Mircea Eliade, într-o postură mai puţin cunoscută…

Mircea Eliade, într-o postură mai puţin cunoscută…

by -
0 703

Puţini ştiu că Mircea Eliade, filozoful, eseistul, apreciatul istoric al religiilor şi romancierul a fost cadru didactic la actuala Universitate de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti… În 1933, întors din India, unde obţinuse titlul de doctor în filozofie la Universitatea din Calcutta, Mircea Eliade a preluat o vreme cursul de psihologie al instituţiei care pregătea viitori dascăli de sport… Ce-i drept avusese unele afinităţi cu fenomenul sportiv încă din anii de „primară”, cum de altfel şi sublinia în autobiografia sa (Autobiographyvolumul I (1907-1937), ed. Harper and Row, San Franscisco, 1981). La vârsta copilăriei bătea mingea de oină pe strada locuinţei părinţilor lui, de pe „Mantuleasa”, în timp ce pe dealul Mitropoliei practica săniuşul pe un derdeluş „până ce îmi degerau picioarele”. În adolescenţă, ca cercetaş, a drumeţit zile întregi prin munţi. I-a plăcut să cutreiere Carpaţii. A înoptat sub cort în Piatra Craiului. A străbătut Cheile Bicazului, dar a şi vâslit pe fir de ape, pe Dunăre, colindând păienjenişul de canale ale Deltei. Temerar din fire, cum s-a dovedit toată viaţa, a parcurs într-o ambarcaţie cu pânze intitulată sugestiv „Hai-hui”, parcursul de la Tulcea la Constanţa. O veritabilă aventură nautică, de vreme, cum şi sublinia, fusese nevoit să suporte aproape tot timpul capriciile Mării Negre. Această călătorie cu totul inedită a şi consemnat-o într-o schiţă apoi şi într-un volum de eseuri din volumul Oceanografie.

n literatura beletristică semnată de Mircea Eliade pot fi întâlnite referiri şi la alte activităţi sportive. În nuvelele Uniforme de general se fac referiri la jocul de şah. În altă nuvelă, Fata căpitanului, ies în relief virtuţiile educative ale sportului cu mănuşi (Vreau să te formez pentru viaţă, pentru viaţa modernă – Îi spune un părinte fiului său căruia îi dă lecţii de box). Tenisul s-a bucurat de asemenea de atenţia sa în eseul Apologie pentru decor, dar şi în nuvela Podul

Spirit cu o largă deschidere către toate fenomenele vieţii sociale, Mircea Eliade nu putea ocoli lumea fascinantă a sportului pe care îl enumeră printre cuvintele cu majusculă ale epocii noastre, considerând confruntarea, întrecerile desfăşurate imperios necesar în spiritul fair-play-ului ca factori care stimulează sau chiar augmentează forţele creatoare ale vieţii.

autor: Tiberiu Stama

sursa: Revista Clipa

Vezi şi „Invitaţie la bărbăţie”

„Invitaţie la ridicol”

„Eliade şi Mişcarea Legionară”

„Mircea Eliade despre defetism şi germanofobie”.

(Visited 193 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.