Analiză: Coaliţia pentru Familie izbuteşte încă o victorie!

Analiză: Coaliţia pentru Familie izbuteşte încă o victorie!

Coaliţia pentru Familie

Astăzi, 9 mai 2017, a trecut de Camera Deputaților, Proiectul de Lege 127/2017, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției României, realizată de o coaliție de ONG-uri, numită Coaliția pentru Familie .

Articolul problemă din Constituție, Art. 48

Aceasta își propune să înlăture orice ambiguitate a termenului “soți”, din articolul 48, alineatul 1, din Constituția României: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Coaliția dorește înlocuirea termenului de “soți”, cu expresia “bărbat și femeie”. După cum aflăm în expunerea de motive a acestui proiect de lege: “bărbatul și femeia împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specifice societății românești”. Personal, aș adăuga și considerentele biologice naturale ale procreării.

Motivarea dată de Coaliția pentru Familie în demersul întreprins

În expunerea de motive se face și specificație la  Declarația Universală a Drepturilor Omului , art. 16, în care există o mențiune asemănătoare: “Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbatul și femeia, fără nicio restricție în ce privește rasa, naționalitatea sau religia, au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie.(…)”.

În ceea ce privește strigătele anumitor curente ideologice că acest demers contravine valorilor europene, amintim că jurisprudența Curții Europene de Justiție precizează că “starea civilă și prestațiile care derivă din aceasta reprezintă materii ce intra în competența statelor membre, iar dreptul comunitar nu aduce atingere acestei competențe.”

România netolerantă alaturi de alte 13 state membre U.E.

Pentru a liniști și alte voci, care tind să acuze România că ar fi o țară netolerantă, de lumea  a treia , marginașă, fără valori europene, ținem să le precizăm că pe lângă faptul că alte 13 state membre U.E. au această precizare în Constituție, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a evidențiat în jurisprudența sa recentă  că dreptul imuabil al statelor membre de a proteja căsătoria și familia se face “în conformitate cu realitățile sociale specifice fiecarui stat”, deci cu nevoia fiecărei națiuni de a-și proteja valorile sociale fundamentale.

Atacuri din partea unor reprezentanți ai statului și a ONG-urilor de stânga

Amintim că, de la apariția acestei inițiative cetățenești, în România s-a făcut mare vâlvă. De la ONG-urile de stânga și partide, ce consideră acest lucru o nedreptate față de cuplurile LGBT, până la președintele României ce a declarat că cei trei milioane de semnatari ai acestei inițiative sunt “fanatici religioși”.

Într-o altă încercare de a ataca acest demers, mergând pe perechile Occident, LGBT și Rusia, valori creștine, unii au încercat să inducă ideea că această inițiativă își are originile în Rusia și e sprijinită de Kremlin. Aceste personaje, se pare că “au uitat” că România își are fundamentul moral în valorile creștine, pe calea cărora va continua să mearga indiferent că Rusia, Occidentul, partidele sau ONG-urile le vor susține sau nu.

Ce urmează?

Până în momentul în care vom reuși să vedem în Constituție această modificare, inițiativa cetățenească mai are de trecut câțiva pași. Aceasta mai trebuie să treacă de Senat, pentru ca apoi să fie promulgată de Președenție și abia apoi să fie supusă unui referendum.

Participarea la referendum trebuie să fie de minim 30% din populație, iar 50+1 trebuie să fie pentru modificarea Constituției. Partea bună este că, după “circul” referendumului cu “300 parlamentari” ce s-a finalizat doar cu concluzia că referendumul are rol strict consultativ și politicienii își pot permite să nu îl ia în seamă. Curtea Constituționalaă a constatat că: „reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluție legislativă care nu respectă voința exprimată de popor la referendumul consultativ menționat este în contradicție cu prevederile constituționale ale art. 1, 2 si 61”- pct.1.12 din decizie”.

Asta înseamnă că neluarea în considerare a rezultatelor referendumului și neaplicarea acestora, contravine articolelor din Constituție ce afirmă că suveranitatea este a poporului, dar exercitată prin organele reprezentative (art. 2, al. 1), iar Parlamentul ca organ reprezentativ suprem al poporului român și unică autoritate legiuitoare (Art. 61, al. 1), are obligația să se supună poporului suveran (art. 2, al. 1),  pentru că altfel încalcă Constituția, Art. 1, al 5.  ce menționează că respectarea Constituției este obligatorie.

Marea provocare

Cel mai mare hop va fi implementarea deciziei referendumului dacă va fi asumat de societate (sunt sigur că va fi, având în vedere că s-au strâns 3.000.000 de semnături) deoarece, deși Curtea obligă Parlamentul să aplice hotărârea referendumului, nu precizează perioada în care trebuie implementată. Astfel, riscăm să vedem expresia “bărbat și femeie” în articolul privind căsătoria din Constituție, la fel cum vedem astăzi doar 300 de aleși în Parlamentul României.

(Autor: Cosmin Moldoveanu)

(Visited 1.749 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.