Patriarhia Română răspunde BBC: „Este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici decât să le vândă goale, ca în Marea Britanie”
Patriarhia Română a publicat ieri un comunicat de presă, ca răspuns la documentarul ”Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică”, prezentat de postul de televiziune BBC în ziua de 3 august 2013.
În opinia înalților prelați, filmul reprezintă o manipulare și a fost difuzat ”fără discernamânt critic de unele media româneşti”.
”Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe. Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari”, se arată în comunicatul de pres[ al Patriarhiei.
„Realizatorii documentarului BBC au reuşit să umbrească imaginea uneia dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate, prin folosirea exclusivă a unor informaţii sugerate de către reprezentanţii unui curent antireligios şi anticlerical din România sau intervievarea numai a unor interlocutori atent selectaţi pentru atingerea scopului propus. Tendinţa de a exagera şi de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este ”ţara cea mai săracă din UE” cu un sistem educaţional, medical şi de asistenţă socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanic.
În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii”, se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei Române.
BBC World Service a difuzat sâmbătă seara un documentar, realizat de Tessa Dunlop, în care arată că Biserica Ortodoxă Română „absoarbe” milioane de la stat, deși economia țării este înstr-o situație proastă. „Mergeți prin fiecare orășel sau sat și veți vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinței într-una din cele mai religioase țări din lume”, se arată în reportajul postului britanic de știri.
autor: Cristian Botezatu
sursa: Evenimentul Zilei
Vezi comunicatul Patriarhiei Române AICI…
@Muay Thai Si de ce e vina Bisericii ca Ministerul Educatiei nu se ocupa de scoli?(multe scoli s-au inchis ptr. ca nu mai sunt copii.) Sau ai uitat ca a fost o separare intre stat si Biserica(reformele lui Cuza)? E treaba Bisericii sa se ocupe de scoala si spitale, sau e treaba ministrilor? De ce mai avem ministere daca Biserica trebuie sa se ocupe de asta? Si cu ce te deranjeaza pe tine daca un grup de romani dau bani ptr. contruirea unei Biserici? Caci, daca te-ai fi interesat, ai sti ca majoritatea Bisericilor noi construite au fost facute pe banii preotului si a enoriasilor, nu din bugetul statului. Nu BOR fura poporul roman.
Si bani la buget sunt, cap nu e.
România nu e săraca din cauza BOR, problema e ca BOR este insensibila la problemele romanilor, nu se implica decat daca are ceva de castigat, nu e interesata de saracia din tara ci de propria ei burta.
De aceea merg românii sa munceasca în țarile secularizate, ca la noi ai parte doar de bla, bla, bla.
Da, nu avem nevoie de scoli….putem fi analfabeti, dar sa mergem la biserica…..”înalții prelati nu sunt interesati de educarea romanilor ci de cat mai multe posturi de preot bugetar.