Cat de curata este imaginea Coca Cola dupa 125 de ani?

Cat de curata este imaginea Coca Cola dupa 125 de ani?

by -
2 1236

Pe 8 mai Coca Cola împlineşte 125 de ani.

Păstrată ca un secret comercial de importanţă majoră, reţeta Coca-Cola a fost gândită de John Pemberton, un farmacist din Atlanta (statul american Georgia), în 1886, cu scop medicamentos (era un fel de vin cu aromă de coca, dar fără alcool, despre care inventatorul susţinea că ar fi vindecat anumite afecţiuni, cum ar fi dependenţa de morfină, indigestiile, neurastenia, migrenele şi impotenţa). Băutura se baza pe cofeină extrasă din nucile kola şi pe cocaina din frunzele de coca şi se vindea la dozator, într-o combinaţie de sirop din ingredientele menţionate şi apă carbogazoasă. Un pahar costa 5 cenţi. În ciuda investiţiei de 70 de dolari în descoperirea sa, Pemberton abia a făcut 50 de dolari din comercializarea Coca-Cola, ieşind în pierdere.

Numele i-a fost sugerat de contabilul său, Frank Robinson, responsabil şi pentru scrierea acestuia cu litere cursive, devenită, în timp, logo-ul faimos din prezent. Dar de succesul mărcii este “vinovat” Asa Candler, cel care a cumpărat reţeta, în 1887, de la Pemberton, cu 2300 de dolari. Apoi s-a folosit de un marketing agresiv şi de metode diverse de înlăturare sau cumpărare a concurenţei (nu era tocmai singurul căruia Pemberton îi vânduse formula) şi a pus bazele companiei Coca-Cola, transformând băutura în una din cele mai populare din America la sfârşitul anilor 1890. Mai exact, vânzările au crescut între anii 1890 şi 1900 cu 4000%, sistemul de francizare a câştigat teren, iar îmbuteliatorii băuturii s-au înmulţit.

Marketingul fericirii

Celebra sticlă Coca-Cola a fost creată în 1915, dozele au apărut în 1955, în 1935 băutura a fost declarată coşer de către rabinul Tobias Geffen; guvernul american nu a reuşit să oblige compania să renunţe la ingredientul “cofeină”, ci numai să îl anunţe pe etichetă, iar în 1911 bugetul de publicitate al companiei a depăşit pentru prima dată suma de un milion de dolari. Cu astfel de investiţii la dispoziţie, Coca-Cola s-a tot reinventat: a lansat sub-branduri de tip “diet”, “zero” ori cu arome de lămâie, cafea, cireşe, dar şi alte băuturi (portofoliul său cuprinde nume precum Sprite, Burn, Fanta etc.). A încercat chiar să schimbe reţeta, în 1985, venind cu “The New Coke” (noua Cola), dar nostalgia publicului fidel a determinat revenirea la vechea formulă, uşor modificată. În prezent, băutura se produce pe bază de extract de frunze de coca fără cocaină.

Şi în marketing, alegerea companiei a fost de folosire a tuturor metodelor (ori celebrităţilor) posibile, axându-şi strategiile pe emoţii umane pozitive şi simboluri universal recunoscute – cum ar fi jovialul Moş Crăciun, îndelung asociat acestei băuturi. Coca-Cola a marcat în istoria publicităţii sloganuri precum ” Thirst Knows No Season” (setea nu cunoaşte anotimp), “Enjoy a Glass of Liquid Laughter” (savurează un pahar de râs lichid), “The Best Friend Thirst Ever Had” (cel mai bun prieten pe care setea l-a avut vreodată), “Things Go Better with Coke” (lucrurile merg mai bine cu o Cola), “It’s the Real Thing” (este ceea ce trebuie), “I’d Like to Buy the World a Coke” (aş vrea să cumpăr lumii întregi o Cola), “Always Coca-Cola” (întotdeauna Coca-Cola) sau “Open Happiness” (deschide fericirea). Multe dintre ele au intrat în cultura urbană (nu doar a americanilor). Culorile roşu cu alb au devenit imposibil de asociat vreunui alt brand, iar forma sticlei este recognoscibilă până şi pe întuneric. Anul acesta, pe 11 februarie, media americane anunţau că un ziar din 1979 ar fi publicat, de fapt, reţetă mult-prea-secretă a Coca-Cola, descoperită în jurnalele lui Pemberton. Desigur, ar putea fi doar strategia de marketing a companiei, pentru a aduce în atenţie faptul că împlineşte 125 de ani de existenţă în 2011.

de Camelia Jula

Într-un secol și un sfert de viață carbogazoasă, colosul american a fost învăluit în critici și controverse efervescente, care par să se fi întețit începând cu anii 2000. Nu le vom înșira pe toate, ci vom stărui asupra uneia dintre preocupările noastre principale: mediul. Deși Coca Cola a inițiat recent o amplă campanie de ecologizare cu obiective îndrăznețe, trecutul său nu prea îndepărtat poartă însemnul toxicității și al crizei apei în cadrul unor comunități locale ce practică agricultura de subzistență. Aici avem în vedere studiile realizate în 2003 și 2006 de către Centrul pentru Știință și Mediu (CSE) din India, care au găsit un nivel de pesticide situat dincolo de limita de siguranță în băuturile cu conținut de cola. Uu studiu realizat de BBC în 2003 a depistat la rândul său niveluri periculoase de substanțe toxice în mlaștina cu reziduuri generată de o fabrică Coca Cola din sudul statului indian Kerala, pe care compania americană le vindea agricultorilor locali pe post de îngrășămât. Testele realizate atunci de publicația britanică în colaborare cu un laborator științific au arătat că materia reziduală era inutilă ca îngrășământ și conținea o serie de metale toxice, printre care cadmiul și plumbul.

„Ce este și mai grav este că această contaminare s-a extins asupra resurselor de apă”, spunea la acea vreme cercetătorul principal din spatele studiului, David Santillo, „ într-un puț din apropiere înregistrându-se niveluri de plumb aflate mult peste limita fixată de Organizația Mondială a Sănătății”. Cu toate acestea, vicepreședintele indian de atunci al Coca Cola, Sunil Gupta, spunea la acea vreme că îngrășămintele cu pricina nu impuneau nici un pericol pentru sănătate – bazându-se pe dovezile științifice ale companiei – și că au fost primite cu bucurie de către agricultorii locali, care nu își permiteau produse branduite. Agricultorii indieni par să fi mers chiar mai departe, potrivit The Guardian, ajungând să-și

stropească recoltele direct cu Coca Cola în loc să folosească insecticide scumpe precum cele ale companiei Monsanto. În urma acestor informații, o serie de state au interzis băuturile Coca Cola, alături de alte băuturi nealcoolice, însă Înalta Curte din India a revocat ulterior deciziile, pe motiv că doar guvernul federal poate interzice produse alimentare.

Doi ani mai târziu, pornind de la acest scandal, Institutul pentru Energie și Resurse (TERI) din New Delhi – condus de Rajendra Pachauri, directorul IPCC – publica o cercetare în care analizase șase fabrici de îmbuteliere Coca Cola și în care susținea că apa folosită la fabricarea băuturilor era curată și sigură pentru sănătate – concluzie respinsă de CSE pe motiv că doar apa fusese testată, nu și restul ingredientelor. TERI a subliniat totuși că Coca Cola trebuie să facă eforturi de conservare a resurselor locale de apă din India, iar aici avem de-a face cu o altă problemă – în ultimii ani, compania americană a fost criticată susținut pentru împuținarea resurselor de apă vitale pentru unele comunități locale. Aici vorbim tot de India. Potrivit antropologului Ananthakrishnan Aiyer, de la Universitatea din Michigan, care a scris despre acest aspect în Jurnalul de Antropologie Culturală, în 2008, problema persistentă cu lipsa apei din India s-a transformat într-o adevărată criză după instalarea companiei americane în zonă.

„O secetă severă produsă în Kerala în 2004 a complicat lucrurile, [satul] Plachimada fiind declarat ca ‘sărac în apă’ în 2005. În 2005, situația din Plachmida a început să fie reprodusă pe măsură ce lupta pentru drepturile asupra apei și a irigațiilor s-a răspândit și în alte comunități rurale din țară, ceea ce a condus la o serie de demonstrații împotriva companiei Coca Cola”. Aici o putem aminti pe cea din decembrie 2009, când peste 2.000 de săteni din nordul Indiei înarmați cu bannere pe care scria „Climate Justice Now” au mărșăluit până la fabrica Coca Cola din zonă și au cerut închiderea ei. Protestatarii s-au mâniat pe companie pentru că extragea prea mult din resursele de apă subterană și îi împiedica să-și procure cantitatea vitală. De la deschiderea fabricii Coca Cola respective în satul indian Mehdiganj, în anul 2000, nivelul apei din zonă scăzuse cu șase metri până la momentul protestului mai sus amintit, iar când seceta a lovit regiunea în 2009, recoltele au fost distruse și localnicii nu au mai avut cu ce să-și asigure traiul.

Rezervele insuficiente de apă și proasta gestionare a acestei probleme au instituit în India o adevarată criză ecologică și la nivel uman, scria atunci The Ecologist, criză pe care schimbările de climat ar putea să o înrăutățească. La momentul publicării articolului din The Ecologist, două fabrici cu însemnele companiei americane din India fuseseră deja închise sub presiunea sătenilor privați de apă. Doar că în majoritatea acestor dispute, mai scria publicația britanică, săracii ajung în cele din urmă să-și lase garda jos. „Cei bogaţi reuşesc să-şi achiziţioneze pompe puternice şi să extragă tot mai mult din rezervele de apă, fără limite”, explica la acea vreme Tom Palakudiyil, de la organizaţia internaţională nonprofit WaterAid. „Corporaţii gigant ca Coca Cola sau alte mari industrii cu multă putere asupra administraţiei locale reuşesc să-şi instaleze conducte care trec pe lângă sate”.

Patrick McCully, de la asociaţia de mediu International Rivers, îi dădea dreptate: „Nu există nici o formă de regularizare, aşa că oricine e liber să-şi înfigă pompele în pământ”. Iar cei care au avut de suferit au fost fermierii indieni care practică agricultura de subzistenţă. Acum doi ani se estima că, fără resursele necesare de apă, 70% dintre ei ar putea rămâne cu ochii-n soare. Lipsiţi de mijloacele adecvate de trai, aceştia migrează în număr mare spre oraşe, sporind problemele deja existente acolo şi adâncindu-şi sărăcia. Iar populaţia în creştere a Indiei şi modificarea regimului alimentar acutizează problema lipsei de apă, a completat atunci David Molden, de la International Water Management Institute din Sri Lanka.

Potrivit antropologului Ananthakrishnan Aiyer, Coca Cola extrăgea apă subterană gratuit (pe lângă o mică taxă plătită pentru eliminarea deșeurilor), reușind să atragă de partea sa profituri uriașe. La sfârșitul anilor ’90, prețul apei industriale era de circa 5 dolari pentru 10.000 de litri, în timp ce în India era de doar 3 cenți. „În India, apa este practic gratuită și foarte profitabilă pentru corporațiile private. Accesul la apă subterană ieftină și prețul scăzut al extragerii ei, combinat cu forța de muncă ieftină și cu eforturile statelor și guvernelor locale în atragerea ‘investițiilor străine’, toate facilitează pătrunderea coroporațiilor transnaționale în industria apei”, scria antropologul de la Universitatea din Michigan în 2008. În urma raportului TERI din 2008, Coca Cola a promis însă să-și intensifice eforturile de tratare a apei și de recoltare a apei de ploaie. De altfel, în ultima vreme, compania americană a început să pătească mai apăsat pe tărâmul sustenabilitătii, din moment ce foloseste cantităti semnificative de apă, energie sau plastic, dar si de zahăr (sursă a obezitătii).

În acest scop a fost lansată campania „Live Positively” („Trăiește pozitiv”), care si-a fixat niște obiective îndrăznete: să returneze lumii atâta apă cât foloseste, să-si reducă amprenta de carbon pentru operațiile de productie cu 5% până în 2015 si să recicleze toate ambalajele. Anul trecut, compania americană a introdus pe piată asa-numita „PlantBottle” („sticla din plante”), confectionată în proportie de 30% din material vegetal si 100% reciclabilă. Unele dintre băuturile sale contin Truvia, un îndulcitor natural, fără calorii, iar prin intermediului unui acord cu Greenpeace, Coca Cola s-a angajat să elimine folosirea hidrofluorocarbonului din toate tonomatele si răcitoarele sale până în 2015. Totodată, compania a început să se discute cu consumatorii pe marginea unor probleme de mediu.

Să sperăm că măsurile ecologice vor fi pe măsura trecutului întunecat al companiei si vor îndepărta controversele în care a fost învăluită. Cum ar fi procesul intentat împotriva sa în New York, la 25 februarie 2010, de către 8 reclamanti, pe motiv că ar fi stiut de si ar fi căutat să musamalizeze acte de crimă, viol si tentativă de crimă la o filială din Guatemala. Cazul Jose Armand Palacios v. The Coca-Cola Co. a plecat de la acuzatia că filiala INCASA din Guatemala a companiei americane a apelat la acte de teroare împotriva familiilor angajatilor Palacios si Jose Alberto Vicente Chavez din cauza legăturilor lor sindicale. Reclamantii sustin că oficialii din Atlanta (unde se află sediul Coca Cola) cunosteau aceste aspecte. Sau procesul si boicotul lansate la începutul anilor 2000 pe motiv că îmbuteliatorii companiei Coca Cola din Columbia ar fi apelat la grupuri paramilitare ilegale pentru a-si intimida, tortura si ucide angajatii – scandal tratat în documentarul „The Coca-Cola Case”.

La acestea se mai adaugă o amendă de 68 de milioane de dolari pentru practici comerciale neloiale (acordată filialei Coca Cola din Mexic în 2005), una de 137,5 milioane de dolari pentru după ce compania a fost acuzată în statul american Georgia pentru că ar fi fortat îmbuteliatorii să cumpere inutil concentrate pentru băuturi în valoare de sute de milioane de dolari pentru a face ca vânzările să pară mai mari (2008) si una de 192,5 milioane de dolari în urma unui proces în care compania a fost acuzată de discriminare rasială. Ar mai fi de mentionat că, în toamna anului trecut, Financial Times a descoperit că multinationale precum Coca Cola sau IBM au avut acces la fonduri UE destinate întreprinderilor mici si mijlocii, utilizate mai ales pentru a-şi muta uzinele în ţări cu forţă de muncă mai ieftină.

Am mai aminti doar una dintre cele mai recente, din februarie anul acesta, când un bărbat din Israel a dat în judecată franciza Coca Cola din tara sa după ce site-ul ThisAmercanLife a publicat ceea ce pretinde că este o retetă timpurie, dacă nu chiar originală a celei mai populare băuturi de pe planetă. Reteta cu pricina sugera că pentru aroma secretă având numele de cod „7X” este folosit alcoolul pe post de solvent. Reclamantul, de religie islamică, a dat în judecată compania în numele întregii comunităti musulmane, cerând daune de 200 de euro pentru fiecare dintre cei 1,2 milioane de musulmani din Israel. Aproape un sfert de miliard de dolari în total. Cazul a lansat întrebarea dacă consumatorii merită să cunoască în detaliu ceea ce li se oferă spre consum.

de Ionuț Dulămiță

sursa: Think Outside the Box

(Visited 335 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Din rezumatul articolului reiese faptul ca Concernul American Coca Cola nu este asa de Bio pe cit se credea,intru-cit a fos in atentia Institutului National Alimentar din India in repetate rinduri cu reclamatii convingatoare. Sa auzim numai de bine!.

  2. Rezulta urmatoarea remarca din acest articol:In general Concernul American Coca-Cola a fost verificat in permanenta de autoritatile Indiene si alte organizatii neguvernamentale care au demonstrat deseori ca bautura Coco Cola n-ui atit de ecologica si Bio ,dupa cum se credea.Demn de retinut este faptul ca India care pe plan mondial este considerata facind parte din lumea a treia?!,cu toate acestea isi permite sa faca cercetari printr-un Institut Alimentar National,evident la reclamatiile unor consumatori indieni.Sa auzim numai de bine!.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.