Apăraţi memoria lui Mircea Vulcănescu!

Apăraţi memoria lui Mircea Vulcănescu!

by -
0 1208

Ieri am primit o veste stupefiantă: Primăria Sectorului 2 este somată să îndepărteze din spaţiul public (recte Piaţa Sf. Ştefan) bustul lui Mircea Vulcănescu, pe motiv că ar fi al unui criminal de război!

Reclamaţia ar aparţine Institutului “Elie Wiesel” (poate vă amintiţi că această instituţie, aflată în subordinea şi în finanţarea guvernului României, a reuşit să obţină retragerea titlului de cetăţean de onoare al lui Valeriu Gafencu – Sfîntul Închisorilor, pe care l-a acuzat de fascism).

Mircea Vulcănescu a fost condamnat pentru “crime de război” de către un tribunal comunist, într-un simulacru de proces, doar pentru că a fost subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice din Cabinetul Mareşalului Antonescu. Mircea Vulcănescu a murit ca un martir, în 1952, în temniţa Aiudului. Cu preţul vieţii sale salvase viaţa unui tînăr.

Cît de lipsit de discernămînt sau de ticălos trebuie să fii ca să ceri punerea la index a unei valori ca Mircea Vulcănescu, pe baza unei condamnări abuzive, pronunţată, pe motive politice şi fără o culpă reală, de către o instanţă ilegitimă, dintr-un regim – cel comunist – declarat oficial “ilegitim şi criminal”?

Familia lui Vulcănescu şi alte persoane care au fost implicate în proiectul amplasării bustului în sectorul 2 au fost deja alertate şi sînt extrem de mîhnite, pe bună dreptate.

Reclamantul nu ne-a fost confirmat încă, iar public este doar că Primaria 2 a fost sesizată de “cineva”. Primăria Sectorului 2 nu şi-a exprimat deocamdată poziţia.

Pînă vom afla detaliile acestui nou scandal căruia îi cade victimă un uriaş intelectual şi o mare conştiinţă românească din perioada interbelică, aveţi posibilitatea de a apăra memoria lui Mircea Vulcănescu aici. Este doar un prim pas. Dacă va fi nevoie, vom face şi alţii. Nu putem asista nepăsători cînd ne sînt batjocorite valorile.

autor: Claudiu Târziu

Statuia lui Mircea Vulcănescu, amplasată conform legii

(răspunsul Primăriei Sectorului 2)

 

Primăria Sectorului 2 a primit în data de 24 martie a.c., din partea Guvernului României – Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel”, adresa  prin care se solicită „înlăturarea statuii lui Mircea Vulcănescu din piaţa Sfântul Ştefan”, adresă pe care o anexăm.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel” din subordinea Guvernului României precizează că „prezenţa statuii pe spaţiul public contravine legislaţiei în vigoare” din următoarele considerente:

  • „Mircea Vulcănescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru săvârşirea de crime de război şi militantism în favoarea hitlerismului sau fascismului, permiţând intrarea armatelor germane pe teritoriul ţării”,
  • „Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31 din 13 martie 2002 privind ridicarea sau menţinerea în locuri publice a unor statui şi plăci comemorative dedicate criminalilor de război, este interzisă. Totodată Ordonanţa respectivă prevede că fapta de a promova cultul criminalilor de război este incriminată”.

Facem precizarea că bustul lui Mircea Vulcănescu a fost amplasat de Primăria Sectorului 2 în anul 2009 având  la bază toate avizele prevăzute de lege, respectiv:

–      Avizul favorabil al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional nr. 2276/V.T./29.07.2009 primită la Primăria Sectorului 2 cu nr. 58624/3.08.2009,

–      Avizul favorabil al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România nr.306/27.07.2009 primită la primăria Sectorului 2 cu nr.59460/06.08.2009,

–      Avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru prelungirea scuarului spre strada Popa Soare şi crearea spaţiului necesar amplasamentului bustului,

–      În baza acestor avize s-a eliberat Autorizaţia de Construire nr. 1115/105S/22.10.2009 necesară amplasării bustului.

Totodată, pentru corecta informare a societăţii civile privind amplasarea statuii, Primăria Sectorului 2 a desfăşurat, în luna iulie 2009, întâlniri şi consultări, organizate la propunerea unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti, la care au participat: preşedintele Comisiei Monumentelor de For Public, Mihai Oroveanu, academicieni, sculptori, istorici, oameni de litere, membri ai familiei, care au propus şi susţinut amplasarea bustului în piaţa Sfântul Ştefan.

Precizăm că Primăria Sectorului 2 a transmis răspuns la adresa primită de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel” din subordinea Guvernului României, că amplasarea bustul lui Mircea Vulcănescu a fost făcută cu toate avizele prezentate mai sus şi cu respectarea prevederilor legale.

Arhitect şef sector 2,

Bogdan Pârvanu

9 aprilie 2014

Sursa: Ziarişti Online

Vezi documentele AICI

(Visited 249 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.