Inchisoare secreta CIA in Romania?

Inchisoare secreta CIA in Romania?

by -
0 911

In nordul Bucurestiului, intr-un cartier residential la cateva minute departare de inima capitalei, exista un secret pe care guvernul Romaniei a incercat de mult timp sa-l tina ascuns.

De ani, CIA a folosit o cladire guvernamentala – nume de cod “Lumina stralucitoare” – ca inchisoare provizorie  pentru cei mai importanti detinuti. Aici au fost retinuti membrii ai al-Qa’ida, Khalid Sheikh Mohammed, mintea din spatele operatiuni 9/11 impreuna cu altii la subsolul inchisorii inainte sa fie transferati la Guantanamo Bay, Cuba in 2006 dupa spusele unor fosti oficiali ai serviciilor secrete ai SUA.

Inchisoarea romaneasca facea parte dintr-o retea de asa – zise „locuri negre/intunecate” pe care CIA le opera si controla in Tailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise pana in luna mai a anului 2006 si programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Spre deosebire  de cladirea CIA din Lituania situata intr-o zona rurala sau cea ascunsa intr-o unitate militara polona, inchisoarea din Romania nu era intr-o locatie necunoscuta. Ea statea ascunsa la vedere, cateva blocuri ale unui bulevard pe o strada pe care erau plantati pomi si unde erau si alte locuinte.

Cladirea este folosita de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. Aici sunt detinute informatii clasificate ce provin de la NATO si UE. Fosti oficiali ai serviciilor secrete au facut o descriere a locatiei si au identificat poze ale cladirii respective.

Intr-un interviu luat in noimebrie in interiorul cladirii lui Adrian Camarasan, directorul adjunct al ORNISS, acesta a spus ca subsolul este una din cele mai securizate camere din toata Romania. Insa , a mai spus, ca americanii n-au avut niciodata o inchisoare aici.

Inchisoarea CIA s-a deschis in toamna anului 2003, dupa ce CIA a decis sa inchida activitatile celei din Polonia dupa spusele fostilor oficiali SUA.

Introducerea detinutilor in cladirea inchisorii fara a fi vazuti era destul de usor. Dupa ce aterizau in Bucuresti, detinutii erau adusi cu ajutorul unor dubite. Agentii CIA mergeau pe drumuri laturalnice pana la locatie si intrau printr-o poarta laturalnica ce dadea in inchisoare.

Detinutii puteau fi atunci scosi din dube si introdusi in puscarie catre subsolul acesteia.

Subsolul era format din sase celule prefabricate, fiecare cu un ceas si-o sageata care aratau inspre Mecca, spuneau oficialii. Celulele erau pe arcuri, ceea ce le facea sa fie intr-un usor dezechilibru cauzand dezorientare printre unii dintre detinuti.

CIA a refuzat sa ofere comentarii privind aceasta  inchisoare.

In timpul primei luni a detentiei, detinutii erau privati de somn si stropiti cu apa, palmuiti sau fortati sa stea in pozitii incomode, spuneau cativa dintre fosti oficiali.

Dupa interogatoriile initiale, detinutii erau tratati cu grija. Prizonierii primeau controale dentale si medicale regulate. CIA furniza catre inchisoare mancare Halal din Frankfurt, Germania, centrul  de operatii european al agentiei. Carnea Halal este pregatita sub reguli religioase similare mancarii kosher.

Fostii oficiali ai SUA spuneau ca acea cladire furniza o acoperire excelenta deoarece era o  cladire guvernamentala. Inchisoarea n-avea nevoie de o securitate foarte ridicata deoarece rezidentii din acea zona stiau ca acea cladire este detinuta de catre guvern.

Activistii pentru drepturile omului au solicitat tarilor din Estul Europei sa investigheze rolul pe care guvernele lor l-au jucat in detinerea inchisorilor unde mijloace de interogare prin tortura erau folosite. Oficialii acestor tari continua sa nege existenta acestor inchisori.

„Cunoastem despre aceste plangeri, dar nu avem nicio informatie despre subiectul in cauza” a spus presedintele Romaniei, Traian Basescu intr-un interviu din septembrie luat de AP.

CIA a incercat sa inchida discutia despre programul de detentie, pe care presedintele Barack Obama l-a desfiintat odata cu venirea sa la Casa Alba.

Detalii ale retelii de inchisori continua sa apara din investigatiile organismelor internationale, reporterilor si grupurilor activiste ale drepturilor omului. „S-au scurs ani in care oficialii a negat” a spus Dick Marty, un politician elvetian care a condus o investigatie despre inchisorile secrete ale CIA pentru Consilul Europei. „In sfarsit incepem sa intelegem ce s-a intamplat cu adevarat in Bucuresti.”

Pe parcursul investigatiei Consiliului Europei, ministrul de externe al Romaniei a asigurat investigatorii printr-un raport scris ca :”nicio persona oficiala sau o alta persoana care sa actioneze in mod oficial n-a fost implicata in privarea de libertate a niciunui individ”. De asemenea acel raport descria si alte cateva investigatii guvernamentale cu privire la inchisoarea secreta a CIA in Romania si a zicea: „Nicio astfel de activitate n-a avut loc pe teritoriul Romaniei.”

Reporterii si investigatorii drepturilor omului a folosit inregistrari de zbor pentru a face legatura dintre Romania si programul CIA. Inregistrari de zbor pentru Boeing 737 cunoscut a fi folosit de catre CIA au aratat un zbor din Polonia catre Bucuresti in septembrie 2003. Printre prizonieri, dupa spusele fostilor oficiali CIA, se numarau Mohammed si Walid bin Attas, care au fost implicati in bombradarea navei USS Cole.

Mai tarziu, alti detinuti – Ramzi Binalshibh, Abd al-Nashiri and Abu Faraj al-Libi – au fost mutati in Romania. Un al-Libi inselator care a fost adus in puscarie in Iunie 2005 a furnizat informatii care mai tarziu au ajutat CIA sa-l identifice pe curierul de incredere al lui Osama bin Laden, un om care fara sa vrea i-a condus la bin Laden insusi.

Documente juridice recent descoperite intr-un proces s-au adaugat la corpul de dovezi care indica o inchisoare CIA in Romania. Fisierele arta ca Richmor Aviation, un contractant al CIA a operat zboruri catre si din Romania si spre alte locatii cum ar fi Maroc si inchisoarea militara a SUA din golful Guantanamo.

Pentru ofiterii CIA care lucrau in secret la inchisoare misiunea nu era incantatoare. Ei stateau cate 90 de zile, dormeau in interiorul complexului si isi luau mesele tot acolo. Erau impiedicati sa paraseasca baza dupa ce prezenta lor in cartier trezea suspiciuni.

Locatiile din Romania si Lituania au fost inchise in prima jumatate a anului 2006 inainte ca directorul CIA Porter Goss sa paraseasca postul. Unii dintre detinuti au fost dusi la Kabul unde CIA putea sa-i retina in mod legal inainte sa-i trimita la Guantanamo. Altii au fost trimisi catre tarile lor.

Traducere de Constantin Tuff

http://www.independent.co.uk

(Visited 313 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.