Cine sunt uigurii?

Cine sunt uigurii?

by -
1 6875

A fost nevoie de doar cateva minute pentru ca stirea despre atacurile impotriva muncitorilor uiguri dintr-o fabrica din provincia chineza Guangdong soldate cu moartea a cel putin doi dintre acestia sa ajunga la prietenii si rudele acestora din provincia Xinjiang; in mai putin de 10 zile acestia din urma au iesit in strada pentru a protesta. A fost nevoie de putine minute pentru ca, odata declansate violentele din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, soldate cu moartea a peste 184 de persoane, agentiile de presa mondiale sa prezinte pe larg evenimentele acestei revolte. Uigurii o minoritate musulmana semi-cunoscuta din China, sunt un popor asuprit care incearca printr-o lupta pacifica sa isi pastreze traditiile etnice si religioase si sa obtina autonomia care momentan exista doar in documente. In cronicile chineze apar amintiţi sub denumiri ca Huihe, Huihu, Weiwu şi Chunwei.

Circa trei pătrimi din uiguri trăiesc în China, iar restul sunt răspândiţi în Kazahstan şi Kîrgîzstan. La recensământul din anul 1990, existau în China 7.214.431 uiguri. Uigurii vorbesc uigura, care are forma scrisă ca şi arabo-persană. Majoritatea uigurilor sunt de religie sunită.

Revolta din 5 iulie 2009 care a avut ca protagonsiti populatia uigura si armata chineza a provocat cele mai multe victime in China dupa revolta din 4 iunie 1989 din Piata Tiananmen, stirea facand inconjurul lumii si sensabilizand comunitatea musulmana internationala. Primul ministru turc Tayyip Erdogan a definit politica chineza din regiunea Xinjiang drept un genocid. La Sydney, Paris si Ankara comunitatea uigura a protestat in fata ambasadei chineze. Bloggurile iraniene au comparat ocupatia chineza a regiunii Xinjiang cu ocupatia israeliana din Palestina.

Dupa revolta tibetana din 2008 si cea din orasul Urumqi din 2009, lumea descopera ca problemele comunitatii uiguri nu au nici o legatura cu coflictul religios, ci cu injustitia sociala, relatiile dintre etnii si cu egalitatea sanselor. Ca si in Tibet, si in regiunea Xinjiang, populatia locala are acces redus la functiile din administratia publica si la slujbele remunerative, totul datorandu-se brutalei propagande ce vine din partea Pekinului, care considera populatia uigura o populatie retrograda.

Cauza tensiunilor dintre uigurii musulmani de etnie turca(uiguri in turca inseamna uniti) ce locuiesc in provincia nord-vestica Xinjiang, si chinezii din etnia han are origini vechi; unii experti in aceasta materie afirma ca tensiunile incep odata cu cucerirea regiunii Xinjiang de catre dinastia manciuriana Qing in 1700. In 1940 o parte a regiunii Xinjiang devine independenta sub numele de Turkistanul de Est, dar in 1949 a fost recucerita de trupele chineze ale lui Mao Zedong. Desi oficial regiunea este una autonoma, de libertati nu prea are parte, secretarul general regional al partidului, Wang Lequan, fiind chinez han. Si daca regiunea a cunoscut de curand o anumita prosperitate economica, de beneficii nu s-au bucurat nativii ci noua generatie de colonisti han ajunsi in aceasta regiune in ultimii 20-30 ani. Tot ei se bucura si de cele mai bune slujbe publice si private, in timp ce uigurii, in special femeile, sunt incurajati sa caute de munca in alte regiuni, fenomen ce a dus in mod intentionat la diluarea populatiei native, astazi uigurii ajungand sa fie o minoritate in propria regiune. Conform ultimilor estimari ale Universitatii Yale, 42% din populatia regiunii Xinjiang este uigura, 40% han si restul e compus din alte etnii. Chinezii han reprezentau doar 5% in 1949. Printre restrictiile impuse de Pekin etniei uigure cea mai odioasa tine de religie: minorii sub 18 ani si cei ce detin functii publice (printre care profesorii) nu pot sa frecventeze moschea. “Toate religiile sunt controlate in China, dar restrictiile impuse uigurilor sunt superioare chiar si celor impuse etniei hui, o alta minoritate musulmana”, explica Michael Dillon, ex director al Centrului de Studii Chineze, din cadrul Universitatii Durham din Carolina de Nord.

Concluzia este ca in China problema minoritatilor este una care deocamdata nu are raspunsuri fiind strict legata de idenitate si traditie religioasa, daca e sa ne gandim la cele mai importante minoritati (tibetani, uiguri, mongoli).

(Visited 3.481 times, 1 visits today)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.