Antonie Iorgovan despre masonerie
Antonie Iorgovan declara cu un an inainte de moartea sa:
„Francmasoneria este in afara Constitutiei, in afara spiritului democratic si in afara valorilor care inalta fiinta umana”
Antonie Iorgovan inainte sa moara: „AM FOST IRADIAT!”
______________________________________________________________________________________
Cine a fost Antonie Iorgovan?
Antonie Iorgovan (n. 9 august 1948, satul Gornea, comuna Sicheviţa, judeţul Caraş-Severin – d. 4 octombrie 2007, Viena) a fost un jurist român, profesor universitar şi senator pe listele PSD în legislaturile 1990-1992 şi 2000-2008. De asemenea, între anii 1992-1996, a îndeplinit demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României. A fost supranumit „Părintele Constituţiei”.
Funcţii publice
În perioada decembrie 1989 – iunie 1990, profesorul Iorgovan a lucrat ca expert la Comisia juridică, constituţională şi pentru drepturile omului din cadrul CFSN (apoi CPUN). În urma alegerilor parlamentare din 20 mai 1990, el a fost ales ca senator independent de Caraş-Severin, fiind singurul parlamentar ales în afara listei de partid în Parlamentele României de după 1990. În această legislatură, el a făcut parte din Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal. A condus în calitate de preşedinte Comisia de redactare a proiectului de Constituţie a României (Adunarea Constituantă). De asemenea, a făcut parte şi din Comisia de redactare a proiectului de regulament al Senatului.
A demisionat la 9 iunie 1992 din Parlamentul României, deoarece a fost numit de către Senatul României în demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de nouă ani. De asemenea, a demisionat şi de la Curtea Constituţională a României în anul 1996. A condus sau a făcut parte din numeroase delegaţii parlamentare sau ale Curţii Constituţionale în Europa (Franţa, Italia, Spania, Elveţia, etc.), în SUA şi Canada, în America de Sud (Venezuela) şi Africa (Tunisia) etc.
Între anii 1996-1998, a fost preşedinte al Mişcării Ecologiste din România (MER), iar la alegerile parlamentare din 1996 a candidat în numele Uniunii Naţionale de Centru (MER + PDAR + PUR), nefiind ales. În anul 1998 a devenit membru al PDSR, fiind ulterior ales în Consiliul Naţional şi în Colegiul Director. În perioada iunie – noiembrie 2000, a fost consilier judeţean în judeţul Prahova.
În urma alegerilor din noiembrie 2000, Antonie Iorgovan a fost ales ca senator de Prahova pe listele Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR, actualul PSD). În această calitate, a făcut parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (ca vicepreşedinte), din Comisia pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi din Comisia pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei.
Este reales ca senator de Prahova pe listele PSD în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004. În această legislatură, a făcut parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului.
Activitate ştiinţifică
Antonie Iorgovan este autorul mai multor cursuri de Drept administrativ, al unui curs de Drept constituţional, al Tratatului de drept administrativ apărut în 2002, coautor al revizuirii Constituţiei din anul 2003.
El a publicat peste 50 de studii semnificative în revistele de specialitate juridică din ţară şi străinătate, un număr de 5 cursuri universitare de Drept administrativ şi ştiinţa administraţiei, respectiv de Drept constituţional şi instituţii politice (ultimul, Drept constituţional şi instituţii politice a fost publicat la Editura Galeriile „J.L.Calderon”, 1994). A editat un număr de 8 monografii, singur şi în colaborare, între care:
- Constituţia României, comentată şi adnotată (Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, Bucureşti, 1992) – în colaborare;
- Odiseea elaborării Constituţiei (Ed. „Vatra Românească”, Tg. Mureş, 1998);
- Tratat de Drept administrativ, 2 vol. (Ed. Nemira, 2000, reeditat în 2001 şi 2005);
- Revizuirea Constituţiei României – Explicaţii şi comentarii (Ed. Rosetti, 2003);
- Constituţia României, revizuită, comentarii şi explicaţii (Ed. ALL BECK, 2004) – în colaborare;
- Noua lege a contenciosului administrativ – geneză şi explicaţii (Ed. „Roata”, 2004, reeditată în 2006).
http://fanu.wordpress.com/2010/06/17/romania-sub-bocancii-clasei-politice-ticalosite/