Duminica 21 nov. 2010 – Sfintire de Troita la Vistea de Jos...

Duminica 21 nov. 2010 – Sfintire de Troita la Vistea de Jos pentru lupta, suferinta si biruinta romaneasca a Profesorului Olimpiu Borzea si a Retelei de sprijin Vistea

by -
1 439

Asociatia PREZENT! va asteapta duminica 21 noiembrie 2010, dupa Sfanta Liturghie (ora 12:30) la sfintirea Troitei amplasate la Vistea de Jos, judetul Brasov.

Troita s-a ridicat pentru lupta, suferinta si biruinta romaneasca a Profesorului Olimpiu Borzea si a Retelei de sprijin Vistea.

Olimpiu Borzea (n. 31 iulie 1921), fost sef FDC al jud. Sibiu, a coordonat Reteaua de sprijin Vistea in care au activat sute de familii de romani implicati in rezistenta organizata in Tara Fagarasului ca sprijinitori ai luptei anticomuniste din Muntii Fagarasului (a grupului Ion Gavrila Ogoranu). A cazut in mainile Securitatii, a fost condamnat la moarte – ca „dusman de moarte al regimului” comunist. Pedeapsa i-a fost comutata la munca silnica pe viata, fiind eliberat – cu sanatatea grav afectata – in urma decretului din 1964. A ramas in vizorul Securitatii. Dupa decembrie 1989, a prins incredere ca lupta generatie sale pentru neamul romanesc poate fi dusa mai departe de cei mai tineri. A trecut la Domnul in 11 august 2005.

Intrucat in memoria luptatorilor din Muntii Fagarasului a fost ridicat un monument la Manastirea Sambata de Sus, Troita de la Vistea de Jos se doreste a fi un semn de recuostinta si de vesnica pomenire a celor care au fost alaturi de partizani si au cazut ucisi de Securitate, torturati in temnite sau au suferit anchete pana in 1989.

Troita este amplasata in centrul comunei cu acordul autoritatilor locale.

Cei ce doresc sa participe la sfintire ne pot contacta pentru detalii suplimentare privind accesul in zona si structura programului.

Asociatia PREZENT!

Costel si Cezarina Condurache

asociatiaprezent@yahoo.com; 0726.314.475

(Visited 75 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Gavrila si grupul lui s-au jertfit pentru un popor de nesimtiti( in mare partea ) , dar numai asa jertfa acestor eroi era ceea ce trebuia sa fie . El si ”banda” lui fac parte din numele care nu se vor sterge niciodata din constiita celor ce i-au cunoscut atunci si astazi , si-i vor cunoaste si intelege si-n viitor . Ei sunt domnitorii Tarii Fagarasului si a -ntregii Romanii , LIBERE !

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.