Turnul Eiffel, construit după tehnologia inventată de un român

Turnul Eiffel, construit după tehnologia inventată de un român

by -
5 3720

Puţini sunt cei care ştiu că simbolul Parisului, Turnul Eiffel, a fost realizat după o tehnologie descoperită de inginerul român Gheorghe Pănculescu.După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, inginerul Pănculescu ajunge sălucreze în cadrul Companiei Eiffel la recomandarea marelui poet Vasile Alecsandri. În 1878,Pănculescu revine în ţară pentru a construi calea ferată Bucureşti – Predeal. În acea perioadă,inginerul inventează un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, care avea sărevoluţioneze construcţiile metalice. Astfel, datorită metodei de montare a şinei pe traverse înafara spaţiului căii ferate, Pănculescu a reuşit să termine lucrarea concesionată în mai puţin deun an, deşi termenul era de aproape cinci ani.Impresionat de proiectul inginerului român, Alexandre Gustave Eiffel se deplasează special la Vălenii de Munte pentru a-l întâlni pe Pănculescu, cel care avea să devinăinspectorul general al Căilor Ferate Române. Eiffel a vrut să vadă tehnologia folosită deacesta la montarea căii ferate.

În 1879, în casa unde se află acum Muzeul „Nicolae Iorga”, francezul a fost găzduit dePănculescu şi a fost impresionat de geniul românului. Aici, Eiffel i-a vorbit gazdei despreproiectul său, înălţarea unui turn ieşit din comun, la Paris, pentru Expoziţia Universală din1889. Împreună au discutat despre adaptarea tehnicii la construcţia turnului, folosindsubansamble metalice, confecţionate la sol şi asamblate după aceea, pe măsură ce se înalţălucrarea.Profesorul Eugen Stănescu de la Muzeul de Istorie şi Arheologie s-a numărat printrepuţinii cercetători ai acestui inedit episod. A călătorit în Franţa anume pentru a studia cât decunoscut este aportul inginerului român la ridicarea simbolului oraşului luminii.Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a găsit un studiu intitulat”Comunication sur les travaux de la tour de 300 m”, datat în 1887, în care celebrul inginerAlexandre Gustave Eiffel precizează că turnul, care îi poartă numele, nu s-ar fi putut construidacă nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosită de inginerul român Gheorghe Pănculescu laconstrucţia tronsonului de cale ferată Bucureşti – Predeal.Din păcate, numele românului este mult mai cunoscut în Franţa decât în ţara unde s-anăscut. Doar la insistenţele profesorului Stănescu, o şcoală generală din Vălenii de Muntepoartă, de la începutul acestui an (2006), numele inginerului Pănculescu.

Sursa

(Visited 1.627 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

  1. N-am facut precizarea ca ma mandresc cu aportul la edificarea Turnului Eiffical care e fals total.Meritul inginerului valenar este confirmat ,fara rezerve,in alte lucrari,toate in spatiul romanesc:poduri,porturi,sosele,farulTuzla,lucrari cartografice etc.

  2. Am avut si avem ffffff multi romani inventatori,multi tineri care lucreaza la NASA,fff multi medici cautati in lumea intreaga.Dar……singurul lor „defect”in ochii lumii a fost p tca erau si sunt romani.Ar fi trebuit ca numele acestor mari romani sa fie cunoscute in toata lumea ,sa fie scrisi in cartile de istorie ,cu alte cuvinte sa se stie in toata lumea ca acei oameni au fost romani.Foarte multe inventii au fost scoase din tara pe ascuns,foarte multi inventatori romani mureau de foame, fapt pt care isi vindeau inventiile la hraparetii oportunisti straini pe bani putini (chiar si dupa 89)….Si astazi se intampla la fel .Inca mai sunt romani care in tara au dus-o prost,iar in strainatate traiesc in anonimat,umpland buzunarele strainilor.S-a incercat tot timpul sa nu se faca cunoscuti acei romani pt ca nu dadea bine occidentului catolic,asa s-a incercat si cu marii sportivi romani,doar ca aceia erau fffff mari si se vedeau ex:NADIA COMANECI,NASTASE,HAGI,UNGUREANU ,PATAICHIN, etc.Acum sportul romanesc se vrea distrus pt a nu se mai descoperi noi diamante de pe plaiurile Romanesti.Au avut si au grija in continuare vecinii nostri „iubiti si dragi”.Foarte multe lucruri s-au furat de la noi ,in toate domeniile ,muzica ,chiar si anumite legende au fost „insusite” de catre occident.Foarte multe retete culinare tipice romanesti au fost furate de catre italieni transformand in asa zise „retete mediteraneene”.Faimoasele sarmale,au ajuns cu tupeul sa spuna ca noi romanii am furat reteta de sarmale de la ei si va spun ca ffffff multe romance din pacate isi vand(de fapt NE vand) anumite retete la resturante italienesti de renume.Pana si micii romanesti au fost transformati in inventie italieneasca totul s-a petrecut in direct la TV spunand ca aceasta reteta este foarte veche nespunand care este provenienta si originea lor.Ma doare sa vad ca tara asta Romaneasca este furata ,huiduita .violata ,imbolnavita,cu tinerii plecati afara facand copii pe pamant strain ,cu oameni pregatiti profesional,cu mari artisti ,cu sportivi (antrenori pe la cluburi de renume)s.a.m. d.O sa ma intrebati ce legatura are subiectul cu ce am scris.ARE SI INCA CUM !…Totul are legatura,constatam ca ni se fura tara de sub picioare ,ni se vor spalati creierii pt ca noi romanii sa avem o impresie proasta despre noi ,pt a ni se fura vlastarii tineri si destepti.Acum se vrea si distrugerea ortodoxiei si va spun ca asta se va vedea prin sangele celor ce vor cadea.Dumnezeu sa ne Ajute Tara Romaneasca asa cum Domnitorii nostri ,strabunii nostri,si duhovnicii nostri s-au jertfit ca sa ne-o lase .Doamne Ajuta! p.s.sa ma iertati daca am deviat de la subiect ,dar simteam nevoia sa impartasesc aceste lucruri care dor si care tin de chiar viitorul tarii noastre dragi.

  3. Marturisesc ca nici eu nu stiam . Mai bifam un mare roman . Faci treaba buna , imi place blogul tau , la mai multe postari !

    R: Şi eu am aflat recent.
    Mulţumesc!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.