Sudul Basarabiei: La un pas de România limba română se vorbește doar...

Sudul Basarabiei: La un pas de România limba română se vorbește doar în bucătărie

by -
1 1304
odesa
Cel de-al șaptelea episod din seria “La un pas de România” din cele nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa, a fost difuzat joi, 26 aprilie 2018 la ora 21:00, la TVR Internaţional.

Timp de o săptămână echipa emisiunii ”La un pas de România” a străbătut Regiunea Odesa în căutarea limbii române. În marile orașe, nu mai există de multă vreme grădinițe, școli sau licee în limba română. Doar în satele din jurul orașului Ismail din sudul vechii Basarabii, mai reușești să legi un dialog în limba de pe teritoriul de azi al României.

Vremurile tulburi care au trecut peste ținuturile dintre gurile Dunării și limanul Nistrului au făcut ca limba română să fie exilată în bucătăria casei, acolo unde, dușmanii de neam și limbă nu ajung. Acolo bunicii încă le mai vorbesc nepoților în limba străbunilor. Dar și acolo, în bucătăria familiei, nepoții le răspund, de cele mai multe ori în limba rusă, învățată la grădiniță sau la școală.

“Regiunea Odesa, așa cum am găsit-o noi, este acum locul în care limba română poartă de gât, ca un rob, lanțul limbii moldovenești. Limba română a mamei este pitită în suflet, adusă cu teamă la lumina vorbei. Doar în bucătaria oamenilor harnici și ospitalieri mai auzi vorbindu-se cu bucurie, cu încântare, dar și cu tristețe limba strămoșilor, mândri, cândva, că erau români.”

Echipa : imagine Rudolf Szilagy, sunet Marisu Stanciu, moantaj Delia Oniga, illustrator musical Cătălin Grigore, maestru de sunet George Craioveanu, lectura Constantin Lupescu,realizator Aura Dobre.

Foaie Națională vă propune să urmăriți acest film documentar realizat de colegii noștri de la TVR Internațional în satele românești din regiunea Odesa. Puteți accesa documentarul aici.

Sursa: Bucpress

(Visited 262 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. In capitala tarii se vorbeste la doua statii de metrou limba romgleza, la TVR1 sau DIGI24 in cadrul stirilor de seara folosind cuvinte precum : „breaking news”, „manager” , „fake news”,”delay”,”business club” si multe alte cuvinte din engleza amestecate cu cele romanesti de nu intelege nici englezul nici romanul. Asta e o limba noua, o limba pocita la fel ca cei care o vorbesc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.