Marile corporații dețin, într-adevăr, controlul asupra finanţelor din lume

Marile corporații dețin, într-adevăr, controlul asupra finanţelor din lume

by -
0 784

.”]Abstract: Structura reţelei de control a corporaţiilor transnaţionale afectează concurenţa pe piaţa globală şi stabilitatea financiară. Până în prezent, au fost studiate doar mici mostre naţionale şi nu există nici o metodologie de control adecvată pentru a evalua la nivel global. Va prezentăm prima anchetă a arhitecturii reţelei de proprietate internaţională, împreună cu calculul de control deţinut de fiecare jucător global.

 

 

(PhysOrg.com) Timp de mulţi ani, înţelepciunea convenţională a spus că toată lumea este controlată de elita cu bani, sau, mai recent, de către corporaţii uriaşe multinaționale care, uneori, par să controleze chiar și aerul pe care îl respirăm. Acum, noile cercetări întreprinse de o echipă cu sediul la ETH Zurich, Elveţia, au demonstrat că ceea ce se suspecta de mult este, în esență, adevărat. Echipa a încărcat rezultatele cercetărilor pe serverul arXiv, în ediție preliminară.

Folosind datele obţinute (circa 2007) din baza de date Orbis (o bază de date globală care conţine informaţii financiare privind societăţile publice şi private) această echipă, vestită ca fiind prima de acest fel, a analizat datele de la peste 43000 corporaţii, examinând conexiunile existente între ele, atât la nivel amonte cât și cele în aval şi a constatat că, atunci când sunt reprezentate grafic, datele au reprezentat o înlănțuire de soiuri, cu nodul sau nucleul, format din doar 147 entități, care controlează aproape 40 la sută din întreaga valoare monetară a corporaţiilor transnaţionale (TNC). Acest nucleu poate fi văzut ca o „super-entitate” economică ce ridică probleme noi şi importante atât cercetătorilor cât și factorilor de decizie politică.

În această analiză, accentul a fost pus pe corporaţiile care au dreptul de proprietate în propriile active, precum şi pe cele ale altor instituţii, care exercită o influenţă prin posesiuni în cea de-a doua, a treia, a patra etc. categorii de entități active care deţin o influenţă asupra altora prin web, numită și reţea de interconectare a TNC; acestea alcătuiesc gruparea celor mai mari corporaţii din lume. Prin analizarea datelor obținute şi, mai apoi, în construirea hărţilor de reţea, autorii raportului au căutat să descopere structura și mecanismele de control care alcătuiesc întunecata lume a finanțelor corporative și de proprietate.

Pornind de la zero, în privința corporaţiilor importante de control, echipa a început cu o listă de 43,060 TNC (corporații transnaționale) luate dintr-un eşantion de 30 de milioane de „actori” economici din baza de date Orbis. Ei au aplicat apoi un algoritm recursiv proiectat pentru a găsi şi a clarifica toate căile și legăturile de proprietate dintre aceștia. Reţeaua TNC rezultată a produs un grafic cu 600508 noduri şi 1006987 conexiuni de proprietate. Apoi, echipa a expus grafic rezultatele în mai multe moduri diferite pentru a evidenția modurile variate în care este deținut dreptul de proprietate corporativ; tema principală din fiecare dintre ele arătând că doar foarte puţine corporaţii, prin proprietate directă şi indirectă (prin acțiuni, obligațiuni etc.) exercită o influenţă extraordinară asupra acţiunilor acestor corporații, care, la rândul lor, exercită un impact imens asupra restului dintre noi.

Autorii și-au concluzionat raportul printr-o întrebare, poate retorică și anume, care sunt implicaţiile de a avea o exercitare atât de slabă și, în același timp, o influenţă atât de mare; poate că și mai important,din punct de vedere economic, este ceea ce reprezintă implicaţiile unei astfel de structuri asupra competitivității de pe piaţă.

Mai multe informații: http://arxiv.org/abs/1107.5728

Descarcati studiul: The network of global corporate control (Rețeau de control globală a corporațiilor) – PDF – 1,73 MB

Sursa: PhysOrg.com Via: infocon.ro

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.