Ambasadorul SUA, James Pettit, în vizită la Tiraspol

Ambasadorul SUA, James Pettit, în vizită la Tiraspol

by -
0 471

          Potrivit portalului Deschide.Md, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit a fost pe 13.02.2016 în vizită la Tiraspol.

Ambasadorul SUA în vizită la Tiraspol

         Ambasadorul Statelor Unite în vizită la Tiraspol a remarcat drept pozitiv faptul că în regiunea transnistreană și în Republica Moldova s-a încheiat procesul electoral. Potrivit site-ului administrației de la Tiraspol, ambasadorul american a declarat că alegerea celor doi oferă noi oportunități pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. „Sunt foarte optimist în această privință. Consider că noile puncte de vedere vor contribui la îmbunătățirea situației”, a declarat Pettit.

             James Pettit a declarat că înțelege gravitatea provocărilor economice și politice la care trebuie să facă față regiunea transnistreană. Ambasadorul crede că pentru a înainta în rezolvarea problemelor transnistrene, „este nevoie de cât mai multă răbdare și o nouă viziune”.

„Sperăm că în curând se vor înregistra progrese în acest domeniu. Cât ține de activitatea noastră, noi încercăm să-i convingem pe colegii noștri de la Chișinău să acționeze pozitiv în această direcție”, a declarat ambasadorul Pettit,

Președintele Krasnoselski consideră că orice soluție trebuie să fie avantajoasă reciproc.

Despre interese proprii si aliate

          Deşi avem în Statele Unite un aliat strategic, suntem de aceeaşi parte a în ceea ce priveşte cadrul militar, membri NATO, nu putem să nu fim totuşi îngrijoraţi de faptul că în această zonă a lumii, în estul Europei, se încearcă o modificare a echilibrului de puteri, o reconfigurare a zonelor de influenţă, ceea ce ne pune pe linia întai în aceste negocieri ce se poartă, din păcate, peste capul României. Spun aceste lucruri deoarece interesul cel mai mare faţă de Rep. Moldova, îl are România, iar soluţionarea conflictului transnistrean ar trebui să intereseze şi România, dar Ministerul de Externe al României nu a reuşit niciodata să se facă auzit în această privinţă .

             Din păcate cu un Ministru de Externe, readus din comunism nu doar că nu contăm în ceea ce înseamnă diplomaţia pentru înteresele noastre dincolo de Prut, dar s-ar putea ca negocierile peste capul nostru să nu se facă doar în privinţa conflictului transnistrean,  ci şi în privinţa statului român în sine.

Declaraţa lui James Pettit din 2016

             Şi mai este o problemă! De data aceata în ceea ce îl priveşte pe dl. ambasador al SUA. Să ne amintim de declaraţia acesuia din vara anului trecut:

„Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in cadrul unor granite sigure. Alaturarea Romaniei de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici in Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici in Moldova este cooperarea dintre clasa politica si oamenii din Moldova pentru ca ei toti sa contribuie la realizarea unei tari mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova”

Reacţii

             Declaraţia a declanşat un val uriaş de nemulţumire atât în rândul populaţiei din România, cât şi a celei de peste Prut. Deasemenea au fost declaraţii de dezaprobare şi din partea multor oficiali ai ambelor maluri de Prut. Analizând declaraţia poate putem înţelege de ce a declarat dl. Pettit că Rep. Moldova trebuie să fie suverană, dar negarea legăturilor istorice dintre România şi Rep. Moldova, ori este prostie nemărginită, ori este rea voinţă, oricum ambele fiind pe placul şi în avantajul Rusiei, deoarece declaraţia îi susţine practic acţiunile subversive din Rep. Moldova împotriva curentului unionist şi a apropierii Rep. Moldova de Europa. Să nu mai zicem că drept bonus în România nu a picat deloc bine declaraţia, având în vedere ca mai mult de 70% din cetăţeni doresc unirea cu Rep. Moldova, o parte din ceea ce a fost Basarabia în interbelic.

Putem concluziona că…

         Putem spune că deşi ambasadorul unui aliat s-a dus să negocieze în rezolvarea conflictului transnistrean, rezultatul s-ar putea să nu fie tocmai în avantajul rep. Moldova şi al României. S-ar putea să ne trezim cu o Moldovă federală, în care pe lângă Găgăuzia, Transnistria să aibă şi ea statut aparte şi puteri sporite în Parlamentul Rep. Moldova. Prin această mişcare Rusia ar reuşi definitiv să incătuşeze Moldova, iar toată munca pe care România a făcut-o dincolo de Prut va ajunge să fie în van. Să sperăm ca SUA are în continoare un interes sporit pentru România şi Rep. Moldova şi în era Trump, astfel încât diplomaţia americană să poarte negocieri în interesul ei şi a aliaţilor ei şi nu cumva să îi folosească pentru a obţine concesii din partea Rusiei în alte zone ale lumii.

          Oricum principalii vinovaţi pentru că s-a ajuns aici consider că suntem noi, românii de pe ambele maluri de Prut, nu noi românii de rând, ci oficialităţile. Cei de peste Prut pentru că mereu au jucat duplicitar, încercând să obtină avantaje din ambele părţi (diplomatic nu consider ca Moldova ar avea mari capacităţi), iar cei din România pentru că deşi ar avea poziţia, condiţiile geopolitice, resurse financiare şi intelectuale pentru a-şi permite să însemne cu adevărat ceva la nivel regional, ei se mulţumesc să stea cu capul în nisip ca struţul sau să fie ocupati cu certuri interne pentru că nu se împaca la împărţirea prăzii după alegeri. Acum mai rău după cum vedem unii s-au întors în timp să recicleze diplomaţia obedientă Rusiei, punându-l pe dl. Meleşcanu în fruntea Ministerului de Externe.

Vom urmări în continuare cu interes să vedem ce se va mai întâmpla dincolo de Prut în ceea ce priveşte negocierile pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

(Visited 67 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply