Dacii reali erau mult mai puțin tulburători decât vor dacomanii să credem

Dacii reali erau mult mai puțin tulburători decât vor dacomanii să credem

by -
7 1771

Cu aproape 2500 de ani în urmă, Herodot ne spunea că geții sunt „cei mai drepți și mai viteji dintre traci”. Astăzi, apar pe Facebook și pe bloguri dubioase tot mai mulți adevărați urmași ai regelui Burebista, care ne asigură că, de fapt, geții erau cei mai frumoși, cei mai deștepți și aveau cele mai multe perechi de ouă nu numai dintre traci, ci dintre toate neamurile care-o ardeau prin Europa în Antichitate. Adică ce s-o mai dăm cotită, România a fost, pe vremea când era locuită de băieții cu cușmă pe cap și cu brânza-n gură, centrul pământului!

Pentru toți cei dornici să devină patrioți daci adevărați, recomand documentarul Dacii – adevăruri tulburătoare, publicat pe Youtube în martie 2012, care a depășit deja 1 400 000 de vizualizări. Acolo, ai toate șansele să fii tulburat istoric de un absolvent de Medicină și Farmaceutică (Napoleon Săvescu) și de un general în rezervă, fost ministru al Apărării Naționale în guvernul Văcăroiu (Nicolae Spiroiu).

Conform principiului latin (învățat pe șestache tot de la daci) audietur et altera pars – adică hai să vedem ce zic și ceilalți, istoricii adevărați – am vorbit despre strămoșii daci și contemporanii daciști cu profesorul Vasile Cotiugă, lector universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universității A. I Cuza din Iași, doctor în arheologie preistorică, autor (în colaborare cu Marius Alexianu), al unei lucrări intitulate Geţii şi dacii în izvoarele scrise în greacă şi latină, apărută la Iași, în 2001.

Vom lua, pe rând argumentele daciștilor și vom vedea ce părere au istoricii despre ele:

Mitul dacului avansat filosofic și științific

Ce spun daciștii : Mai toți autorii vechi, în frunte cu Herodot, Platon și Strabon, îi prezintă pe daci drept un popor foarte avansat, cu preocupări științifice și filosofice. La Strabon, de exemplu, găsim următorul fragment: „observând înclinarea lor de a-l asculta în toate, şi că ei sunt din fire deştepţi, [Burebista] i-a instruit în aproape toate ramurile filozofiei; căci era un maestru priceput în acest domeniu. El i-a învăţat etică, i-a instruit în ştiinţele fizicii, făcându-i să trăiască conform Belaginelor sau a legilor naturii transmise de la Zalmoxis, i-a învăţat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare, în privinţa minţii”.

Vasile Cotiugă: Herodot, Strabon sau Platon nu făceau cercetare istorică propriu-zisă, nu mergeau la fața locului, să se documenteze și să verifice faptele. Mare parte din opera lor este bazată pe formulări de tipul „după câte am aflat de la…” și pe informații pe care le preluau unii de la alții, într-o practică pe care azi am considera-o plagiat. Ei nu îi laudă numai pe daci, ci prezintă laudativ mai multe popoare antice, pentru a pune simplitatea și moralitatea acestora (mai mult presupusă decât reală) în opoziție cu ceea ce considerau a fi decăderea morală a contemporanilor. De exemplu, Tacitus a scris o lucrare în care îi prezintă laudativ și pe germanici, punând moralitatea strictă a acestora în opoziție cu degradarea Romei din secolul I. Lucrarea trebuie privită în context, în niciun caz civilizația germanică a timpului nu se putea compara cu civilizația romană. Niciun om serios nu își poate imagina că un popor întreg se ocupa toată ziua cu filosofia, astronomia sau botanica, așa cum îi prezintă Strabon pe geți.

Mitul istoricilor malefici care, împreună cu autoritățile, vor să ascundă adevărul cutremurător despre daci

Ce spun daciștii : Daciștii spun că alde Nicolae Iorga, Vasile Pârvan sau ce istorici mai vreți au fost toți niște impostori, care-au ascuns adevărul adevărat despre daci. Adevăr pe care, bineînțeles, îl revelează doar ei. Chiar în debutul documentarului Dacii –adevăruri tulburătoare, crainicul ne spune, cu exaltarea celui căruia însuși Dumnezeu i-a revelat adevărul suprem: „Privind urmele unui trecut misterios și glorios în același timp, ce rezonează peste milenii în sufletele multora dintre noi, ne întrebăm în mod firesc de ce mulți oficiali români, atât din sfera politică, cât și din cea academică, ignoră cu nonșalanță dovezile incontestabile ale continuității dacilor pe aceste meleaguri sau, chiar mai mult, se luptă să ne convingă pe toți că dacii au fost doar niște primitivi șterși din istorie de Imperiul Roman”.

Vasile Cotiugă : Faptul că oameni din domeniul militar sau medical vin să vorbească despre istorie poate fi caracterizat cel mai bine dacă încercăm să ne imaginăm o situație în oglindă: să presupunem că izbucnește acum un război, iar eu merg pe front, la comanda trupelor, și încep să le spun pe ce flanc să atace. Care ar fi reacția generalilor, în acest caz? „De unde vii tu, cine ești, în ce calitate vorbești?”. Pe de altă parte, mulți dintre cei care sunt adepți ai dacismului dispun de fonduri importante, de sume de bani pe care le utilizează pentru a organiza congrese, conferințe și pentru a-și promova ideile. Astfel, acestea ajung să fie mai cunoscute, pentru publicul larg, decât concluziile bazate pe cercetare, pentru că Academia Română, de exemplu, nu dispune de aceste fonduri și nu avem nici banii necesari nici măcar pentru a publica o ediție valoroasă a izvoarelor dacice. Sunt cetăți antice care stau să cadă, se distrug din lipsa fondurilor.

Mitul romanilor care au trecut tiptil pe aici, fără să influențeze cine știe ce

Ce spun daciștii: Romanii n-au cucerit decât o bucățică din măreața Dacie, au rămas acolo doar puțin peste 150 de ani, iar femeile geto-dace nu s-au uitat la ei nici cu curul, așa că nici vorbă de vreo împreunare sau romanizare, cum ați învățat pe la școală.

Vasile Cotiugă : E practic imposibil de delimitat precis teritoriul locuit de geto-daci, darămite să calculezi și procente!. Chiar și stăpânirea lui Burebista nu a fost un stat propriu-zis, cu granițe clar delimitate. Au existat conflicte cu diferite populații care locuiau la sud de Dunăre, în viitoarea provincie romană Moesia, sau spre vest, pe Serbiei și Ungariei actuale, iar aceste conflicte au fost câștigate de Burebista. Urmarea a fost o recunoaștere a autorității sale pe teritoriile respective, însă aici s-a oprit totul, nu au ajusn dacii să administreze propriu-zis acele teritorii. Nu putem vorbi despre un stat cu granițe fixe, să zicem „bun, statul se termina aici, la doi kilometri vest de Budapesta, iar frontiera era patrulată de grăniceri”. Iar, referitor la timp, dacii au început să fie influențați de civilizația romană cel puțin cu 150 de ani înainte de cucerire, romanizarea fiind un proces care a început mult înainte de cucerire și a continuat chiar și după retragerea aureliană, când legăturile cu Imperiul nu s-au întrerupt brusc. .

Mitul limbii dacice din care se trage latina

Ce spun daciștii : Dacă noi vorbim astăzi o limbă de origine latină, la fel ca spaniolii sau italienii, și ne chemăm români, asta nu ni se trage nicidecum de la romani, cum crede tot prostul, ci tot de la daci, care de fapt, sub acoperire, au vorbit tot timpul latina, numai că le-a fost rușine să recunoască în scris!

Vasile Cotiugă : Referitor la ideea conform căreia limba latină și-ar avea originea în limba dacică, nu are nici o justificare științifică.

Mitul poporului dac care a uimit până la uluire toți străinii care au avut contact cu el

Ce spun daciștii : De la Herodot încoace, toți cronicarii au lăudat poporul dac/român. România rămâne un miracol, căruia i s-a prevăzut un viitor mesianic. Profetul indian Sundhar Singh scria în 1922 că romanii vor deveni un popor îndrăgit și respectat de toate popoarele lumii.

Vasile Cotiugă : Toate teoriile astea sunt și efectul unui complex. Sunt numeroși călători străini care au trecut prin Țările române în diferite epoci și care îi prezintă pe români ca pe niște leneși, hoți, bețivani sau așa mai departe – imagine a românilor care se regăsește inclusiv astăzi, în destule medii și în presa occidentală. Și, în cadrul unor întâlniri internaționale – inclusiv în context academic, și eu m-am confruntat cu astfel de situații – se întâmplă ca unii colegi din străinătate să se refere la aceste mențiuni: „uite cine sunt strămoșii voștri”. E deranjant, dar nu ai ce face, trebuie să-ți porți crucea și să dovedești că, măcar în ceea ce te privește, lucrurile stau altfel. Ei bine, alții refuză să își poarte crucea și preferă să vină cu aceste teorii, că uite, strămoșii noștri au fost de fapt mai buni, mai vechi, mai importanți decât toți ai voștri. Dar ele nu au bază științifică.

Dar în recunoașterea adevărurilor tulburătoare despre daci e cheia recăpătării demnității noastre naționale! Barză! Viezure! Mânz!

Ce spun daciștii: Cunoașterea trecutului nostru dacic și conștiința faptului că suntem urmașii unuia din marile popoare ale lumii ne vor readuce mândria de a fi români (sau daci, dacă binevoim să renunțăm la numele pe care l-am purtat în ultimele două milenii) și ne vom regăsi demnitatea, ca popor.

Vasile Cotiugă : Într-adevăr, toată această teorie e și o reacție la mizeria din jur, la tot ce nu merge în România. Unii oameni implicați în acest tip de cercetare au ajuns, mergând înapoi în istorie, la concluzia că poate aspectele neplăcute din comportamentul românilor se datorează amestecului de populații de pe vremea romană, faptului că aici au fost aduși coloniști „ex toto orbe Romano” – din toată lumea romană, cum se exprimă Eutropius. Și simt nevoia să opună, acestei diversități, o idee de continuitate, de element stabil, dincolo de valurile care s-au perindat pe aici. Dar nu este altceva decât o modă trecătoare. E drept, a revenit periodic, începând cu Hașdeu, urmat de Densușianu, apoi în perioada comunistă. Apogeul a fost în 1981, când Ceaușescu a sărbătorit, cu fast, împlinirea a 2050 de ani de la întemeierea primului stat centralizat dac, de către Burebista. Dar rămâne o direcție periferică, mai mult o chestiune de presă, de discuții paralele cu dezbaterea științifică propriu-zisă. Influența teoriilor daciste asupra istoriografiei propriu-zise rămâne minoră sau chiar inexistentă. (autor: Marius Ene, Sursa)

Vezi şi Răspuns unei manipulări numite: „Dacii, adevăruri tulburătoare 2012”

(Visited 681 times, 1 visits today)

7 COMMENTS

 1. Un articol de tot rahatul ca sa nu folosesc cuvantul din articol.
  De cate ori „latino afonii” vin sa justifice latinitatea poporului roman vin cu cate un doctor in istorie, care ce a facut el: a citit si a tot citit ce au scris altii a memorat ani si epoci, apoi a venit si a interpretat din memorie ce spuneau altii dar cu cuvintele lui si iata gogeamitea doctor in istorie.
  Pai daca mergem dupa ideea ca izvoarele antice sunt povesti nemuritoare atunci sa le consideram nemuritoare pe toate si sa ne bazam spusele pe cercetare in teren si pe deductie logica nu pe a lua ce ne convine noua din antici .
  http://www.oino.it/eventi_brixiarumena.php(asta este istorie in teren nu istoria facuta retinand ca papagalul peragrafe intregi din scrierile altora si prezentandu-le sub alta forma. Si sa retinem un lucru, metodele de cercetare cu secole in urma erau rudimentare si de aici si pana la a trage concluzi pripite si a postula falsuri ca adevaruri nu este decat un pas. Un alt aspect de retinut pentru toata lumea, istoricii lucreaza cu modele si de cele mai multe ori, daca descopera ceva incearca sa plaseze descoperirea intr-un pazzle deja existent, sa faca acel ceva sa incapa acolo chiar daca nu se potriveste cu conturul .

 2. da de aia l-o batut si pe traian in 101 ca erau putini tulburatori totusi deci inca un fals a latinomanilor. demn de tot penibilul cu cat acesti latinomani pot sa doreasca ceva neaparat sa arate chiar daca este doar in mintea lor. un fix de care nu pot sa treaca altora in schimb le este rusine acum sa recunoasca dupa ani multi de sustinere a acestei minciuni care este latinizarea.

 3. Domnule Nicolae Popescu,

  Dumneavoastra sunteti din fire mai slab de inger ori poate, va trageti neamul din evrei? Caci ceea ce incercati sa scrieti, minciunile cat si tentativa de manipulare – esuata, evident , nu stau in caracterul drept al unui roman.
  Este o adevarata rusine ca intr-o publicatie online denumita ” Foaie Nationala” sa stea scrise astfel de lucruri.
  Va urez dumneavoastra, cat si urmarilor pe care ii veti avea daca nu sunt deja, sa se abata blestemele Sfintilor Inchisorilor.

  Cu respectul cuvenit unei non-valori,

 4. Asta nu e articol din foaia nationala ci din cea ANTI-nationala. Ati gresit „adrisantul” ma sau s-au infiltrat si aci baietii? Argumente sofiste si circulare tampite, fara baza factica; numa „parerologie” da’ cu diploma de istoric; „Credeti-ma sunt istoric”… exact ca Boia. Nu mai trebuie sa aduc aci banalitai cum ar fi faptul ca Schliemann NU era istoric si a descoperit ceea ce AILALTI considerau un mit! Rusine!

 5. @lucretia
  Draga mea,daca tu te consideri catea,si nicimacar de rasa,te priveste.Dar eu unul ma simt cel putin jignit ca ma faci corcitura.Ce idiotenie rasista mai e si treaba asta cu „natia pura”?A existat vreaodata asa ceva?Sau a fost un artificiu politic pentru prostii complexati,care vad ca nu au disparut nici pana astazi?

  adevaruridespredacisti.wordpress.com

 6. Mai gasiti undeva o natie pura? suntem corcituri.
  Doar in triburi s-or mai gasi cat de cat niste populatii pure, si acolo, sigur au fost atacati de alte si alte triburi si s-au amestecat.

 7. un articol ciudat, care nu avea dreptul sa apara pe site/ul foaienationala.
  mare diferenta intre acest articol si ” raspunsul unei manipulari: Dacii, adevaruri tulburatoare” care este mult mai aproape de adevar si de bun simt…
  nici dacistii nici voi nu aveti dreptate, chiar cred ca faceti parte din aceasi tagma, dar partide diferite

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.