Cancerul României moderne: Corupţia

Cancerul României moderne: Corupţia

by -
0 708

Nesfârşita tranziţie prin care trecem de peste două decenii ne paralizează mersul înainte, ne roade ca un cancer. Corupţia este un fenomen universal, dar la noi a dobândit proporţii deosebite. Corupţia la înalt nivel este însoţită de cea de masă, care este, moral, şi mai nocivă, deoarece afectează aproape întreg ansamblul societăţii prin numărul „făptuitorilor”, dar şi prin lezarea directă şi indirectă a tuturor – complici ori victime!

Recent, iniţierea deconspirării unei extraordinare reţele de corupţie vamală, soldată cu arestarea câtorva zeci de implicaţi, într-un singur punct de vamă, ne-a dezvăluit proporţiile îngrozitoare pe care l-a căpătat fenomenul tocmai în rândul celor care ar trebui să contribuie la stăvilirea şi eradicarea lui.

În mod legitim, trebuie să ne punem mai multe întrebări.

În primul rând, o astfel de „maladie” nu poate fi doar a unui singur punct vamal. Destinul sau imprudenţe fatale ale făptuitorilor au făcut ca desconspirarea să fie localizată la Siret, dar aceasta nu înseamnă că celelalte puncte vamale sunt situate într-o zonă a inocenţei. În consecinţă, ca o operaţie să fie reuşită, ea trebuie să fie dusă în mod necesar până la capăt, cu toate riscurile inerente.

În al doilea rând, noi, cei din afară, am rămas cu gustul amar al unei operaţii politizate, ca un as ţinut lungă vreme în mânecă! Este fără îndoială că rigorile anchetei au impus o zăbavă, dar, fără să vrem, ne întrebăm dacă n-ar fi fost cazul să se mai fi adăugat chiar şi un scurt răgaz, dezvăluindu-se apoiconcomitent nu doar situaţia unui singur punct vamal, deoarece astfel s-a oferit răgazul pentru ştergerea urmelor într-un întreg sistem.

În al treilea rând, chiar redus, în proporţiile anunţate, cazul ne oferă un tablou zguduitor al unei corupţii, care, prin dimensiunile ei, fiind implicaţi zeci de oameni, ne arată că este vorba de o realitate care nu datează nici de ieri şi nici de alaltăieri, ci care a avut răgazul de a ajunge la formele mature şi dominante dezvăluite, iar acest răgaz a fost oferit vinovaţilor de către organele lor superioare, până la înalte nivele, cărora le revenea răpunderea şi care au fost ori incapabile, ori tolerante sau de-a dreptul complice.

„Partida de vânătoare” care a avut loc rămâne benefică, cu condiţia ca, într-un răstimp cât mai scurt, astfel de „partide” să fie realizate în întreg arealul naţional şi ca ea să nu rămână doar un exerciţiu politicianist într-un moment sau altul.

autor: acad. Dan Berindei

sursa: Revista Clipa – Magazinul actualitatii culturale romanesti

(Visited 137 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.