut de presă considerat „neechilibrat politic“. În plus, jurnaliştilor li se poate cere să-şi declare sursele către NMHH, în cazul unei situaţii de „siguranţă naţională“. Toate subiectele de articol, inclusiv cele de opinie sau ştirile, vor avea drept de replică garantat. Mass-media va fi obligată să difuzeze orice informaţie considerată de NMHH ca „necesară pentru societate“. Consiliul Executiv va numi directorii serviciilor publice de me-dia, iar televiziunile şi radiourile publice vor fi transformate în organizaţii nonprofit supervizate de NMHH. În esenţă, prevederile sînt atît de arbitrare, încît orice va dori NMHH va putea fi tratat drept încălcare a legii, iar Guvernul va putea să impună difuzarea oricăror materiale va dori, sancţionînd punctele de vedere critice ori de altă orientare politică.

Preşedinta acestui consiliu al NMHH, noua ţarină a presei ungare, cu puteri nelimitate, se anunţă a fi jurnalista Annamária Szalai (născută în 1961), întîi învăţătoare, apoi parlamentar Fidesz în 1998-2002, ulterior numită de partid la CNA-ul maghiar, şi care, în 1991, edita în orăşelul ei natal o revistă porno intitulată Miami Press. Ea va fi numită direct de prim-ministru, pentru un mandat de nouă ani.

Evident, Uniunea Europeană şi organizaţiile internaţionale de media şi-au arătat imediat „îngrijorarea“. Secretarul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Aidan White, a numit legea „o măsură restrictivă care limitează libertatea de opinie şi, deci, libertatea de expresie. Nu îndeplineşte standardele europene ale diversităţii şi pluralităţii, întoarce ceasul înapoi, la vremea cînd Ungaria trăia sub comunism şi sub spectrul controlului de stat asupra presei“.

La începutul lunii, toate publicaţiile neafiliate la Fidesz şi Jobbik (extrema dreaptă) au apărut, în semn de protest, cu prima pagină albă/ goală.

De ce ne interesează direct

Nu doar că Ungaria este vecina istorică şi problematică a României, condusă, acum, de un partid cu vocaţie revizionistă, şovin şi homofob, însă la 1 ianuarie 2011, Budapesta va prelua pentru şase luni preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că Fidesz şi al său conducător, prim-ministrul Viktor Orbán, îşi vor expune politica la nivelul cel mai înalt al UE. Ungaria e şi ţara invitată la Tîrgul de Carte Bookfest din iunie, iar Ministerul Culturii din ţara vecină va trimite, cel mai probabil, autori pe care Fidesz îi consideră reprezentativi.

dupa Iulia Popovici

sursa: www.criticatac.ro

(Visited 95 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.