27 Martie 2011 in Basarabia. Dupa 93 de ani…

27 Martie 2011 in Basarabia. Dupa 93 de ani… [FOTO/VIDEO]

by -
10 761

Dupa  36 de ore din care peste 22 petrecute pe drum, m-am intors de la Chisinau unde alaturi de mai multi tineri din Romania si Basarabia am petrecut ziua de 27 Martie, zi in care acum 93 de ani, in 1918, Sfatul Tarii a semnat Unirea Basarabiei cu Tara Mama.

Dupa o dimineata cu ninsoare si frig, in timpul careia a avut loc la cimitir un parastas in cinstea celor din Sfatul Tarii care in 1918 au semnat unirea celor doua provincii, ne-am incalzit sufleteste la Sfanta Liturghie de la Manastirea Sf Andrei apoi si la picioare la un mars prin centrul orasului.

La mars au participat cateva sute de persoane, printre care tineri de la mai multe organizatii unioniste, dar si batrani sau trecatori. Acesta s-a incheiat cu o Hora a Unirii in fata Teatrului de Opera si Balet.

Pe de alta parte, activistii unor miscari moldoveniste si pro-ruse au organizat actiuni pe care le-au numit in memoria victimelor regimului roman de ocupatie. Cativa zeci de membri ai organizatiei Pro-Rusia au participat la pranz, in Piata Marii Adunari Nationale, la o acţiune de protest fata de actul Unirii din 1918.

Coincidenta sau nu, marsul nostru a trecut prin fata locului unde manifestau rusofilii (dupa cum o sa vedeti si in fotografiile de mai jos), dar nu au existat incidente majore.

C.M.

VIDEO:

Foto& Video de Cezar Machidon

Ascultati si: Tudor Ungureanu – Toba Bate

(Visited 87 times, 1 visits today)

10 COMMENTS

  1. Atâtea secole la rând acest popor şi-a acceptat cu resemnare soarta şi a continuat să aştepte la nesfârşit vremuri mai bune. Vestea “proastă” e că nu mai avem ce să aşteptăm pentru că schimbarea în bine porneşte de la fiecare român în parte.

  2. Multumesc. Poate doar pentru ca sunt mai in varsta si de mic copil m-a interesat tot ce se refera la neamul romanesc oriunde se afla.
    Stima si respect.

  3. @D-lui Ghe. Nosca,va felicit pentru comentariul facut la obiect cu exemplificari,concrete,din nou va reamintesc ca emitem pe aceiasi lungime de unda,dar comparativ cu D-vs.,mie imi lipseau exemplele.Mia-ti facut un serviciu pentru care,va multumesc.Sa auzim numai de bine,!.

  4. Politicienii din perioada interbelica poarta o mare responsabilitate pentru evolutia “sentimentului romanesc” in Basarabia. Dupa unirea Basarabiei cu tara, au fost trimisi, functionari publici, in special jandarmi slab pregatiti, care au facut mult rau. Un diplomat roman povestea ca stand de vorba cu un roman basarabean, acesta se plangea ca jandarmul roman i-a dat o palma. La remarca diplomatului ca jandarmii rusi l-au batut mai rau, raspunsul a fost: “Da, dar aia erau straini, iar jandarmul a fost de-al meu si asta ma doare, inca.” Din pacate, la fel s-a intamplat si cu Biserica. In brosura “Primejdia bisericeasca si nationala din Basarabia”, scrisa de C. Cernaianu, publicata in 1924 se arata: ”noi, Moldovenii, sub regimul strain n-am fost asa batjocoriti intr-o suta de ani”; ….”iata expresiuni ca care preotimea Basarabiei se jeluieste, oficial, scris si tiparit, denuntand si acuzand autoritatile civile si bisericesti ale statului roman si declarandu-se pe fata impotriva unificarei atat bisericesti cat si nationale.” Nu stiu cat este de adevarat, dar se spunea despre un critic literar care considera poezia basarabeana “balbaieli pasoptiste” si ca nu are “organ de receptare a unei asemenea poezii”. Acest critic este reprezentant al Romaniei la o organizatie internationala. Pentru marele patriot Ion Ungureanu ICR n-a mai avut fonduri ca sa-i fianteze activitatea, “aruncandu-l afara. Cetatenii romani din Basarabia au fost buni doar pentru voturi. Probabil vor fi din nou “bagati in seama” in campanie electorala. E de mirare cum sentimentul romanesc rezista, totusi, dupa atatea actiuni criminale desfasurate impotriva lor. Cred ca ei sunt “urmasii mandrilor si vitejilor daci liberi”.
    P.S. Sunt ortodox si imi respect si apar credinta, dar parca articolul vorbeste despre Basarabia, fara nicio legatura cu grecii. Domnitorii romani au sustinut ortodoxia inchinand sate romanesti manastirilor de la Muntele Athos. Cand s-a facut secularizarea averilor manastiresti grecii au cerut si au obtinut despagubiri din partea statului roman. Poate ma lamureste cineva, totusi, de ce in greceste “aghios” inseamna sfant, iar in romana “aghiuta” este necuratul! Despre Eterie s-a scris chiar in FN. Cred ca e cazul sa ne ocupam de romanii de pretutindeni, unii dintre ei “persecutati” chiar de “bisericile surori.” Dupa cate cunosc, Croatia, tara catolica, a propus guvernantilor romani sa se ocupe mai mult de istro-romani care sunt ortodocsi. . Ministerul croat al Culturii a declarat, in august 2007, dialectul istroroman drept un bun cultural nematerial si l-a inclus in „Lista bunurilor culturale nemateriale protejate”.(A se vedea articolul “In Croatia, la istroromani” http://www.sibiul.ro/stiri-locale/in-croatia-la-istroromani/18882/)

  5. Emotionant,Inaltator,cuvintele nu pot spune totul,felicitari participantilor si organizatorilor,sa fie intr-un ceas bun si tot inainte pina la Unire,sa auzim numai de bine!.

  6. O fi fost sute, dar impresia a fost puternica, mult mai puternica…Imi creste inima vazand imaginile!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.