Scrisoarea ciobanilor: “Condiţiile statului român sunt ilegale şi ticăloase”

Scrisoarea ciobanilor: “Condiţiile statului român sunt ilegale şi ticăloase”

by -
0 814

Practicile autorităţilor de a bloca dreptul la subvenţii europene al fermierilor români prin impunerea drept condiţie de eligibilitate lipsa datoriilor fiscale către statul roman sunt “ilegale şi ticăloase”, susţin micii crescători de animale.
Membrii Federaţiei Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti (FMFCADUP) îi acuză pe funcționarii de la Agricultură chiar de exces de zel.

Încă o dată funcţionari din Ministerul Agriculturii, din exces de zel probabil, au blocat accesul agricultorilor români la resursele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Probabil că o nouă procedură de infringement la adresa României pe această temă îi va face şi pe responsabili români mai atenţi la ce le propun spre aprobare subalternii lor!“, se arată într-un comunicat al federației.

Crescătorii se plâng că guvernele ultimilor ani au ignorant fondurile europene disponibile pentru investiţii în cadastru.

‘’Lipsa cadastrului pentru suprafeţele agricole, costurile ridicate ale înregistrărilor sunt un factor suplimentar în defavoarea consolidării suprafeţelor agricole ale fermelor mici. Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) poate fi folosit de asemenea în grăbirea procesului de înregistrări cadastrale. Respingerea recentei iniţiative legislative parlamenentare pentru realizarea gratuită a cadastrului aduce în discuţie dorinţa actualului guvern de ajuta la modernizarea cadastrului’, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti salută recentele declaraţii ale comisarului european al agriculturii Dacian Cioloş prin care se prefigurează posibilitatea ca tinerii fermieri să beneficieze de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani de la instalare. Alături de prima de instalare care deja există în Programul de Dezvoltare Rurală, plăţile directe cu un cuantum crescut ar reduce din presiunea financiară pe care fermierii începători o resimt la începutul activităţii din cauza lipsei de încredere din partea băncilor precum şi din cauza fragilităţii financiare a primilor ani de activitate a tinerilor fermieri.

”Considerăm că datorită condiţiilor istorice ale României, potrivnice dorinţei de asociere a fermierilor, ar trebui concepute instrumente financiare care să favorizeze fermieri care se asociază în organizaţii active care să poată să asigure sprijin reciproc între fermieri în genul mutualităţilor existente în vestul Europei, transferuri de noi tehnologii, noi produse precum şi acces la pieţe de desfacere momentan inaccesibile micilor fermieri”, mai spun membrii FMFCADUP.

Aceștia mai susțin că fără o sprijinire financiară directă a structurilor asociative comerciale şi profesionale și fără o bonificare suplimentară a membrilor asociaţiilor active, fenomenul adversităţii faţă de asociere în agricultura românească va continua şi va permanentiza lipsa de forţă a ofertei de produse a fermierilor mici şi mijlocii.

autor: Viorela Pitulice

sursa: Agrointel.ro

(Visited 137 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.