Absolută saturaţie

Absolută saturaţie

by -
2 578

Text interbelic deosebit de actual:

Scara valorilor s-a îmburdat (răsturnat). Tot ce s’a clădit de-a lungul veacurilor în pritinţa moralizării societăţii, tot ce umani filozofi, mari şi mici dascăli ai neamului au propagat în interesul civilizaţiei pare subminat şi pervertit.

Nobilul, frumosul, cinstea, dreptatea, cavalerismul, credinţa şi câte alte calităţi bune, au fost pur şi simplu detronate, ridicându-se în locul  lor altarul celui mai abject materialism. Un val de nebunie a cuprins sufletele slabe, cari săgetate de amoreţii Satanei aleargă orbeşte în neant. Goana după averi, situaţii şi glorii dubioase a denaturat într’un dans frenetic în jurul „viţelului de aur „, idolul suprapus tuturor virtuţilor. Asistăm cu inima încleştată adevărate bachanale şi un fior ne cuprinde la gemetele libidoase, evoluate până la nymphomanie. Fetişismul aurului a avansat de îndreptar; trădarea se chiamă azi „tactică politică”; minciuna a devenit cea mai formidabilă armă în abilitatea „schimbării la faţă” sau „cameleonismul” (vezi pe epigonul O. Goga) punctul cardinal al teoriei aplicate în materie de succese rapide; calomnia un mijloc de apărare şi justificare a propriilor ticăloşii; parasitismul un mijloc de trai; egoismul sacro sanct (sfânt), o dogmă: iată anarhia valorilor provocate de timpurile postbelice şi protejate de regimurile oligarhice.

Cacofonia guvernamentală de azi a potenţat dansul macabru la adevărată orgie. Muzica sonoră a aurului face adevărate ravagii printre caractere, şi neîncetat chiamă la hora prăbuşirei. Fascinaţi de imaginile sediţioase ale fakirilor din guvern, animaţi de Bachusul cabinetului d. Goga, ameninţaţi şi biciuiţi de stăpân, slugile regimului se pretează la cele mai fantastice samavolnicii şi atrocităţi.

Libertăţile cetăţeneşti, cel mai sacru lucru în ţările occidentale, răsărite de pe urma martirajului venerabilelor generaţii antermergătoare, sunt călcate în picioare, anihilate. Dreptul este înlocuit cu pumnul şi baioneta. Libertatea graiului şi a scrisului a trecut în domeniul istoric. Puhoiul ordonanţelor ilegale ne-a ajuns până la gât. Fărădelegile au ajuns absoluta saturaţie, trebue să  vină precipitaţia, condensaţia.

Prea greu aerul, prea încărcată atmosfera, ne înecăm, trebue să vină viforul  salvator!

(autor necunoscut, ziarul „Chemarea tinerimii române”, Cluj, 21 mai 1926)

(Visited 82 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

 1. Romaniei i s-a programat sfarsitul. Si acest popor roman, multumit ca i s-a dat posibilitatea sa plece si sa lucreze in alte tari,asista pasiv la tradatorii interesului national, ajunsi la posturile de comanda,care au cedat capitalul romanesc la straini si au jefuit si distrus toate obiectivele economice de interes national.Principalele obiective economice producatoare de venit au fost date de criminalii ajunsi in fruntea tarii la straini(Petrom,marile banci,siderurgia feroasa,ind.aluminiului,ind.cimentului.Romtelecom,ind.auto,distributia energiei electrice si a gazului si multe altele.Veniturile obtinute sunt transferate in strainatate iar Romania se imprumuta masiv sa plateasca salariile bugetarilor si penmsiile, sa finanteze invatamantul si sanatatea.Stai si te intrebi cum de nu se rascoala acest poipor?

 2. Lipsesc cam multi din fotografia asta.
  Stim foarte bine cine,cum si de ce Romania a ajuns in situatia asta dezastroasa.
  Toti suntem capabili sa constatam ,lucru vazut si simtit inca de acum 20 de ani.
  Intrebarea ar fi urmatoarea:
  CE FACEM ,CUM O MAI SCOATEM LA CAPAT???
  MAI AVEM OAMENI,MAI AVEM LIDERI CINSTITI???,MAI AVEM POSIBILITATEA DE A READUCE ROMANIA PE LINIA DE PLUTIRE???
  Mereu,mereu se da exemplu cu situatia din Grecia,chiar si in occident,dar cu noi cum ramane?,noi o ducem mai bine decat grecii?
  Am impresia ca doar noi si albanezii o ducem rau de tot.
  Mai are cineva ochi BUNI pt noi???
  CUM FACEM???
  Stau si ma-ntreb,cat de dusmanos poti fi si mai ales ca lider politic,sa nu-ti pese de tara asta???
  Cum poti sa stai indiferent ca om politic ,nesimtit la trauma in care se afla populatia?,cum pot unii sa-si petreaca vacantele pe bani grei,in strainatate in zone turistice exotice?,stiind ca in tara oamenii inoata in datorii si boli de inima???
  Mai toti politicienii isi petrec vacantele in strainatate,parca ostentativ,iar televiziunile le canta in struna!
  Dumnezeule,sincer nu am mai vazut asa ceva NICAIERI!!!
  In toata lumea politica este spurcata ,dar nici asa ca la noi,nu se mai poate!!!

  Mai vorbim de Ceausescu???

  Reintoarcerea la Ortodoxie prin fapte si rugaciuni,Romania va fi salvata!!!ASA SA DEA DUMNEZEU!Amin!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.