Romani, secui si unguri in Transilvania- scurta privire istorica

Romani, secui si unguri in Transilvania- scurta privire istorica [partea a II-a]

by -
10 1969

ORIGINEA SECUILOR

Secuii sunt şi ei parte a acestei istorii ungaro-române. Ei apar pentru prima oară în secolul X în munţii Bihorului, fiind o populaţie de origine necunoscută. Toate încercările de a găsi rădăcinile reale ale Secuilor sunt de la început sortite eşecului în lipsa a duoă elemente esenţiale: izvoare reale privind originea Secuilor şi documente în limba secuiască. Totuşi, dintre teoriile actuale, cea mai probabilă este cea care îi socoteşte pe secui urmaşii avarilor, sau mai bine zis o rămăşiţă a nobililor avari, care rîmîsese în părţile dintre Carpaţii Crişurilor şi Tisa. Această rămăşiţă nu a luat parte la luptele  ducilor români împotriva invaziei Ungare, însă nici nu a ţinut partea acesteia. Dintr-o serie de tradiţii religioase secuieşti reiese limpede că iniţial au fost ortodocşi, trecând mai târziu la Catolicism. Se pare că această convertire a nobililor secui le-a adus o oarecare încredere din partea nobililor unguri, care i-au colonizat după secolul XII în S-E Transilvanieie, dându-le sub stăpânire pe Românii şi Cumanii din această parte.  Secuii au fost folosiţi ca mijloc de apărare a Transilvaniei, dar nu au fost niciodată priviţi cu încredere sau prietenie de Unguri. O simplă dovadă este deosebirea între uciderea nobililor unguri şi respectiv secui care se răsculau. Nobilii unguri răsculaţi erau, de obicei, ucişi prin decapitare sau alte asemenea mijloace socotite demne.  Nobilii secui răsculaţi erau, de obicei, spânyuraşi sau ucişi prin torturi cumplite, cel mai cunoscut fiind cazul lui Gheorghe Doja. Acesta a fost ucis în chinuri ce covârşesc închipuirea, ajungându-se până la smulgerea cărnii cu cleşti înroşiti în foc, aşezarea pe un scaun înroşit în foc şi altele asemenea.

SECUII DISTRUŞI DE NAŢIA UNGARĂ

De ce această… rezervă, ca să nu-i spunem duşmănie, a Ungurilor faţă de Secui_ Din două pricini, iar mai târziu din trei.. De la început, a fost faptul că Secuii se înţelegeau foarte bine cu dispreţuiţii – de către nobilii unguri – Români „schismatici” (ortodocşi). Acest lucru era intolerabil pentru Unguri . A doua pricină era că Secuii erau alt neam decât Ungurii! De la început şi până în secolul XIX toată lumea ştia că naţiunile dominatoare în Transilvania sunt cea ungurească, nemţească şi secuiască. Limba secuiască încă se mai vorbea în secolul XVI, astăyi fiind însă dispărută. În secolul XIX s+a declanşat maghiariyarea sistematică a scaunelor secuieşti şi spre sfârşitul perioadei interbelice maghiarizarea şi a atins scopul. Secuii dispăruseră din istorie. Naţiunea secuiască înceta să mai existe înghiţită de cea maghiară. Deşi nobilimea secuiască a fost, de foarte multe ori, aliată cu Ungurii ţi împotriva Românilor, la nivel popular între Secui şi Români a existat sute de ani o frăţietate pe care îndrăznim să o numim chiar sfântă. Mulţi dintre Români nu au şovăit să-şi dea viaţa pentru  drepturile şi libertăţile Secuilor, şi la rândul lor mulţi dintre Secui nu au şovăit să se jertfească pentru libertatea şi drepturile Românilor – intrând aici nu doar cei din Transilvania, ci şi cei din Ţara Românească a Munteniei şi din Ţara Românească a Moldovei.

ŢARA SECUIMII – ROMÂNIMEA

Dat fiind că distrugătoarea Secuilor este Naţiunea ungară, este evident că, şi după dispariţia Secuimii, Ungurii şi Secuii sunt pe poziţii total antagonice. Poate este de amintit aici că la mijlocul secolului XIX, Secuii încă socoteau că „Ţara” este pentru ei Românimea, acoperind prin acest nume – ” Ţara” – Moldova şi Muntenia, privind Ungaria ca „străinătate”. Acum însă nu mai există Secui, întrucât au asimilaţi de Unguri. Iar cei care au distrus – printr-o politică intenţionată şi diabolică de distrugere – Naţiunea Secuiască, nu pot şi în niciun caz socotiţi ca moştenitori – ci doar ca ucigaşi – ai Secuilor. Deci, în revendicările lor, Ungurii din ceea ce azi, cu totul impropriu, se numeşte Secuime, nu pot apela la nimic din istoria şi drepturile celor pe care i-au nimicit, adică Secuii. Deşi, evident, cu obişnuita nemărginită impertinenţă a nemeşimii ungureşti, o fac.

PREMIZE ISTORICE PENTRU PRETINSA AUTONOMIE

Acestea sunt premizele istorice de la care plecăm pentru a înţelege cu adevărat revendicările de autonomie şi chiar independenţă ale Ungurilor din Harghita, Covasna şi Mureş.
Naţiunea ungară s-a prezentat în contextul naţiunilor apusene pe temeiul aceloraşi valori pe care le aveau şi acestea în Evul mediu la nivelul claselor nobiliare:
– slujirea fanatică a Papalităţii
– foamea disperată de putere şi glorie
– cruzime fără margini faţă de cei de altă părere decât cea nobilimii
– dispreţul nemărginit faţă de cei care erau altfel
– ura nesfârşită faţă de Ortodoxie şi ortodocşi
– dispreţul şi chiar ura faţă de popoarele din şi culturile din Răsăritul Europei
– arogarea statutului de civilizaţie superioară şi, implicit,
– arogarea dreptului de a impune această civilizaţie celor altfel

ŞOVINISMUL MAGHIAR

Către sfârşitul Evului Mediu, odată cu apariţia Protestantismului, această lista s-a diversificat. În vreme ce unii dintre Unguri au păstrat fidelitatea faţă de Papism, alţii au adoptat Calvinismul – sau alte forme de protestantism – şi au prigonit sălbatic pe Români pentru a-i sili să se convertească. Nu mult după Protestantism s-a născut şi naţionalismul apusean modern. La Unguri, acesta a luat forma unui şovinism dezlănţuit, care nu a şovăit să recurgă doar la falsificarea istoriei, ci şi la cele mai mai abdominabile crime. Totuşi, atât în prima formă, cât şi în cea ulterioară. Ungurii au izbutit să se includă cu succes în zona patimilor tipic ves-europene. Deşi pe o scară aparent mai mică, colonialismul apusean, în forma sa cea mai violentă şi oprimantă, a fost aplicat de Ungaria încă din secolul XII, fără a înceta – această aplicare – pînă astăzi.
Această încadrarea Ungariei în mentalitatea apuseană ar trebui să fi fost depăşită în clipa în care o parte dintre crimele şovinismului unguresc au ieşit la iveală, prima oară la sfârşitul secolului  XVIII. Totuşi nobilimea ungară a ştiut să poarte o mască uimitor de bine alcătuită de cultură, civilizaţie şi deschidere, dar mai ales a ştiut să folosească mult şi foarte eficient miniciuna.
Dincolo de orice alte mijloace, aceasta a rămas unealta şi arma de bază a Ungariei şi ungarismului până astăzi.

CONCLUZII

Toate aceste fapte istorice trebuie bine înţelese atunci când încercăm să înţelegem ce înseamnă sau ce ar însemna autonomia – şi eventual independenţa – ungurească în Transilvania.
Dar, vor spune unii, toate acestea ţin de trecut, nu de prezent.
Din păcate, nu este aşa.
Să ne aplecăm asupra trecutului cel mai apropiat, care formează temeiul evident a tot ceea ce avem astăzi. Căci nimeni nu trăieşte independent de ceea ce s-a întâmplat de la naşterea lui şi până astăzi! Să vedem, prin urmare, întâ,plările din ultimii 80-90 de ani, ca să vedem temeiurile cele mai evidente ale vremilor de astăzi.

de Pr. Mihai-Andrei Aldea

Revista Atitudini, nr. 18

(Visited 773 times, 1 visits today)

10 COMMENTS

 1. Imi aduc aminte c-am citit pe Internet marturisirea cuiva despre anii cand turcii
  au ocupat Budapesta si au facut pasalac. O parte din populatie a sprijinit pe austriecii care pana la urma i-au scos pe turci din Budapesta. Dar au fost multi care
  au luptat cot la cot.cu turcii..Desi crestini nu mai spun ce SRL religios(asa imi par aceste numeroase culte crestine) au omorat crestini alaturi de musulmani.Ce limbi
  au vorbit ? Aceleasi care se vorbesc si azi de la Viena pana in Carpati si de la Berlin
  pana la Belgrad. Care au fost mai multi ? Nu stiu. Cine au fost sefii ? Bogatii de-atunci. Doar nu saracii . Baniii pentru armata sunt ai bogatilor. Interesul in castigarea luptei este al tuturor. Profitul ? Al investitorilor financiari !
  Va citesc asa-numitele certuri dsu schimburi de pareri..Parca seamana cu pregatirea unei strasnice incaierari. Pentru ce ? Pentru cine ? In folosul poporului ? V-a dat poporul mandat sa va certati si amenintati ? A dat poporul mandat nobililor sa „omoare” armata lui Gyorgy Dosza ? Apoi sa ramana Ungaria la mana TURCULUI ?

 2. Din pacate adevarul nu este ceea ce ne-ar placea sa credem. Sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului parinte, dar asemenea minciuni nu am mai vazut vrodata despre secui. Ma intristeaza, ca desi suntem nevoiti sa traim laolalta ungurii cu romanii in stilul asta nu avem nici o sansa sa ne simtim cu totii acasa. In istorie s-au petrecut multe lucruri urate, dar ce putem face? Sunt toti nemtii de vina ca a existat Hitler? Stiu ca ati vrea sa moara toti ungurii, dar nu se va intampla. Nici de plecat n-o sa plece din tara. Linistiti-va, si acceptati situatia. Ungur sau secui, tot maghiar e, indiferent ce vreti sa credeti!

 3. Patetismul nu face bine unei cercetari care are ca scop aflarea adevarului. Parintele Aldea ar trebui sa-l recitesca pe Paulescu , in special pasajul in care acesta stabileste care sunt conditiile absolut necesare cunoasterii: perfectiunea, completitudinea si impartialitatea cercetarii. „Virtutea e la mijloc „,asa cum spuneau anticii ,adevarul acolo unde exista concordanta intre enunt si fapte! Domnul Csentery ,pe de alta parte, desi cu un discurs echilibrat, rational, ne ofera date care sunt contrazise ferm de studiile genetice efectuate asupra populatiei secuiesti. Originea hunica ar presupune existenta in genetica secuiasca masculina a haplogrupului Q ,specific hunilor. Cu regret pentru sentimentele nationale ale secuilor, acest haplogrup lipseste cu desavarsire la aceasta populatie, fiind intalnit – ca o ironie a sortii- tocmai in Tara Motilor ( 4-5%)! Prezenta haplogrupurilor R1b si I1 in raport de4/3, exact ca in Germania de N si Danemarca, ne indreptatesc sa afirmam ca majoritatea secuilor sunt de origine germanica. Genetica central -asiatica nu depaseste 3%, un pic mai mare decat in Ungaria unde ajunge la 2%, valori inferioarecelor intalnite la populatia romanesca! Mitul hunitatii maghiaro-secuiesti este la fel de fals ca cel al dacitatii limbii romanesti. Ceea ce la nivel logic e fals , la nivel etic rau si produce consecinte la fel de rele. PATRIOTISM IN LIMITELE ADEVARULUI! este deviza care ar trebui urmata atat de romani cat si de unguri.

 4. Doar atât: păcat de aceşti oameni din secuime care se lasă păcăliţi de conducătorii lor ridicaţi dintre ei, pe care-i sprijină cu ardoare, însă care nu fac nimic pentru secuiul de rând.Lipsa de cultură este evidentă şi în secuime.

 5. Care sunt izvoarele istorice potrivit carora acest dr.Aldea (sper ca este doctor in medicina si nu in istorie) afirma disparitia secuilor? Asa se falsifica istoria unui intreg neam? Sau concluzia lui dr. Dogaru, istoric de tip comunist: secuii sunt romani maghiarizati! Secuii sunt un neam turcic: strábunii tutror acestor neamuri au fost hunii. Din hunii descind: toate popoarele turcice:avarii, maghiarii, pecenegii, cumanii, turcii, mongolii, azerii, turkmenii, kirghizii si toate popoarele turce din Kaukaz. Potrivit limbii, obiceiurilor si izvoarelor scrise. Izvoare primare: kodexul din Isphahan, Kodexul din Creta, Konstantinos Porphyrogennetos: De Administrando Imperii. Buna ziua.
  Nu invrajbit oamenii simpli care fac parte din popoarele acestea mici din centrul-est al Europei: vecinatatea buna nu strica, ba din contra, ajuta. Germanii si francezii au inceput acest capitol. Romanii si unguri invata mai greu?

 6. NU AVEM VOIE sa uitam absolut nimic si pt nimic in lume, ceea ce s-a intamplat cu acei romani .Daca uitam, pierdem o parte din Romania ,tara pt care acei romani au platit cu viata ,acei copii care au fost omorati inca din fasa,de catre criminalii de unguri.Popor de pagani.As vrea sa stiu ce parere au acesti golani tradatori de la guvern dupa ce ar vedea aceste filmate.Grav este ca stiu ei mai multe decat noi,dar dumnezeul ban e mai important pt ei ,decat dragostea de neam si tara.Cu siguranta mai sunt si politicieni iubitori de tara ,dar la ce folos ,ca o mare parte dintre romani ai considera nebuni.As dori sa stiu un politician care a mai urlat spunand lucrurilor pe nume in fata dusmanului DECLARAT( ungur).Probabil ca Ilicescu si gasca lui au urlat ,dar nu la unguri ci la mineri, cand i-a chemat sa invrajbeasca pe roman cu roman.Cand un popor isi aplauda calaii in fata strainilor si il realege a doua oara pe acelasi calau,va intreb frati romani ce pretentii sa mai avem la crminalii astia care stau ca cainii la granitele tarii STRABUNE. Dumnezeu sa ne intelepteasca si sa ne aduca linistea si pacea in TOATA TARA ROMANEASCA ORTODOXA STRABUNA.Doamne Ajuta! P.S. De noi depinde linistea celor din morminte.

 7. Să vedeţi şi documentarul

  A fost odată în Transilvania

  http://vimeo.com/16275866

  În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Nemzetőrség (“Straja naţiunii”) au declanşat un holocaust în comuna Ip din judeţul Sălaj, precedat de torturi şi violuri.

  NU UITA! Masacrele comise de unguri asupra romanilor

  Un documentar cutremurator: A fost odata (in) Transilvania – de Manuela Morar. Marturii si filmari despre atrocitatile maghiare la ocuparea Ardealului. VIDEO

  http://www.youtube.com/watch?v=HDHMaJi6H6E

 8. Doamne ajuta!Si iara…si iarasi parintele Mihai Andrei Aldea,ne hraneste sufletul cu inca o lectie de istorie adevarata.Sa-l tina Bunul Dumnezeu sanatos,iar glasul sfintiei sale,sa ajunga si la urechile surzilor care nu vor sa auda adevarul neamului romanesc.Numai bine.Doamne ajuta!

 9. Doamne Ajuta!,un articol-analiza, fff clar ,istoric si real.Sunt fffoooarte sigur ca si ungurii stiu asta ,poate chiar mai bine cum au stat lucrurile ,doar ca incearca sa mai manjeasca istoria ,avand ca model pe stapanii lor de furat de la vatican.Nu s-a schimbat NIMIC,POATE CHIAR MAI RAU. Menirea lor a fost sa cotropeasca ,sa distruga ,sa se instaleze, indiferent de modul criminal cum o faceau(o faceau papistii ,nu o faceau ei?).Popor de criminali,facand jocul vaticanului ,de cand s-au instalat in Europa.Ce prerentii sa avem noi de la ei? .Ei sunt un popor cu o istorie murdara scrisa cu sangele altora ,iar noi un popor simplu si iubitor de Dumnezeu.Acest articol m-a satisfacut , venind tot odata ca o comprese BINEVENITA. Doamne Ajuta ! Sa ne traiti parinte!!!

 10. Interesant articol,legat de originea secuilor,fapt pe undeva dovedit ca secuii si ungurii au fost 2 popoare diferite care nu au nimic comun,limba,cultura,doar faptul ca ungurii au stiut sa-i asimileze,considerindui la ora actuala ca facind parte din natiunea maghiara si sub acest motiv,acum se incearca o autonomie teritoriala,pornind de la istoricul Scaunelor Sasesti care nu se pot compara cu o autonomie! In orce caz Parintele Aldea a creionat obiectiv originea Secuilor si motivatiile istorice care stau la baza cererii de autonomie a Secuilor,nu mai spun a ungurilor,care in acest text nu se potriveste! Multumim Pr.Aldea pentru acest articol care este foarte bine venit si se potriveste exact la cerintele actuale! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.