Interviu – Ovidiu Hurduzeu crede că ascetismul ortodox este un antidot împotriva...

Interviu – Ovidiu Hurduzeu crede că ascetismul ortodox este un antidot împotriva consumismului american: „România să înceteze să mai aplice modele din import!“

by -
12 1984

Românii au din ce în ce mai multe soluţii ca să privească realitatea lumii internaţionale. Află astfel că şi în locuri mitizate, precum SUA, oamenii caută disperaţi o realitate mai bună. Ovidiu Hurduzeu, scriitor şi critic social român, ne propune câteva secvenţe americane, bune să ne întărească sufletul şi credinţa.

Ovidiu Hurduzeu, scurtă biografie: Ovidiu Hurduzeu, născut la Bucureşti în anul 1957, este un scriitor şi critic social român, stabilit în California din anul 1990, doctor în literatura franceză şi ştiinţe umaniste al Universităţii Stanford, SUA. Este autorul unui volum de proză scurtă, al unui roman, al unui studiu asupra cazului Unabomber şi a două cărţi de eseistică: „Sclavii fericiţi” şi „A Treia Forţă. România profundă” (împreună cu Mircea Platon).

 

– Domnule Ovidiu Hurduzeu, ştiu că trăiţi în SUA de ani buni. Cum îi văd americanii pe români, pe diferite nivele, de la nivelul omului politic până la cel al omului de cultură?

– Pentru americanul de rând, care nu poate localiza nici New Yorkul pe hartă, România nu există sau a aflat de ea din întâmplare, din surse aleatorii. Cât ştim noi despre insulele Sao Tome şi Principe, atâta ştiu şi aceşti americani despre România. La nivel de stat, relaţiile par excelente. În mass-media americană avem o imagine „călduţă” spre negativă. Suntem mereu prezentaţi în negru-cenuşiu, ceea ce ridică unele întrebări asupra gradului de informare şi de obiectivitate a persoanelor care prezintă informaţii despre România. În mediile universitare şi în cele profesionale avem o imagine foarte bună. Studenţii români care studiază în SUA sunt peste media colegilor lor americani, iar profesioniştii din diferite domenii sunt aproape unanim apreciaţi. Dar nu ne impunem numai prin competenţă, ci mai ales prin competenţa asociată unor trăsături umane deosebite, între care inteligenţa, omenia, cumpătarea şi hărnicia sunt doar câteva. Sistemul economic şi cultural din România, pentru a-şi justifica falimentul, a indus în mintea cetăţenilor ideea unui caracter românesc congenital pervertit: nu mai este nimic de făcut întrucât aşa suntem noi rămaşi de la Dumnezeu, să fim neputincioşi şi hoţi. Nimic nu poate fi mai fals. Este o adevărată ideologie satanică strecurată în suflete cu scopul de a descuraja poporul român şi a-l menţine într-o stare de sclavie.

Plecarea definitivă a tinerilor din România este o tragedie naţională

 

– S-a vorbit foarte mult de o anume atmosferă din interiorul diasporei româneşti. Lucruri nu tocmai bune. Care este acum atmosfera în comunitatea românilor care trăiesc în SUA? Care este orizontul aşteptării acestor români în legătură cu evoluţia României în spaţiul UE?

– Şi aici se exagerează dezbinarea şi se trec sub tăcere lucrurile bune care se fac în baza comuniunii spirituale a românilor. Pe noi ne uneşte Duhul, şi nu un spirit legalist sau colectivist, suntem o simfonie pluripersonală, nu un muşuroi de furnici, creştem într-o Biserică, şi nu într-o pură ordine juridică sau economică. La noi solidaritatea are la bază principiul vecinătăţii. În diasporă, trăim în familia extinsă, cu prietenii, cu neamurile, cu enoriaşii de la biserică, iar aceasta poate crea impresia de „izolare”. La nevoie, „vecinătăţile” se unesc, dar trebuie să existe o nevoie adevărată. Majoritatea românilor din diasporă vor binele României – din moment ce noi, cei din SUA, nu ne lovim zi de zi de prezenţa UE, nu trăim din finanţările Uniunii, nu trebuie să luptăm cu legislaţia ei stufoasă, suntem într-un fel detaşaţi de evoluţia României în spaţiul UE. Rămânem însă profund îngrijoraţi de evoluţia României în propriul ei spaţiu, în propria ei casă şi ogradă.

– Ce valori culturale sau de altă natură, de marcă românească, circulă în sistemul atât de vast al civilizaţiei nord-americane?

– Tot ce are mai bun poporul român ajunge mai greu sau mai uşor şi în SUA. Faptul că aceste valori nu reuşesc întotdeauna să se impună este o altă problemă, care ţine de modul lor de difuzare, de obstacolele pe care le întâmpină în a fi larg cunoscute, şi nu de calitatea lor intrinsecă.

– Mulţi tineri români, majoritatea bine şcoliţi, se îndreaptă tot mai mult spre SUA. Cum se integrează şi, mai ales, cum se raportează ei în continuare la ţara natală?

Plecarea definitivă a tinerilor din România este o tragedie naţională. O şi mai mare tragedie este lipsa unui program coerent şi realist de repatriere. Fiecare tânăr are modul lui de raportare la România, în general tinerii români imigranţi sunt prea preocupaţi să-şi facă un rost în SUA ca să se mai gândească la soarta României. Ca orice imigrant, sunt mânaţi de imbolduri nostalgice să „ajute ţara”, mai organizează câte un club românesc pe la universităţile americane unde studiază şi… cam atât…

Ortodoxia cunoaşte o răspândire mare în SUA

 

– Există o opinie, conform căreia modelul american de viaţă, în general, ar fi lipsit cumva de ancore spirituale. Care este locul Ortodoxiei, cu valorile ei, cu mentalităţile ei, în ansamblul lumii americane contemporane?

– Spre deosebire de România, unde se încearcă şubrezirea Ortodoxiei chiar din interiorul ei, în SUA, Ortodoxia cunoaşte o vigoare şi o răspândire extraordinară. Nu mai este un secret pentru nimeni că SUA trec printr-o profundă criză culturală. Într-adevăr, civilizaţia americană şi-a pierdut ancora spirituală. Religia principală a SUA, protestantismul, s-a transformat drastic în ultimii 30-40 de ani. Dintr-o religie bibliocentrică ce punea accentul pe sacrificiul de sine şi dreptate în numele lui Dumnezeu, a devenit în mare parte ceea ce se numeşte the prosperity Gospel: „Ascultă poruncile lui Dumnezeu şi El te va îmbogăţi”. Vechii predicatori ca Billy Graham au fost înlocuiţi de tipi precum Joel Osteen, care a cumpărat un stadion de 64.000 de locuri şi l-a transformat în biserică, o biserică unde aproape că nu mai este pomenită biblia. Popularitatea de care se bucură cărţi ca „Rugăciunea lui Jabez” este un exemplu grăitor despre starea de cădere spirituală prin care trece America. În acest context, din ce în ce mai mulţi protestanţi americani se convertesc la Ortodoxie. Unii regăsesc credinţa cea adevărată după ce au cunoscut modernismul şi corupţia anglicanismului, sărăcia spirituală a protestantismului american şi scandalurile care zguduie periodic catolicismul. Vreau să subliniez că majoritatea celor care se convertesc adoptă Ortodoxia cu trup şi suflet, iubesc tradiţia ei monastică şi nu doresc în nici un fel ca Ortodoxia să se schimbe. Regăsesc acea ancoră spirituală pierdută. Ascetismul Ortodox este un antidot împotriva consumismului american, oferă o atracţie enormă pentru americani întrucât este un ascetism ce pune în valoare frumuseţea lumii. Doar în Ortodoxie frumuseţea şi ascetismul nu sunt în contradicţie, ci se susţin unul pe altul într-o viziune iconică asupra lumii. După ce-au rătăcit prin alte credinţe, aceşti americani redescoperă cu multă mulţumire o biserică condusă nu de o carte (Biblia) sau de o persoană umană (Papa), ci de însuşi Iisus Hristos. Am întâlnit mulţi dintre aceşti ortodocşi. Fericirea de pe feţele fraţilor mei americani, rugăciunile lor de recunoştinţă – recunoştinţa de a fi reintrat în Duhul dreptei credinţe în Iisus Hristos, hotărârea lor fermă de a nu schimba nimic din dogma şi învăţătura transmise de tradiţiile Ortodoxiei m-au ajutat să mă întăresc în propria mea credinţă.

Prăbuşirea unui mod de viaţă rezultat în urma a două revoluţii

 

– În România, toată lumea acum pare a fi preocupată de criza economică. Mulţi văd primele cauze ale declanşării acestui fenomen complex în slăbiciunile economiei de tip american. Adică o economie excesiv speculativă sau, în termeni de bun-simţ creştin, o economie bazată pe lăcomia excesivă a capitalului multinaţional. Care sunt opiniile dvs. cu privire la acest fenomen?

– Criza mondială actuală este una de sistem. Asistăm la prăbuşirea unui mod de viaţă şi producţie rezultat în urma a două revoluţii. Pe de-o parte, revoluţia culturală a „noii stângi”, începută în anii 1960, care a produs un relativism generalizat, o societate fragmentată şi distrugerea valorilor tradiţionale – deci, un libertarianism cultural -, iar pe de altă parte, un libertarianism economic susţinut de dreapta neoliberală, declanşat prin decizia politică a Administraţiei Reagan, urmată la scurt timp de conducerile altor mari economii dezvoltate, de a relaxa legile antimonopol. Odată ce mecanismul „dereglementărilor” s-a pus în mişcare, el nu a mai putut fi oprit. Dreapta neoconilor (neoconservatorii) nu a făcut decât să continue în plan economic excesele din plan cultural ale stângii. Potrivit actualului „rege-filosof” al conservatorilor britanici, Phillip Blond, libertarianismul cultural şi cel economic au avut o agendă comună, ambele susţinând o ideologie liberală denaturată. Şi nu numai o ideologie denaturată, cât mai ales o antropologie anticreştină. În locul persoanei, în sens creştin, care există numai în comuniune cu celelalte persoane, unice, libere şi responsabile, neoliberalismul a pus individul monadic condus doar de propriul interes egoist. Ţările occidentale dezvoltate nu au luat în considerare sfatul înţelept al Papei Ioan Paul al II-lea, care le-a avertizat imediat după căderea Zidului Berlinului, în enciclica Centesimus Annus: „Ţările occidentale, la rândul lor, riscă să vadă în această prăbuşire a comunismului o victorie unilaterală a propriului lor sistem, ceea ce le-ar împiedica să opereze modificări necesare în acel sistem”.

„Omul nou” european va da greş

 

– Poate România, după 20 de ani de căutări şi ajustări – mai ales la modele europene , să-şi găsească o identitate care să-i asigure un echilibru economic, social şi cultural într-un sistem mai larg, cum este cel al UE?

– UE nu poate oferi un model unic de dezvoltare într-o Europă a naţiunilor, unite într-o comunitate de destin. Toate încercările de amalgamare şi pritocire a valorilor şi populaţiilor de pe bătrânul continent pentru a obţine un „om nou” european, pe modelul lui homo sovieticus, vor da greş. Vor destabiliza şi mai mult echilibrele economice, sociale şi culturale, deja fragilizate de criza economică, declinul demografic şi imigrările masive din afara Europei. România să înceteze să mai aplice modele din import, venite la pachet, şi să treacă de îndată la elaborarea de practici economice şi sociale „made in Romania”, spre binele comun al românilor şi, deopotrivă, al partenerilor noştri europeni.

– Am putea vorbi de un model românesc pe care să-l clădim, uşor-uşor, şi-n plan economico-social în următorii ani pe drumul aşezării României în sistemul european? Un model care să semene întrucâtva cu cel al unor ţări precum Spania, Italia şi, de ce nu, Polonia?

– Noi nu avem de ce şi nici nu am putea să aplicăm ad-litteram un model provenit din alte ţări. Trebuie să restaurăm, să aducem la zi propriile noastre modele economice pe care le-am şters din memoria colectivă şi în bună parte şi din arhive. În cercurile conservatoare tradiţionale din Anglia şi din SUA – mă gândesc în primul rând la gânditori şi economişti catolici precum Stefano Zamagni, John Médaille, Thomas Storck, sau la anglicanul Phillip Blond – este redescoperit cu admiraţie modelul distributist din România lui Ion Mihalache. În anii â20 marele gânditor englez G.K. Chesterton prezenta modelul românesc drept un exemplu demn de urmat pentru întreaga Europă. Până la expoziţia dedicată istoriei cooperaţiei din România, organizată de istoricul Emilia Corbu la Slobozia (expoziţia este încă deschisă publicului), nu se ştia mai nimic de dimensiunile şi complexitatea sistemului economic distributist care a funcţionat în România dinainte de comunism. Ţara noastră a fost pusă pe butuci fiindcă a urmat modele străine de firea românului, de rostul creştin al vieţii sale, modele prea puţin adaptabile realităţilor social-economice de pe aceste meleaguri. Cum modelele importate s-au prăbuşit – chiar presedintele ţării a recunoscut-o în discursul recent de la Tuşnad -, în zadar vom încerca să le cârpim cu petice „morale”, keynesiene, etatiste etc. Observ că în ultimul timp unii ar vrea să vopsească gardul economiei în culorile „creştin democraţiei”. Este o încercare de a „binecuvânta” creştineşte corupţia, abuzul şi cleptocraţia de la noi. Sper ca Biserica Ortodoxă să nu se lase amăgită de aceste manevre politicianiste. Mântuitorul a spus: „Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea”.

Un model economic pentru România

 

– După câte ne-aţi spus, lucraţi la „un model economic pentru România, model în concordanţă cu valorile noastre creştin-ortodoxe”. Faceţi o descriere succintă, pe înţelesul tuturor, a acestui proiect. Singurul model care este cu adevărat în concordanţă cu valorile creştin-ortodoxe este modelul distributist al „economiei civice”, bazat pe antropologia creştină a persoanei, pe sustenabilitate, pe subsidiaritate, pe valorile omeniei, dăruirii şi iubirii creştine. Prin ce este el în concordanţă cu valorile creştine?

– În primul rând, prin faptul că urmăreşte respectarea demnităţii şi autonomiei cetăţenilor în toate laturile vieţii sociale, de la alocaţia pentru nou-născuţi până la asigurarea unui venit drept. Celelalte modele economice promovează pe homo oeconomicus, care nu este o persoană, ci un mijloc, o „resursă umană”, exploatat ca marfă sau ca sursă de profit. În al doilea rând, economia civică promovează dezvoltarea durabilă şi la scară umană, şi nu un progres nesăbuit, de dragul progresului; hiperindividualismul este înlocuit de personalism, în care interesul personal este urmărit cu responsabilitate şi armonizat cu cel al comunităţii. Şi, în al treilea rând, economia civică propune răspândirea largă a proprietăţii productive sub forma unor entităţi mici şi mijlocii care funcţionează „în reţea” sau în asociaţie unele cu altele. Numele de distributism, sub care mai este cunoscut modelul, nu înseamnă „distribuirea bunăstării/bogăţiei” din modelul socialist, ci distribuirea proprietăţii productive (aici intră şi cunoştinţele, şi creditele ieftine destinate producţiei). Nu este vorba numai de o schimbare de model economic, ci de o întreagă paradigmă socială şi culturală. Modelul nu este „de import”, deşi a fost teoretizat, la începutul secolului al XX-lea, de gânditorii catolici G.K. Chesterton şi Hillaire Belloc. În trecutul nostru, distributismul a stat la baza economiei ţărăniştilor lui Ion Mihalache, dar îl regăsim şi în modurile populare de guvernare din tradiţia zemstovului rusesc, evocate de marele gânditor ortodox Alexandr Soljeniţîn şi funcţionează cu succes, azi, în multe locuri de pe glob. Două exemple concludente: cooperativele Mondragón din Ţara Bascilor, cu cei 100.000 de proprietari-lucrători şi 50 de ani de activitate încununată de succes, şi economia civică a Emiliei-Romagna, unde 40% din PIB provine de la firmele care lucrează în sistem partenerial şi asociativ. Este o economie a libertăţii şi demnităţii umane. O economie a dăruirii şi frăţietăţii. O propunere ortodoxă de scoatere a României din criză.

– Domnule Ovidiu Hurduzeu, vă mulţumesc foarte mult, dorindu-vă mult succes în continuare!…

Drd. Stelian Gomboş

(Visited 782 times, 1 visits today)

12 COMMENTS

 1. SUB ORDINUL LUI MIHAI VITEAZUL

  – Ce sa facem?
  – E demult timpul ca România sa-şi facă lăsatul de sînge din vena cu scop terapeutic!

  Toate Partidele Politice din România inclusiv partidul de guvernămînt sunt anti-Româneşti. Românii de sub administraţia Ucrainiana şi din Republica Moldova sunt reprezentaţi de elemente făţarnice şi trădătoare care au cooperat în perioada Sovietica şi cooperează încă şi azi cu agenţii de la Moscova, Chiev si cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Bucuresti. Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României, Serviciul Securităţii de Stat al României actuale cooperează cu Guvernele de la Moscova, Chiev, Belgrad, Sofia, Tel Aviv, Washington în acţiunile lor anti-Româneşti. Funcţionarii DRP folosesc instrumentele guvernamentale, Ambasadele României, Serviciile Secrete Româneşti, studenţii din cadrul sistemului Bolonsc, foşti agenţi militari, etc., pentru a identifica, urmări, neutraliza şi elimina pe acei reprezentanţi luptători de ne-clintit care în pofida adversităţii au rămas în avangarda Naţionalismului Românesc în asa zisa perioada Comunista. Acum patriotii nationalisti Români care sunt devotaţi fideli ai cauzai Naţionalismului Românesc din toate teritoriile Traciane sunt trădaţi, distruşi şi anihilaţi de către DRP de la Bucureşti. Bucureştiul foloseşte DRP ca o afacere, un business, o sursa de promovare social politica pe plan naţional şi internaţional în instituţiile Internaţionalei Financiare Corporatocratice şi ca sursa de îmbogăţire personala în schimbul serviciilor aduse forţelor anti-Româneşti de Pretutindeni.

  (Ce ziceţi, odraslele guvernatorilor din România de la universităţile de elita din SUA şi UE, emigranţii economici, oamenii de afaceri, afaceriştii, banditii şi criminalii se potrivesc şi au aceleaşi probleme, interese, necazuri ca romanii din teritoriile româneşti de sub administraţia Bulgara, Greceasca, Macedoniana, Turca, Serba, Ungara, Ceha, Slovaca, Poloneza, Ucraineana, Rusa?! Categoric NU! Trebuie sa fie create DEPARTAMENTE SEPARATE, buget cu subvenţionare separata. Astfel funcţionarii de la Bucureşti NU vor putea atît de uşor sa fure fondurile şi sa le folosească în interese proprii, de clan, de rudenie, de partide mafiote, etc.)

  Asa ca Guvernul României cu totalitatea partidelor politice, inclusiv PRM în frunte cu aiuritul mahalagiu C. V. Tudor, au devenit pentru noi românii o forţă de temut, o mama vitrega şi ostila a tuturor Românilor din toate teritoriile Traciane.

  Trebuie sa trecem la organizarea si lupta clandestina de supravieţuire împotriva expansiunii teroriste fasciste a Slavilor şi Germanilor şi împotriva acelei forte jidano-sioniste care asmută şi dirijează din umbra. Slavii şi Germanii ne-au asimilat, asasinat şi exterminat din fostele noastre teritorii Traciane de la răul Don pînă la izvoarele Dunării, din Lituania de azi pînă la Marea Adriatica şi Marea Egeei. Azi am rămas doar ici şi colo pe cîte un petic de pămînt Românesc în care suntem sistematic forţat asimilaţi, extremităţi, asasinaţi, s-au constrînşi sa-l părăsim.

  Asa ca rămînem de unii singuri sa ne organizam într-un front clandestin de rezistenta a supravieţuirii noastre naţionale. Speranţa în Guvernul de la Bucureşti a devenit o sinucidere. Deci sa ne consolidam local, sa ne alegem simbolurile şi idealurile din istoria Traciana a stramosilor noştri. Trebuie sa ne formam o ideologie filosofica naţionalista româneasca. Trebuie sa organizam şcolile noastre naţionale Româneşti independente şi Armata Locala Naţionala clandestina a Românilor în localităţile în care ne mai găsim.

  FĂRĂ NAŢIONALISM NU EXISTA NAŢIE. NATA SE FORMEAZĂ PE BAZA SCOLII ŞI ARMATEI NAŢIONALE. Daca vom fi forţaţi atunci: Trei, patru haiduci Români local pot forma o celula clandestina a Armatei Naţionale Româneşti. Şezătorile tradiţionale pot fi transformate în scoli naţionale Româneşti. Republica Moldova poate deveni centru de greutate a tuturor românilor de sub administraţie străină.

  Revoluţionarii Români din România a anului 1989 trebuie sa continue lupta pentru a înlătura clanurile, grupurile tribale, organizaţiile secrete şi mafiote şi sa finalizeze Revoluţia începuta în 1989 ce nu s-a încununat cu îndeplinirea cerinţelor şi aspiraţiile înaintate de bravii revoluţionari. Revoluţionarii trebuie sa aleagă un guvern provizoriu clandestin care trebuie sa dirijeze finalizarea Revoluţiei din 1989 şi instaurarea unui guvern cu adevărat democratic şi drept, care sa slujească interesele întregului popor Român, inclusiv a românilor din toate teritoriile Româneşti de sub administraţie străina.

  Ce va propune Pavel Corut este un eşec şi un refugiu mişelesc de la interesele Naţionale a Românilor pentru promovarea intereselor rasiste şi imperialiste a Germanilor şi Slavilor.

  Ce va propune Mircea Chelaru este o ipoteza a unui general roman privita nu de pe colinele Martei Romanii Traciane, s-au de pe malurile Dîmboviţei, ci o părere birefringenta privita prin prisma constituţiei Americane, străina sentimentului zamolxian şi spiritului naţional Românesc plămadit în natura culturii noastre într-o perioada ce excede trei mii de ani. Însa ideea lansata de M. Chelaru cu „ADUNAREA ÎNŢELEPŢILOR NEAMULUI ROMÂNESC” este buna, dar dînsul nu arata prea multa înţelepciune cînd se ciorovăieşte, cu Mircea Docaru, atunci cînd a trebuit sa facă un front comun împotriva militarilor din Federaţia Rusa, s-au cînd promovează individualităţi trădătoare ca „mari români”, persoane acţiunile cărora au rezultat în persecutarea, încarcerarea şi asasinarea naţionaliştilor români de autorităţile comuniste.

  Ce va propune Mircea Dogaru este o concepţie adevărată şi constructiva şi trebuie sa fie inclusa ca parte a noii ideologii naţionale româneşti. Însa pînă la un anumit punct al istoriei apropiate şi a evenimentelor curente, cînd ajunge sa analizeze comunităţile evreilor şi a zionismului terorist din România, el brusc devine un ISTORIC JUCĂTOR. Si bietul om se îneacă ca ţiganul la mal şi cu o lingura de păcură strica tot butoiul cu miere.

  Cît îl priveşte pe Ion Coja este o marioneta IPOCRITA. Scrie una dar trăieşte cu totul altceva. Lauda virtutea dar duce o viata a unui mişel ticălos de Shabbat-GOY. Dacă-l favorizează, se uneşte cu forţele anti-româneşti a evreimei mondiale, cu elementele din serviciile secrete ucrainene, pentru ai defăima şi asasina caracterul şi personalitatea adevăratului luptător pentru cauza naţionalismului românesc.

  Întreaga Clasa a noii Intelectualităţi Româneşti de la 1947, (aveam multe uscaturi şi pînă atunci), NU EXISTA. Este doar o NULITATE îngîmfata servila capitalismului obiectiv a comunismului subiectiv şi după 1989 brusc au trecut sa servească comunismul subiective pe ruinele capitalismului obiectiv. Ambele sunt mai rele. Una mai periculoasa decît cealaltă. Ambele structuri pe aceeaşi măsură slujesc NU intereselor naţionale a Românilor şi a României, ci interesele CORPORATOCRATIEI FINANCIARE A INTERNAŢIONALEI SIONISTE, ce poarta caracteristici capitalisto-comuniste.

  Speranţa continuităţii noastre rămîne doar pe seama simţului şi unităţii noastre naţionale într-o perioada extrem de grea. Noi ca naţie şi ca ţară naţională am pierdut totul. Nu mai avem ce pierde şi anume acest fapt şi devine imboldul şi siguranţa biruinţelor şi renaşterii Tracilor în cadrul spaţiului străvechii Romanii. Acum a rămas doar unica şi ultima şansă de supravieţuire şi continuitate. În caz contrar cînd spiritul combatant îngenunchează în fata „capul plecat sabia nu-l taie” ne vom transforma cu toţii pe acest ultim petic de pămînt în gunoi organic din care se vor ridica şi înflori alte naţiuni şi alte culturi. Oare nu meritam mai mult decît sa devenim doar fertilizatorul duşmanilor de moarte a tarii şi naţiunii Româneşti?!

  Sa ne unim sub ORDINUL LUI MIHAI VITEAZUL spre reunificarea şi reîntregirea tarii şi neamului Românesc din întregul spaţiu în care mai trăiesc reprezentanţii ai celor peste optzeci de triburi traciane, adică româneşti.

  Mihai Alexandru,
  Godineşti, Cernăuţi.

  ADUNAREA ÎNŢELEPŢILOR lui ZAMOLXIS

  Ross Johnson, cu tot cu „Europa” lui „libera”, cu toţi Vladimirii Bukovski, cu toţi prostii şi vînzătorii de neam si tara din mass-media din România care aleargă după Bukovski şi alţi „disidenţi” smecheri din conspiraţia BRUCKNER-ista, sunt doar nişte vipere şi marionete mincinoase. Necazul Românilor este foarte simplu de explicat si de corectat.

  Ceauşescu cu fracţia naţionalistă reprezenta aripa capitalismului de stat din asa zisul Partidul Comunist Român, lupta pentru interesele şi independenta naţională a României şi Poporului Român.

  Bruckner, Pauper şi restul din reţeaua criminalilor terorişti a acestui trib de javre mîrşave şi lingăi, reprezentau aripa CORPORATOCRATIEI INTERNAŢIONALEI FINANCIARE din acelas asa zisul PCR. Corporatocratia a folosit marionetele lor din PCR, si ei sunt direct vinovaţi de distrugerea României, şi de genocidul intelectualităţii Române, ţărănimii şi de toate crimele teribile pe care le-am suferit şi le înduram încă noi Românii. Nu plîngeţi fraţii mei ca Germania a pierdut în cel de al doilea război mondial. Pentru România ar fi fost mult mai tragic dacă Germania Hitlerista cîştiga războiul. Hitler a fost adus la putere şi finanţat de către Capitalul Corporatocratiei Bancare Internazionale. Avea ca tel sa creeze Veneţia Europeana, adică Uniunea Europeana. Stalin, un imperialist genial, s-a încăpăţînat şi n-a vrut sa intre în grajdul Gorporatocratiei Bancare a Internaţionalei Sioniste. El, Stalin, promova Capitalismul Imperialist de stat al Rusiei în cadrul URSS şi expansiunii sionismului internaţional dincolo de frontierele URSS. A luptat necruţător împotriva, (fracţiei Leniniste şi Trotskiste din PCUS), penetraţiei elementelor Internationalei Financiare în sistemul politic, economic şi bancar al URSS. Pentru ce a şi plătit fiind asasinat murind singur în chinuri în propriile fecale şi urina.

  Ceauşescu a încercat sa scoată România din Grajdul Corporatocratiei Bancare Internazionale Bruckner-iste, şi el a platit conform. (Elena Ceauşescu a mers în potriva politicii soţului sau acţionînd ca un instrument eficace în mîinile lui Silviu Brucan, reprezentantul fidel al Oligarhiei Corporatocratice a Sionismului International.) În revolutia din 1989 Poporul a fost amagit si manipulat. Armata si serviciile secrete au tradat interesele tarii si a poporului Român. O minciuna este cînd unii militari sustin ca daca nu era Iugoslavia ar fi fost România. Cu România s-a întîmplat exact cum fusese pus la cale la Washington – Tel Aviv si Moscova. E alta treaba ca Ungariei si Iugoslaviei le-au curs balele la acel moment cînd au simtit iz de hoit. Saul Bruckner/Silviu Brucan si restul hainilor din gasca Internationalei Financiare a evreimei mondiale erau la Bucuresti deja pe hoit. Corporatocratia Internationala lupta sa controleze viata economica, politica, financiar, informatica si culturala a tarii Românesti.

  România ca tara nationala nu mai exista. Unii istorici si ziaristi îi duc în eroare pe români cînd sustin ca ar exista un plan de ocuparea României de catre evrei. Acest plan existasera înca pîna la cel de al II-lea Razboi Mondial. Planul de ocupare si subjugare a României de catre evrei a fost finalizat de evreimea mondiala, de echipa lor din România în frunte cu Silviu Brucan si Anna Pauker. Ceausescu a încercat sa elibereze România de sub ocupatia devastatoare a evreilor. Silviu Brucan cu echipa sa de calai, care formau si înca controleaza serviciile secrete si securitatea de stat a României, au reusit sa mentina suprematia lor coloniala nazista în România. Serviciile Secrete nationale românesti nu mai exista . Cine încearca sa va convinga invers, va amageste, va duce în eroare, fie din prostie, ignoranta s-au viclenie. Natia Româna a disparut odata cu nationalismul românesc, cu scoala si armata nationala. Din Nationalismul Românesc a ramas doar un decor de vitrina bine dirijat de fortele evreiesti anti-Românesti.

  Noua Dreapta nu este o miscare nationalista, nici un partid extremist si nici o continuare a Miscarii Legionare! Este doar aidoma PRM, o substitutie artificiala de opozitie creata si strict controlata de functionarii/agentii serviciilor speciale a corporatiilor sioniste transnationale.

  Deci nu ungurii si nu rusii, (ei ca si romanii sunt victime si instrumente de anihilare reciproca), prezinta pricina calamitatilor actuale a Românilor. Corporatocratia Internationalei Financiare si marionetele ei, l-au asasinat pe Ceausescu si odata cu aceasta au înlaturat si ultimul Guvern National al României.

  Astfel s-a instaurat cea mai feroce dictatura terorista posibila care tinde sa concentreze la maximum capitalul financiar al României în asa masura, (doar în mîinile cîtorva familii), pîna va rezulta în pierderea de sens a banului. Aceasta concentrare maxima a banului/capitalului automat se transforma în putere, în PUTERE PURA. Banii fac sens doar pîna la o anumita limita concreta de concentrare, de acolo PUTEREA devine unicul SENS al banului/capitalului.

  Si astfel Guvernul Ungurilor si al Rusilor si toate Guvernele din lume la fel vor fi înlaturate, puse în ofsaid.

  Criza financiara actuala este intentionat planificata de un grup de oameni, si este doar una din treptele ce duc la STRUCTURA IERARHICA de CONDUCERE GLOBALA, aducînd în sacrificiu industria si agricultura României în favoarea capitalului bancar.

  Poate sa reziste România acestui sistem ierarhic de subordonare a elementelor inferioare fata de cele superioare? S-au cu alte cuvinte acestui sistem satanic, apocaliptic, s-au anticrist? – DA, DA, de o mie de ori DA!!!

  Cum? – Înlaturarea din economia României a Nomenclaturii Corporatocrate. Înlaturarea oricarei forme de tribalitati, de separare pe grupuri, caste, etc. Prin crearea unui sistem ideologic national. Armata si Scoala sunt instrumentele de revenire la reformarea Natiei Românesti. Formarea unei Armate ce trebuie sa se foloseasca de o îngrijire exceptionala si dragoste din partea poporului si a guvernului Român. Formarea unui sistem scolar pe traditiile nationale a scolii Românesti acumulate pe parcurs de mii de ani. Prin iesirea din sistemul educational BOLONSC, care are ca scop sa creeze claso-geneza societatii noi a individualitatilor mediocrice ce produce doar marionete usor de manipulat de catre acei care controleaza toate resursele.

  Formarea Unei Ideologii TRACIANE de catre ADUNAREA ÎNTELEPTILOR lui ZAMOLXIS din toate teritoriile Traciane ar fi un criteriu divin ce-ar duce CORPORATOCRATIA la un esec total al planului ei satanic de anihilare a neamului românesc si a României.

  De-a lungul Istoriei Sinagoga lui Satan a încercat de mai multe ori sa acapareze control absolut asupra tuturor neamurilor, însa Providenta i-a aruncat dintotdeauna cîte o piatra de poticnire în calea Ierarhiei Guvernului Global.

  Desteapta-te Romane, ca ai în spatele tau un trecut mai vechi si mai glorios decît toate civilizatiile care ti-au furat pamîntul, istoria si ti-au atribuit valorile.

  Un Zelos pentru dreptate înca se lupta cu persistenta.
  Putina dreptate-a ramas din tot ce militantul ne tîlcuieste.
  Sarmana dreptate ar triumfa într-o zi din abundenta
  De s-ar înzestra cu arsenalul pe care minciuna fara scrupule le foloseste.

  Mihai Alexandru,
  Godinesti, Cernauti.

 2. @Pictor Sarion,

  Economia capitalista este sublima dar lipseste cu desavarsire. Asa cum o cunoastem multi dintre noi, ea exista numai pe hartie. Realitatea este ca: marketing = tehnici de manipulare, inclusiv subliminala, oferta nu este determinata de cerere, ci in piata este exact invers, cererea este determinata de oferta, sondajele de piata depinde cine le comanda, resursele umane, cum bine zice articolul, reprezinta reducerea omului la nivel de obiect etc. Ca nu mai vorbim de practici care se ocupa de vanzarea unor bunuri care NU EXISTA in prezent dar ar putea exista in viitor ca derivatele, subprime-urile, casele de clearing, speculatiile pe cursurile de schimb, etc. Exact asta sunt: speculatii. Nu sunt REALE. Sunt doar niste minciuni spuse cu emfaza si cu pretentie docta. Si totusi, imparatul este gol, el nu are haine deloc!
  Citind linku-rile puse de Constantin_Ox, observam ca acestea vorbesc despre o economie care produce bunuri nu neaparat cantitativ cat si calitativ, se intinde atat cat ii e plapuma in prezent, se refera la lucruri REALE, palpabile, pe care poti pune mana, respecta niste reguli de bun simt.
  Nu balariile cu economia capitalista care vinde lucruri din viitor….
  Este extraordinara cartea lui Mircea Platon, Distributismul si statul reprezentativ, as fi vrut sa dau niste citate, dar ar fi insemnat sa o citez pe toata.

 3. @Constantin,multumesc,pentru indrumare,lectura a fost foarte interesanta,cu siguranta Doctrina Economica de Distribuitism s-ar potrivi la cerintele Romaniei! Asteptam ca Guvernul Romaniei sa puna in practica! Sa auzim numai de bine!

 4. @Pictor Sarion… şi celor interesaţi

  Doamne ajută! şi bine v-am găsit. Ceva, ceva, puteţi afla şi aici:
  http://irinamonica.wordpress.com/2011/06/27/programul-de-dezvoltare-distributista-a-agriculturii/
  Iar dacă doriţi o delectare a cititului, puteţi apela aici:
  http://www.archive.org/stream/DistributismulSiStatulReprezentativ#page/n0/mode/2up
  Ceea ce pot eu spune despre Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon este că mi-au lăsat impresia că se preocupă la modul cel mai serios de soarta românilor, şi de aceea şansele ca aceştia să propună soluţii cu adevărat viabile (care dau viaţă…) sunt mari. Dar…, spor la lectură şi încredinţaţi-vă singur.
  Sănătate şi să auzim, iarăşi, de bine!
  Doamne ajută!

 5. @Claudia,recitind comentariul,mai fac o remarca,apropo,de Economisti Romani,daca se scoleau cu adevarat la Scoala Capitalismului,isi puneu in practica cunostiintele economiei de piata spre binele si interesul Romaniei,dar cred marea majoritate sau scolit la Scolile Economiei Centralizate Comuniste,iar cei noi economisti capitalisti au 20 de ani si mai lipsesc vreo 5 ani sa avem in Tara economisti care au invatat economia de piata,de tip capitalist,cu cererea si oferta,cu sondaje de piata,marketing,reting s.a.m.d.Sa-mi fie cu iertare,este un punct de vedere al meu,personal,dar care il putem comenta si diversifica! Sa auzim numai de bine!

 6. @ Claudia,Cu alte cuvinte,inteleg ca spuneti ca o economie actuala de piata nu este potrivita,pe motiv ca se foloseste,minciuna,hotia,inselaciunea si dezinformrea.Pirghiile acestei economii de piata unde cererea si oferta,prevaleaza imi sint cunoscute in general,m-ar interesa cum poate functiona,Economia Distribuitista si cum poate fi instalata in Romania!Am facut apel la Economisti,crezind ca ei cunosc DOCTRINA,totusi multumesc pentru bunavointa de a-mi raspunde! Sa auzim numai de bine!

 7. @Pictor Sarion
  S-ar putea sa ai o dezamagire….. „Economistii” sunt niste perosoane formate in scolile capitaliste, dupa doctrina capitalista, antrenati sa urmareasca doar profitul cu orice pret. Retine: cu ORICE pret. Dupa ei, daca reusesc sa cumpere ieftin de la „fraieri” (de ex resurse naturale sau forta de munca etc) si sa vanda scump , iesind profitul mare, sunt competitivi. De obicei toti reusesc manevra asta prin mituirea catorva responsabili. Pentru cei pe care i-au prostit au urmatoarea explicatie: selectie naturala, frate !
  Scolile de economie sunt cea mai mare farsa…..iti spun asta ca una care a invatat cu mandrie tot ce predau ei in cursurile lor. Acum, cand privesc cu alti ochi, realizez ca suntem invatati cum sa manipulam, cum sa mintim, cum sa furam fara sa fim prinsi.
  Acu’….. or sa sara economistii de …in sus ca le-am denigrat breasla!

  Poate istoricii cinstiti sa ne povesteasca despre economia Romaniei din acea perioada.

 8. Cu siguranta economistii se pricep mai bine ca mine ce inseamna Economia Distributista si as dori sa citesc un comentariu a unui Economist sa cunosc parerea mai multor cititori ! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.