O ţarã bine…dezorganizatã
De ce avem oare nevoie de legi, de institutii si de Stat dacã nu reusim sã punem, cu ajutorul acestora, o minimã ordine în ograda noastrã? Democratia are un rost si poate fiinta numai dacã autoritatea într-o tarã are un caracter anonim si implacabil, indiferent de cine detine ieri, azi sau mîine puterea.
Din nefericire la noi, sub pojghita groasã care ar trebui sã îmbrace strîmturile functionale ale statului, cu roluri precise sau constituit neoficial alte elemente de semn negativ care au subplantat institutiile. Aceste structuri sunt versile, sunt în principal reprezentate de aceleasi persoane plãtite de stat care au deturnat rolul real al activitãtii lor. Ele au luat în beneficiul privat sau personal, timpul lor de muncã, care apartine de drept natiunii, dovedindu-se preocupate de mai rapida, mai sãlbatica si mai mãnoasa agonisealã, în favoarea lor.
Aceastã stare de fapt este potrivnicã democratiei, caracterului ei anonim si implacabil. În decembrie 1989 s-a instalat la cîrma tãrii un grup energic, bine organizat, puternic sprijinit din afarã si din interior de inconstienta poporului naiv, care mai apoi l-a legitimat prin vot. Cu o bunã pregãtire în arta conducerii si manipulãrii, membrii grupului si-au dat seama cã nu vor putea rãmîne la cîrmã fãrã o clientelã politicã, care sã le fie devotatã si sã-i finanteze. Si-au format o pãturã subtire de ciocoi, pe care i-au plasat în fruntea intreprinderilor de stat si a regiilor autonome. La rîndul lor acestia si-au fixat salarii exorbitante, au înfiintat firme cãpusã, au falimentat fabrici si au cumpãrat pe mai nimic tot ce s-a vîndut. Miscãrile s-au produs sub ochiul aparent nepãsãtor, dar direct interesat, al guvernantilor de toate culorile. În acest proces haotic, în care institutiile financiare au avut un rol important de jucat prin inginerii de spãlare a banilor, hotii efectuate prin transferuri frauduloase de fonduri si acordarea preferentialã de împrumuturi fãrã acoperire, tara a fost lãsatã de izbeliste, total dezorganizatã. Coruptia functionarilor a progresat. magistratii au obtinut inamovibilitate, deschizîndu-se calea interpretãrii legilor dupã bunul plac.
Acest fapt a fost facilitat si de o foarte slabã pregãtire profesionalã a celor care au absolvit dreptul pe bazã de dosar de cadre în vremea comunismului. Începutul privatizãrii a dus la aparitia a numeroase birouri notariale si procese civile complicate. România a devenit cea mai litigioasã societate din lume. Singurul lucru pe care l-au învãtat rapid persoanele din domeniul juridic a fost sã pretindã onorarii exorbitante pentru muncã putinã prestatã cu o crasã incompetentã. Marii vinovati au putut astfel scãpa prin ochiurile justitiei, unde au intrat pe o usã si unde au iesit pe calaltã negustori cinstiti. Faptele s-au petrecut sub ochii nepãsãtori ai reprezentantiilor poporului aflati la guvernare sau în opozitie.
S-a ajuns astfel la afirmatia cã în România este foarte periculos sã te ocupi de gãinãrii pentru cã ai putea ajunge dupã gratii, dar dacã furi deajuns ca sã-i cumperi pe toti nu ai nicio problemã. De aceea dupã atîtia ani de pace în aceastã tarã majoritatea populatiei se zbate în sãrãcie, se confruntã cu deficiente grave în domeniul sanitar sau al educatiei si asistã neputincios la cresterea inconstientã a preturilor alimentelor si intimitãtilor. Concluzia este cã e ceva rãu sau gresit cu cei care ne conduc. Fie cã sunt incompetenti, fie cã sunt de rea-credintã.
autor: Viorel Paltin (Monitorul de Fagaras)