Deputatul PNL Daniel Gheorghe: România trebuie să ia măsuri asupra abuzurilor din...

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: România trebuie să ia măsuri asupra abuzurilor din Ucraina privind drepturile minorităților. Tratatul semnat în 1997 cu Ucraina este complet caduc

Ucraina
Harta etnolingvistica Ucraina: https://cersipamantromanesc.wordpress.com

Deputatul liberal Daniel Gheorghe a declarat marți în Parlamentul României că țara noastră ar trebui să facă „demersuri politico-diplomatice internaționale de mare anvergură” pentru a-și proteja etnicii români din părțile Bucovinei, Basarabiei și Maramureșului istoric, actualmente cetățeni ai Ucrainei, de politica deznaționalizării forțate pe care autoritățile de la Kiev o impun, prin sistarea până în anul 2023 a învățământului în limba maternă pentru minoritățile naționale, conform Romanian Global News.

Prin aceste gesturi, Ucraina încalcă acordurile internaționale și bilaterale pe care și le-a asumat, sfidând și faptul că statele vecine oferă drepturi depline minorității ucrainene de pe teritoriul lor, România fiind un exemplu în această privință. De aceea, deputatul Daniel Gheorghe consideră „complet caduc” Tratatul de Bază semnat în 1997 de România cu Ucraina și cere președintelui și premierului să îl denunțe.

„Ucraina își bate joc de drepturile fundamentale ale comunității românești!”

Știm foarte bine faptul că există o lege a educației în Ucraina care suprimă dreptul la învățământ în limba minorităților. Motivarea pentru această lege a fost aceea cu privire la războiul din estul Ucrainei și la o potențială subminare a statalității ucrainene de către marea masă de vorbitori de limba rusă din estul Ucrainei. Dar, în realitate, această lege dorește asimilarea etnică a tuturor comunităților minoritare de pe teritoriul Ucrainei, indiferent că vorbim de români, indiferent că vorbim de unguri, de polonezi, de slovaci sau de alte comunități care trăiesc astăzi pe teritoriul Ucrainei. Nu întâmplător Ministrul Învățământului de la Kiev a anunțat că pentru anul 2023 toate școlile cu predare în limbile minorităților, inclusiv cele care aparțin statelor membre ale Comunității Europene vor fi închise.

Regiuni istorice românești în pericol

De asemenea, școlile românești, care deja sunt într-un proces accelerat de închidere, de limitare, de micșorare și de marginalizare, vor fi închise, iar predarea pentru copiii reprezentanților comunității românești din Ucraina, de peste jumătate de milion de oameni, care trăiește în regiunea Cernăuți, în Bucovina, în Herța, în Nordul Basarabiei, în Sudul Basarabiei, în Nordul Maramureșului, pentru toți acești oameni, care sunt autohtoni acolo și care au rămas prinși în spatele ocupației sovietice, limba română va deveni aproape prohibită, iar copiii acestor oameni nu vor mai avea dreptul să învețe în limba lor.

De aceea, cred că, în acest moment, tratatul pe care România l-a semnat în 1997 cu Ucraina este complet caduc. Cred că domnul președinte Klaus Iohannis și doamna prim-ministru Viorica Dăncilă au nu doar obligația de a se delimita definitiv și de a denunța acest tratat pe care Ucraina îl încalcă în mod constant la adresa României în mod abuziv și fără nici cea mai mică urmă de respect, ci și aceea de a sista orice tip de asistență și orice tip de susținere pentru statul ucrainean în ceea ce privește procesul de integrare europeană a Ucrainei.

Mai multe pe : RGN

Sursa imagine: Cer și pământ românesc

(Visited 548 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Si cine va opreste domnule senator, sau deputat ce esti, sa luati masuri urgente. Acum depinde numai de Guvern si Presedintie. Sa aveti mult succes.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.