Scrisoare deschisă către Parlamentul României

Scrisoare deschisă către Parlamentul României

by -
3 750

Foaie Națională alături de alte reviste și ONG-uri românești a transmis astăzi 6 februarie 2013 o scrisoare deschisă către Parlamentul României cu privire la atacurile ateo-marxiste asupra credinței noastre strămoșești.

Domnule Preşedinte al Senatului,

Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Am luat notă de o iniţiativă a 23 de ONG-uri prin care se cere sistarea finanţării cultelor religioase din bugetul de stat al României. Motivaţia petiţionarilor este că suma de 0,4% alocată de la buget cultelor religioase ar putea fi direcţionată spre sănătate, educaţie şi cercetare.

După cum vă este cunoscut, ultimul recensământ a reliefat faptul că aproape 99% din populaţia României este religioasă, ateii şi agnosticii reprezentând 0,2%. În aceste condiţii, ne punem întrebarea dacă reprezentanţii acestor ONG-uri, adică cei 0,2% dintre români, pot decide care sunt priorităţile şi ce ar trebui să se finanţeze pentru ceilalţi 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Române.

O parte dintre organizaţiile secularist-ateiste, care au programe anarhiste, pro-homosexuale şi neomarxiste, semnatare ale acestei iniţiative, se regăsesc şi în parteneriatul cu „Luna Istoriei LGTB” care este în desfăşurare, ceea ce conduce la ideea unei ofensive concertate împotriva Tradiţiei acestui neam, aceleaşi organizaţii contestând orele şi manualele de religie şi dorind scoaterea icoanelor din instituţiile de învăţământ.

Parteneriatul dintre stat şi Biserică nu este o invenţie recentă, iar importanţa religiei a fost subliniată inclusiv de Regele Carol I, în testamentul său: „Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziţie vrednică între statele europene: m-am silit ca simţământul religios să fie ridicat şi dezvoltat în toate straturile societăţii şi ca fiecare să îndeplinească datoria sa, având ca ţintă numai interesele statului”.

Biserica, de-a lungul timpului, a ridicat şcoli, fundaţii spitaliceşti, a făcut acte de caritate, a acordat burse, participând  direct la istoria acestui neam, prin îngrijirea sufletelor şi asistenţă socială, prin lupta pentru emanciparea naţională acolo unde românii au fost oprimaţi, prin permanenta însufleţire a nădejdii în viitorul României.

Originile istorice ale actualului raport dintre stat şi biserică, prin care statul participă, parţial, la finanţarea acesteia, rezidă în confiscarea proprietăţilor Bisericii începută în 1859 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De atunci, statul s-a angajat să sprijine financiar Biserica cu bani din bugetul public.

Acest fapt a fost precizat mai târziu şi de Nicolae Iorga, într-o scrisoare din 1920 către Mitropolitul Miron Cristea, unde sublinia importanţa sprijinului pe care statul este dator să îl ofere Bisericii: „În privinţa legăturilor dintre stat şi biserică, eu cred că statul, care a răpit averea bisericii, e dator să o întreţie potrivit cu nevoile vremii noastre. El nu se poate desface nici de datoria de a se socoti legat de dânsa, fiindcă aceasta e un element inseparabil din tradiţia noastră naţională, a statului generator pentru Romania Mare.” Prin Legea cultelor din 1948, regimul bolşevic a naţionalizat şi ce mai rămăsese în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.

Legea, nr. 489/2006 privind Libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor pleacă de la premisa de bază a recunoaşterii de către Stat a rolului pozitiv al cultelor în viaţa societăţii româneşti contemporane:

„Statul Român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritativ, cultural şi de parteneri sociali, precum şi statutul acestora de factori ai păcii sociale” (art. 7, alin. 1).

Statul roman recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte Biserici şi Culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti (art. 7, alin. 2).

Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează şi funcţionează în baza prevederilor constituţionale şi ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute (art. 8, alin. 1).

Articolul 29 din Constituţie stabileşte principiul  susţinerii acordate de stat cultelor, iar articolul 12 din Legea nr. 489/2006 stabileşte că subvenţiile acordate de Stat sunt controlate de Stat.

Trebuie să mai precizăm că în Grecia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia şi Finlanda, ţări membre UE, biserica predominantă este considerată Biserică de Stat.

În general, există ori sprijin direct din partea statului (de exemplu: Danemarca, Irlanda şi Norvegia), ori sprijin indirect, prin colectarea de către stat a contribuţiilor credincioşilor, care sunt alocate ulterior fiecărei biserici, cum se întâmplă, de exemplu, în Finlanda, Germania şi Suedia. În plus, bisericile din majoritatea statelor europene sunt scutite de la plata multor taxe, inclusiv cele pe proprietăţile imobiliare.

Ceea ce doresc să inspire organizaţiile care reprezintă secularismul-ateu este atât împotriva legilor din ţara noastră, cât şi împotriva practicilor curente din majoritatea statelor U.E., unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că finanţarea unor activitaţi ale cultelor religioase de la buget nu constituie o violare a libertăţii de conştiinţă a contribuabililor.

Nu în ultimul rând, am vrea să vă reamintim că înmulţirea lăcaşurilor de cult după 1990 reprezintă modul prin care neamul românesc a înţeles să-şi manifeste spontan credinţa, după 45 de ani în care Biserica a fost supusă terorii ideologice. O teroare pe care reprezentanţii a 0,2% dintre cetăţenii acestei ţări observăm că sunt tentaţi să o continue, cerinţele lor bazându-se pe falsuri flagrante pe care vor să le impună opiniei publice (sumele vehiculate în sprijinul dat de stat Bisericii sunt de câteva ori mai mari decat cele reale), precum şi pe presiunea asupra elementului majoritar creştin-ortodox, care se vede obligat să reacţioneze la campaniile mediatice instrumentate de aceste organizaţii care au un vădit caracter anti-naţional.

Ţinând cont de aceste argumente, noi, semnatarii acestei scrisori, în care dăm glas marii majorităţi a celor care v-au ales în forurile legislative ale ţării, avem încredere că veţi lua cea mai bună decizie.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Semnează

Alianţa pentru Demnitate Naţională – Preşedinte Iulian Capsali

Asociaţia “Christiana” – Preşedinte Prof. dr. Pavel Chirilă

Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe “Pro-Vita” din România – dr. Christa Todea Gross, vicepreşedinte

Alianţa Familiilor din România – Director Bogdan Mateciuc

Asociaţia “Pro-Vita” Bucureşti – Preşedinte Bogdan Stanciu

Asociaţia pentru Libertatea Românilor – Preşedinte Nicolae Livadă

Asociaţia Prietenii Sf. Efrem cel Nou –  Preşedinte pr. Ciprian Staicu

Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului – Preşedinte Dragoş Tăcăluţă

Liga Studenţilor din Universitatea din Bucureşti

ASCOR Bucureşti

Liga de Utilitate Publică – Preşedinte Rafael Udrişte

Liga Distributistă Română „Ion Mihalache” – Ovidiu Hurduzeu

Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Iaşi – preşedinte Marcel Lutic

Asociaţia HRISDORIA – Preşedinte Augustin Câmpean Dorin

Asociaţia „Bucovina Profundă” – preşedinte Mircea Puşcaşu

Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Suceava

Asociaţia “Rost” – Preşedinte Claudiu Târziu

Liga pentru Identitate Naţională – Preşedinte Paul Ghiţiu

Asociaţia “Predania” – Preşedinte Ion Gurgu

Asociaţia Civică a Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români – Preşedinte Bogdan Ivan

Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie „Sfântul Daniil Sihastrul” – Preşedinte Lucian Cornianu

Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor” – Claudiu Bălan

Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti”, Alba – Preşedinte Petruţa Pop

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi „Orthograffiti” – Preşedinte Alexandra Nadane

Revista “Orthograffiti” – Laurenţiu Dumitru, editor

Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”

Asociaţia Dascălilor din România

Asociaţia Familia Ortodoxă

Revista „Familia Ortodoxă”

Revista „Foaie Naţională”

Asociaţia „Copil dorit” – preşedinte Simona Verman

Asociaţia „Triada”

Fundaţia „Sfânta Irina”

Asociaţia „Prietenii de Familie”

(Visited 122 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

 1. Dan sunt de acord cu tine. Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne deschida ochii mintea sisufletul si sane invete de bine.
  Doamne ajuta!

 2. Dragi semnatari,

  Sustin scrisoarea voastra impotriva fanaticilor atei care mereu ataca majoritatea crestin ortodoxa a acestei tari.

  Au facut-o cu pentru scoaterea icoanelor din scoli, acum o fac pentru scoaterea bisericii complet din viata noastra si introducerea in loc a orelor de educatie sexuala homosexuala pentru copii de la 5 anisori in sus…

  Voi nu vedeti ca acesti FANATICI ATEI AGRESIVI ne considera pe noi crestinii ortodocsi ca fiind „ori retardati mintal ori nebuni”?

  Cu alte cuvinte, ateii ne spun in aceasta petitie a lor: „De ce sa se finanteze cu bani de la stat prostia asta de religie pentru oamenii astia tampiti 99% din populatie care cred in Dumnezeu…? Mai bine sa se finanteze orice altceva. Credinta este inutila societatii. Chiar daca cei 99% din populatie paltesc impozitele la stat, este ceva inadmisibil ca o parte din acesti bani ai lor sa mearga la biserica lor ortodoxa, pentru ca noi cei 0,3% atei din tara asta ne simtim discriminati…”
  Halal gandire dragi „tovarasi” si „minoritati discriminate”…

  Voi de fapt va credeti superiori noua ortodocsilor, si incearcati sa ne exterminati fizic(ce au incercat comunistii in lagarele de concentrare din gulaguri impotriva crestinilor) sau ideologic, prin vasta propaganda impotriva crestinismului finantata de voi.

  Noi crestinii ortodocsi majoritari in aceasta tara ar trebui sa fim mult mai uniti unii cu ceilalti si sa invatam sa ne aparam drepturile atacate de tot felul de minoritati agresive care tipa in mod mincinos ca sunt „discriminate” in timp ce de fapt ele incearca sa isi faca din ce in ce mai multi adepti din cadrul majoritatii pe care incearca sa o reeduce dupa propriile ideologii.

  Este trist sa vezi ca si astazi fatatismul ateu care i-a facut pe comunisti sa inchida bisericile se regaseste inca in mintile acelor asociatii care cer taiarea fondurilor bisericii ortodoxe romane.

  Va urma probabil o noua confiscare a averilor bisericii, si apoi bagarea la puscarie sau in spitalele de nebuni a tuturor celor care nu sunt atei ca ei…

  Dar voi ateilor „tovarasi” uitati un lucru esential:
  HRISOS A INVIAT!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.