Suferintele romanilor din Bulgaria. Ianuarie 1938

Suferintele romanilor din Bulgaria. Ianuarie 1938

by -
0 505

Ziarul „Buna Vestire”, Bucuresti. Anul II, Nr. 270, Duminică 23 Ianuarie 1938, pag. 7

Care este atitudinea guvernului român?
Sunt cunoscute suferintele nesfarsite indurate de catre fratii nostri de peste hotare.
Romanii din Bulgaria, mai ales, indura cele mai neomenesti persecutii – in timp ce minoritatile dela noi sunt tratate cu un exces de ingaduinta care ar trebui sa ne dea de gandit.
Protestul de mai jos – o frantura numai din sufletul chinuit si protestator al romanilor din Bulgaria – trebue sa determine o actiune energica a Statului Roman, care nu poate ramane impasibil in fata tragediei fratilor nostri de peste Dunare.
Publicam mai jos o scrisoare impresionanta primita din partea d-lui Radulescu-Orasanu, un glas numai, de desnadejde si protest, din cele doua sute de mii care asteapta zadarnic indreptarea.
Iata ce ne scrie:
Autoritatile bulgare exercita in ultimul timp cele mai barbare persecutii asupra noastra, a romanilor din partile Vidinului si Plevnei!
De ce?
a. Pentruca avem indrazneala de a vorbi limba materna si de a practica datinile stramosesti prin care ne pastram caracterul etnic in tinuturile care ne-am nascut.
b. Pentruca dorim ca fratii si copiii nostri sa invete carte romaneasca in singura scoala care le deschide portile culturii. Liceul Institutului Roman din Sofia.
c. Pentruca tinerii romani, absolventi ai liceului bulgar, carora portile universitatii le sunt inchise, voesc sa-si continue studiile in patria-muma si neobtinand pasapoarte sunt nevoiti sa treaca granita clandestin.
d. Pentruca avem îndrazneala de a întreba autoritatile de ce înlatura din functiune pe dascal, pe preot si pe notar numai pentruca sunt romani.
e. Pentruca ne revoltam cand autoritatile bulgare ne rapesc pamantul spre a coloniza pe bulgarii din interior, cand noi avem familii lipsite cu totul de pamant, (cazul com. Cozlodui an. 1934 August).
Iata dece suntem chemati si batuti la politie. Iata dece suntem deportati in Rodopi si la granita turceasca, lipsiti de orice mijloc de existenta, lasand familiile noastre in mizerie neagra. Iata dece amenzile sub diferite pretexte smulg ultimul ban din mainile noastre.
La acest lant de persecutii se adauga cazul recent de arestare a celor cinci tineri romani din plasa Rahova: Politia bulgara a ridicat de acasa la 28. XII. 1937 pe Dumitru Tereanu (fratele elevului Tereanu Petre cl. V.L.I.R. din Sofia), Stancu Munteanu, absolvent al liceului bulgar, pe Marin Ratiu (fratele elevului Gh. Ratiu cl. VIII L.I.R.S. si pe Costache si Petre Dinu toti din comuna Cozlodui, sub pretextul ca Dumitru Tareanu ar fi incercat sa inlesneasca la trecerea Dunarii pe Marin Christu (fost elev al L.I.R. din Sofia) si Ion Stefan (fratele elevului Anghel Stefan cl. III L.I.R.S.) primul din com. Butan, ultimul din com. Sarbenita. Pana acum nu stim nimic de soarta lor.
Astfel se petrec lucrurile aici. Iar daca noi ridicam glas de protest contra acestor barbarii, autoritatile imediat gasesc o cale „legitima” pentru a lua masuri impotriva noastra.
Si daca noi suntem vinovati fata de tendintele de asimilare ale bulgarilor, nu avem noi dreptul de a cere dela guvernul Roman sa ne ia apararea? Este pretext serios faptul ca imprejurarile vitrege au contribuit ca sa fim supusi bulgari? Pana cand guvernul roman se va folosi de noi numai pentru reglementarea politicei minoritare interne de Sud?
Pana cand intelectualii din partile noastre in Romania numai pentru a-si face cariere egoiste, spre a nu se mai intoarce niciodata in randurile noastre? Ce au dat acesti intelectuali pentru fratii lor din Bulgaria?
Nu trebue acesti 200.000 de romani sa-si aiba conducatori luminati in mijlocul lor?

M. Radulescu-Orasanu, român din dreapta Dunarii – Bulgaria

(Visited 65 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.