Decăderea în lume

Decăderea în lume

by -
0 667

Că mitocanul naţional se dă în stambă sau în aţică (aţica este şi mai subţire, şi de mai proastă calitate, un fel de tifon!), nici că mai are importanţă. Dar, aşa după cum am mai spus-o, el a irigat cu acest procedeu toate etajele societăţii româneşti, mai toate canalele mediatice şi sigur toate televiziile. Tot complet, cum zicea un premare de comună. Că, să nu vă fie cu supărare, stimaţi oameni buni, dar noi acţionăm conform principiului turmei, ce face şeful, imită şi amploaiaţii! Un fel de lapte gros social. Parcă mi-e şi lehamite să mai spun încă o dată ceea ce se observă cu ochiul liber de mai bine de două decenii de trăiri intense şi aprinse! La ce vă veţi fi aşteptat din partea lui alde Columbel Irineanu, Pupazzo Zăvoreanu, Mahalalia Pateuţ şi Caras Severin? Dar din partea clanului sau tribului Luşesko, a amărâtei de Avassquirit sau a popagandistei de buzunar Rochelaru? Aveaţi vreun dubiu de îndoială că nu e nimic de capul lor, că vor da cu bâta în baltă când le e lumea mai dragă? Nu aţi văzut de unde vin, încotro se duc, cum arată fameliile lor, cum arată ei înşişi, cum vorbesc, ce trăiri au? Din neam prost nu poate răsări niciodată altceva decât tot un neam prost, e o lege! Şi deloc vreo tocmeală.
Wikileaks ăsta, care ne asasinează şi ne isterizează pe micile ecrane, pare un altfel de obsedant deceniu, că dă în vileag convorbiri tovărăşeşti cablate de din anii două mii! Nerd şi geek, termeni reprezentativi pentru tinerii solitari şi intelijenţi, amatori de ordinatoare, internet, i şi a-poduri, tablete, smartphon-uri etc. nu au pătruns la noi, care ne focusăm şi ne implementăm pe alte paliere şi spaliere sustenabile. Noi avem probleme de identificare la comandă a bătrânilor ciripitori, ephialteşii chirciţi. Oare dosariada locală ce pete o mai arăta şi ce securachi o mai defrişa? Oricum, nu spune nimic, bănuiam tot despre toţi şi încă nu sunt daţi patibularii noicari, cu efectivul complet! Nea Jimmy Besoiu cred că din simplă oftică provocată de Teatrul Mic, cea mai performantă instituţie de spectacol din anii ‘70-’80, neegalată până în prezent, s-a apucat să bingăne, precum şi ca sarcină de partid. Orice aţi spune, şi chiar dacă presa nu mai este a patra, ci a cincea putere în stat – după Ignacio Ramonet, căci e ţinută în lesă de enterese şi de corporaţii -, ceva tot se întâmplă, americanii scot de sub vopsea acte, socoteli, englezii se pregătesc să desigileze şi să declasifice arhivele Foreign Office-ului de pe vremea imperiului colonial. Noi, ca întotdeauna, bifăm acţiuni obşteşti la spartul târgului, ne facem că lucrăm şi conlucrăm la ghergheful Nato, licităm în direct şi la perete terfeloagele autorului de aforisme Cioran şi îl prezentăm pe A. Pellea cu vocea lui Emanoil Petruţ! Să ne ierte Dumnezeu Atotputernicul, dar şi la parastase suntem ridicoli! Tragici suntem când transmitem în priză directă ducerea pe targă a spitalelor!
Fireşte că nu sunt bani şi nu numai la noi, care suntem chemaţi să dăm cota pentru aşa-zisa integrare euro-atlantică, dar societatea postmodernă, hipermodernă sau cosmodernă a loisir-ului – lucru perfect prevăzut de altfel de bătrânul Marx – se bazează mai mult pe asistaţi decât pe cetăţeni activi sau pe muncitori. Inversul asistaţilor ar fi taman dictatura proletariatului, statul uniform şi obligatoriu, cloşca şi puii ei de aur, universul orwellian, munca pe bandă rulantă, producţia în serie şi recreaţia mare, conform logicii incoerente şi ilogice a acestor rumegători de idei strâmbe ce murdăresc televizoarele. Nu-i trimitem în bibliotecă, fiindcă se duc degeaba, nu au efectuat clasele primare la timp şi nu ştiu buchea, ei sunt puşi doar să blodogorească ceea ce li se cere, ca simpli activenko!
Răzbelul Rece s-a dus, s-a terminat, o nouă dare de cărţi se întinde amu peste lume. Noi, ca şi pe vremea de dinainte, şi acum tot statut de sateliţi avem, nu am ajuns planete de sine stătătoare. Nici măcar planete de-alea, din guşa lui Coco, bilete de papagal! Chiar dacă afişăm numai papagali şi guguştiuci pe scena publică. Papagali şi guguştiuci bre, dar unşi cu scumpeturi fake şi ţinuţi în puful burselor pomădate şi telefonate şi al cabinetelor evropeneşti. Fie vorba între noi, credeţi că mâncătorii ăia de bani de la Bruxelles au vreo valoare mai mare decât alde Eba, Severin sau Becali? Haida-de, tot nişte ciurucuri aruncate acolo să arză gazul degeaba şi să voteze la ordin! Să fie limpede, după ce socialiştii au proiectat UE asta rapid şi căznit, ea a căzut, cum era şi firesc, pe râna dreaptă, popular-populistă şi evident localizat-naţională. Ba începe să tragă şi pe extreme, cum iarăşi e normal. Nu poţi privatiza totul dintr-o ţară şi să ţii hăţurile în capitala Belgiei, care şi aia se clatină! Transporturile, industria extractivă, învăţământul, armata, siguranţa ta, sănătatea nu au de ce se privatiza. Sau nu cu toptanul. Şi dacă faci aşa ceva, ca mai tânăr la minte şi mai neam de slugă, rişti să devii colonie. Ce nici nu suntem, că era o treabă cinstită, suntem semi-colonie.
Ceea ce s-ar putea întâmpla – şi oamenii serioşi se gândesc la asta, căci nu poţi dizolva în nici măcar o generaţie secole de istorie – se pare că începe să se întrevadă la orizont: toate sondajele, prost făcute cum sunt ele, arată la noi că lumea regretă stabilitatea şi praful aruncat sub pat al Vechiului Regim dar, atenţie sau achtung, în Austria nu mai puţin de 54% dintre cei intervievaţi se declară în favoarea ieşirii ţărişoarei lor din UE! Dacă vă mai amintiţi că şi Constituţia, iniţial, în Franţa şi Olanda nu a prea trecut, că euro aista este o glumă, că Grecia – Elada e ţara care a făcut lumea şi cosmosul! – e în starea care e, ce să mai zici şi la ce să te mai aştepţi?! Zic tot tălâmbii aceştia de analişti de spanac politic mediatizat, cum că grecii au dat de huzur (iertare, psihi-mu, vorbă proastă, turcească!), dar nu asta-i societatea de consum haotic, exacerbarea lenei şi a viciului împopoţonării? Hai?

autor: Nicolae Iliescu

sursa: Revista Clipa – Magazinul actualitatii culturale romanesti

(Visited 88 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.