Medicamentul care vindecă definitiv nu e rentabil

Medicamentul care vindecă definitiv nu e rentabil

by -
0 652

În data de 7 august 2007 a apărut în cadrul rubricii La contra din ziarul spaniol La Vanguardia un interviu cu Sir Richard J. Roberts (laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1993 şi participant la Campus Excellence, ce reuneşte la Fuerteventura 14 laureaţi Nobel), sub titlul „Medicamentul care vindecă definitiv nu este rentabil”.

Richard J. Roberts este unul din cercetătorii consacraţi în domeniul biotehnologiilor.

 

– Ce model de cercetare vi se pare cel mai eficient, cel al Statelor Unite sau cel european?

– Evident că modelul american, la care participă în mod activ capitalul privat, este mult mai eficient. Puteţi lua ca exemplu progresul spectaculos al industriei informatice, unde capitalul privat este cel ce finanţează cercetarea de bază şi cea aplicată. În ce priveşte industria sănătăţii, însă… am rezerve…

– Vă ascult.

– Nu se poate ca cercetarea în domeniul sănătăţii umane să depindă numai de rentabilitatea economică. Ceea ce e bine din punctul de vedere al dividendelor nu este întotdeauna bine pentru oameni.

– Explicaţi-ne.

– Industria farmaceutică vrea să fie utilă pentru pieţele de capital…

– Ca orice altă industrie…

– Da, dar aceasta nu este orice altă industrie: aici vorbim de sănătatea noastră, de vieţile noastre, ale copiilor noştri şi ale unor alte milioane de fiinţe umane.

– Dar, dacă sunt rentabile, se va realiza o cercetare mai bună.

– Dacă te gândeşti doar la profit, nu te va mai preocupa să fi util oamenilor.

– De exemplu?…

– Am dovezi că, în anumite cazuri, cercetătorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, ce ar fi pus capăt cu totul anumitor boli…

– Şi de ce au renunţat la cercetari?

– Pentru că industria farmaceutică este interesată nu atât să vă vindece pe dumneavoastră, cât să vă ia mai mulţi bani – aşa că, dintr-o dată, cercetarea respectivă este deviată către descoperirea de medicamente care nu va vindecă întru totul, ci doar cronicizează boala şi vă fac să experimentaţi o îmbunătăţire ce va dispărea din momentul în care nu mai luaţi medicamentul.

– Este o acuzaţie gravă.

– Ei bine, este un lucru obişnuit ca firmele din industria de medicamente să fie interesate în linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a croniciza durerile, cu medicamente cronicizante, mult mai rentabile decât cele ce vindecă o dată şi pentru totdeauna. Şi nu trebuie decât să urmăriţi analiza financiară din industria farmaceutică ca să verificaţi ceea ce spun.

– Există dividende care ucid.

– De asta vă spuneam că sănătatea nu poate fi o piaţă în plus, nici nu poate fi înţeleasă doar ca un mijloc de a câştiga bani. Şi, de aceea, cred că în modelul european mixt, cu capital public şi privat, este mai puţin facil să se propage acest tip de abuzuri.

– Un exemplu de astfel de abuzuri?

– S-a renunţat la cercetarea în domeniul antibioticelor, pentru că sunt prea eficiente şi vindecau complet. Iar pentru că nu s-au produs noi antibiotice, microorganismele infecţioase au devenit rezistente – şi acum tuberculoza, care fusese învinsă când eram eu copil, reapare: a ucis anul acesta peste un milion de oameni.

– Nu ne vorbiţi de „lumea a treia”?

– Acesta este un alt capitol trist: bolile din „lumea a treia” sunt prea puţin supuse cercetării, pentru că medicamentele care le-ar combate nu ar fi rentabile. Dar eu vă vorbesc de „lumea întâia”, cea a noastră: medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă şi, de aceea, nu se fac cercetari în acest domeniu.

– Politicienii nu intervin?

– Nu vă faceţi iluzii: în acest sistem, politicienii sunt simpli angajaţi ai marilor capitaluri, care investesc atât cât este nevoie pentru că copiii lor să fie aleşi – iar, dacă nu sunt aleşi, să îi cumpere pe cei ce sunt aleşi.

– Totul e posibil.

– Pentru capital, există un singur interes: să se multiplice. Aproape toţi politicienii – şi ştiu ce vorbesc! – depind cu neruşinare de acele multinaţionale farmaceutice care le finanţează campaniile. Restul sunt vorbe goale…

http://www.familiaortodoxa.ro

(Visited 80 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.