Surzii Puterii

Surzii Puterii

by -
16 606

Parcă niciodată n-a existat atâta tulbureală în comportamentul oamenilor. Înverșunarea unora împotriva altora cunoaște, în multe locuri, cote alarmante. Încercările celor ce nu s-au lăsat părăsiţi de spiritul raţional de a îndemna la luciditate, la o stare de normalitate, se izbesc, ca de un zid invizibil, de împotrivirile venind, adesea imprevizibil, de unde nu te aștepţi.

Dacă ai intra incognito, de pildă, într-o cancelarie școlară, mai cu seamă în aceste zile când, graţie clarviziunii guvernamentale, se profilează masive concedieri în rândul cadrelor didactice, te-ai putea crede ajuns într-un viespar ce-și ascunde cu perfidie zumzetul rău-prevestitor. Pentru că au început deja marile manevre în vederea stabilirii viitoarelor victime. Şi vei putea afla că, mai pe faţă, mai pe ascuns, există în mai toate colectivele tabere potrivnice. Există susţinători și contestatari ai actualilor directori, ajunși, mulţi dintre ei, în funcţiile respective prin concursuri știute de toată lumea ca fiind regizate prin nonșalante aranjamente partinice sau prin numiri aflate la graniţa sfidării legii.

„Care pe care?”, iată, mărturisită concentrat de o atare întrebare, o realitate specifică actualităţii noastre. Întrebare generos legitimată de practici și moravuri contemporane, de fanariotică sorginte totuși, întâlnite mai pretutindeni. Şi membrii administraţiilor din primării, ca și cei din conducerile unor partide, și pe la vârfurile uniunilor de creaţie, și, dacă stai să privești atent, pe la Guvern, și mai sus, în Dealul Cotrocenilor, obiceiurile pot fi depistate.

Din timp în timp, s-au putut și se mai pot auzi ca niște posibile argumente încurajatoare voci îngrijorate, rostind îndemnuri și chiar soluţii pentru a smulge societatea dintr-un asemenea prelungit impas moral. S-au formulat, nu o dată, și propuneri pentru înlăturarea cauzelor care întreţin un astfel de impas. Cum ar fi: incompetenţa, detectabilă de la nivelul unor categorii profesionale până la băncile ministeriale, goana după înavuţiri ilicite, care se arată a aspira spre diagnosticul de maladie naţională, politicianismul gongoric, confirmând eternitatea personajelor lui Caragiale, improvizaţiile populiste, promisiunile demagogice… Şi câte și mai câte!

Lupta pentru putere, care s-a instalat la toate palierele societăţii, cunoscând nu o dată manifestări caricaturale, derizorii și îngăduind etalarea lipsei de caracter, a urii viscerale, ce a infectat, iremediabil, o bună parte din protagoniștii vieţii publice, pare a fi un pericol letal. El ar trebui receptat ca atare, fără a se ignora înţeleptul avertisment, lăsat ca moștenire pentru o permanentă morală practică: acela cu locul de unde începe să se împută peștele.

E posibilă depășirea impasului prin care trece societatea? „Da!”, s-ar cuveni și s-ar putea răspunde. Cu condiţia ca, privind atent și responsabil către cei chemaţi primii să se angajeze într-o asemenea operaţie de însănătoșire morală, să constatăm că aceștia încep a fi pătrunși de adevărul spuselor lăsate cândva drept dar posterităţii de către un iluminat cărturar, Diderot: „Cei mai cumpliţi surzi sunt cei care nu vor să audă.” Cu condiţia să nu se uite nici un moment că, slavă Domnului!, avem și noi surzii noștri. Cam mulţi și, pare-se, hotărâţi să se veșnicească în scaunele puterii. Cum am putea face să-i facem să audă?

autor: Nicolae Dragos

sursa: Revista Clipa – Magazinul actualitatii culturale romanesti

(Visited 58 times, 1 visits today)

16 COMMENTS

 1. Nu va temeti de oameni…
  „Nu va temeti de cei ce pot ucide trupul…”
  Strangeti o icoana la piept. Nu va fie rusine sa spuneti „nu mai pot”.
  Doamne ajuta!

 2. @Nemilosu Numai pt faptul ca va ganditi la mine ,imi da putere sa infrunt obstacolele astea care par sa nu se mai termine.Frate Nemilosu ,deja ma ajutati .Faptul ca ne interesam unii de altii deja ma face sa ma simt mult mai bine .Te rog sa-mi spui Gipsy fara „domnule”,iti multumesc ,dar sunt prea multi domni intr-o lume asa de mica .E de ajuns Unul Singur ,care este cu Adevarat Domn si e de ajuns.Te imbratisez cu mult respect .Dumnezeu sa ne dea putere si sanatate sufleteasca si trupeasca pt a sustine tara cum putem mai bine.Doamne ajuta !!!

 3. @ PictorSarion si Nemilosu Dragii mei ,nu aveti de ce sa va cereti scuze ,asa se intampla daca nu ne vedem….Oricum m-ati facut sa rad,in ciuda faptului ca trec printr-o perioada cam grea….As avea fff multe sa va povestesc… numai pt faptul ca discut cu dvs,pt mine sunteti ca un medicament,cu ocazia asta multumesc d-lui Machidon si redactiei. In perioada asta va trebui sa iau legatura cu Ramona Badescu in legatura cu situatia romanilor din anumite zone din occident.As avea muuulte sa va spun .Multa sanatate va doresc,Dumnezeu sa va aibe in paza,Doamne Ajuta!!!

 4. @Gipsi si Pictor Sarion.
  Cred ca a pornit de la mine, eu scriind ca domnul Gipsy are stil si pareri care imi amintesc de Johnny Raducanu. Aveam insa o mica banuiala care acum s-a spulberat. Sincer ma bucur ca Gipsy nu este Johnny Raducanu. Pentru simplul fapt ca avem de-a face cu doi oameni deosebiti si nu cu unul. Asta strict matematic si statistic 🙂
  Doamna ajuta.

 5. @Gipsy,personal imi cer scuze pentru greseala care am facuto,indiferent cine esti,sintem alaturi de tine,fiind un tigan cinstit,crestin ortodox si mai patriot decit multi Romani,intrucit esti romanizat,dar fire cinstita si modesta nu-ti renegi originea! Toata stima si consideratia mea pentru asemenea OM ! Sa auzim numai de bine!

 6. Frati romani,nu sunt Johnny Raducanu ,dar fac parte din etnia dansului.Am avut ocazie cu muuuulti ani in urma sa fiu ascultat ,audiat de dl.Raducanu,dar un prieten de familie il cunoaste destul de bine.Important nu este ceea ce suntem ,important ceea ce am facut si facem pt tara in care ne-am nascut ,invatat ,studiat ,ca sa aratam lumii intregi ca in Romania am avut si avem o scoala fffff buna ,in special in muzica si cred ca cetatenii romani de origine tigani,si-au facut „temele”cu brio in si in afara tarii.Asa cum ffff multi medici romani si tigani sunt renumiti in lume .Eu ca tigan nu ai recunosc pe delincventii romani de etnie tigani ,pt ca acea categorie de lichele sunt mult mai liberi de cat noi,romani si tigani.Dar raul (mai ales in tarile occidentale rasiste cu traditie)face mai mult zgomot,pt ca ignoranta intuneca adevarata cultura fiind incomoda acelor popoare frustrate genetic.Cine isi iubeste tara prin fapte ,prin respect strabun ,prin lacrimi ascunse(cand se mai aude cate-o doina sau hora),prin nostalgia locurilor unde s-a nascut,prin iubirea fara interes si ranchiuna etnica …atunci inseamna ,cred eu, ca acea „batrana”bolnava de care Nemilosul spunea candva,ca trebuie ingrijita,cred eu ca acea „batranica” dulce ,dulce Romanie se poate sprijini de bratul unui tigan tremurand si suspinand de durerea ranilor provocate DE ACEI „ROMANI” DE ETNIE ROMANA.Scumpii mei nu mi se pare ciudat,pt ca ,cum v-am spus ordinaria nu este „rasista”pt ca nu are culoare ,ea a fost si va fi pestrita pt toate „gusturile”,in detrimentul bunului simt intr-o lume conditionata de….ignoranti ….Va imbratisez si va strang cu drag …va scrie printre randuri un frate …tigan .Dumnezeu sa va ajute si sa va fereasca de toate relele ,pe voi si pe cei care va vor binele cu adevarat FARA INTERES,AMIN!!! P.S.Din fericire sunt multi tigani care trag cu tara , va asigur ,dar nu se fac auziti pt ca au cam avut si ei de tras din cauza „nuantei”.

 7. Pt. Domnul Pictor Sarion:

  Scrieti de dl. Johnny Raducanu? Eu nu stiu daca dl. Gipsy chiar este acel maestru. Nu am nici un element concret, ca sa ma exprim in limbaj de lemn. Doar imi aminteste de dansul.
  Din cate stiu, Johnny Raducanu este nascut in Braila. Formula As a publicat cateva articole excelente cu dansul.
  Daca dl. Gipsy nu este Johnny Raducanu, atunci il punem noi in panoplie alaturi de dansul…

  Doamne ajuta!

 8. La multi ani Maestrului,care anul acesta implineste 80 de ani,nu stiu exact data,doar ca-i nascut in ’31,undeva linga Iasi.Este mesagerul si ambasadorul Muzicii Romanesti de Jazz,a cintat cu Amstrong,este un mare interpret si compozitor,stabilit in strainatate,mai ales de cind a avut domiciliul fortat in Romania,datorita compozitiilor sale cu tenta anticomunista,prin ’82, Sa ne traiasca La multi ani! Ne face o mare cinste,fiind alaturi de noi!Sa auzim numai de bine!

 9. Dragilor,

  De cate ori veti trece prin Sibiu (Sibiel), sunteti bineveniti la noi. Anuntati-ma la
  rianda-atois@k.ro
  Lucrez in prezent la niste proiecte romanesti as putea spune. Sunt ocupat rau de tot si nu reusesc sa tin ritmul articolelor interesante de aici. Mi-e dor sa ma „bag” iarasi la comentarii. Poate scap de ispita „problemelor” saptamana viitoare.
  Pe Gipsy nu l-am mai „vazut” de mult. V-ati intors cu bine?
  Prin stilul de scris si aderenta dumneavoastra, mi-amintiti de Johnny Raducanu…Am citit cateva interviuri cu el, ceva vreme in urma.
  Multumesc Gipsy, Pictor Sarion si Cezar Machidon
  In ce priveste Tara, se pare ca a atins fundul bazinului, mai jos nu se poate din toate pdv.

  Doamne ajuta!

 10. @nemilosu,bine ai revenit,la F.N,mult spor la munca in dimensiunea virtuala,asemeni lui Gipsi,cuvinte de imbarbatare si mobilizare!

 11. Bine ai aparut frate Nemilosu ,in sfarsit un sprijin in plus!!!Bine sanatos ? familia?toti bine? Multe imbratisari „virtuale”.Hai acum pune-te pe scris,nu te mai retin.Doamne ajuta!

 12. Subscriu!!!!

  Bine v-am regasit, dragii mei.
  E asa de bine aici la Foaie Nationala…

  Doamne ajuta!

 13. Nu exista surzi mai surzi decat cei care NU VOR sa auda! Nu exista orbi mai orbi decat cei ce nu vor sa vada!Asa zis guvernantii Romaniei NU au existat cu adevarat mai ales de dupa 89 ,ci au existat niste sacali cu mintea putrefacta ,calcand in picioare TOOOOT CE ESTE ROMANESC ,adica de la DUMNEZEU !Intr-o tara ca Romania „pare” ca Dumnezeu nu raspunde la rugaciunile romanilor ,dar nu este adevarat ,din contra e cu ochii pe noi mai mult ca oricand ,tocmai ca noi sa nu renuntam la EL.Sa fim sinceri ,cu siguranta nu am vrea sa fim in locul lor la Judecata in fata lui Dumnezeu Iisus Hristos.Aceaste subiecte trebuie comentate doar din punct de vedere crestinesc pt ca altfel ne „contopim „cu ei politic si iar ar castiga ei.Fratilor ,nu putem sa devenim ca ei pt ca nu suntem ca ei si nu vom fi in veci ca ei .Doamne ajuta!

 14. Asta e problema,cine ne invata cum sa facem ca cei ce nu vor sa auda, facind pe surzii,sa auda!.Este o intrebare retorica,iar un raspuns nu se intrezareste,intrucit il mostenim pe Caragiale,societatea romaneasca raminind aceiasi si pe scena politica isi dau concursul evoluind in surzenie, Catavencu,Trahanache, Mamitica cu D-sorul Goe!!!Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.