24 aprilie 1915, genocidul armenilor

24 aprilie 1915, genocidul armenilor

by -
1 773

Dacă nu ar fi existat anul 1915 această dată din calendar nu ar mai fi avut o semnificație aparte. Dacă nu ar fi existat anul 1915 în istoria armenilor ne-am fi bucurat cu toții de venirea primăverii și Învierea lui Isus Hristos, după cum s-ar fi rotit zilele din calendar. Dacă nu ar fi existat anul 1915 nu am mai comemorat de fiecare dată, pe 24 aprilie, oriunde ne-am afla pe acest pământ, tragedia care a marcat generația părinților și bunicilor noștri. Dacă nu ar fi existat anul 1915 nu am mai pomeni de toți cei care, scoși cu forța din casele și căminele lor, bătrâni, femei și copii, duși și uciși, printr-un lung și de inimaginabile atrocități și suferințe, pe drumul fără de întoarcere din deșertul sirian. Dacă nu ar fi existat anul 1915 nu am mai aprinde câte o lumânare pentru sufletele celor masacrați și părăsind această lume fără o lumânare la căpătâiul lor. Dacă nu ar fi existat anul 1915 nu am mai fi fost obligați să ne amintim de toți armenii risipiți în cele patru zări ale omenirii, lăsând în urma lor nu doar o patrie ( Hairenig) și pământurile ( Hogheră) strămoșești, ci un întreg trecut. Memoria zidurilor de la Ani și de la Aghtamar, de la Dvin și Erzerum, de la Van și de la Muș, de la Kharpert  și de la Tokat și Sivas, de la Erzijan, Kemagh și Agn, de la Rize și Trebizonda la Zeitun și Marash. Dacă nu ar fi existat anul 1915  cei morți nu s-ar fi transformat în pietre și nici pietrele în oameni vii. Dacă nu ar fi existat anul 1915 Bunul Dumnezeu ar fi putut fi mai îngăduitor cu toți cei rămași pe acest pământ și să ne amintească în fiecare an că a existat anul 1915.

Și ziua de 24 Aprilie.

Când vor bate clopotele bisericilor armene din toată lumea întru amintirea celor care au pierit doar pentru faptul că au fost armeni.

Odihnească-se în pace sufletele lor.

 24 aprilie.

(autor: Bedros Horasangian, sursa: Ararat Online)

(Visited 247 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Am urmărit ieri cu atenție publicațiile on line și nu am găsit nici cea mai mică intervenție ce să amintească de comemorare.
    Există o listă numeroasă a țărilor ce au condamnat genocidul armenilor, dar fără România.Am găsit Bulgaria într ele și nu pot decât să-mi fie rușine pentru „aleșii” neamului.
    A,era să uit, se reamintește peste tot că a inceput ramadanul și trebuie să spun că genocidul a fost motivat religios și armenii sunt între cei mai vechi creștini din lume.
    Ironia soartei,cei mai zeloși în ale genocidului armean au fost kurzii care știm nu au drepturi în turcia.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.