Discursul lui Nicolae Titulescu, după alegerea sa în calitate de preşedinte al...

Discursul lui Nicolae Titulescu, după alegerea sa în calitate de preşedinte al celei de-a 11-a sesiuni ordinare a Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor

by -
5 1411

Doamnelor şi domnilor,

Permiteţi-mi să vă exprim adânca mea recunoştiinţă pentru marea cinste pe care aţi făcut-o ţării mele şi mie personal încredinţându-mi, prin voturile dumneavoastră, înalta demnitate de preşedinte al celei de-a 11-a Adunări a Societăţii Naţiunilor.

Îngăduiţi-mi să văd în gestul spontan al numeroaselor delegaţii care au propus numele meu în funcţia de preşedinte dovada că eforturile permanente ale ţării mele de a organiza prin pace şi muncă o viaţă conformă cu marile principii ale Societăţii Naţiunilor n-au trecut neobservate de către dumneavoastră.

Să-mi fie de asemenea îngăduit, domnule preşedinte al Consiliului, să vă exprim profunda recunoştinţă pentru cuvintele prea elogioase pe care le-aţi rostit despre mine şi pe care pot să le justifice doar extrema dumneavoastră bunăvoinţă, precum, poate, şi faptul că am participat încă de la început la lucrările Societăţii Naţiunilor.

Sarcina pe care mi-aţi încredinţat-o implică mari răspunderi. Nu mă dau în lături de la nici una din ele, le accept pe toate. Dar veţi binevoi, sunt sigur, să mă ajutaţi la îndeplinirea acestei sarcini, acordându-mi nepreţuitul dumneavoastră sprijin, ca să putem duce la capăt împreună o muncă rodnică şi operativă.

Cea de-a 11-a Adunare va trebui să discute probleme ce depăşesc în importanţă pe cele abordate până acum de Societatea Naţiunilor. Toate naţiunile, fără excepţie, întâmpină în clipa  de faţă dificultăţi, mai ales de ordin economic, aşa încât nesoluţionarea unei probleme poate să atragă un regres periculos pentru civilizaţie.

Nu mă îndoiesc nicidecum de triumful cooperării internaţionale asupra tuturor năpastelor ce ne ameninţă din umbră, cu condiţia ca fiecare să aducă aici, în opera de colaborare, cele trei elemente fără de care nimic măreţ nu poate fi înfăptuit: dorinţa de înţelegere, voinţa şi generozitatea.

A trecut ceasul vorbelor; a sunat ceasul faptelor. Iată de ce voi încheia rostind urările mele cele mai calde pentru ca deciziile dumneavoastră să se prefacă în acţiuni, şi anume în acele acţiuni pe care omenirea le aşteaptă de la dumneavoastră.

Nicolae Titulescu, Documente diplomatice.

*Adunarea Generală a Societăţii Naţiunilor a ales, în şedinţa din 10 septembrie 1930, cu 46 de voturi din 50, ca preşedinte al sesiunii ordinare pe diplomatul român Nicolae Titulescu.

Aşa cum reiese şi din discursul ţinut cu acest prilej de Nicolae Titulescu, această alegere reprezenta o recunoaştere a eforturilor permanente depuse de România pentru menţinerea păcii şi securităţii. Alegerea a reprezentat totodată şi o recunoaştere a meritelor şi calităţilor personale ale diplomatului român.

 

 

(Visited 662 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

 1. Cititi intai cartea si dupa aceea puneti la indoaila. Nu faceti ca cei care l-au acuzat pe Paul Goma de antisemitism (cuvant mai mincinos ca asta nu stiu sa existe in lumea asta) fara ca sa-i fi citit in prealabil cartile, jurnalele, etc.

  Si care e legatura intre familia Sturdza si familia regala????

  O mana de oameni pusi in slujba raului ne-au vandut tara inainte de Al Doilea Razboi Mondial, la fel cum fac astia de acum. Din pacate pentru dansul, Nicolae Titulescu a fost unul dintre ei, ce l-a manat sa faca asta numai el stie, dar de suferit a avut numai neamul romanesc.

 2. @Marius,ce credibilitate are Printul Mihai Sturdza ??,ca pina acum am vazut ce au facut unii membrii ai Casei Regale de Hohenzolern!!! Sa auzim numai de bine!

 3. Daca veti citi cartea Printului Mihai Sturdza, Romania si sfarsitul europei, veti descoperi adevarata fata a acestui ..nu stiu cum sa-l numesc, care a facut tot ce i-a stat in putinta sa dea Rmania in ghearele marelui urs de la rasarit.

 4. Regele cocainei din Monte Carlo era expert la vorbe goale.

  Cit despre apararea cu onoare a intereselor Romaniei, despre morti numai de bine.

 5. O fire modesta din moment ce multumeste auditoriului nu in numele lui personal,ci in numele Tarii din care face parte si pe care o reprezinta fiind totodata ales Presedinte al Adunarii O.N.U.Un politician de talie internationala,cunoscut in mediile de atunci,ca un bun ideolog si organizator al Dreptului International,la care si-a adus cu prisosinta aportul,multe din ideile lui fiind puse in practica,constituind fondul Legislativ al O.N.U. Cinste memoriei marelui politician Roman,care a reprezentat cu onoare interesele Romaniei in relatiile internationale,iar noi Romanii jubilam de mindrie si bucurie la amintirea lui Nicolae Titulescu! Sa-i fie tarina usoara si D-zeu sa-l odihneasca in liniste si pace! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.