Crucea este un simbol creştin, nicidecum unul politic!

Crucea este un simbol creştin, nicidecum unul politic!

by -
0 1164

Foaie Nationala semnalează hărţuirea fără astâmpăr a ideii de divinitate Creatoare şi profanarea continuă la care este supusă simbolistica creştină. Atacul laicist la adresa creştinismului a început în perioada Revoluţiei Franceze şi a continuat pe toată perioada secolului al XIX-lea, culminând în veacul al XX-lea prin dictatura nazistă şi cea comunistă.

În Europa de Vest, adepţii antropologismului egocentric au prins avânt în urma protestelor din 1968, reuşind astfel să crească în intensitate ofensiva împotriva oricărei ordini transcendentale. După 1989, curentul a reuşit să semene sămânţa modernă a anticlericalismului şi în România, mediatizarea excesivă a lui Remus FLORINEL CERNEA sau noul statut al orei de religie, fiind consecinţe ale acestui fenomen.

Joi, 26 februarie a.c., la Cluj-Napoca, a fost inaugurată o expoziţie care va putea fi vizitată până la 22 martie 2015, şi intitulată „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta” (organizatori: Goethe-Zentrum/Centrul Cultural German Cluj-Napoca şi Friedrich-Ebert-Stiftung România). FN nu doreşte să chestioneze calitatea informaţiei din cadrul expoziţiei, considerând că alte organisme sau instituţii o pot face într-un mod mai profesionist, ţinând totuşi să adăugăm că orice fel de extremism politic, de stânga sau de dreapta, precum şi orice fel de fanatism, religios sau ideologic, constituie o ameninţare la adresa libertăţii.

FN doreşte totuşi să semnaleze, că într-unul din afişele prin care organizatorii au ales să promoveze expoziţia, o cruce ortodoxă în stil maramureşean, echivalentul crucii celtice din lumea catolică, este aruncată simbolic la gunoi alături de svastica nazistă şi de un simbol atribuit Mişcării Legionare. Considerăm că folosirea depreciativă a celui mai puterni simbol creştin, crucea, alături de nişte simboluri cu valenţă politică, reprezintă un afront la adresa milioanelor de creştini din lume şi, în special, la adresa creştinilor din România.

Este adevărat, crucea maramureşeană sau celtică, a fost şi este folosită atât în Europa cât şi în România, de mişcări politice cu tendinţe extremiste şi care au ca model organizaţii politice din perioada interbelică. Aceste mişcări, care folosesc crucea pe post de simbol politic, au golit de conţinut un important simbol creştin, dând astfel ocazia organizatorilor unei expoziţii despre extremismul politic, să pună semnul egalităţii între atemporalitatea creştină şi temporalitatea politică.

Nu mai implicaţi creştinismul în politică doar pentru a atrage voturi şi simpatie (sau ură, după caz)! Creştinismul se trăieşte şi nu trebuie afişat precum o haină, doar pentru „a da bine” la public! (Redacţia Foaie Naţională)

(Visited 320 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.