Corespondenta dintre N. Titulescu si W. Roman din 1936

Corespondenta dintre N. Titulescu si W. Roman din 1936

by -
2 2581
caricatura Nicolae Titulescu

“Excelentei sale,

Divizionul de artilerie roman din armata republicana spaniola, care lupta pe sol strain pentru cauza justitiei sociale, a libertatii si pacii mondiale, va trimite d-voastra, marele om de stat, salutul si expresiunea recunostintei sale sincere.

In spiritual pacii indivizibile si al securitatii colective, reprezentate cu atata tarie si autoritate de d-voastra, am venit noi fiii autentici ai poporului roman in Spania Frontului Popular, sa aparam cu arma in mana bunul nostru national si viitorul poporului nostru.

Rezistenta de fier a tinerei armate populare pe frontal Jaramei si contraatacul victorios din Guadalajara, la care am avut onoarea sa participam si noi, au fost doua victorii in favoarea securitatii noastre si indipendentei romanesti. Osteneala d-voastra si sangele romanesc varsat pe tarana spaniola pentru mentinerea pacii mondiale trebuie sa devina chezasia victoriei poporului roman in lupta pentru libertate si pace. Commandant Walter Roman.”

Scrisoarea lui Nicolae Titulescu catre Walter Roman, 1936.

“Domnului Walter Roman, comandantul de artilerie al Brigazii XI Internationale,

Sincere multumiri pentru atentia dumneatale plina de caldura.

Cand pacte nu sunt respectate si oameni de stat devin falimentari, imi face o deosebita placere sa pot felicita oastasi romani care, actionand in spiritual echitatii si dreptatii, reinvie departe de patrie virtutile stramosesti. Nicolae Titulescu.”

Walter Roman, pe numele adevarat Ernest Neulander, evreu comunist, tatal fostului prim-ministru Petre Roman.

referinte: N. Govora in „Relatii romano-ruse”, p. 6, Revista Carpatii, Madrid, 1985 si „Voluntari romani in Spania”, Bucuresti, 1971.

(Visited 611 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

 1. Rusine oficialilor români pentru incultura politică și istorică de care dau dovada vis a vis de Nicolae Titulescu acest servitor NKVD si trădător al românilor.
  Multi nu stiu iar cei care cunosc ascund faptele trădătorului Titulescu. Este un tabu in Romania de azi sa zici ceva de acest NKVD- ist.
  Si avem străzi și instituții cu acest nume , politicienii se fac ca ploua , dar bine că unii sunt atât de prosti că nu stiu cine a fost acest individ .
  Simplul fapt ca a corespondat cu Walter Roman este o rusine pentru acest trădător care atunci era parte a guvernului României.
  Lui Ponte ii spunea Adrian Năstase micul Titulescu
  iar tembelului ii plăcea ca de , auzise si el odată de Titulescu , Che Guevara si alti aventurieri platiti de rusi .

 2. pai,calmucul asta,nu era prietinul sovieticilor???!nu negociase,trecerea ostirii sovietice[ceeace sa ,,intamplat,,peste teritoriul Romaniei,in caz de…asa de murdar a fost capina si regele criminal la mazilit..si taganul de poponel nastase la ,,repatriat,,…???!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.