Nicolae Bălcescu, scrieri alese…

Nicolae Bălcescu, scrieri alese…

by -
2 1969

Vrem să fim o naţie, una puternică şi liberă prin dreptul şi datoria noastră, pentru binele nostru şi al celorlalte naţii, căci voim fericirea noastră şi avem o misiune a împlini în omenire. Aceste condiţii de putere de care avem nevoie nu le putem găsi decât în solidaritatea tuturor românilor, în unirea lor într-o singură naţie, unire la care sunt meniţi prin naţionalitate, prin aceeaşi limbă, religie, obiceiuri, simţăminte, prin poziţia geografică, prin trecutul lor şi, în sfârşit, prin nevoia de a se păstra şi de a se mântui.

Dacă naţionalitatea este sufletul unui popor, dacă câtă vreme el păstrează acest semn caracteristic al individualităţii sale, acest spirit de viaţă, el este investit cu dreptul neprescriptibil de a trăi liber, unitatea naţională este chezăşuirea libertăţii lui, este trupul lui trebuincios ca sufletul să nu piară şi să amorţească, ci, din contră, să poată creşte şi a se dezvolta. Unitatea naţională fu visarea iubită a voievozilor noştri cei viteji, a tuturor bărbaţilor noştri cei mari, care întrupară în sine individualitatea şi cugetarea poporului, spre a manifesta lumii. Pentru dânsa ei trăiră, munciră, suferiră şi muriră. A crea o naţie! O naţie de fraţi, de cetăţeni liberi – aceasta este, români, sfânta şi marea faptă ce Dumnezeu ne-a încredinţat. În zadar veţi îngenunchia şi vă veţi ruga pe la porţile împăraţilor, pe la uşile miniştrilor lor. Ei nu vă vor da nimic, căci nici vor, nici pot. Fiţi gata dar, a o lua voi, fiindcă împăraţii, domnii şi boierii pământului nu dau fără numai aceea ce le zmulg popoarele. Fiţi gata, dar, a vă lupta bărbăteşte, căci prin lucrare şi jertfire, prin sângele vărsat poporul dobândeşte conştiinţa drepturilor şi datoriilor sale.

Ziua izbândirei, ziua dreptăţii se apropie, în care se vor ridica popoarele ca să măture rămăşiţa tiranilor dupe faţa pământului. Atunci vă veţi rădica şi voi toţi ca unul şi veţi începe lupta naţională, lupta mântuirei. Atunci nu veţi mai fi singuri în faţa duşmanului, ci toate popoarele Europei vor alerga într-agiutorul vostru şi vor sta împreună cu voi, căci acum toate au simţit că au unul şi acelaşi duşman şi că împreună unite trebuie să se lupte în contra lui. Voi, însă, veţi avea nenorocirea şi gloria de a-l întâmpina mai întâi, de a sta în avangarda civilizaţiei în contra barbariei, ca în veacul de mijloc, dar ca atunci laurele ce veţi dobândi va creşte în mâna voastră şi va umbri universul. Bărbăţie şi credinţă, fraţi români. Dumnezeu în ceriu şi omenirea pe pământ muncesc pentru noi.

Nicolae Bălcescu, „Scrieri alese”,Bucureşti, 1955.

 

 

(Visited 808 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Indraznesc sa presupun ca mai multi dintre participantii pasoptisti au fost masoni,intrucit miscarea pasoptista a avut loc in toata Europa,un eveniment aproape similar ca cel din ’89 si evident ca Balcescu a avut mari relatii si legaturi cu toata miscarea si cu Liderii altor natii! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.