Valorile creştine şi corectitudinea politică

Valorile creştine şi corectitudinea politică

by -
0 1104

Societatea euro-atlantică în care trăim are la bază valorile creştine, chiar dacă astăzi unii neagă această evidenţă istorică din perspectiva aşa-zisei corectitudini politice. În zilele noastre auzim foarte des acest slogan care ne îndeamnă să fim toleranți și să nu facem diferențe pe bază de religie, naționalitate sau mai știu eu ce. Ca și cum religia ar fi ceva care îl așază pe om în niște limite care nu sunt frumoase și nici bune. De asemenea, Evanghelia este văzută drept ceva depășit de care va trebui să ne îndepărtăm încet, încet pentru a putea fi și noi oameni moderni, pentru a fi conform vremurilor moderne în care trăim. Ni se spune că, dacă există prea multe diferențe, atunci nu mai există înțelegere între oamenii din Biserică, ceea ce îi face pe aceștia fanatici, cu mentalitate retrogradă, indivizi cu ochelari de cal în gândire și în comportamentul lor din viața de zi cu zi. Acestea sunt tezele aşa-zisei corectitudini politice care neagă însuşi fundamentul societăţii euro-atlantice, şi anume civilizaţia născută din valorile creştine.

Politica este în genere definită ca artă a posibilului. Astfel, problematica politicii conduce la distincția dintre actul și comportamentul politic, pe de o parte, și conștiința personală, pe de altă parte. Potrivit învățăturii creștine, măsura vieții omului nu este omul, ci Dumnezeu. Omul nu este rob al lumii sau al mai-marilor lumii, ci persoană cu valoare unică și irepetabilă. A afirma că omul are dreptul de proprietate asupra omului este cu totul inadmisibil în creștinism. Conducătorii politici nu au dreptul de a leza conștiința istorică a poporului pe care îl guvernează. Conștiința istorică a unui popor se exprimă prin tradiția lui. Aceasta nu poate fi supusă arbitrariului puterii. Dimpotrivă, însăși puterea este datoare să se conducă în funcție de această tradiție, pentru că doar astfel poate servi poporul și astfel își poate împlini adevărata sa misiune. În mod asemănător, și persoanele care își exercită puterea în istoria unui popor sunt datoare să respecte tradiția acestuia, nu să contribuie la alterarea ei. Respectul față de tradiția unui popor înseamnă respectul față de însuși poporul respectiv.

Popoarele din spaţiul nord-atlantic sunt creştine. De aceea nu trebuie să uităm un fapt: creştinismul a adus cu el un nou mod de gândire şi de considerare faţă de persoană şi faţă de viaţa socială a oamenilor, în general. Valorile creştine au permis dezvoltarea societăţilor democratice din Europa şi America. Cine neagă această realitate doar pentru a se încadra în spaţiul ideologic al corectitudinii politice distruge fundamentele lumii pe care o ştim, pentru a pune în loc ce? O societate fără identitate, adică fără trecut şi în mod sigur fără viitor. Lumea noastră s-a zidit pe valorile izvorâte din iubirea creştină adusă de Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos şi dacă vrea să aibă un viitor trebuie să le păstreze cu sfinţenie.

Astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie să dăm mărturia noastră, nu doar prin cuvânt, ci ­prin însăși viața noastră, că suntem păstrătorii şi apărătorii valorilor creştine care stau la baza democraţiilor euro-atlantice. (autor: Ciprian Apetrei, sursa: Ziarul Lumina)

(Visited 166 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.