Dezaprobarea de către Rusia a revoluţei conduse de Tudor Vladimirescu (23 februarie...

Dezaprobarea de către Rusia a revoluţei conduse de Tudor Vladimirescu (23 februarie 1821)

by -
0 1539

„La o lună de la lansarea Proclamaţiei lui Tudor, la Iaşi şi-a făcut apariţia conducătorul Eteriei, Alexandru Ipsilanti, fiul fostului domn Constantin Ipsilanti şi, până de curând, aghiotant al ţarului Alexandru I, dar nu cu sprijinul armatei ruse, cum se aşteptau «iniţiaţi mişcării», ci în fruntrea unui modest corp de oaste. În timp ce eteriştii masacrau pe turcii din Galaţi şi din Iaşi, Alexandru Ipsilanti a lansat o proclamaţie, arătând că scopul său este trecerea în Grecia şi că, dacă turcii ar invada ţara, o «straşnică putere se află gătită să pedepsească îndrăzneala lor». În aceeaşi zi (23 februarie), ministrul de externe al Rusiei, contele Capodistria, anunţa desolidarizarea «straşnicei puteri» – pentru că Alexandru Ipsilanti spusese tuturor că sosirea armatei ruse este iminentă – de faptele şi declaraţiile lui Ipsilanti şi exprimă acordul pentru intervenţia militară otomană.

Câteva zile mai târziu, la 28 februarie, triumviratul Brâncoveanu-Ghica-Văcărescu lua cunoştinţă că ţarul însuşi, aflat la Congresul Sfintei Alianţe de la Laybach (Ljubljana), dezavuase acţiunea lui Tudor. Era ora adevărului: fără asistenţa Rusiei, totul era pierdut. Cei care îndrumaseră pe Tudor să ridice poporul la arme au fugit la Braşov, lăsându-l pe conducătorul «Adunării norodului» fără ghidajul politic pe care şi-l asumaseră.

Tudor, rămas acum singur, avea – deşi în alte condiţii decât celei imaginate la începutul acţiunii sale – o totală libertate de acţiune. El a intrat în Bucureşti (21 martie) şi, pentru a păstra continuitatea politică şi cadrul legal, ambele necesare, din momentul spulberării speranţei în «umbrela protectoare» a Rusiei, a încheiat o înţelegere cu boierii rămaşi – între care figura cea mai proeminentă era marele vistier Alexandru Filipescu-Vulpe – , lăsându-le lor aparenţa puterii.”

*Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român, Partea a III-a, Cap . 1 – „Frământări social-politice”, pp. 202-203, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1997.

Vezi  şi Mişcarea secretă grecească “Eteria” si românii.

(Visited 511 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.