Protestatarii din Egipt: “Mubarak, nu vrem sa mori ca Nicolae Ceausescu”

Protestatarii din Egipt: “Mubarak, nu vrem sa mori ca Nicolae Ceausescu”

by -
2 808

Un protestatar sustine ca armata i-a transmis lui Hosni Mubarak un mesaj ascuns, atunci cand a anuntat ca nu vrea sa actioneze impotriva multimii: „Nu vrem sa sfarsesti ca Nicolae Ceausescu. Pleaca in pace.”

Unul dintre participantii la mitingul de Cairo, citat de publicatia britanica The Guardian, a comparat situatia lui Hosni Mubarak cu cea a dictatorului Nicolae Ceausescu.

Este vorba despre Muhammad Warsi, un chirurg in varsta de 60 de ani, care este de parere ca asigurarile date de armata, privind securitatea manifestantilor, reprezinta un semnal clar pentru Hosni Mubarak.

Inaltul comandament al armatei a transmis un mesaj ascuns. Este acelasi mesaj pe care il transmite si societatea civila. Toata lumea ii spune lui Mubarak: „Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem sa te umilim. Nu vrem sa sfarsesti ca Nicolae Ceasusescu. Du-te in pace!” – a spus protestatarul, citat de The Guardian.

„Plec, dar nu chiar acum!” Asa ar suna, pe scurt, anuntul facut marti seara de presedintele Egiptului, dupa opt zile de proteste fara precedent pentru tarile lumii arabe.

In fata milionului de oameni care au iesit marti pe strazile marilor orase, Hosni Mubarak a facut un pas inapoi si a anuntat ca nu va mai candida la alegerile prezidentiale din septembrie.

Desi manifestantii au primit cu o explozie de bucurie retragerea programata a „Ultimului Faraon”, situatia ramane confuza si tensionata, in aceasta tara.

Principala mea responsabilitate, in acest moment, este sa restabilesc ordinea in cadrul natiunii, in vederea unui transfer pasnic de putere, care sa protejeze Egiptul si pe egipteni, iar responsabilitatea guvernarii sa treaca pe umerii celui care va fi ales de popor la alegerile prezidentiale„, a declarat Hosni Mubarak.

Cei care sperau sa-l vada pe Mubarak parasind puterea brusc mai au de asteptat. Si pentru ei, si pentru restul lumii, dar mai ales pentru Statele Unite si Israel, iesirea rapida din scena a Ultimului Faraon avea toate sansele sa se transforme intr-un dezastru.

Dupa discursul din aceasta seara, am vorbit direct cu presedintele Mubarak. El a recunoscut ca actualul status quo nu poate fi pastrat. Trebuie facuta o schimbare! Cred cu tarie ca o tranzitie normala trebuie sa aiba substanta, sa se faca pasnic si trebuie sa inceapa acum„, a spus Barack Obama, presedintele SUA.

Cu alte cuvinte, Mubarak si guvernul proaspat numit de el trebuie sa inceapa de urgenta reformele politice si sociale cerute in strada de sute de mii de oameni. De altfel, manifestantii stransi in Piata Eliberarii din Cairo si in alte orase n-au fost deloc impresionati de discursul presedintelui egiptean si, mai ales, de faptul ca acesta nu vrea sa renunte la functie, inainte de alegerile din septembrie.

Intuind reprosurile multimii, Hosni Mubarak a promis ca nu va da bir cu fugitii, ca omologul sau din Tunisia: „Am trait aici, am luptat pentru aceasta tara si i-am aparat integritatea, suveranitatea si interesele. Si tot pe pamantul ei voi muri. Istoria ma va judeca, la fel ca pe noi toti.

Greu de spus daca in cei 30 de ani, de cand conduce Egiptul, Mubarak s-a gandit ca lucrurile se vor termina astfel. In fond, vorbim de un politician care a trecut inclusiv prin 6 tentative de asasinat. Prima, produsa in 1981, in timpul unei parade militare, a fost si cea care l-a adus in fruntea Egiptului.

Acum, Hosni Mubarak are de trecut un examen si mai greu: iesirea din scena, intr-o maniera decenta. In urma lui raman acuzatii grave de coruptie, inclusiv la adresa fiului sau Gamal, reprimarea si torturarea oponentilor, si, peste toate acestea, o saracie lucie, intr-o tara care castiga enorm din turism.

Marti, 1 februarie

00:07 Manifestantii reuniti in centrul capitalei Cairo au cerut din nou, marti seara, plecarea imediata a presedintelui Hosni Mubarak, dupa discursul televizat in care acesta a anuntat ca va ramane in functie pana la alegerile prezidentiale din septembrie, relateaza AFP.

Mubarak si-a inceput discursul vorbind despre sine la persoana a III-a. Apoi a declarat ca va muri pe pamant egiptean. Acesta a spus ca va fi judecat de istorie.

21:45 Obama se leapada de Mubarak: „Nu mai candidati pentru un nou mandat”

21:00 Cea mai mare manifestatie din istoria recenta a Egiptului are loc in centrul capitalei, Cairo. Protestatarii spera sa se adune intr-un numar atat de mare incat sa-l inlature de la putere pe Hosni Mubarak.

20:00 Regele Abdullah al Iordaniei a numit un nou prim-ministru.

17:41 Ambasadoarea Statelor Unite la Cairo, Margaret Scobey, a discutat prin telefon cu Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opozitiei egiptene, informeaza AFP.

17:20 Presedintele american, Barack Obama, se afla in imposibilitatea de a controla „norii de lacuste” pe care Statele Unite i-au creat in lume, a afirmat luni liderul cubanez Fidel Castro, referindu-se la evenimentele din Tunisia si Egipt, relateaza AFP.

17:01 Revolta din Egipt va contribui la crearea „unui Orient Mijlociu islamic”, a declarat seful diplomatiei iraniene Ali Akbar Salehi, citat marti de televiziunea de stat, el denuntand ingerintele americane in miscarea populara „aflata in cautare de libertate”, transmite AFP.

16:34 Statele Unite au ordonat marti evacuarea personalului neesential de la ambasada sa din Cairo, in timp ce sute de mii de egipteni cer, in strada, plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, relateaza AFP.

16:15 Un comitet reprezentand fortele opozitiei egiptene, inclusiv miscarea care il sustine pe Mohamed ElBaradei, a anuntat ca nu va initia negocieri inainte de demisia presedintelui Hosni Mubarak, informeaza AFP.

„Comitetul nu va initia negocieri inainte de retragerea presedintelui”, precizeaza comunicatul semnat inclusiv de Mohamed ElBaradei si de fostul candidat la presedintie Ayman Nour.

Doua milioane de persoane sunt la aceasta ora in centrul orasului Cairo.

Manifestantii striga „Afara Mubarak” si agita afise cu presedintele spanzurat sau fotografia acestuia cu textul „Capul tau va cadea”.

Numeroase persoane au petrecut noaptea in Piata Tahrir, care este, de martea trecuta, centrul manifestatiilor contra regimului.

Elicopterele survoleaza cu regularitate centrul capitalei egiptene, iar armata controleaza numeroase cai de acces in centrul orasului, scrie aljazeera.net.

Mubarak nu vrea sa plece

Actualul presedinte l-a insarcinat pe proaspatul vicepresedinte, Omar Suleiman, sa inceapa imediat dialogul cu fortele politice, pentru a initia reforme constitutionale.

Presedintele mi-a cerut sa iau imediat legatura cu toate fortele politice, sa dialogam pe marginea tuturor problemelor si sa ajungem la un acord pentru reforme constitutionale si legislative„, a spus Omar Suleiman, vicepresedintele Egiptului.

Vicepresedintele a vorbit despre repetarea recentului scrutin legislativ in anumite circumscriptii si a promis din nou ca autoritatile vor lua masuri rapide pentru combaterea somajului, saraciei si coruptiei.

Noile declaratii nu le-au schimbat hotararea demonstrantilor instalati de cateva zile in centrul capitalei.

Blocajul mediatic si online

Singurul furnizor de internet care mai era activ a fost blocat, dar egiptenii pot publica mesaje pe Twitter apeland cateva numere de telefon. Unic semn de normalitate, politia a inceput sa revina pe strazi si numarul jafurilor a scazut.

Oamenii mai fac cu randul cate un drum acasa si aduc mancare si apa. Piata e inconjurata de tancuri si sarma ghimpata si armata supravegheaza manifestatia anuntata pentru azi.

Egiptul e paralizat dupa sapte zile de proteste. Bancile sunt inchise, ATM-urile sunt goale, benzinariile n-au mai fost aprovizionate. Trenurile nu au mers luni, pentru ca oamenii sa nu poata veni la manifestatii.

Lumea intreaga resimte revoltele din Egipt

Pe bursa de la Londra, pretul petrolului Brent (din Marea Nordului) a depasit pentru prima data din 2008 incoace valoare de 100 de dolari pe baril. Cu toate acestea, analistii spun ca investitorii nu mai sunt influentati atat de mult in decizii de situatia din Orientul Mijlociu si ca se concentreaza mai mult pe rezultatele bune in privinta inflatiei zonei euro, sau pe prognozele de crestere din China, scrie Reuters.

Temerile vizeaza acum si pretul graului, care creste si din cauza opririi exporturilor dinspre Egipt si alte state din Orientul Mijlociu.

Sursa: http://stirileprotv.ro

(Visited 131 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Crestinii vor avea multe de suferit la schimbarile radicalilor musulumani caci pina la democratie este cale foarte lunga,mai ales cind politica de stat e coranul.Nürnberg.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.