Exemplul Japoniei

Exemplul Japoniei

by -
4 632

Poporul japonez constituie exemplul unei naţiuni care s-a integrat modernităţii, la înalţi parametri, păstrându-şi mai departe, cu profund respect, elementele existenţei milenare ca fundament al noii construcţii. În centrul fiinţării sale se află principii de educaţie în care sunt afirmate cu o forţă impresionantă ideea de patrie şi cea de solidaritate. Împăratul s-a coborât de la înălţimea poziţiei sale în mijlocul concetăţenilor şi se afirmă ca cel dintâi slujitor al Japoniei, în cel mai bun înţeles al termenului, şi nu ca un beneficiar al rangului său.

Catastrofa cumplită care a lovit această ţară, afirmată printre marile puteri ale lumii nu doar pe plan material, dar mai ales prin conservarea tezaurului spiritualităţii sale, a fost şi este înfruntată într-un mod impresionat. Cu încăpăţânare eroică, japonezii ne dau dovada unor însuşiri rare şi totodată globale, la nivelul naţiunii. Cu o resemnare stoică, privind parcă mai departe, dincolo de o situaţie de nedescris, ei par că şi văd noua Japonie, reconstruită, ca pasărea Phoenix, din propria ei cenuşă! Pentru aceasta şi pentru binele întregii lor comunităţi, asistăm la sacrificii de sine extraordinare, pe care le fac cu o dăruire uimitoare cei ce luptă pentru a înlătura teribila primejdie a centralelor nucleare grav afectate de seism.

La noi, a fost adoptată o nouă lege a învăţământului, cu multă grabă şi departe de a fi dezbătută, chibzuită şi a fi rezultat dintr-un consens. Mă întreb însă dacă noua cale de învăţătură instituită va contribui la un mers înainte şi la pregătirea tinerilor noştri ca cetăţeni ai României, capabili nu doar să-şi asigure propriul viitor, dar şi de a contribui la mersul înainte al ţării lor.  Timp de mai bine de un secol, tinerii români au slujit un proiect naţional, care a jucat şi rolul unui liant între ei; astăzi, fiecare se slujeşte pe sine, iar noţiunea de patrie atrage din partea multora doar surâsuri ironice. Noua lege, complexă şi stufoasă, n-a avut în vedere şi această componentă, iar reporterii se minunează atunci când un tânăr, înnotând contra curentului, le declară că vrea să se reîntoarcă de la studii în ţara sa.

Japonia ne-a demonstrat că există, că este vie, că în cele mai neaşteptate şi grele situaţii cetăţenii ei înţeleg s-o slujească mai departe, cu dăruire, cu jertfe, chiar cu preţul propriei lor vieţi. Cum i-am pregătit şi îi pregătim însă noi pe tinerii români şi cum vor reacţiona ei în caz de nevoie?

autor: Acad. Dan Berindei

sursa: Revista Clipa – Magazinul actualitatii culturale romanesti

(Visited 105 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Asa aste, daca ne invrednicim sa ajungem in rai s-ar putea sa avem multe, multe surprize si sa gasim oameni socotiti de noi mai putin vrednici. Dupa cum insusi Iisus spunea, exista multe locasuri acolo sus.
    Acolo sus sunt pretuite atat smerenia dar si onoarea. Eu stiu de la un preot misionar ca mai ales in Coreea de Sud, dar si in Japonia si China, Biserica in ansamblul ei are tot mai multi aderenti si practicanti. Lucrul asta insa nu aunge in media, ca nu au interes. In China au exista si martiri ortodocsi. Imi mai spunea acel preot misionar ca un astfel de asiatic convertit si botezat este foarte „serios” in credinta lui. Mai precis destul de putin fariseu.

  2. Am urmarit persoane japoneze dind interviuri despre catastrofele care i-au lovit,ca un razboi avind in vedere numarul victimelor,morti,raniti si disparuti,nu mai vorbim ca toata economia este data peste cap. Am remarcat la interlocutorii care au dat interviuri urmatorul lucru.Nonsalanta cu care povesteau despre ce li sau intimplat,faptul ca ramin dirji in continuare si nu sint dispusi sa se exteriorizeze ca alte popoare ,ei isi traiesc destinul si iau lucrurile asa cum sint fara sa dramatizeze.Un popor mindru si dirz,un popor asiatic de la Soare Rasare,un popor misterios si neinteles pentru europeni! Sa auzim numai de bine!

  3. Daca japonezii ar deveni ca noi ortodocsi?!(nimic altceva ) ,ar fi cu gandul tot la ei dar cu exemplul(netanjind)tot ortodox de la noi.Tocmai de asta nu au avut timp (2000 ani)sa aibe ochi pt ortodocsie, pt ca s-au simtit tot timpul super oameni( nu ca noi SIMPLI oameni) chiar si in fata super oamenilor americani mai ales cand au atacat Pearl Harbor-ul. Sa le ajute Dumnezeu sa ramana simpli oameni chiar daca cineva si mai super oameni i-au facut sa ramana harnicuti fie si cu 2-ua bombite nucleare,,,,dar se pare ca unii au sansa sa-si aleaga privilegiul de a se indrepta spre salvarea lumeasca ….fie ea si …electronica…Nu sunt de invidiat ci doar de apreciat(lumeste).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.