Sarbii din Kosovo incep actiuni de nesupunere civica

Sarbii din Kosovo incep actiuni de nesupunere civica

by -
1 583

 

Sârbii kosovari au decis la demonstraţia de miercuri din oraşul Kosovska Mitrovica, la care au participat peste 5.000 de persoane, să înceapă o acţiune de nesupunere civică. 

De asemenea, manifestanţii au adoptat o declaraţie împotriva integrării în structura statului autoproclamat Kosovo. În document se resping toate înţelegerile atinse în timpului dialogului dintre reprezentanţii Belgradului şi Priştinei, transmite postul de radio Vocea Rusiei.

Participanţii la acţiunea de protest sub lozinca „Nu păcălelilor de la Bruxelles!” au ameninţat cu reînceperea construirii de baricade pe autostrăzile care duc spre nordul provinciei.

Nesupunerea civică este o metodă cetăţenească de protest în masă împotriva deciziilor puterii de stat, care sunt considerate nelegale sau potrivnice interesului comun. Această metodă de protest poate include refuzul de a plăti impozite sau taxe, greve, blocarea drumurilor sau căilor ferate, ocuparea de spaţii publice sau chiar nesocotirea instituțiilor și a administrației publice și înființarea altor structuri noi în locul acestora.

Din 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sârbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sârbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.

În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia.

Sursa: FrontPress.ro

(Visited 157 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. POLITIA + TAXE + BNR – un sistem de MONOPOLURI = CEI 1% CARE MENTIN SISTEMUL ACTUAL CARE DISTRUGE TOTUL, numarati si va veti convinge. Solutia este discriminarea membrilor acestor institutii, nu cumparati sau vindeti de la ei, nu mai vorbiti cu ei, si oricand vedeti ca cineva vorbeste despre ei, faceti adevarul cunoscut.

    POLITIA – monopol asupra bazei de date a populatiei, monopol asupra folosirii mijloacelor de protectie, monopol la dat amenzi
    TAXE – monopol la votarea taxelor si executare silita
    BNR – monopol la printare de bani si vouchere – hartii care isi pierd valoarea printr-o politica deliberata – Mises
    COPY-PASTE

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.