Trafic de organe in Kosovo; Destinatia Israel. Premierul din Kosovo implicat in trafic cu organe prelevate de la prizonieri sarbi. Articole The Guardian, EVZ, Antena 3 si Ziarul de Iasi.
Kosovo organ donor ring: the Israeli connection
Most international trafficking rings have involved wealthy Israeli patients on ‘transplant tours’
It is fitting that the man described as the „fixer” in Kosovo’s alleged organ ring was an Israeli of Turkish descent. Moshe Harel, a fugitive wanted by Interpol in connection with the case, is accused of matching potential donors recruited in Turkey with recipients, many if not all of whom had connections with Israel.
The Israeli market for donor livers has been well-documented, and most international trafficking rings have involved wealthy Israeli patients on so-called „transplant tours”. Organ donation in Israel is low due to concerns in the Orthodox community about the body after death.
Until recently, experts said, Israeli citizens were able to claim partial subsidies from health providers when receiving transplants abroad. The loophole is said to have been recently closed after international pressure.
Only 10% of Israeli adults hold donor cards, compared with more than 30% in most western countries. Israel has launched a scheme in an attempt to increase donor rates, meaning card carriers have the right to priority treatment should they require a transplant.
Last monththe recipients of organs illegally tranplanted in a private hospital in South Africa were described as Israelis. The donors – said to have included children – were Brazilians and Romanians paid $6,000 (£3,869) for a kidney. Netcare of South Africa, which also runs hospitals in Britain, admitted in court to receiving R3.8m (£342,000) from an illegal organ trafficking syndicate.
Paul Lewis, The Guardian
FOTO: The Israeli market for donor livers has been well-documented. Photograph: Ben Edwards/Getty
Fostul procuror al Tribunalului Penal International, Carla Del Ponte, a afirmat ca sute de sirbi au fost masacrati in vara lui 1999 cu acordul tacit al liderilor rebelilor albanezi. Autoritatile noului stat refuza deschiderea unei anchete.
Liderii albanezilor din Kosovo, printre care si actualul premier Hashim Thaci, au fost implicati in trafic cu organe prelevate de la prizonierii sirbi, acuza Carla Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal International (TPI), intr-o carte publicata recent. Circa 300 de prizonieri sirbi si alti cetateni slavi, printre care si femei, au fost transportati in cursul verii anului 1999 din Kosovo in Albania unde au fost incarcerati intr-un complex similar unei inchisori si unde chirurgii le-au prelevat organele, scrie jurista, devenita intre timp ambasador al Elvetiei in Argentina, dupa ce a condus TPI timp de opt ani de zile.
„Aceste organe au fost ulterior trimise de pe aeroportul din Tirana spre clinici din strainatate pentru a fi implantate pacientilor care plateau”, sustine ea in cartea „Vinatoarea, eu si criminalii de razboi” („La Caccia”), publicata luna aceasta in Italia si scrisa in colaborare cu Chuck Sudetic, reporter al cotidianului american The New York Times. „Victimele private de un rinichi erau din nou inchise intr-o baraca pina cind erau ucise pentru alte organe”, a adaugat aceasta.
„Liderii de rang mediu si inalt din cadrul UCK erau la curent si erau implicati in mod activ in contrabanda cu organe”, denunta Carla Del Ponte. In vara anului 1999, cei doi principali lideri ai UCK, Armata de eliberare a Kosovo care lupta impotriva regimului presedintelui sirb Slobodan Milosevici, erau Agim Ceku, premier al Kosovo in perioada martie 2006 – ianuarie 2008, si Hashim Thaci, actualul premier.
Martori amenintati sa taca
Del Ponte nu identifica cu precizie sursele, evocind doar misiunea ONU din Kosovo (MINUK) si „jurnalisti de incredere”. In 2003, anchetatorii TPI s-au deplasat in locurile unde au fost comise aceste crime si au descoperit „urme de singe (…), o seringa, flacoane goale de medicamente utilizate in cursul interventiilor chirurgicale”, a adaugat Del Ponte. „Ca probe, sint din nefericire insuficiente”, conchide jurista, evocind in cursul unui intreg capitol al cartii sale consacrate Kosovo „violentele impotriva martorilor” dispusi sa depuna marturie despre crimele comise de membrii UCK.
Publicarea cartii a fost considerata drept inoportuna de catre Guvernul elevetian care i-a interzis fostului procuror TPI sa participe saptamina trecuta la Milano la un turneu de promovare a cartii, apreciind ca acest fapt este incompatibil cu statutul sau de ambasador in Argentina, potrivit agentiei elvetiene ATS.
Ministerul elvetian de Externe i-a adresat un mesaj acesteia in care i-a cerut sa „revina imediat” la Buenos Aires, dezvaluie ATS. „Exista in carte o serie de declaratii care nu pot fi facute decit in calitate de reprezentant al Guvernului elvetian”, a precizat purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe de la Berna, Jean-Philippe Jeannerat.
In capitala Kosovo ploua
Guvernul din Kosovo a refuzat sa deschida o ancheta in cazul acuzatiilor formulate de fostul procuror TPI Carla Del Ponte. Vicepremierul kosovar Hajredin Kuchi a declarat ca „o asemenea calomnie are rolul de a justifica acuzatiile nefondate impotriva fostilor combatanti KLA”. Organizatia Human Rights Watch a cerut Guvernului kosovar sa initieze o ancheta in acest caz, dar Pristina a refuzat solicitarea
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro/
Liderii europeni şi-au manifestat astăzi îngrijorarea faţă de concluziile unui raport al Consiliului Europei potrivit cărora premierul kosovar Hashim Thaci a r fi coordonat o reţea de trafic de organe prelevate de la prizonieri de război sârbi la sfârşitul anilor ’90, scrie France Presse.
Purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, i-a solicitat raportorului Consiliului Europei, elveţianul Dick Marty, să predea probele de care dispune misiunii europene de poliţie şi justiţie din Kosovo (Eulex). „Luăm în serios toate acuzaţiile care vizează crima organizată şi crimele de război”, a subliniat oficialul de la Bruxelles.
Raportul semnat de Dick Marty, care invocă informaţii furnizate de serviciile secrete ale NATO şi ale altor patru state, culpabilizează, în special, un grup de lideri ai fostei Armate de Eliberare din Kosovo (UCK) care au avut în subordine centrele de detenţie operate de organizaţia separatistă pe teritoriul albanez în timpul conflictului din fosta provincie sârbă. Aceşti lideri, se mai arată în documentul citat, erau şi cei care stabileau soarta deţinuţilor, în bună măsură etnici sârbi.
Grupul de lideri la care face referire raportul elveţian este identificat sub numele de Dreniţa, o facţiune condusă pe atunci de Hashim Thaci. Marty susţine însă că un alt personaj-cheie din UCK, Shaip Muja, s-a aflat în realitate în spatele traficului efectiv de organe. Traficul de droguri ar fi fost o altă activitate coordonată de grupul amintit.
Între invenţii şi victorie a adevărului
Guvernul de la Kosovo a dezminţit aseară informaţiile curpinse în raport, pe care le-a calificat drept invenţii menite să discrediteze UCK şi liderii săi. Jurnaliştii de la Priştina susţin însă că imaginea lui Thaci pe plan extern va fi serios afectată de dezvăluirile Consiliului Europei. Coincidenţă sau nu, raportul a fost publicat la doar câteva ore după ce Comisia Electorală din Kosovo a anunţat că formaţiunea lui Hashim Thaci a câştigat alegerile legislative de duminică. Acuzaţiile din raport riscă să complice însă tratativele pentru formarea unui guvern de coaliţie la Priştina.
Cât priveşte Serbia, aceasta a primit cu satisfacţie concluziile documentului. Vladimir Vukcevici, procurorul sârb pentru crime de război, a comparat dezvăluirile cu „o mare victorie a adevărului şi dreptăţii”, în timp ce şeful diplomaţiei de la Belgrad, Vuk Jeremici, a pus sub semnul îndoielii viitorul politic al premierului kosovar.
Sursa: www.evz.ro
Premierul din Kosovo, Haşim Taci, a fost liderul unei reţele de trafic ilegal cu organe umane. Asta susţine un raport al Consiliului European, ajuns recent în mâinile presei. Potrivit documentului, gruparea lui Taci preleva organe de la priozonierii sârbi şi romi, şi le vindea apoi pe piaţa neagră.
Raportul comisiei europene susţine că Haşim Taci ar fi fost implicat în traficul cu organe în anii 90, când era membru al grupării de gherilă Armata de Eliberare din Kosovo. Atunci, organizaţia ar fi răpit zeci de oameni, majoritatea sârbi şi romi, de la care s-au prelevat organe pentru piaţa neagră. Gruparea ar fi înfiinţat chiar o reţea de închisori secrete în Albania, unde erau ţinute victimele.
Autorităţile din Priştina au negat categoric acuzaţiile pe care le-au numit „absurde”. Misiunea Uniunii Europene în Kosovo a început o investigaţie în acest caz.
Comunitatea internaţională şi opinia publică au reacţionat imediat.
Controversatul document care îl acuză pe Haşim Taci a fost redactat de Dick Marty. Acesta e raportorul Consiliului Europei, care în urmă cu câţiva ani, a fost însărcinat să investigheze şi problema închisorilor secrete ale CIA.
Sursa: www.antena3.ro
Eu cred ca asta nu-i nimic fata de ce s-a intamplat cu adevarat acolo. Parerea mea ca daca maine si-ar lua americanii mainile de pe albanezii-musulmani-kosovari ar iesi la iveala mult mai multe inclusiv adevarul.
Ma indoiesc ca albanezi mai au nevoie de discreditare dupa ce au facut in Kosovo.
Merită studiat cazul dar mă tem că e o mistificare a unor agenții secrete interesate în discreditarea albanezilor și menținerea unui climat de dezordine în Kosovo.