Ce am cîștigat, cînd nimic nu era de pierdut

Ce am cîștigat, cînd nimic nu era de pierdut

by -
0 996

Acum pot spune ceea ce foarte puțini au înțeles și mai puțini au exprimat: din momentul în care inițiativa pentru modificarea Constituției a fost supusă la vot, tabăra conservatoare a avut numai variante cîștigătoare. Dacă referendumul ar fi fost validat, ar fi obținut o victorie istorică, iar România ar fi făcut un pas decisiv într-o zodie fastă. Dacă referendumul nu ar fi fost validat, ar fi primit, totuși, o legitimitate pe care nu a avut-o în ultimii 70 de ani.
Să nu credem că e puțin ce am reușit, chiar dacă varianta a doua pălește celei dintîi.

După teribila perioadă comunistă, de 45 de ani, toate reperele conservatoare (religioase, culturale, politice) au fost șterse sau estompate. Toate încercările postdecembriste de redescoperire și recunoaștere a lor, unele mai viguroase (mișcarea din Piața Universității 1990, de pildă), altele mai firave, au sfîrșit în boicot, manipulare, deturnare (vezi Vatra Românească, PRM, PUNR, pentru debut, dar nu numai), diabolizare și marginalizare.

Astăzi, cu această inițiativă, votată de aproape patru milioane de români, s-a iscat o mare dezbatere națională, care, inevitabil, a provocat o „despărțire a apelor”, din care toate aceste repere ies la lumină și fac masă critică.

Următorul pas logic este coagularea tuturor acelora care nutresc aceste repere. Iar etichetările, asmuțirea mulțimii contra conservatorilor, arderile în efigie nu ne vor mai atinge. Este momentul unei construcții politice pe baza grupărilor civice care au mărturisit aceste repere, le-au apărat si promovat.

Asta am cîștigat prin votul din 6-7 Octombrie. Și nimeni nu ne poate lua. Cu atît mai puțin cu cît avem aliați puternici în Europa și SUA. Da, pentru că votul de sîmbătă și duminică a fost și pentru ei semnalul categoric ca au cu cine discuta pe o platformă comună în România. (autor: Claudiu Târziu, sursa: Rost)

(Visited 96 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.