Problema sistemică a României

Problema sistemică a României

by -
6 680

Din 20 de miliarde de euro, bani puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană prin bugetul 2007-2013, România a absorbit, până în prezent, doar 3,5%. Suma de 800 de milioane de euro e blocată temporar, până când Bruxellesul se va lămuri, făcând controale paralele, dacă aceşti bani au fost şterpeliţi sau nu, prin proceduri ce ne-au adus deja o anume celebritate, cunoscută europenilor şi din cazul Greciei: licitaţii trucate ş.a. Avem motive temeinice să credem că da, banii au fost şterpeliţi, făcându-i fericiţi pe câţiva amici bine aleşi de cine trebuie. Oficialii Comisiei Europene, excedaţi, spun că situaţia e „dezastruoasă“, că reflectă „o problemă sistemică“ a României – ştiam – şi, deocamdată, până când vor opera o reducere drastică a următorului buget, în 2014, fac recomandări: să fie înfiinţat un Minister al Fondurilor Europene.

Executivul de la Bucureşti nu a prezentat niciodată o analiză serioasă pe fonduri europene, întrucât nici nu cred că a fost curios să o aibă, referitor la cauzele dificultăţilor de a absorbi banii europeni, deşi avea nevoie de ei ca de aer în vreme de criză. Necum să controleze la sânge Ministerul Dezvoltării Regionale, care are în subordine Autoritatea de Management POR, şi să taie în carne vie „problema sistemică“ a României. Cu ocazia huiduielilor de care a avut parte Elena Udrea la meciul de box al lui Bute, aflăm de la această ministră că gala a fost organizată pe bani europeni. Oricât de simpatic ţi-ar fi Bute, nu şi ministra Dezvoltării, îţi vine să spui: gală de box îi lipsea chelului?! O să se creeze, dacă o cere Europa, şi noul minister. Dar „problema sistemică“ o să rămână intactă, aşa încât noua structură, de oricine va fi ea condusă, se va izbi neputincioasă de aceleaşi probleme de corupţie, de legislaţia perfidă, de justiţia lâncedă, de hârţogăria stufoasă care mimează exigenţa şi corectitudinea, în fine, de incompetenţa şi de lipsa de apetit de a face ceva din care nu prea poţi să furi.

Banii europeni ar fi fost toţi pentru modernizarea ţării care se sufocă într-o ruralitate de început de secol XX. Dar chiar se sufocă? Simt oare oamenii de la oraşe şi sate nevoia stringentă de modernizare, de apă, canal, autostrăzi? Dacă ar fi aşa, te gândeşti că i-ai vedea mai activi. Ar găsi căi şi mijloace să-i sâcâie, să-i împungă de la spate pe politicieni, indiferent de culoare, pe primari, pe şefii de judeţ, pe miniştri, să pună osul la treabă şi să ia aceşti bani pentru marile lor nevoi, dacă sunt. Politicienii, indiferent de culoare, ar învăţa că în campanie nu mai pot strânge voturi cu o biată pungă de făină şi o găleată colorată, ci cu un dig, o şosea, o groapă de gunoi. E greu de înţeles de ce în România totul e atât de greu, atât de complicat, atât de imposibil.

E greu de înţeles, de pildă, de ce când vii cu maşina dinspre Occident, imediat ce treci de Nădlac, autostrada ungurilor dă, literalmente, într-o potecă pe care îţi blestemi soarta, zidit între TIR-uri. Cum au ştiut alţii să iasă din mizerie cu bani europeni şi noi nu ştim? Cum au putut polonezii să ia până la această oră toţi banii de la Bruxelles, 68 de miliarde, rămâne, de asemenea, un mister de nepătruns. „Practic, am folosit toţi banii europeni, aşa încât acum nu mai sunt fonduri pentru cine ar vrea să finanţeze noi proiecte“ – spune senin Elżbieta Bieńkowska, ministra Dezvoltării Regionale de la Varşovia, într-un interviu recent acordat ziarului Adevărul. Îl simţi năuc pe reporterul care întreabă şi care sigur are în cap infimul nostru procent de absorbţie de 3,5%. Plus cele 800 de milioane de euro blocate. Când mai afli din acelaşi interviu că polonezii au făcut în trei ani 600 km de autostradă, dar şi gări, căi ferate, că au investit în sănătate, IT, cercetare, simţi că-ţi fuge pământul de sub picioare.

Îţi vine în minte versul „eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul“ şi parcă ai vrea să-l schimbi cu „eu îmi apăr bogăţia şi splendorile şi neamul“. Dar nu cred că neamul e de acord.

autor: Rodica Palade

sursa: www.revista22.ro

(Visited 163 times, 1 visits today)

6 COMMENTS

 1. @FRATE PICTOR SARION AI DREPTATE !!!,subscriu in TOTALITATE. Cu respect ,Gipsy.Doamne ajuta frati romani !!!

 2. In timpul lui Ceausescu,Romania avea mai mult respect in lume,vecinii nostri sau minoritatile nu cintau fals la adresa Natiunii Romane ,aveau frica si respect! Departe de mine sa proslavesc dictatura Comunista,dar facind o comparatie intre ce a fost si ce se intimpla acum in Romania,evident ca ne paste nostalgia trecutului ! Atunci ne conduceau Evreii Comunisti,acum sintem condusi de Evreii Sionisti,comunisti erau rafinati iar Sionistii sint mai putin ascunsi,lucreaza la vedere,fac operatii fara anestezic,operatii,pe trupul Romaniei ,care dor,evident si lasa urme profunde,Romania ajungind o tara mutilata din toate punctele de vedere,politic,social,cultural.Vina e si a Electoratului,ce ne-am ales asta avem,nu intotdeauna e o ideie buna de-a copia pe altii,important pentru noi era dupa’89 sa raminem originali,legati mai profund de realitatile si cerintele Rominesti,cultura, istoria si faptul ca am dainuit in timp fiind Crestini Ortodocsi prin nastere,nepotriviti cu libertatile din Vest ale Catolicilor.Este cunoscut faptul ca fiecare Religie incearca prin forta sa-si impuna punctul de vedere si sa-si delimiteze noi zone de influenta,este cunoscut faptul ca majoritatea focarelor de razboi in lume sint generate de divergentele religioase intre locuitorii Planetei.Cu siguranta si in Romania exista un razboi mascat generat de Sionisti pentru asi cistiga noi adepti si noi zone de influenta,Crestinismul Ortodox fiind un potential pericol al expansionismului Catolic de la Roma!Altfel nu se explica de ce nu sintem un popor tolerat din moment ce ne tragem de la Roma si Maghiarii,comparativ cu Romanii au mai mare pret la Vatican!Am avut si avem atitea prilejuri si posibilitati de a ne vota singuri viitorul,dar intotdeauna,dusmanii au fost cu un pas inaintea noastra,drept dovada ca am ajuns sa fim guvernati de unguri!De ce? Logica simpla,nu stim sa ne guvernam singuri! Un adevar,incontestabil,care doare,o doare si pe Mama Romania,in care dusmanii si colaborationistii ii fac fel de fel de operatii,chipurile dea insanatosi-o ,dar cu siguranta nu are leac,ca boalile care s-au instalat sint boli interne,prostia,minciuna,denigrarea,hotia,dezinformarea,boli care se agraveaza pe zi ce trece,ne-intrezarindu-se o insanatosire,perioada aceasta de covalescenta,instlaindu-se acum 20 de ani! Sa auzim numai de bine !

 3. Cineva dinafara (UE)stiau de mult ca nesimtiti astia de la guvern fura pe una mare ,calcand in picioare propriul popor si tocmai de aceea ne mai „imprumuta” bani(in continuare) ,ca sa mai aibe motiv sa-si mai faca ei mendrele pe la noi,sa ne mai dea cate un „sfat”.Prin alesii neamului ,poporul roman este pus in cruce de hraparetii occidentali.Vai de soarta noastra. Doamne Ajuta !

 4. Imi cer scuze, e plin textul de greseli. Azi am draci mari. Sunt suparat pe tara asta violata. Parca a inceput sa-i placa tarii…

 5. Bun si sintetic articol.
  Da, din pacate suntem asa, in proportie de 80% dupa parerea mea.
  Noi, dupa 1947, am esuat si acolo unde cei mai slabi au reusit.
  Bunaoara, noi am renuntat la stema regala, bulgarii si polonezii nu. Pe vremea lui ceausescu, cei care prindeati bulgarii, va amintiti de stema lor? Pe vremea lui Jivcov, ei nu au renuntat chiar la tot ce au mai sfant.
  Astazi, sa nu ne mire ca fura al de langa noi si ni se pare normal. Sau ca un curvar chior si viclean a ajuns presedinte prin vot popular de doua ori, dupa ce i-a sodomizat intai pe bucuresteni si dupa ce-a fost aratat la TV lovind un copil.
  Cred ca dusmanul cel mai mare al Tarii si al Ortodoxiei noastre este FARISEISMUL cvasiprezent la aproape toate palierele societatii.

 6. In clasa politica care se afla la guvernare lipsesc tehnocratii si specialicistii in Economia de Piata!Deasemeni lipseste cu desavirsire vointa politica a guvernantilor de a face ceva bun pentru Romania si cetatenii ei!Iar cetatenii preocupati zilnic de rezolvarea minimului de existenta,omit a cere politicienilor sa-si faca datoria! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.