Cugetări: Sfinți români, sfinți străini

Cugetări: Sfinți români, sfinți străini

by -
4 806

Astazi 9 Noiembrie 2010 se sarbatoresc in calendarul Crestin Ortodox urmatorii Sfinti: Sf. Mc. Onisifor şi Porfirie din Efes; Cuvioasa Matroana de la Constantinopol; Sf. Ierarh Nectarie de Eghina, făcătorul de minuni; Sf.Mucenici: Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.

La Biserica unde merg eu de obicei s-a facut Sfanta Liturghie pentru cei patru Sfinti romani, Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat, iar la slujba nu au participat mai mult de 7 persoane cu tot cu preot.

La Manastirea Radu Voda, stau de cateva zile la rand sute de persoane pentru a se inchina la moastele Sfantului Nectarie.

Nu stiu cati ati inteles unde vreau eu sa ajung, insa celor care nu au inteles vreau sa le spun ca am tot respectul pentru Sfantul Nectarie si pentru toate minunile pe care le-a facut. Cunosc personal oameni care s-au vindecat de boli grave cu ajutorul Sfantului Nectarie. Deci nu as avea niciun motiv sa nu il respect ca pe unul din „prietenii Lui Dumnezeu”.

Durerea mea este ca foarte putini dintre noi romanii i-am cinstit astazi pe acesti sfinti ai neamului romanesc. Sfinti care s-au ridicat dintre inaintasii nostri. As vrea sa intreb in cate Biserici s-a savarsit astazi Sfanta Liturghie pentru acesti sfinti? Cati romani au stiut  ca acesti sfinti se sarbatoresc astazi, ori cati stiu macar de existenta lor? Nu stiu cati, dar cred ca foarte putini.

Cum ii putem noi iubi sincer pe Sfintii altor neamuri, cand pe cei care i-a ridicat Dumnezeu din neamul nostru nu-i cinstim?

Cum putem iubi mai intai cele ale strainilor, daca mai intai nu cunoastem si iubim cele ale noastre?

Fugim de a intra in comuniune cu Sfintii nostri. Cati avem in case icoane cu Sfanta Teodora de la Sihla, sau cu Sfantul Dimitrie Basarabov, ori cu Sfantul Calinic de la Cernica? Nu mai vorbesc de Sfantul Daniil Sihastrul ori Sfantul Stefan cel Mare?

De Sfanta Parascheva si de Sfantul Dimitrie ne aducem aminte odata pe an si ne imbulzim si ne calcam in picioare (spre deliciul paganilor si ateilor care ne iau in ras pentru asta) pentru a le saruta moastele mai repede, desi moastele lor sunt acolo spre inchinare in tot timpul anului. Cati din cei care se imbulzesc in fiecare an la acesti sfinti le fac acatistul zilnic, ori macar saptamanal, daca au atata dragoste pentru ei? Nu stiu, poate multi…eu doar intreb.

Nu e niciun rau in ai cinsti pe sfintii altor neamuri Ortodoxe, poate ca multi cresc duhovniceste cu ajutorul acestor sfinti, insa sfintii nostri cui ii lasam? Ii vor cinsti grecii? Sau sarbii, sau rusii?

C.M

.

(Visited 218 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Bine punctat 🙂

    In zilele noastre nu prea mai poti pune problema asa. Repede iti sar toti in cap si se reped sa-ti tina cuvantari si predici despre universalitatea Ortodoxiei, despre faptul ca suntem una intru Hristos, indiferent de natie, despre faptul ca este oarecum pacat genul acesta de nationalism (desi gandirea in sine este doar una de bun-simt, nu neaparat nationalista), si asa mai departe.

    Deci, cu alta cuvinte, treburi inalte, nu gluma 🙂 Nu mai sta nimeni sa asculte lucruri d-astea de bun simt gen „ar trebui sa-mi fie mai aproape camasa decat haina”, desi ambele au rostul lor si ambele imi tin de cald 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.