Dezastru ecologic pe raurile din muntii Fagaras

Dezastru ecologic pe raurile din muntii Fagaras

by -
16 2551

Catre: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR

Spre ştiinţă:
ADMINISTRATIA NATIONALA APELE ROMANE
AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
GARDA NATIONALA DE MEDIU- BUCURESTI
ADMINISTRATIA BAZINALA ARGES VEDEA – PITESTI
AGENTIA REGIONALĂ PENTRU PROTECTIA MEDIULUI – PITEŞTI
COMISARIATUL GĂRZII NAŢIONALE DE MEDIU – PITESTI
REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA

STIMATE DOMNULE MINISTRU

Vă aducem la cunoştinţă că pe râurile montane din judeţul Argeş se desfăşoară un amplu proiect de captare a apei pe întregul curs al râurilor pentru amenajări de microhidrocentrale in regim privat. Râurile vizate de aceste lucrări sunt:
1.Raul CAPRA(paralel cu drumul naţional Transfăgăraşan din direcţia Barajul Vidraru spre Bâlea Lac).
2.Raul BUDA(situat est in aval de râul Capra la cca. 9 km pe o vale oarecum paralela)
3.Paraul OTIC(situat la est in imediata vecinătate a râului Buda dar având un debit mediu anual insignifiant)
4. Râul TOPOLOG(situat la vest de râul Capra pe raza comunei Salatrucu, jud.Arges).

Menţionăm ca toate aceste cursuri de apa sunt deja captate ,unele prin lucrări de derivaţie pe sub munte, in Barajul Vidraru, astfel încât, un tronson de aproximativ 20 de km este deja lipsit de debite de apă.
Lucrările declanşate pe primele trei cursuri de apa ,CAPRA, BUDA si pârâul OTIC sunt cuprinse într-un singur proiect pentru amenajarea unui număr 13 microhidrocentrale in regim privat de către firma beneficiară IMOB EXPERT CONSULTING SRL.
Precizam faptul ca lucrările sunt deja in execuţie pe râul CAPRA şi pârâul OTIC.
Conductele de aducţiune sunt plasate în albia minoră a râurilor, care constituie domeniul public al statului, cu modificarea substanţială a secţiunii de curgere a apelor şi profilului natural al albiei.
Modul în care se desfăşoară azi lucrările de construcţie conduce cu siguranţă la poluarea apelor prin activitatea utilajelor de excavare şi rambleiere direct în albia minoră, precum şi degradarea fizică a malurilor şi albiei râurilor.
În acelaşi timp, lucrările au cauzat deja, in mod inevitabil, distrugerea populaţiei salmonicole de păstrăv indigen in proporţie de peste 90% cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei deoarece debitele de apă în zona de reproducere a acestuia vor fi insuficiente atât timp cât din aceasta zonă se captează peste 90% din debitul mediu multianual al râurilor. Estimăm de asemenea afectarea iremediabilă pentru întreaga biodiversitate a speciilor prezente in zonă.
Afirmăm cu toată responsabilitatea că aceste lucrări sfidează de departe toate prevederile legale privind protecţia apelor şi biodiversităţii şi în mod normal un astfel de proiect nu era permis să fie aprobat de autorităţile competente.
Vă adresăm rugămintea, ca în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, să ne transmiteţi o notă privind modul de reglementare a acestor investiţii precum şi toate acordurile, avizele şi aprobările eliberate de instituţiile din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ne referim aici în principal la Administraţia Naţională „Apele Române”, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” şi/sau instituţiile subordonate acestora.
Vă rugăm de asemenea să disponibilizaţi şi documentaţiile care au stat la baza emiterii actelor de reglementare în cauză.

Totodată, vă rugăm să dispuneţi efectuarea de urgenţă de către instituţiile abilitate a unui control pentru verificarea situaţiei existente pe amplasamentele menţionate. Precizăm că fiecare zi care trece amplifică impactul lucrărilor asupra biodiversităţii acvatice şi degradarea cadrului natural unic în această zonă montană.
Solicităm în mod expres realizarea acestei acţiuni de control în prezenţa noastră şi vă asigurăm că vom acorda tot concursul nostru în acest sens.

Ne adresăm dvs. cu încrederea că autorităţile statului au încă capacitatea, forţa şi dorinţa de a gestiona situaţii de această factură şi pot să apere interesele justificate ale cetăţenilor.

Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că acest demers este susţinut de o serie de organizaţii neguvernamentale, asociaţii de pescari sportivi, turişti şi locuitori ai judeţului Argeş. Am declanşat deja o campanie de presă angrenând mass media naţională şi locală şi ne vom adresa în viitorul apropiat şi organismelor internaţionale interesate în conservarea biodiversităţii şi cadrului natural.

Anexez lista susţinătorilor acestui demers, listă care este în continuă extindere cu precizarea că am fost desemnat persoană de contact şi care va reprezenta în continuare interesele acestora.

Cu deosebită consideraţie,
Prof. Ovidiu Mihuţ
str.Basarabilor,bl.B1A,sc.B,ap. 24,
Curtea de Argeş, jud. Argeş
telefon 0751123494
ovmflyfishingtour@yahoo.com

Domnul László Borbély,
Ministrul Mediului şi Pădurilor
BUCUREŞTI

Lista semnatarilor solicitării
1. Asociaţia Carpatica Fly Fishing, Bucureşti
2. Asociaţia Clubul Muscăricilor, Timişoara
3. Asociația FLYFISHING CLUB MUSCA XIII, Sibiu
4. Asociația AQUA TRANSILVAE CLUB, CLUJ-NAPOCA
5. Asociația Fly Fishing Club Sibiu
6. Asociația Clubul Sportiv de Pescuit ABREVIS, Bucureşti
7. Asociația Clubul Sportiv “Flyfishing Extreme”, Târgu Mureș
8. Clubul Muscarilor Baia de Arieș, Baia de Arieș
9. Asociatia Club Sportiv de pescuit Brasov Spinning Team
10. Asociatia Clubul Sportiv Aquamania
11. Asociatia Sportiva Clubul Sportiv Spinning Squad Craiova
12. Asociatia Sportiva Wizard’s Fishing Team
13. Bucovina Spinning Club
14. Club Sportiv Lucioperca Spinning
15. Clubul de Pescuit Sportiv Drill
16. Clubul de Pescuit Sportiv East Spinning Team
17. Clubul de Pescuit Sportiv PeApa.ro
18. Clubul de Pescuit Sportiv West Spinning Brigade
19. Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
20. Clubul Sportiv de Pescuit Abrevis
21. Clubul Sportiv de Pescuit Aqua Fishing Club
22. Clubul Sportiv Paco Spinning Team
23. Cozma Fishing Club
24. Transilvania Pike Club
25. Valcea Spinning Crew
26. APS Vidraru, Curtea de Arges
27. Salvamont Nucsoara, Cureta de Arges
28. Sonerg Construct SRL, Bucuresti
29. Pescari si iubitori de natura, neafiliati la vre-un Club sau Asociatie (ONG), cu sustinerea si semnarea online pe site-ul PetitieOnline.ro;

Cati dintre noi nu au trecut macar o data prin Muntii Fagaras si au admirat frumusetea si salbaticia lor?
Daca tu nu iei atitudine si astepti doar de la altii sa rezolve astfel de crime impotriva bunului simt, pe viitor o sa-ti odihnesti ochii privind la o conducta, iar partea nefericita este ca aceste dezastre o sa se intample nu numai in Fagaras, ci in mai multe zone montane din tara.

(Visited 731 times, 1 visits today)

16 COMMENTS

 1. NU POT SA TREC CU VEDEREA ACESTE BARBARII CARE SE FAC CU BUNA STIINTA SI NU MA POT MIRA CUM DE MINISTERUL MEDIULUI NU IA NICI O MASURA.E CLAR CA TOTUL SE INTAMPLA CU ACORDUL LOR,NU?
  SA NU-MI SPUNETI SA CINEVA INTRA IN OGRADA DUMNEAVOASTRA ,ISI FACE DE CAP IAR DUMNEAVOASTRA NU STITI NIMIC!IN POFIDA TUTUROR SESIZARILOR ADUSE LA CUNOSTINTA NU SE FACE NIMIC IMPOTRIVA ACESTOR OAMENI CARE CRED CA TOTUL LI SE CUVINE DOAR LOR .CANDVA ACESTI OAMENI TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU TOT RAUL FACUT DAR O SA FIE PREA TARZIU SI NU STIU DACA ATUNCI SE MAI POATE FACE CEVA.ASTA INSEAMNA CA NE SINUCIDEM CU MANA NOASTRA!IN NICI O TARA DIN LUME,CRED,ACESTE LUCRURI NU SUNT PERMISE SI CRED CA FIECARE ISI RESPECTA NATURA SI PUN MARE PRET PE EA.OARE UNII CHIAR VOR SA NE UCIDA!CE RAU LE-AM FACUT NOI DE TREBUIE SA SA SUPORTAM LUCRURILE LOR SI IN SPETA CONSECINTELE LOR?ACESTEA NU SUNT OAMENI ,SUNT DOAR NISTE BRUTE CARE NU AU MAMA SI TATA.N-AU UN DUMNEZEU SI N-AU SUFLET CU CARE SA IUBEASCA.TRAIESC DOAR PENTRU EI SI ATAT. EU AM COMPARAT TOTDEAUNA RAURILE TARII SI RELIEFUL CU UN CORP VIU CARE ESTE FOARTE BINE IRIGAT DE VENELE CARE IL STRABAT SI IL HIDRATEAZA.OARE DACA ACESTE VENE SUNT TAIATE CORPUL IN SINE MAI POATE TRAI? MA GANDESC CA STRABUNII NOSTRI AU LUPTAT PENTRU PAMANTUL TARII,PENTRU ROADELE LUI .SI-AU SPALAT RANILE IN RAZBOI IN ACESTE RAURI SI AU BAUT APA DIN ELE IAR PE URMA LE-AU BINECUVANTAT SA NE ADAPAM SI NOI URMASII LOR.NU E DREPT CA CEEA CE DUMNEZEU A CREAT OMUL SA DISTRUGA CU ATATA USURINTA SI NEPASARE.

 2. Va aduc la cunostinta cîteva râuri unde lipanul si pastravul a disparut complet in jud. Caras Severin
  -Rusca
  -Plesu
  -Soimul
  -Bistra
  -Marga
  -Bistra Mârului
  -Borlova
  -Barzava

 3. Subscriu acestui articol si va aduc la cunostinta dezastrul din judetul Caras-Severin,unde acum 15 ani se prindeau pastravi impresionanti si chiar lipan foarte mare pe majoritatea râurilor de munte.Acum este un adevarat dezastru goana unor oameni lipsiti de scrupule dupa bani si averi au distrus totul.De semnalat si faptul ca organele competente de la ocolul silvic au alte treburi de rezolvat cu lemne,marmura etc…..Rusine minciunii si ecscrocheriei din tara noastra.Ce lasam copiilor, nepotilor, râuri fara pesti…..

 4. SABOTAJUL este singura soluție.Altfel se pierde timpul.Și nimeni nu poate rezolva nimic decât dacă recuge la metode de război.

 5. Acum 17 ani am inceput sa parcurg vara de vara parti din vaile sudice ale Fagarasilor. Am ramas vrajit de frumusetea locurilor. Revin in fiecare vara si imi spunc adaca zona asata de tara ar fi incaput in administrarea unui altfel de popor, aici ar fi fost o rezervatie naturala de nivelul a ceea ce se vede acum in tarile civilizate ale lumii.
  Din pacate dovedim din nou ca noi romanii sfarsim penibil in fata unor profituri marunte de scurta durata fara sa realizam valoarea pe termen lung a mostenirii naturale exceptionale ce ne-a lasat-o cu generozitate Dumnezeu!

 6. Cand nu se respecta natura pt a face bani indiferent in ce mod,inseamna ca nu-l respecti pe Dumnezeu. Numai la noi se poate intampla una ca asta …si mai avem pretentii ca natura sa fie de partea noastra?Dumnezeu la fel?Fara Dumnezeu ,totul e un dezastru chiar si ecologic…Autorizatiile alea au fost date, exact ca ochelarii pt orbi.Ce vi se pare asa ciudat?,nu stiati ca Romania trebuie distrusa pe toate planurile? asta pt faptul ca e locuita de romani .O mai fi valabil fragmentul asta ?!: „Raul ramul mi-e prieten numai mie,

  iara tie dusman iti este,

  Dusmanit vei fi de moarte ,fara-a prinde chiar de veste!”.Doamne Ajuta!

 7. Adevarul,este ca s-au primit autorizatiile necesare ,chiar de acolo unde se face plingerea,drum de intoarcere neexistind,intrucit sesizarea catre autoritati e facuta prea tirziu! Sa auzim numai de bine!

 8. Eu cred că ministerul şi alte foruri superioare au cunoştinţă despre ceea ce se întâmplă şi bineînteles că nu vor lua măsuri, ei au dat aprobările pentru exploatare.
  Sunt prea „unşi” ca să facă ceva.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.