Pamfil Seicaru si salvarea evreilor

Pamfil Seicaru si salvarea evreilor

by -
2 869

seicaru011In Magazin istoric, (nr. 3 martie 2001), am semnalat interventia lui Pamfil Seicaru (foto) pe lânga generalul Corneliu Dragalina pentru salvarea supravietuitorilor evrei din Cernauti în vara anului 1944. Aceasta interventie s-a facut la cererea lui A.L. Zissu, liderul organizatiilor sioniste din România.

In interogatoriul luat de organele de securitate, la 16 februarie 1952, unui alt fruntas al miscarii sioniste din România, avocatul Jean Cohen (Arhiva S.R.I., Dosar 16 385, vol. 40), acesta marturiseste ca a existat si o a doua interventie a lui A.L. Zissu pe lânga Pamfil Seicaru, având ca subiect ordinul dat de maresalul Ion Antonescu prin care se instituia pedeapsa cu moartea pentru evreii din Ungaria care treceau clandestin frontiera României spre a se salva de deportarea la Auschwitz, practicata de guvernul ungar si de asemenea dispozitiile antievreiesti initiate în nordul Moldovei de unii comandanti militari locali.

Jean Cohen precizeaza ca A.L. Zissu i-a solicitat lui Pamfil Seicaru sa-i înlesneasca o audienta la Mihai Antonescu. O interventie asemanatoare a facut pe lânga Pamfil Seicaru si ziaristul Ion Vinea, directorul Evenimentului zilei, care se tiparea în acele zile în tipografia ziarului Curentul.

In textul scrisorii catre Mihai Antonescu, Pamfil Seicaru anunta scopul audientei solicitate si apela la vicepresedintele Consiliului de Ministri „sa îndrepte ce strica altii”. Scrisoarea se încheia cu urmatoarele cuvinte: „Daca masurile nu ar fi suprimate, ele ar umple paharul cu otrava pe care poporul român ar trebui sa-l bea la Conferinta Pacii”.

O fotocopie a acestei scrisori s-a gasit în posesia unui alt fruntas sionist, Leon Itzkar, pâna în anul 1950, când a fost confiscata de organele de securitate odata cu arestarea acestuia.

Interventiile lui Pamfil Seicaru la Mihai Antonescu în favoarea evreilor au avut efect. Decretul emis de conducatorul statului nu a putut fi anulat, dar Mihai Antonescu l-a facut inoperant. De asemenea, prin relatiile personale dintre Mihai Antonescu si generalul Mihai Racovita, masurile practicate în nordul Moldovei împotriva evreilor au fost stopate.

___________________________________
Teodor Wexler

(Visited 205 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Cinste memoriei,marelui patriot Mihai Antonescu,ca pe linga activitatea militara care ne-a adus cinste si onoare,a mai facut si fapte de omenie,nelasind o pata de rusine pe obrazul urmasilor lui,si evident al nostru al tuturor Rominilor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.